Dit mag je niet missen | 5 geheimen die niemand je vertelt over solliciteren

geheimen-solliciterenVandaag is het hoog tijd je eens mee te nemen in mijn proces van het solliciteren. Want ik kan mezelf inmiddels wel ervaringsexpert noemen op het gebied van brieven schrijven, cv updaten, uitgenodigd worden (YES!), voorbereiding, het gesprek en ook de afwijzing. En dít leerde ik ervan!

Geen gesprek is hetzelfde | De ene keer zit je met een recruiter aan tafel, de volgende keer zit je potentiele manager tegenover je. Maar niet alleen de gesprekspartners en hun functie, ook het gesprek zelf is steeds compleet anders. Van de standaardvragen als “vertel eens iets over jezelf”, tot “hoe kom je op het idee voor je blog?”, tot voor de vacature inhoudelijke vragen als “hoe zou je dit of dit aanpakken?”, en “wat is jouw kijk hier op?”. Alles komt voorbij. De ene keer is het een vragenvuur, de volgende keer een leuk gesprek wat ook van jouw kant komt. Altijd verschillend.

It’s not you, it’s the damn profile | Hoe goed het gesprek ook is gegaan, soms pas je gewoon niet op het profiel dat een bedrijf zoekt. Ben je wel commercieel genoeg voor bedrijf x, kun je wel goed administratieve taken vervullen? Het is maar net wat ze zoeken en soms, weten ze dat zelf ook pas na wat kandidaten te hebben gesproken. Ik spreek uit ervaring: het gesprek was bijvoorbeeld heel goed gegaan – en dat kreeg ik ook terug, yay! – maar er was toch een twijfel dat te maken had met het bedrijf of het profiel voor de functie. Dus echt, niet (te veel) getreurd wanneer je het niet bent geworden.

Mega je best doen en je sollicitatie spontaan langsbrengen is geen garantie voor wat dan ook | Als een puppy met een goed idee heb ik de dag nadat ik hoorde dat mijn contract niet werd verlengd, mijn stoute schoenen aangetrokken en ben ik naar Den Haag gegaan om mijn sollicitatie langs te brengen. Dat móést toch wel getuigen van lef en zorgen dat ik in ieder geval op gesprek mocht komen, toch? Helaas mocht het zelfs met wat extra kracht van mijn prachtige brief en cv vergezeld met leuke cadeautjes, niet baten. Extra hard je best doen voor je sollicitatie zou ik je alleen maar aanmoedigen, want jongens het is onwijs spannend om dat gewoon een keer te doen, maar alsjeblieft, haal je niets in je hoofd, dan valt het altijd mee.

Intelligentietesten zijn stom | Zo veel mogelijk cijferreeksen, gecompliceerde diagrammen en rare analogieën binnen 30 minuten ontrafelen is ergens wel gek, ik heb mijn masterscriptie ook niet in een half uur geschreven.

In het kader “als het dan toch moet”: persoonlijke afwijzingen zijn fijn | Voordat je denkt dat ik het fijn vind om afgewezen te worden – zeker niet! – als mensen de tijd nemen om te bellen of als jij de tijd neemt om te bellen en zij je te woord staan met persoonlijke feedback waar je écht wat aan hebt (sorry, maar met de feedback dat ik non-verbaal onaardig ben kan ik gewoon écht niet zo veel) is heel fijn. Je begrijpt de beslissing beter en kunt dan makkelijk verder met solliciteren én jezelf wellicht hier en daar nog verbeteren. Standaardafwijzingen zijn stom!

Wat heb jij geleerd van solliciteren?

8 Reacties

 1. december 16, 2015 / 14:41

  Dat het toch wel een beetje poppenkast is. Je wordt grotendeels beoordeels op je vaardigheden om jezelf te presenteren, ook in de gevallen waar dat weinig met de werkzaamheden zelf te maken heeft. Maar zo is het nou eenmaal.

  • Melle
   Auteur
   december 16, 2015 / 15:24

   Ik snap wel wat je bedoelt inderdaad. Het voelt ook soms wel als een poppenkast en hoe goed je je ‘rol’ als sollicitant ook instudeert, hoe anders het soms ook kan lopen.

 2. december 16, 2015 / 14:51

  Tof om te lezen! Geen gesprek is inderdaad hetzelfde! En feedback krijgen is erg prettig! Zo weet je inderdaad wat je kunt verbeteren en word je de keer erna misschien wel aangenomen!

  • Melle
   Auteur
   december 16, 2015 / 15:25

   Opbouwende kritiek is inderdaad erg fijn. Vooral ook bij een afwijzing als je dan te horen krijgt dat het niet ligt aan jou maar aan het profiel wat ze zoeken :)

 3. december 16, 2015 / 15:19

  Ze lieten weleens vrouwen solliciteren maar het moest een man worden.. je hebt soms hele vage sollicitaties. Ik ben gevonden via mijn cv en ik werk er nu al zo’n 3 maanden dus gelukkig ben ik van het solliciteren af. Je kreeg vaak gewoon geen antwoord of geen mail terug, waardeloos!

  • Melle
   Auteur
   december 16, 2015 / 15:27

   Huh dat klinkt gek zeg. En geen antwoord sturen vind ik echt heel stom inderdaad! Wat fijn dat je inmiddels wél een baan hebt gevonden. Hopelijk heb je het naar je zin! :)

 4. januari 15, 2016 / 21:47

  ik heb geleerd dat niet-eliminerende proeven wel degelijk eliminerend zijn! En dat persoonlijke feedback echt wel handig is voor een volgend gesprek. En dat je tijdens sollicitatiegesprekken al wat meekrijgt hoe het bedrijf/organisatie aanvoelt (toch als het interne medewerkers zijn).

  • Melle
   Auteur
   januari 15, 2016 / 22:00

   Wat een goede inzichten. Mooie aanvulling op dit artikel. Dankjewel!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.