Successful adulting deel 309823 | Belastingaangifte doen

Zeg eens eerlijk. Hoe kijk jij als je een blauwe envelop op de deurmat ziet liggen? Nou, ik weet het wel. Niet zo vrolijk kan ik je vertellen ;). Ik behoor namelijk tot het ‘doet-alles-precies-volgens-de-regels-en-is-panisch-als-dat-mogelijk-niet-het-geval-is’ type. Als mijn ‘vrienden’ van de Belastingdienst het dan weer leuk vinden om me post te sturen, schrik ik daarom eerst: ‘Het zal toch niet verkeerd zijn?’. Maar weet je? Eigenlijk gaat dat altijd goed. Ik blijk met behulp van de online aangifte van de Belastingdienst best mijn eigen aangifte te kunnen doen en ik wil je met deze blogpost ervan overtuigen – ja jongens, echt niet sexy maar dus wel vet belangrijk – dat jij dat ook kan.

Let’s get this party started

Gewapend met mijn persoonlijke gegevens, jaaropgave, een paar liter thee en een hulplijn binnen handbereik ga ik aan de slag. Nu ben ik zelf echt geen rekenwonder en heb ik vrij weinig kaas gegeten van de wondere wereld van de belastingen. Maar elk jaar is het tot nu toe gelukt om, zonder al te veel moeite en stress, de aangifte af te ronden. Heel veel is namelijk al voor je ingevuld. HA! Juist. Dat maakt het leven toch net even wat makkelijker. Je hoeft alleen gegevens zoals je jaaropgave erbij te houden, te checken of het klopt en proberen logisch te blijven nadenken. Zelfs als je, zoals ik van baan wisselt, en in een jaar meerdere werkgevers hebt gehad, is het prima te doen.

Twee jaar geleden, toen ik dacht dat ik het helemaal niet goed had gedaan maar de aangifte al wel had ingestuurd, heeft een vriend die werkelijk álles weet van belastingen er nog even naar gekeken. En wat bleek? Niets aan de hand. Succesful adulting: CHECK!

Houd je hoofd koel

Iets ingewikkelder wordt het bij ‘grotere’ veranderingen. Samen een huis kopen bijvoorbeeld of – hoera! – trouwen! Dat heeft natuurlijk invloed op je financiën en dus op je aangifte. Het is wel even iets om rekening mee te houden. En als je het type bent dat alles volgens de regels wil doen, hoort het uitzoeken vooraf er ook bij. Als je bijvoorbeeld toeslagen ontvangt is het raadzaam om daarnaast nog even te checken of dat nog iets voor jullie betekent.

Iets nieuws brengt altijd veranderingen met zich mee, daar moeten we met zijn allen gewoon even aan wennen. Maar als je bijvoorbeeld eenmaal een huis hebt gekocht – wat sowieso al best ingewikkeld is, dus kudo’s voor jou – en dat mee hebt genomen in je aangifte, dan is het volgend jaar al een stuk minder ingewikkeld.

Naast trouwen of een huis kopen zijn bijvoorbeeld ook scheiden en wonen of werken in het buitenland (zoals mijn vriendinnetje Hedwig van Festiv.nl die nu in Londen woont) belangrijke momenten om rekening mee te houden bij je belastingaangifte.

Heb ik aftrekposten? Doe de check.

De Belastingdienst heeft het grootste deel van je aangifte al voor je ingevuld, maar kan niet alles weten. Dus naast het controleren van de vooraf ingevulde gegevens, is het belangrijk om te kijken of je deze kunt aanvullen. Met de aangiftechecklist zie je eenvoudig of je in 2017 kosten hebt gemaakt die (deels) aftrekbaar zijn. Bijvoorbeeld zorgkosten of misschien heb je, net zoals ik in 2016, een opleiding gedaan.

Let’s talk about …

En ja, I know. Het is totaal niet romantisch om het met je grote liefde over dit soort dingen te hebben. Maar je doet er weinig aan. Ook dit is onderdeel van het grotemensenleven ;). En laten we ons dan vooral focussen op het gevoel dat je krijgt wanneer de aangifte is verstuurd. Dat is waar ik het voor doe!

Dus. Je weet wat je te doen staat

Je aangifte moet voor 1 mei bij de Belastingdienst binnen zijn. Maar, er zijn bonuspunten te behalen! Doe je het deze week nog (voor 1 april), dan krijg je voor juli bericht. Dus ga er even voor zitten en vul hem in op Belastingdienst.nl/aangifte.

Mijn persoonlijke advies? Niet te lang tegenaan hikken, zo snel mogelijk aftikken. GO GO GO!

