Hoera voor zomervakantie | Vier opdrachten om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling

04.trotse-pilea-mama
Het was zo’n ongelofelijk fijn weekend! Het weer, compleet zijn met de liefste studievriendinnetjes én aanhang en samen de liefde vieren tijdens de bruiloft van één van deze knapperts was echt de beste tijdsbesteding. Rijk en geraakt door emoties voel ik me op zo’n moment een échte girlboss; vol in het leven. En laat ik het nou vandaag nou nét met je over willen hebben. Want over vol in het leven staan – weten wat je wilt, wat je kunt en wat werkt voor jou – heb ik al menig blogpost geschreven. Niet alleen leuk om terug te zien – hallooooo verbetering in schrijven, uitwerken van onderwerpen en foto’s – maar deze opdrachten zijn ook ontzettend handig als hulpmiddel om tijdens je zomervakantie tijd de besteden aan jou en je persoonlijke ontwikkeling. WIIEEHOO!

Word een betere versie van jezelf: 7 keer feedback vragen | ‘Wat zouden je vriendinnen zeggen als ik ze zou vragen naar jouw goede en minder goede eigenschappen?’ Mijn 16-jarige zelf schrok nogal van deze vraag toen hij gesteld werd tijdens een sollicitatiegesprek voor een bijbaantje in een kledingwinkel. Toen ik jaren later nét afgestudeerd was, kreeg deze vraag een hele nieuwe betekenis. Ik had me opgegeven voor een cursus ‘ken je kwaliteiten’. Ter voorbereiding kreeg ik een lijstje met zeven vragen om rond te sturen en feedback te vragen aan mensen die dicht bij me staan. Dat feedback niet altijd negatief hoeft te zijn – in tegendeel – ga je zeker ondervinden als je dit lijstje doorstuurt. Het is zo ontzettend leuk een lief én interessant! Ik raad het je echt ontzettend aan om ook eens te doen. Daarom schreef ik er deze blogpost over, inclusief de zeven vragen om te stellen!

Wat zijn jouw waarden? | Jouw waarden zijn als je innerlijke kompas, het ‘waarom je dingen doet zoals je ze doet’. Voordat ik deze opdracht van mijn coach kreeg, was ik me er eigenlijk niet zo van bewust. Ik wist wel wat ik belangrijk vond, maar om het zo op te schrijven is het heel anders. Het verklaart veel en het voelt alsof alles op zijn plek valt. Tegelijkertijd geeft het ook – zoals een echt kompas – richting voor de toekomst. Weten wat jouw waarden zijn helpt je om keuzes te maken. En halloooo wie wil dat nou niet?

Jezelf voorstellen aan de hand van je hand | Soms is het gewoon ontzettend moeilijk om te bedenken wat je goed kunt, wat je nog zou willen ontwikkelen en wat je graag zou willen doen. Zelf kreeg ik deze opdracht tijdens een sollicitatiegesprek – echt vét origineel, yay! – en ik vond het zó leuk dat ik me er na het gesprek een beetje in heb verdiept. Het blijkt – je raad het al – ook een oefening te zijn die gebruikt wordt voor coaching. Jezelf voorstellen aan de hand van je hand helpt je om het allemaal relatief gemakkelijk voor jezelf op een rijtje te zetten. Het is heel simpel, bij elke vinger stel je jezelf een vraag. Vet leuk, ik zeg DOEN! De hele blogpost inclusief alle vragen lees je hier.

Zeg maar doei tegen je bucket list, maak deze zomer een fuck it list! | Sommige dingen hoef je gewoon niet te kunnen, hoef je niet te willen en hoef je je dan ook niet langer druk om te maken. Fuck it! Deze zomer daag ik je uit om je bucket list even in de koelkast te zetten en een lijst te maken met alle dingen waar je fuck it tegen wil zeggen. Fuck it, om jezelf met andere te vergelijken, om je druk te maken over de dingen waar je geen invloed op hebt en de lat voor jezelf altijd zo ontzettend hoog te leggen. Het werkt echt zó fijn! Als je eenmaal bezig bent, verzin je steeds meer dingen. Ik kan je vast verklappen het is ook een van de vragen om je voor te stellen met je hand – één keer raden welke vinger het is. Klik hier voor de hele blogpost.

Waar wil jij fuck it tegen zeggen?

28 Reacties

 1. juli 11, 2016 / 09:05

  Aah, veel van deze posts ken ik nog helemaal niet! Tof, ga ze vanavond in alle rust eens lezen :)

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 09:33

   Hoera hoera wat goed! Ben benieuwd wat je ervan vindt :)

 2. Els
  juli 11, 2016 / 09:24

  Dankje Melle, handig!
  Ik ben erg op zoek naar wat ik na mijn studie wil gaan doen. PhD, een ‘echte’ baan, en wat dan. Ik weet het niet. Dus fijn om hier een beetje over na te denken.

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 09:34

   Alsjeblieft :) Die periode is – als ik bedenk hoe dat bij mij ging – ontzettend lastig. Maar wat je ook kiest, waar je ook voor gaat, jouw keuze is het állerbeste <3

 3. juli 11, 2016 / 12:10

  Oeh dat feedback vragen lijstje lijkt me echt mega interessant, misschien doe ik dat wel!

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 12:11

   Ik vond het méga spannend om zo’n mailtje te sturen – ik heb het ook real life aan mensen gevraagd toen, ook al zo eng – maar als het dan lukt! MAGISCH! <3

 4. Irene
  juli 11, 2016 / 12:23

  Dat voorstellen via je hand hebben wij in onze opleiding echt ontelbaar vaak moeten doen :p maar ik vond het altijd wel fijn omdaar eens over na te denken :) ik ga denk ik ook eens aan de slag met dat feedbacklijstje. Misschien kom ik nog wat te weten over mezelf!

