Het leven | Iedereen doet maar wat

ikweethetooknietikdoeookmaarwatmaarikbenwelblijfotoHet zijn van die momenten waarop je even niet meer weet wat je met je leven aan moet en dat je denkt: maar hoe doet de vriendin van de broer van mijn neef dat dan? Een mooi huis op een geweldige locatie, een leuke vriend die ook nog eens méga knap is, een auto voor de deur, twee kittens, een leuke baan. Ze lijkt het leven probleemloos te doorlopen. Maar hoe dan? Je hebt nu twee opties. Of je gaat al hyperventilerend door het huis omg omg rondjes rennen óf je neemt het advies van een 93-jarige aan.

Als twenty something year old word je geacht om beslissingen te maken die lichtelijk gezegd nogal indruk maken. Wat ga je doen na je studie? Wat voor werk wil je? Waar ga je wonen? Wil je een huis kopen? En hoe zit dat met je relatie en kinderen en wat dacht je van trouwen? Weet ik veel, hoe moet ik dat NU al weten? Overweldigend. En dat is nog zacht uitgedrukt.

Ik ben eigenlijk altijd iemand geweest die álles goed voor elkaar wil hebben. Huis, studie, werk dat soort dingen. Woonde ik op mezelf, wilde ik mijn eigen appartement. Had ik mijn eigen huisje, wilde ik een kat. En een auto. Had ik mijn hbo-diploma, wilde ik naar de universiteit. Gek genoeg wist ik altijd alles op alles te zetten dat het ook nog lukte. Don’t ask, als ik mijn zinnen ergens op had gezet deed ik er álles voor. Toen ik was afgestudeerd en ik écht niet meer verder kon studeren – iets met de maximale leenperiode van de IB-groep en het niet mogen halen van meerdere masterdiploma’s zonder een torenhoog bedrag aan collegegeld te betalen – was het tijd om op zoek te gaan naar een baan. De wereld lag letterlijk aan mijn voeten. En ja, dat schrijf ik bewust zo op want zo klinkt het leuk, maar eigenlijk was dat het verre van. Dan moeten er namelijk keuzes gemaakt worden. Moeilijke keuzes wel te verstaan. En opeens, was ik daar helemaal niet meer zo goed in.

Maar hoe doet die vriendin dat toch, hoe doen mijn ouders dat toch, hoe weten zij dat iets een goede beslissing is, hoe dan?

Een tijdje geleden kwam ik een filmpje tegen waarin mensen advies geven aan hun jongere zelf. Naast dat het dus vet inspirerend is, geeft het eigenlijk antwoord op mijn vraag. Want weet je, niémand weet hoe het leven werkt. Iedereen doet maar wat. Iedereen doet waarvan hij of zij denkt dat het goed is. Geen idee of dat het ook zo is en moet je nagaan, dat is dus ook nog eens per persoon verschillend. Ik moet zeggen, ik vond het nogal een geruststellend gedachten. Perfect om met je te delen om deze zondag.

Niemand is perfect, niemand heeft een perfect leven en niémand weet hoe het leven moet of hoe het werkt. Of het nu gaat over relaties, wonen, banen, kinderen, gezond eten, liefde, vriendschappen, vat wat dan ook. Niemand heeft een handleiding en iedereen doet maar wat. Maak er gewoon het beste van, doe wat jou blij maakt, dan komt het zéker goed! <3

Dus wat denk je ervan, dat advies van de 93-jarige?

33 Reacties

  • Melle
   Auteur
   juli 10, 2016 / 09:26

   Mooi hè :) Alstu!

