Tips | Hoe overleef ik mijn onderwerpregel?

hoe-overleef-ik-mijn-onderwerpregelJe kent het wel. Je mail is klaar, minstens honderd keer gecheckt op spelling en het is toch zeker door vijf lezers goedgekeurd. Je bent klaar om DE mail van je leven – je snapt ‘m, het gaat allemaal om gevoelswaarde – te versturen. Maar dan. De onderwerpregel! Ik geef je tips zodat jij ‘m gaat rocken!

Soms heb ik het gevoel dat ik langer nadenk over de onderwerpregel dan over de inhoud van de mail. Maar echt. Kort, krachtig en to the point is wat ik graag wil. Maar aan de andere kant moet het natuurlijk nét zo leuk en uitnodigend zijn om te lezen als de inhoud van je mail. Dilemma’s!

Doeltreffend | Stel jezelf de vraag: wat is het doel van je mail? Wil je informatie, jezelf voorstellen of uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek? Probeer jouw doel samen te vatten in een paar woorden. Wat dacht je van: “Op zoek naar een content manager? Hier ben ik!” of in plaats van “Vraag betreft vacature content manager” “Vacature content manager, ik wil er graag alles van weten!”

Mix and match | Een beetje creativiteit en triggeren is natuurlijk nooit weg maar als het aankomt op de onderwerpregel is het natuurlijk wél belangrijk dat de inhoud van je mail en de titel die je het geeft overeen komen. Liever je creativiteit een beetje temperen en een ‘saaie’ onderwerpregel met een heldere, matchende tekst dan een regel die onwijs leuk is om te lezen maar dat je als ontvanger geen idee hebt waar dit over gaat.

Persoonlijk | Een goede onderwerpregel is pas écht goed als je de perfecte combinatie vindt van een beetje persoonlijkheid van jou én die van de lezer. Wie is de gelukkige ontvanger van jouw mail? Houdt die van humor? Of is een wat zakelijke onderwerpregel beter? Natuurlijk kun je het niet zeker weten maar met een beetje inlevingsvermogen kom je heel ver.

Denk aan de juiste tone of voice | Deze tip ligt in het verlengde van de vorige. Ditmaal nét iets meer op de ontvanger gericht. Want spreek je de ontvanger aan met u of je? Spreek je diegene uberhaupt zo aan in de onderwerpregel? En is je taalgebruik vlot en hip of zakelijk? Het gaat allemaal over de juiste tone of voice.

Hoe korter hoe krachtiger | Ellenlange zinnen over hoe graag je wilt kennismaken omdat het een gewéldig bedrijf is maar er op dit moment geen directe reden of vacature is maar dat ze het gewoon echt moeten doen omdat jij het waard bent is geen goed idee. Doe maar gewoon kort: kennismaken.

Tip voor extra inspiratie bij solliciteren per mail | Lees de vacaturetekst nog eens goed door. Kijk of je daar nog iets uit kan halen. Misschien staat er als titel van de vacature wel “Gezocht: creatieve content manager”. Daar kun je dan leuk op inhaken door te schrijven “Gevonden: creatieve content manager”. Of een ander voorbeeld, in een vacature staat misschien zoiets als ‘je vervult een veelzijdige functie’ dan schrijf je in de onderwerpregel – of in je motivatiebrief – bijvoorbeeld ‘Sollicitatie content manager, ik vervul graag deze veelzijdige functie”. Je kunt het zo leuk maken als je het zelf wilt, houdt wel in gedachten dat het bij jou én bij het bedrijf moet passen.

Now, go get them!

2 Reacties

 1. november 19, 2015 / 15:44

  Ik heb heel vaak dat ik inderdaad het onderwerp vergeet in te vullen. Maar gelukkig hoef ik nog niet van die officiële mailtjes te sturen!

  • Melle
   Auteur
   november 19, 2015 / 20:15

   Haha de melding die je dan krijgt, zoiets als ‘weet je het zeker dat je je mail zónder onderwerp wilt versturen?’ is idd bij mij ook zeer bekend ;)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.