Ik ben blij met mijn baan. Jij ook?

Wat kan ik goed, wat vind ik belangrijk en wat vind ik nou écht leuk om te doen? Drie vragen die sinds ik ben afgestudeerd als een rode draad door mijn werkende leven lopen. Bij elke baan leer ik weer een beetje meer en wordt het antwoord op deze vragen duidelijker. Ik hou ervan om mensen te verbinden met dat wat ze echt leuk vinden, mensen te helpen en van verhalen vertellen met tekst en beeld. En ik wil een baan met een maatschappelijk belang. Dat geeft me een gevoel dat ik iets bijdraag aan de wereld.

Sinds augustus ben ik werkzaam als communicatiemedewerker bij de brandweer. Een plek waar dat allemaal samenkomt. Deze blog in samenwerking met Unique is de perfecte kans om jou te vertellen hoe ik erachter kwam waar ik blij van word in mijn werk en hoe jij dit ook kunt ontdekken.

Werken bij de brandweer

Toen ik op een willekeurige vrijdagavond vacatures aan het kijken was, sprong de vacature voor communicatiemedewerker bij de brandweer er direct uit. Een veelzijdige en creatieve baan die alle bovenstaande eisen aftikt. De grap is dat ik – ondanks dat mijn contract door bezuinigingen bij mijn vorige baan niet verlengd werd – helemaal nog niet van plan om al te zoeken naar een nieuwe baan. Immers, er speelde toen zoveel dat ik had besloten het even te laten voor wat het was. Maar je begrijpt het al, het ging helemaal anders! Ik was zo enthousiast dat ik mijn plan overboord gooide. Ik solliciteerde, een week later mocht ik op gesprek komen en de volgende dag werd ik gebeld: ik had de baan! YES!

Werken bij de brandweer geeft me echt heel veel energie. Hier kan ik mensen helpen, verhalen vertellen en krijg ik het gevoel dat ik iets bijdraag aan de wereld. Daarnaast heb ik hele leuke collega’s en is het een plek waar ik veel kan leren in het vakgebied. Het is voor mij de combinatie van denken en doen die het echt heel leuk maakt. Immers, achter elke communicatie-uiting zit een gedachte.

Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Ik schrijf bijvoorbeeld content voor ons intranet en onderhoud de social media kanalen. Ik ben heel fanatiek geworden op Instagram en vind het heel erg leuk en interessant om na te denken over een strategie. Hoe kunnen we bijvoorbeeld als brandweer via social media mensen betrekken bij onze werkzaamheden en tegelijkertijd tips geven over brandveiligheid?

Sinds kort ook bezig met een heel leuk project: we vieren volgend jaar namelijk een jubileum en ik mag daar samen met een collega een inspirerende draai aan geven met allerlei communicatie-uitingen en festiviteiten. Een mooie kans en heel leuk om te doen!

Het tofste wat ik in de afgelopen twee maanden heb gedaan is meewerken aan de wervingsvideo en een bijbehorende sportvideo ter promotie van de vacature voor brandweervrouw/-man. Hiervoor hebben we onlangs twee draaidagen met een productiebedrijf gehad. Het was heel tof om als ‘opdrachtgever’ betrokken te zijn bij deze films en om vanuit een communicatie-oogpunt mee te denken over het verhaal dat je wil vertellen als organisatie. Heel tof en ik ben dan ook echt súpertrots op het resultaat: wervingsvideosportvideo.

Daarnaast ben ik laatst voor het eerst met de voorlichter van dienst mee geweest naar een incident waar zij ter plaatse de pers te woord stond. Ik vond het heel bijzonder om zo dichtbij het nieuws te zijn, om alle partijen te zien samenwerken en ‘onder het lintje’ door te mogen (#lifegoals).

Even terug: hoe het allemaal begon

Mijn baan bij de brandweer is mijn derde ‘grote-mensenbaan’. En het is bijzonder dat ik achteraf eigenlijk altijd al heb geweten dat ik een maatschappelijk belang in een baan zocht. Dat leerde ik tijdens mijn stage bij de plaatselijke muziekschool. Het gaf me zo’n goed gevoel om me in te zetten voor de kinderen die elke week weer stonden te ploeteren tijdens hun muziekles. Ik maakte reclame voor alle optredens. Als zij vervolgens megatrots met een pakketje flyers op pad gingen om mensen uit te nodigen voor hun optreden, vond ik dat geweldig. Het was niet voor niets, ik deed het voor hen!

