Ik dacht dat ik redelijk op de hoogte was van de do’s and don’ts van solliciteren. Ik heb wat praktijkervaring, menig advies ingewonnen en een cursus gevolgd. Maar na het gesprek met Jeroen, een echte professional op het gebied van recruitment, kijk ik weer heel anders tegen het proces aan. Ik vroeg hem naar zijn kant van het verhaal. Over het opstellen van een cv, de rol van een motivatiebrief, het bellen voor je sollicitatie en jezelf presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.
Je cv is belangrijker dan je denkt
“De motivatiebrief is voor mij het meest van waarde als ik twijfel. Het trekt me over de streep om iemand toch uit te nodigen voor een gesprek of het bevestigt mijn twijfels” zegt Jeroen. “Als het cv niet aansluit bij de opdracht die ik heb gekregen – bijvoorbeeld ‘we zijn op zoek naar een gedreven account manager’ en ik zie dat degene geen enkele sales-ervaring heeft – dan is het gauw afgelopen.” Oké, maar hoe kan iemand die geen of weinig ervaring heeft maar wel gemotiveerd is dan toch kans maken? “Het is heel erg afhankelijk van het profiel dat we zoeken. In dit geval is ervaring vereist, in andere gevallen is dat minder belangrijk. Bij sommige bedrijven is dat heel strikt: heb je geen ervaring dan lig je er direct uit. Bij TravelBird is dat anders, daar is het niet erg als je geen of weinig werkervaring hebt.”
Het cv is het eerste waar een recruiter naar kijkt. Volgens mij valt hier nog veel te behalen! Maar dat is zeker niet het enige. Je zult moeten opvallen. “Ik heb meerdere keren gehad dat de sollicitant zijn of haar cv en motivatiebrief langs kwam brengen. Een bijbehorend vogelkooitje met een kaarsje erin staat nog steeds op mijn bureau. Dat wil overigens niet zeggen dat je veel kans maakt dat je aangenomen wordt of dat dit altijd een goed idee is. Dat hangt zeker af van het bedrijf en de functie waarop je solliciteert, al weet ik nog steeds hoe de mensen heten. Het maakt dus wel indruk.”
Wil je weten hoe je ook een goede indruk kunt maken? De belangrijkste en meest opvallende do’s and don’ts die in het gesprek aan bod kwamen heb ik voor je op een rij gezet.
Let’s do this!
- Als er iets is waarmee ik als overkoepelende tip het gesprek kan samenvatten is het wel ‘moeite doen’. Jeroen: “Ik vind het fijn om te zien dat er werk in zit, dat ik dat terug krijg aangezien ik er ook veel tijd insteek om alles te lezen.”
- Tegenwoordig wordt er van je verwacht dat je steeds vroeger weet wat voor carrière je ambieert. Tijdens je studie zinvolle stages lopen is daarom een supergoed idee. Op die manier kun je gemakkelijk ontdekken wat je leuk (of juist niet leuk) vindt om te doen.
- Wees realistisch. Als er gevraagd wordt naar vijf jaar ervaring wat je niet hebt, of de functie-eisen sluiten eigenlijk niet goed aan, reageer dan niet (of ben je daar dan in ieder geval bewust van).
- Wie is de recruiter of de contactpersoon waar je je sollicitatie aan kunt richten? Beste HR-manager (of iets in die trant) is niet persoonlijk en wekt de indruk dat je alleen de naam van het bedrijf en de functienaam hebt aangepast. Als het er niet bij staat, heb je direct een reden om te bellen!
- Pas je cv aan op de functie waarop je solliciteert. Werkzaamheden of andere dingen die jij belangrijk vindt dik drukken of een toffe lay-out maakt het persoonlijk en specifiek.
- Bellen is niet per se positief, het is maar net wat jij er van maakt! Zorg dat je open vragen stelt om een gesprek mee te voeren zoals:
- Wat zijn de verantwoordelijkheden van dag tot dag?
- Hoe groot is het team?
- Hoe ziet het sollicitatieproces eruit?
- Waar zal ik me de eerste maanden mee bezig houden?
- Zorg er bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek voor dat je het bedrijf goed kent. Google het, lees artikelen en zorg dat je weet wat het bedrijf precies doet.
- De onvermijdelijke vraag over je sterke en zwakke eigenschappen zal zeker voorbij komen. “Sterke eigenschappen weten mensen on the spot nog wel te bedenken maar zwakke eigenschappen zijn lastiger.” Noem twee of maximaal drie punten waarop je je kunt ontwikkelen. Slecht in ‘nee’ zeggen en ‘perfectionisme’ is lastig. “Iemand die een taak alweer perfect heeft gedaan, daar heb ik niks aan. Noem eigenschappen waarop je te coachen bent.”
Don’t try this at home
- Slordige fouten zijn helaas nog steeds de realiteit. Een verkeerde bedrijfsnaam, spel- en typefouten, het laat geen sterke indruk achter. Laat daarom door één of twee mensen je brief en cv lezen voordat je deze verstuurt. En mocht je nu toevallig een recruiter kennen dan is dat ook zeker een aanrader!
- Heeft een bedrijf meerdere vacatures open staan? Reageer dan, hoe enthousiast je ook bent, niet op alle functies. Het komt willekeurig over en een tikkeltje hopeloos. Dus reageer op één vacature en laat eventueel in je brief weten dat je ook interesse hebt in een andere functie en waarom. Het goede nieuws is, dat mocht dit het geval zijn, je profiel (zoals ze dat zo mooi zeggen) intern vaak wel wordt doorgegeven.