Wat voor type ben jij? En heb jij je aangifte al gedaan? Ik wel!

Deze blogpost is geschreven in opdracht van de Rijksoverheid

12 Reacties

 1. Romy
  maart 26, 2018 / 07:23

  Wat goed dat je de belastingaangifte zo meteen een stuk leuker maakt én een extra motivatieboost geeft om er snel mee aan de slag te gaan. Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik mazzel heb met een vader die belastingaangiftes leuk (ja echt!) vindt om te doen en die zelfs enthousiast vroeg of hij die voor mij ook mocht doen. Dankzij hem is mijn belastingaangifte dan ook al ingediend :) En wat een mazzel, ik bleek meer aftrekposten te hebben dan verwacht!

  • Melle
   Auteur
   maart 26, 2018 / 12:48

   Wat lief zeg, dankjewel! En súperhandig om zo’n vader te hebben én dat er mensen bestaan die inderdaad veel energie halen uit het doen van dit soort aangiftes. Vooral als ze je kunnen wijzen op extra aftrekposten. Dat is nog eens een leuk cadeautje!

 2. maart 26, 2018 / 10:47

  Ooh, ik moet dus voor het eerste aangifte doen als zzp’er en ik vind het werkelijk de hel, haha. Ik heb ooooit in een ver verleden tijdens mijn studie bedrijfseconomie gehad. Maar omdat ik dacht dat ik er nooit mee te maken zou hebben, lette ik tijdens de college’s NIET op. Nu weet ik dus niet meer hoe het met een winst- en verliesrekening en balans blabla’s zit, haha. Probleempje! Ik geef mezelf nog heel even de tijd om het zelf uit te vogelen, en anders moet ik iemand inschakelen. Helaas is mijn vriend niet Nederlands, dus die snapt er uiteraard ook geen drol van. En m’n vader is er helaas iets minder in thuis dan ik hoopte.

  • Melle
   Auteur
   maart 26, 2018 / 12:52

   Dat maakt het inderdaad wel een stukje lastiger. Maar niet onmogelijk! En hoera ook voor de optie om tussentijds op te slaan en later weer verder te gaan. Dat geeft je soms ook net even wat meer lucht om nog even iets uit te zoeken zonder dat het direct verloren gaat. Heel veel succes!

 3. maart 26, 2018 / 15:15

  Hoera als ie weer is gedaan!! We kunnen een jaar voorruit :-)

  • Melle
   Auteur
   maart 26, 2018 / 15:26

   Haha, precies dat! Hoera hoera!

 4. maart 26, 2018 / 17:21

  Het is hier weer gelukt! Voordeel als je getrouwd bent: je kunt samen in één keer aangifte doen, haha! Ik had in 2017 maar liefst 3 verschillende werkgevers (nu nog maar één overigens) dus dat was ook fijn, de belastingdienst wist er eentje te noemen, haha.
  En trouwens ook hoera voor aftrekposten bij goede doelen die op de anbi-lijst staan!

  • Melle
   Auteur
   maart 26, 2018 / 17:52

   Ik zie alleen maar pluspunten! Als getrouwd stel is het zo slecht nog niet ;)

 5. maart 28, 2018 / 16:44

  Ik moet dit in Colombia doen, geen idee hoe. Moet nog even een accountant zoeken. Vind dit echt het meest verschrikkelijke moment van het jaar altijd haha

  • Melle
   Auteur
   maart 31, 2018 / 10:31

   Haha ik snap het zo goed! Ik zie er ook altijd zo erg tegenop maar als het dan gelukt is, is het ZO FIJN!

 6. maart 29, 2018 / 11:18

  Ik heb het afgelopen weekend voor het eerst gedaan – voorheen was mijn inkomen steeds te laag, maar nu wilde ik toch ens checken of ik niet toch genoeg verdien met freelancen e.d. om aangifte te moeten doen – en met mijn vader ernaast om alles uit te leggen ging het eigenlijk best goed. Ik vind het ook echt leuk om bij te houden wat ik allemaal gedaan heb aan projecten en wat ik daarmee heb verdiend, dus dan is het lang zo erg niet. Enne, dat gevoel van succesful adulting is ook wel heel leuk als je op de versturen-knop hebt gedrukt en je een heel brave burger voelt =D

  • Melle
   Auteur
   maart 31, 2018 / 10:33

   Haha ja precies! Brave burger én succesful adulting. CHECK! En goed zeg, met je vader samen dat doen. Als het allemaal goed gaat is het ook wel leuk. Dat gevoel van alles op orde hebben is stiekem wel echt heel fijn inderdaad ;)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.