Ruim vier en een half jaar later vertrok ik met mijn masterbul op zak naar Amsterdam voor mijn allereerste grote-mensenbaan. Dat was een baan voor een commercieel bedrijf. Totaal iets anders dus. Maar ik leerde daar zo ontzettend veel! Samenwerken, verantwoordelijkheid voelen maar ook het schrijven van commerciële teksten en het denken vanuit de klant. Dat zijn dingen die me erg zijn bijgebleven en die ik nog steeds regelmatig toepas.

Blij zijn met je baan, zo doe je dat!

Die baan en de baan die erop volgde leerden me ook dat ik iets miste: dat maatschappelijke belang. Dat drijft mij. Erachter komen wat je drijft, wat je belangrijk vindt en wat je goed kan, zijn onderdeel van je ontwikkeling. Je komt er steeds meer achter wie je bent en hoe je in elkaar zit, wat je wel wil en juist niet. Ik weet nog zo goed dat de vragen me een tijdje een heel onrustig gevoel gaven maar eigenlijk was dat juist het perfecte moment om te ontdekken wat ik zocht.

Door nieuwe dingen te blijven doen, te luisteren naar je gevoel, nergens spijt van te hebben, maar juist alles zien als een levensles, blijf je jezelf ontwikkelen en wordt het steeds duidelijker wat je zoekt in je leven en in je baan. Zo ging dat ook bij mij. Mijn antwoorden zijn steeds concreter geworden. En dat heeft me nu bij de brandweer gebracht.

Ben jij net als ik ook blij met jouw baan?

Op dit moment heb ik dan ook de allerleukste baan die ik me kan bedenken. Maar hoe zit dat met jou? Ben jij ook blij met jouw baan – en ga je dus elke maandag fluitend naar je werk – of ben je eigenlijk toe aan iets nieuws?

Of weet je het eigenlijk niet zeker? Om inspiratie op te doen – en een antwoord op die vraag te vinden – raad ik je aan om een kijkje te nemen op de website van Unique. Het barst er van de mogelijkheden. En als jij jouw droombaan nog niet hebt gevonden, dan zit er vast en zeker ook iets voor jou bij. Het oriënteren op banen en het lezen van vacatures heeft mij op die beruchte vrijdagavond immers ook onwijs geholpen!

Heel veel liefs en onwijs veel plezier gewenst vandaag!
Veel liefs,

Melle

PS Ik heb al veel geschreven rondom het vinden en krijgen van een baan en solliciteren, wellicht vind je dat interessant en helpt het je.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Unique.

28 Reacties

 1. oktober 30, 2017 / 07:14

  Hey Melle, heb je Unique al eens verteld over de CVI? Wellicht interessant voor de werving en selectie ??

  • Melle
   Auteur
   oktober 30, 2017 / 16:01

   Zeker niet! Zoiets zou zeker interessant zijn. Ik zal het doorgeven :) Dankjewel! x

 2. oktober 30, 2017 / 08:36

  Ik krijg een runtime error in de links naar Unique merk ik. (Mijn zusje zat gisteren in de auto ook al enthousiast over ze te zijn, dus ik dacht, laat ik meteen op je link klikken ;-) ). Ik dacht, dat is misschien niet de bedoeling … Als ik gewoon naar hun website ga doet die het wel gewoon.

  • Melle
   Auteur
   oktober 30, 2017 / 16:01

   Oeh wat goed dat je het zegt! Ik heb de link inmiddels aangepast, hopelijk werkt dat. Anders kun je deze misschien nog even proberen. Dankjewel en veel liefs!

 3. oktober 30, 2017 / 12:28

  Melle, ik ben zo blij dat jij een job hebt gevonden die bij je past! Soms moet je inderdaad al je plannen overboord gooien om terecht te komen waar je wenst. Dat heb ik zelf ook gedaan twee/drie jaar geleden. Maar als je een job hebt waar je van geniet en met liefde doet, dan werk je niet. Ik vergelijk het graag met mijn vak illustratie op school. Als ik daarvoor ‘huiswerk’ meekrijg dan voelt dat nooit als huiswerk. Het voelt als vrije tijd en iets doen wat ik superleuk vind. Waar ik van geniet. En zo voelt school voor mij momenteel ook. Dat is gewoon geluk, als school of werk niet voelen als school of werk, maar als thuis. Succes bij de brandweer Melle! Maar ik had al begrepen dat je het geweldig vindt, ik gun het je van harte en zeker na al die problemen. You go girl!