- Noem op je cv alleen relevante werkervaring en vaardigheden. Beginnend in Spaans? Een bijbaantje bollenpellen toen je 12 was? Vraag je af wat het bedrijf daar aan heeft. Leg de nadruk liever op dat wat jij belangrijk vindt en wat aansluit op de functie waarop je solliciteert.
Wie is Jeroen?
Na een studie Arbeid-, Organisatie- & Personeelspsychologie in het o zo mooie Groningen, werkte Jeroen Brandwacht (30) als headhunter bij People Select. Naast voetballen, wintersporten, films en series kijken met zijn vriendin, is hij tegenwoordig werkzaam als international recruiter bij de online reisaanbieder TravelBird. Zijn taak is om voor diverse afdelingen (landen) binnen het bedrijf de beste mensen te vinden voor uiteenlopende functies.
Q: Wat zijn jouw do’s and don’ts van het solliciteren?
Heel erg handig dit, dat zijn tenminste tips waar je iets aan hebt!
Auteur
:) Vond het ook erg leuk om het verhaal eens van de andere kant te horen.
Goed verhaal en nuttige tips.
Aanvullend kan ik iedereen aanraden áltijd te bellen met de persoon die je sollicitatie ontvangt voordat je solliciteert. Het is een prettige manier om deze (voor de procedure) belangrijke persoon beter te leren kennen en een (positieve) eerste indruk achter te laten. Het biedt ook een prettig handvat om de brief te openen en je kunt aanknopingspunten uit het telefoongesprek gebruiken in je cv & motivatie.
Auteur
Dat is echt een goede toevoeging. Dank! :)
Hmm, dat bellen weet ik niet hoor. Solliciteren is me altijd goed af gegaan – met een duidelijk cv en een ontzettend toegespitste brief – maar ik ga echt niet bellen als ik geen concrete vragen hebt. Als je maar loos wat vragen stelt om het stellen, dan blijf je echt niet per se positief hangen. Schrijf gewoon een steengoede brief waarin je laat merken dat je het bedrijf echt kent.
Auteur
Bellen zonder concrete vragen lijkt me ook niet zo’n goed idee, het moet inderdaad wel bij je passen.
Altijd handig om hier weer even aan herinnerd te worden!
“Ik vind het fijn om te zien dat er werk in zit, dat ik dat terug krijg aangezien ik er ook veel tijd insteek om alles te lezen.”
Uhh sorry, maar hoe lang duurt het om een brief te lezen? Dat is niets vergeleken met de tijd die je kwijt bent aan het schrijven van een brief.
Plus Jeroen, wat vind jij dan een goede ‘slechte’ eigenschap? Kun je mij vertellen waarom ik daar eerlijk antwoord op zou geven?
Hi Lies,
Dank je voor je kritische reactie, Dat betekent dat je het artikel goed heb gelezen en er tijd in hebt gestoken, fijn!
Zoals je begrijpt is brieven lezen niet het enige werk dat ik doe. Je kunt je dan misschien ook voorstellen dat het vervelend is dat wanneer je ervoor gaat zitten om CV’s te scannen en brieven te lezen, het duidelijk zichtbaar is dat de kandidaat zich er vanaf maakt met een duidelijk generiek opgestelde brief waarin deze alleen de naam van het bedrijf hoeft te veranderen (en soms is de brief zelfs zo algemeen dat er niet eens een naam van het bedrijf in staat). Aangezien ik zelf ook heb gesolliciteerd om deze en mijn vorige baan te krijgen, weet ik dat je een goede brief niet zomaar even uit je mouw schudt!
Om in te gaan op jouw tweede opmerking; met eerlijk antwoord geven kan je natuurlijk ook overdrijven. Wanneer je ergens planner wilt worden is het natuurlijk heel onhandig om te zeggen dat je slecht bent in ‘time management’. Het gaat mij er om dat ik kan merken dat mensen aan zelfreflectie kunnen doen, zodat ik weet dat ze te coachen zijn!
Handige en nuttige tips. Hopelijk brengt het mij snel aan een baan ;-)!
Auteur
Heel veel succes!
met al het respect, dit zijn wel heel oude tips. staat geen nieuw perspectief of iets in. tuurlijk handige tips, maar eeuwenoud, niet vernieuwend en daardoor achterhaald. (snap best dat dit een pr-berichtje is, maar wellicht daarom (juist handig en) nuttig om even op de inhoud te wijzen).
Auteur
Dankjewel voor je reactie! Ik vind het grappig om merken dat het voor iedereen zo anders is. Voor mij was het wel echt een eye-opener om het sollicitatieproces eens van de andere kant te zien, jij had wellicht al wat meer kennis. Dit is overigens geen pr-bericht. Jeroen is een collega van mij en ik heb hem gevraagd naar zijn tips voor solliciteren.
Dank voor de tips, Melle! Hier kan ik wat mee :)
Auteur
Yay goed om te weten! Heb ook een blogpost geschreven met vragen die je zelf kan stellen tijdens een sollicitatiegesprek, wie weet is dat ook nog nuttig. Ga in ieder geval voor je duimen zodat je gauw eens op gesprek mag komen :)