Vandaag is het de dag van de arbeid. Van oorsprong staat deze dag helemaal in het teken van de strijd voor betere arbeidsomstandigheden. Maar wat betekent deze dag voor mij?
Een lange strijd is reden voor een feestje!
Eerlijk, het is voor het eerst dat ik stil sta bij de betekenis van deze dag. Dat is overigens niet zo gek, want deze dag wordt in Nederland ook niet zoals in andere landen gevierd. Er is wereldwijd een lange strijd gevoerd met als belangrijkste punt het introduceren van de achturige werkdag. De feestdag is ontstaan toen de vakbonden in Amerika de werkgevers een ultimatum gaven. Voor 1 mei 1886 moesten de bestaande contracten worden vernieuwd. Een goede reden voor een feestje dus!
Wat betekent deze dag voor mij?
Vrijheid om te kiezen wat voor werk je wilt doen, je rechten als werknemer, salaris, vakantiedagen, maar ook goede voorzieningen voor als je niet kunt werken zijn allemaal dingen die ik link aan de dag van de arbeid. Ofwel, zelf bepalen hoe ik mijn eigen boontjes dop. Natuurlijk denk ik ook wel eens; had ik maar meer vakantiedagen, werkte ik maar vier dagen in plaats van vijf, kreeg ik maar meer salaris, dat soort dingen. Maar als je je dan even bedenkt hoe ze in achttien honderd zoveel stonden te strijden voor betere arbeidsomstandigheden, dat ze graag 8 uur per dag wilden werken in plaats van 10 of 16, dat ze gestreden hebben en nog steeds dagelijks hiervoor strijden, dan zet dat alles wel in perspectief.
Dan zijn die ‘maar’ 25 vakantiedagen en dat hongerloontje toch best prima en kunnen we vandaag lekker gaan werken met de gedachte dat het toch allemaal wel meevalt. Fijn he?
Hmm, gedeeltelijk mee eens.
Ja, er is veel gestreden voor de rechten die wij werknemers hebben En het is veel beter dan zo’n 100jaar geleden.
Nee, de strijd is niet gestreden.
– denk bijvoorbeeld aan de pensioenen
– denk bijvoorbeeld aan de vakbonden en de macht die zij hebben; wie van onze generatie is nog lid van een vakbond?
– denk aan de woning/hypotheekmarkt in combinatie met het soepele ontslaggrecht of de toename van ZZPers.
Het is allemaal prima voorelkaar voor de mensen die vroeger gestreden hebben en wie nooit van baan wisselt.
Auteur
Ik moet zeggen, het was vooral een ‘laten-we-even-niet-klagen-maar-blij-met-wat-we-wel-hebben-post’ al vind ik dat je zeker gelijk hebt. Generaties, werkzaamheden en de economie verandert, er valt inderdaad nog genoeg te behalen.