  • Melle
   Auteur
   oktober 30, 2017 / 16:00

   Wat fijn om dit gevoel met je te kunnen delen Nikita :) YEES! Lifegoals hoor :)

 4. oktober 30, 2017 / 14:32

  Zo leuk dat je je plekje hebt gevonden! De weg naar mijn huidige job is nogal hobbelig geweest (onder andere door een overname) en ik heb het gevoel dat ik niet echt zelf voor deze job gekozen heb. Anderzijds lijkt het mij nu wel de beste optie op dit moment en wie weet ook in de toekomst, zeker in combinatie met mijn bijberoep. Ik blijf dus nog even zitten en ik verwacht dat dat gevoel wel over zal waaien. :-)

  • Melle
   Auteur
   oktober 30, 2017 / 15:59

   Ik vind het zo mooi dat je het zo beschrijft. Je denkt toch vaak in zo’n situatie dat je dan direct een andere baan moet zoeken. Maar het is ook een beetje zoals je zelf aangeeft: je huidige baan geeft ook ruimte voor je bijberoep. En dat is fijn als je het allebei kunt combineren toch! :) Mocht het gevoel toch niet overwaaien dan kun je altijd nog op zoek gaan naar iets nieuws. Dankjewel voor je reactie! xx

 5. Wendy (B)
  oktober 30, 2017 / 15:41

  Ik ben niet tevreden met de baan dat ik nu heb maar weet anders niet waarheen :s

 6. oktober 30, 2017 / 15:51

  Wat mooi om te lezen! Ik heb een lange weg begaan met goede banen die het allemaal net niet waren. Ik vond het wel leuk, maar ook heel vaak niet. Met name onder een baas werken vond ik vervelend. Niet echt mijn ding kunnen doen. Hoewel ik nog niet 100% aan de slag ben en nog steeds bezig ben met mijn bedrijf op te zetten, vind ik het nu al geweldig om voor mezelf te werken. Mijn eerste echte klant is binnen en het voelt goed! Ik ben zeer tevreden nu en ben vastbesloten een succes te maken van mijn eigen bedrijf. Heerlijk!

  • Melle
   Auteur
   oktober 30, 2017 / 15:55

   Wat goed en zo inspirerend. YEES! Dat gevoel, dat gaat je heel ver brengen. Ik voel het ook!

 7. oktober 30, 2017 / 16:16

  Oooow Melle, dit komt op het juiste moment!!!!!
  Ik zit nu ruim 10 maanden in een burn-out. En ben eindelijk tot de conclusie gekomen dat ik een andere baan wil. Doodeng vind ik het, maar heb de juiste keuze gemaakt. Nu alleen nog “even” ontdekken wat ik wel wil…

  Ik ga je andere blogs hierover ook even verslinden!
  Enne.. ben echt blij met jou mail op maandag!!
  Groetjes, Karin

  • Melle
   Auteur
   oktober 30, 2017 / 16:48

   Wauw wat spannend allemaal en wat een goede beslissing! YOU GO GIRL! Mij heeft een coach ook heel erg geholpen, misschien is dat ook iets voor jou? Oeh en ik heb inderdaad genoeg geschreven over het vinden van wat je leuk vindt en waar je van ‘aan’ gaat. Ik hoop dat het je inspireert :) Heel veel plezier en succes! x

   • oktober 30, 2017 / 17:19

    Heb vorige week voor de eerste keer een gesprek gehad met een coach; ivm mijn burn-out en uiteindelijk loopbaancoaching! Dankjewel!!! X

    • Melle
     Auteur
     oktober 30, 2017 / 17:22

     YEES wat supergoed zeg! Echt heel knap. Zet ‘m op, dit is een goede start!