 1. juli 10, 2016 / 09:40

  Wat een superfijn filmpje zeg. En inderdaad is naar andere mensen kijken echt zo’n vergif. Dat is ook wel de reden waarom ik altijd probeer te relativeren: mensen laten altijd de beste kant van zichzelf zien en je zal nooit te zien krijgen wat er achter gesloten deuren plaatvindt. Ik denk dat dit het belangrijkste is om te realiseren als het op vergelijken van elkaar aankomt. En hoe langer en vaker je dit gaat doet, hoe minder druk je over “alle geweldige prestaties” van die persoon gaat maken en je -inderdaad- op jezelf en je eigen krachten gaat focussen. Mooi geschreven weer Melle <3

  • Melle
   Auteur
   juli 10, 2016 / 15:27

   Dat heb jij ook weer mooi verwoord Deisy, spot on! Vergelijken met anderen is inderdaad niet het beste idee van Nederland. Ik probeer het meer te zien als inspiratie, als ‘zo doen zij het, zo kan het dus ook’ in plaats van ‘zo moet ik het ook doen’. Verfrissend! :)

 2. juli 10, 2016 / 11:50

  Mooi filmpje! Om mij heen gaan mensen van mijn leeftijd ook opeens samenwonen en huizen kopen, dan vraag ik me af hoooeeee dan. En mensen studeren af (terwijl ik net een halfjaar studievertraging heb opgelopen) en zo. Aan de andere kant heb ik me (tijdens mijn opgelopen studievertraging) dit halfjaar beseft dat er ook mensen zijn die tegen mij opkijken en denken “Zij gaat twee keer per jaar in d’r eentje naar Ghana, heeft een -upcoming- bedrijf, een enorme passie, een blog. Hoooeeee dan” Zo hebben we allemaal wel wat. Stay weird.

  • Melle
   Auteur
   juli 10, 2016 / 15:25

   Wat een goede reactie! Zo is er altijd wel iets en zo zijn er altijd mensen die ook bij jou zich afvragen ‘hoooooeee dan?’. Zoooooo tof trouwens dat je dat allemaal doet, echt ontzettend gaaf dat je zo je passie najaagt. GO YOU! En inderdaad, stay weird. Lijkt me een puik plan :)

 3. juli 10, 2016 / 15:17

  Heel veel liefde voor het filmpje! En het is ook gewoon zo, uiteindelijk doen we het allemaal op onze eigen manier – zelfs als we niet precies weten wat die manier dan eigenlijk is.

  • Melle
   Auteur
   juli 10, 2016 / 15:18

   Mooi gezegd! Precies dat. <3

 4. Aniek
  juli 10, 2016 / 15:36

  Van de ene kant vind ik dat ook een heel geruststellende gedachte, dat iedereen maar wat doet. Van de andere kant niet. Als kind en puber dacht ik altijd dat volwassenen (en op de een of andere manier had ik dat ook altijd met mensen die ‘hoger’ in hiërarchie stonden) de wijsheid in pacht hadden en precies wisten wat ze moesten doen etc. Nu, inmiddels jongvolwassen, zie ik in dat inderdaad iedereen maar wat doet en dat je je hele leven lang blijft twijfelen. Prettige gedachte dat iedereen dat heeft, maar ergens wel jammer om te beseffen dat er dus nooit een moment komt waarop je die wijze volwassene wordt waarvan ik dacht dat alle volwassenen dat waren.

  • Melle
   Auteur
   juli 10, 2016 / 16:34

   Grappig dat je dat zegt, want dit is dus precies de gedachten waarmee ik deze blogpost ging schrijven. Precies dit! Echt toevallig. Je hebt gelijk, ergens is het ook wel jammer om dat te beseffen. Maar goed, het brengt dus ook wel veel fijne gedachten met zich mee :)

 5. Aniek
  juli 10, 2016 / 15:36

  Oeps, Melle, zou je misschien mijn achternaam weg kunnen halen?

 6. juli 10, 2016 / 16:10

  Ik vraag mij dat dikwijls af ‘hoe doet die dat?’ Ik begrijp ‘t soms allemaal niet meer. Mijn leven gaat niet over rozenblaadjes (ik ben hoogstwaarschijnlijk niet de enige met deze struggles) & ken momenten waarop ik liever van de aardbol zou verdwijnen omdat ‘t mij niet lukt zoals een ander ‘t kan.
  Natuurlijk moet ‘k m’n eigen weg proberen uit te stippelen, maar niets is zo vervelender dan het willen maar niet kunnen.
  Ik klink nu mssn wel heel negatief, maar da’s helemaal m’n bedoeling niet. Ik wil alleen maar zeggen, voor de één is ‘t al makkelijker dan de ander..

