Positiviteit | Waarom het niet verlengen van je contract wél leuk is

melle-onesieGeen contractverlenging krijgen is stom. Maar het biedt ook veel mogelijkheden! In het kader van positiviteit – ja hoor, daar is ze weer – ga ik vandaag eens de leuke dingen van een contractbeëindiging in de spotlights zetten.

Free as a bird | De wereld ligt letterlijk (weer) aan je voeten. Dus altijd al een wereldreis willen maken, een cursus Spaans of marketing willen volgen of wat dacht je van je ein-de-lijk laten omscholen tot verpleegkundige? Het niet hebben van een baan, van een plan en van een contract geeft ruimte. Dit is je kans!

Openlijk netwerken | Als je nog een baan hebt en je zet dán op Facebook dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging, is dat not done. Want ja, als je collega’s het zien – of erger nog – je manager of je baas, dan is dat niet heel handig. Geen contractverlenging krijgen biedt mogelijkheden om open over je zoektocht te zijn. Trommel je hele netwerk op en wie weet wat er via via voor leuks uit komt rollen!

Krachten bundelen | Met je collega’s op zoek gaan naar dé vacature, elkaar helpen, tips en trucs delen, een aanbeveling schrijven, je onderschrijven op LinkedIn en elkaars brieven lezen. Samen weet je sowieso meer dan jij in je eentje en dat beetje extra power kun je in deze periode wel gebruiken. Daarnaast kunnen je collega’s je ook heel goed helpen met antwoord geven op sollicitatievragen als ‘hoe zouden je collega’s je omschrijven’ en ‘hoe functioneer je in een team’. Gewoon vragen!

Ruimte voor sollicitaties | Een smoes verzinnen omdat je eigenlijk op sollicitatiegesprek gaat is verleden tijd. Je kunt hier, hoe gek dat ook soms voelt, op dit moment gewoon open over zijn. Een ik-ben-er-dan-niet-want-heb-een-sollicitatiegesprek is prima. En neem ook vooral de tijd om naar evenementen te gaan, informatie-middagen, dat soort dingen.

Tijd om de tijd te nemen | De druk is hoog want ja, over een tijdje ben ik officieel werkloos. Maar weet je? Even de tijd voor mezelf nemen is ook fijn. Het mezelf gúnnen is het tweede maar de tijd nemen om te ontdekken wat ik echt leuk vindt en wat ik het allerliefste zou doen in mijn volgende baan is niet verkeerd. En als je daarvoor je lekker moet laten vertroetelen door je ouders, op vakantie gaat, een dag niet uit bed komt, een afspraak maakt met een (loopbaan) coach, je enige outfit je onesie is, een week getrouwd bent met Netflix of een kilo chocolade moet eten, dan is dat prima. Geniet er lekker van. Het is alleen maar fijn dat je nu ook daadwerkelijk de tijd hébt.

8 Reacties

 1. Cathelijn
  november 11, 2015 / 12:27

  Haha ik waardeer de Free as a ‘bird’ metafoor heel erg ;)

  • Melle
   Auteur
   november 11, 2015 / 12:30

   Yeheeeees :)

 2. Jacqueline
  november 11, 2015 / 14:37

  Lieve Melle, ik vind jou de koningin der omdenken – hulde!

  • Melle
   Auteur
   november 11, 2015 / 16:53

   :) you just made my day! X

 3. november 11, 2015 / 15:26

  De wereld ligt inderdaad weer letterlijk aan je voeten, en dat lijkt me voor even best prettig! Even tijd voor jezelf is zo fijn, en geniet daar ook zeker van! Voordat je het weet heb je weer een vaste baan waar je veel aandacht aan moet besteden!

  • Melle
   Auteur
   november 11, 2015 / 16:54

   Ah lief zeg, dankjewel! Het doet me echt goed dat je dat zegt want ergens is het natuurlijk best wel lastig. Maar ik ga mijn best doen! :)

 4. november 15, 2015 / 10:36

  Ik vind het dubbel, maar dat heeft meer met mijzelf te maken. Ik ben in 7 jaar tijd telkens mijn baan verloren en heb heel wat stress en onzekerheid gekend. Door de financiële stabiliteit dit je dan mist… Ik hield er zelf niet zo van tussen 2 banen te zitten maar kan me voorstellen dat het voor andere een soort vrijheid geeft. Ik, daarin tegen ben super blij met mijn vaste contract die ik dit jaar kon tekenen.

  • Melle
   Auteur
   november 15, 2015 / 10:50

   Dat is het ook! Snap dat het ook wel heel moeilijk kan zijn. Mijn vriend heeft dit tussen twee banen in – relatief kort maar toch – ook meegemaakt. Die financiële zekerheid is toch fijn en die onzekerheid over waar je volgende maand bent is echt wel killing! Mijn laatste werkdag is over 1,5 week. Ik probeer het positief te zien zo lang het lukt ;)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.