 8. oktober 30, 2017 / 20:31

  Inspirerend om te lezen dat je je echt fijn voelt in je werk nu. Is wat anders dan bij mij. Ik zit er nu net 7 maanden en het blijkt me toch niet te liggen. Slecht dat ik me al heb gevoeld! Ik ga nu langs bij een loopbaancoach om uit te zoeken wat ik graag wil. En kan. Ik probeer het nu ook wel te zien als een leerproces. Als je het niet probeert, weet je het niet.

  • Melle
   Auteur
   oktober 31, 2017 / 08:39

   Wat jammer dat het toch geen match was. Maar inderdaad, het is precies zoals je zegt: als je het niet probeert weet je het ook niet. En daarbij, weten wat je niét wil is dus ook echt mega fijn :) Supergoed dat je een loopbaancoach hebt aangehaakt. Je bent echt goed bezig!

 9. oktober 30, 2017 / 20:36

  Op dit moment ben ik ongelukkig in mijn baan. Ik sta nog steeds achter mijn studie, maar die word tegenwoordig niet meer correct uitgevoerd. Er komen steeds taken bij die niet tot mijn takenpakket zouden moeten behoren, waardoor mijn job slopend word. Een jaar half geleden deed ik de job van mijn dromen, maar omdat we met ons hele hebben en houden moesten verhuizen naar een nieuwe plaats is gans mijn takenpakket in de war gestuurd en kan ik mijn droomjob niet meer uitoefenen. Ook in andere instellingen word mijn job helemaal anders ingevuld dan ik ze geleerd heb. Dit is echt heel jammer..

  • Melle
   Auteur
   oktober 31, 2017 / 08:41

   Reorganisaties, verhuizingen, oooo joy wat vervelend! Het is zo lastig om dan inderdaad nog je takenpakket en alles wat je zo graag doet te bewaken. Heel veel succes en sterkte! Ik hoop dat het gauw goedkomt ?

 10. Moniek
  november 1, 2017 / 21:38

  Jaa wat cool!! Zo fijn dat je helemaal je plekje hebt gevonden. Ik studeer (hopelijk) bijna af en de wereld van solliciteren en vooral een fijne werkplek vindne beangstigd bij soms best wel. Het is nu zo lastig om in te schatten wat ik wil en wat ik kan.

  • Melle
   Auteur
   november 1, 2017 / 21:51

   Yay! Dankjewel :) En wat jij vertelt is echt ontzettend herkenbaar. Dat had ik precies zo toen ik ging afstuderen. Als ik jou – en mijn jongere zelf – een tip mag geven: begin gewoon ergens. Er is zo veel en zoveel te ontdekken maar je komt er pas écht achter als je het gaat doen. Dus voel je vooral niet alsof je van alles mist of niet genoeg doet want dat is niet zo. Je doet wat je kunt en je eerste grote mensen baan is het begin :) Het komt vast goed! Je bent volgens mij al heel goed op weg. Zet ‘m op!

 11. november 3, 2017 / 18:41

  Enorm fijn dat je dit hebt gevonden en dat het zo goed bij je past! <3 het klinkt ook echt als een hele toffe baan! Waar ik wel heel benieuwd naar ben: combineer je dit met je coachingbedrijf? Of ligt dat even stil? Ik heb zelf nog geen baan, maar ik zie al wel helemaal voor me wat ik wil als ik straks mijn diploma heb en dat telt ook, vind ik :)

  • Melle
   Auteur
   november 3, 2017 / 18:43

   Nog niet! Het ligt op het moment even helemaal stil maar in de praktijk zou het wel kunnen. Ik werk 36 uur over vier dagen verdeeld dus dat biedt wel mogelijkheden :). En inderdaad, en of dat telt!

 12. november 4, 2017 / 16:45

  Mooi om dit te lezen! Zoals je wel weet ben ik super, super, super blij met mijn baan. 4 werksoorten met kinderen. Lekker divers, lange dagen en elke dag is weer anders. Super leuk en doordat ik ooit een baan had die ik totaal niet leuk vond, ben ik nu deste meer dankbaar voor deze super fijne baan<3

  • Melle
   Auteur
   november 5, 2017 / 09:19

   Zo leuk dat je zo blij bent met je baan! Dat was inderdaad geen verrassing. Jouw enthousiasme spat er vanaf! Het proces wat eraan vooraf ging draagt er inderdaad wel aan bij, ik herken het wel! X

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.