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 13:09

   Wat grappig dat je het al kende! Leuk oefening inderdaad. En dat feedbacklijstje gaat je sowieso wat opleveren, het is – zoals je ook zei in de reactie bij de andere blogpost – zo leuk om te weten hoe andere mensen jou zien!

 5. juli 11, 2016 / 13:21

  Zo. En dit ga ik eens even uitprinten, want ik heb genoeg tijd deze zomer (naast mijn best wel drukke baantje tegenwoordig – jawel!) om eens aan de slag te gaan met deze tips. Thanks <3 You're my hero!

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 13:42

   Yaaaay zo lief! Heel veel succes en plezier ermee!

 6. juli 11, 2016 / 13:23

  Ik word helemaal super-enthousiast van deze post en ik ga alle blogposts erachter eventjes bekijken!

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 13:43

   Zo zit ik achter de computer: ^_^ Zo leuk! <3

 7. Katrien
  juli 11, 2016 / 14:23

  Heel leuk en interessant artikel! Fijn om alle tips en extraatjes te gaan lezen :-).

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 15:17

   Yeeeesss leuk! :) <3

 8. juli 11, 2016 / 15:28

  Tof die oudere inspirerende posts te lezen! Vooral die waarden en de 5 vingers zijn echt leuk om te lezen. Jezelf presenteren aan de hand van je hand kende ik echt nog niet haha. Op mijn fuck-it list staat onder andere piekeren over wat gaat komen. Dat moet er echt uit ;)

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 15:43

   Ik was ook zo positief verrast toen ik de opdracht kreeg om me zo voor te stellen! En piekeren over de toekomst, FUCK IT! :)

 9. juli 11, 2016 / 15:40

  Wauw, ik vind dit zo mooi! Ik ga hier vandaag echt even goed voor zitten! Wat een timing ook, ik heb morgen een sollicitatiegesprek!

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 15:44

   Oeh wat goed! Alvast heel veel succes en plezier morgen! Ik ga voor je duimen.

 10. juli 11, 2016 / 16:28

  Ik ken er ook een boel nog niet, en ik heb nét mijn laatste deadline van dit jaar gehaald, dus genoeg tijd om lekker te lezen! Top!

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 16:36

   YEEESS perfecte timing dit, alsof we het zo hadden afgesproken. En hoera voor deadlines die je hebt gehaald, VAKANTIIEE!!

 11. Nina Manuhutu
  juli 11, 2016 / 22:44

  Wat een fijn overzicht! Dit zijn opdrachten die ik zelf niet had kunnen bedenken. Ik denk dat ze mij goed gaan helpen in mijn zoektocht naar een nieuwe baan. En om mijzelf beter te leren kennen. Vooral die opdracht met het vragen van feedback lijkt mij spannend. Maar je weet maar nooit wat voor verrassende uitkomsten het oplevert!

  • Melle
   Auteur
   juli 12, 2016 / 09:30

   Oeh, dat denk ik zeker! En inderdaad heel spannend maar het levert ook heel veel op. Voor veel positiviteit én zelfvertrouwen! Want als je dan bij een sollicitatiegesprek zit weet je gewoon precies wat je kunt antwoorden op die akelige vraag. Heel veel plezier (en succes!) xxx

 12. AroundSan
  juli 12, 2016 / 00:14

  Jezelf voorstellen aan de hand van je hand, dat is interessant! Ik ga het artikel gelijk even bekijken. Ben er heel benieuwd naar! Bedankt voor dit leuke en positieve artikel weer Melle, ik ga met een positief gevoel slapen zometeen. :)

  • Melle
   Auteur
   juli 12, 2016 / 09:28

   Ooo wat goed! Ik lag toen jij een reactie achterliet al heel positief te slapen (zo erg dat ik vet moeite had met opstaan haha). Fijne dag vandaag! xx

 13. juli 13, 2016 / 12:45

  Oh dit is fijn om mee bezig te gaan. Een beetje ontwikkeling in de zomer kan geen kwaad. Heb ik er straks weer voordeel aan tijdens de studie.

  • Melle
   Auteur
   juli 13, 2016 / 14:00

   Helemaal gelijk! Goed beziiiiig! :)

 14. Martine
  juli 28, 2016 / 20:13

  Hi mellie!

  Ben even een avondje blogs van jou aan het lezen! Fijn en inspirerend! Ik vind het zo knap van je dat je in je eigen blogs weer kan verwijzen naar oude blogs, zoals in deze blog. Ondanks dat ik het idee heb dat ik heel veel van jouw blogs lees, kom ik er nu toch achter dat er ook nog veel blogs zijn die ik nog niet had gelezen. Dus erg nuttig zo’n recycle blog!! Slim van je! Wat heb je al veel gepresteerd en gedaan he sinds je hiermee bezig bent. Had ik al gezegd dat ik trots op je ben? :) xx

  • Melle
   Auteur
   juli 28, 2016 / 23:37

   Slim he :) soms vind ik internet zo’n vluchtig medium! Dan is dit echt een goede manier om die blogjes een beetje nieuw leven in te blazen. Daarnaast vergeet ik zelf ook weleens wat en hoeveel ik al heb geschreven. Bijna 300 posts! Je complimenten vind ik méga lief! Dankjewel xxx

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.