  • Melle
   Auteur
   juli 10, 2016 / 16:38

   Ik vind het wel interessant wat je zegt, het geeft in ieder geval veel stof tot nadenken. Eerst dacht ik, ja je hebt gelijk, maar ik denk dat ik daar toch op terug ga komen. Want iets kan inderdaad makkelijk zijn voor de een dan voor de ander. Zeker! Maar als de ene beter – ik noem even wat – een rondje kan hardlopen dan de andere, zijn er ook wel weer andere dingen die de ander beter kan. Die kan bijvoorbeeld heel goed zwemmen. Iedereen heeft zijn eigen struggles en problemen maar ik denk dat het belangrijk is om je in dat geval te focussen op wat jij goed kunt en je te laten inspireren door wat anderen goed kunnen :)

   • Evelyne Vergote
    juli 10, 2016 / 19:29

    Ja, daar heb je gelijk in :)

 7. juli 10, 2016 / 21:13

  Ik vind het filmpje geweldig!
  Voor mij is er heel veel ‘vergelijkingsmateriaal’ binnen mijn eigen gezin. Ik ben de oudste van vijf kinderen, en de andere vier hebben allemaal hun ‘ding’ gevonden. Ene broertje is dominee en wist al dat hij dat ging worden toen hij brugpieper was (serieus, wow). Ik keek zo op tegen hoe hij helemaal ging voor wat hij wilde. Van de week hoorde ik dat hij juist opkeek tegen mijn blog. Wow. Mijn zusje is voedingsmiddelentechnoloog, heeft een leuke baan, maar ook nog steeds wel tijdelijk. Het is elke keer afwachten of ze een contract krijgt, en ze doet nu iets met parfums en schoonmaakmiddelen in plaats van voeding. Mijn volgende broertje is slager met een vast contract, en goede cijfers bij zijn opleiding. Hij doet echt wat hij gaaf vindt, houdt gigantisch van zijn vak. Maar hij had eigenlijk kok willen worden, en kon met zijn motorische beperking daar niet snel genoeg voor werken – en hij zit als knul met dyslexie tussen allemaal leesbeesten. Andere broertje doet het fantastisch op zijn mbo-opleiding bouwkunde, maar heeft straks wel onze vader (wil niet trots klinken haha, maar serieus, een van de beste bouwkundigen van het land) om zich naar te bewijzen. Zo hebben we allemaal onze enorm sterke punten (ik dus ook, en dat weet ik heus wel), maar ook de dingen waar we tegenaan lopen. En omdat we binnen mijn gezin allemaal hele andere kanten op zijn gegaan, en lekker eerlijk naar elkaar kunnen zijn, helpt dat ons om te beseffen dat iedereen wel wat heeft.

  • Melle
   Auteur
   juli 10, 2016 / 22:41

   Wauw wat en mooi verhaal en wat tof dat je dat zo deelt. Echt een mooie manier om daar zo naar te kijken en wat leuk zeg, zo’n groot gezin :) Zo zie je mar weer, hoe ‘makkelijk’ je het eigenlijk al kan zien, hoe dichtbij het gewoon is. Inspirerend!

 8. juli 10, 2016 / 23:24

  Dit filmpje ken ik, inderdaad erg mooi! Genieten van het leven dus en fouten durven maken ;)

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 09:32

   Precies! Had het niet beter kunnen zeggen :)

 9. juli 11, 2016 / 10:20

  Het ergste is om naar anderen te kijken en vergelijken.. Lenneke (freelennse.nl) had onlangs ook zoiets op haar blog gezet. Onbewust doe je het toch, echt iets wat je moet afleren. Ik doe het zelf ook te vaak. Maar dat uiteindelijk niemand precies weet wat die doet, ik denk het ook wel.. ;-) Wat schrijf je toch fijne posts, eigenlijk altijd raak!

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 10:52

   Dankjewel, dat is echt een heel lief en groot compliment <3 En jaaaa, de blogs van Lenneke zijn ook altijd zo spot on!

 10. Irene
  juli 11, 2016 / 12:16

  Heel inspirerend en ook super herkenbaar. Ik zit ook regelmatig met zo’n gedachten in mijn hoofd. Bij mij gaat het wel vaak om het idee dat ik het gevoel heb dat andere mensen van mijn leeftijd al veel verder staan dan ik. Maar ik kreeg ooit de tip om eens naar je eigen leven te kijken door de ogen van iemand anders en dan bekijk je het zelf toch ook weer op een heel andere manier.
  En inderdaad, iedereen doet maar wat. En ‘t Is jouw leven dus het heeft eigenlijk geen zin om te vergelijken. Nu nog zelf proberen onthouden ;)

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 13:08

   Dat is inderdaad een hele goede tip! Eens kijken of dat lukt ;)

 11. juli 11, 2016 / 16:46

  Geweldig filmpje! Heb me zowel ontroerd als rot gelachen :D Vooral de 93-jarige die al die adviezen in één keer in de prullenbak gooit whaha :P En stay weird vind ik echt een goed advies. Gewoon: be yourself. Heel heel heel inspirerend! Dankjewel voor het delen meid :)

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 18:05

   Haha nou ik had precies hetzelfde! Vooral dat meisje ook die het had over haar oppas pesten, haha echt heel grappig! Vooral als ze aan het einde zegt dat ze het nog nooit heeft gedaan maar het wel van plan is. Oo die snode plannetjes ;) Stay weird is top en inderdaad, de laatste gooit gewoon alles in de prullenbak. Superleuk!

 12. juli 11, 2016 / 21:10

  Wow tof filmpje en een fijne blog weer! Haha iedereen doet maar wat. Vergelijken heeft totaal geen zin. Iedereen wordt ergens anders blij van. En geluk zit uiteindelijk in jezelf en niet in een koophuis, een dure auto, een huwelijk of kinderen.

 13. juli 12, 2016 / 08:48

  Helemaal waar! Het leven is complex en niemand weet eigenlijk wat nou juiste keuzes zijn (of een aantal obvious na natuurlijk). We doen allemaal maar wat. Gelukkig ook maar.

  • Melle
   Auteur
   juli 12, 2016 / 09:47

   Inderdaad. Gelukkig maar :) Mooi gezegd!

 14. juli 12, 2016 / 12:28

  Heel inspirerend filmpje! Niemand weet hoe het moet en ik vind het ook wel bijzonder dat je achter dingen komt naarmate je ouder wordt. Eigenlijk zouden we allemaal wat meer moeten relaxen, want het is maar het leven. Onze geest maakt het eigenlijk zo moeilijk soms, maar iedereen probeert zijn best en zijn ding te doen. Ik word helemaal blij van dit filmpje, thank you for this!

  • Melle
   Auteur
   juli 12, 2016 / 15:00

   Precies wat je zegt, we maken het onszelf soms zo moeilijk. Fijn dat je er ook zo blij van wordt :)

 15. juli 12, 2016 / 13:34

  *hysterische stem* OH MY GOD SO TRUE *einde hysterische stem*
  Het lijkt misschien of ik het voor elkaar heb.. maar ik heb geen idee hoe en ik heb vooral geen idee hoe ik het allemaal moet betalen?! En toch lukt het elke maand. Niemand weet hoe ze hun eerste huis moeten kopen. Niemand weet hoe het leasen van een auto werkt. Just go with the flow en je komt er vanzelf wel. En soms mag je best even omg omg rondjes rennen. Ik ga dan vooral huilen. En na 10 minuten zelfmedelijden gaat het wel weer ;)

  • Melle
   Auteur
   juli 12, 2016 / 14:49

   Haha, helemaal mee eens. Gewoon gaan, dan zien we het vanzelf wel. YEEESS!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.