Trouw: mijn woord voor 2018

Het nieuwe jaar beginnen met een nieuw woord. Als een soort cadeautje of geheugensteuntje. Iets wat ik mezelf graag cadeau wil doen. Meestal lukt het wel om zo halverwege december het woord te hebben voor komend jaar. Dit keer ging het anders. Ik heb veel nagedacht en getwijfeld en had dan eind december ook uiteindelijk wel een woord. Maar eigenlijk was ik nog niet helemaal overtuigd. Totdat het laatst tijdens een groepsgesprek ineens tot me kwam: trouw. Ja. Dat is het! En ik ga je in deze blogpost uitleggen waarom.

Nog even terug. Het woord van 2017: vertrouwen

Begin vorig jaar stond ik aan het begin van mijn ondernemerscarriere. Met het behalen van mijn coachdiploma, het oprichten van een eigen coachbedrijf en het huren van een eigen werkplek was ik klaar om te gaan. Klaar om naast mijn baan aan mijn droom te werken: mensen offline én online coachen. Het enige wat ik nog wel wat kon gebruiken is vertrouwen. In de toekomst, in mezelf en in mijn eigen kunnen.

“Het voelt alsof ik aan de vooravond van een nieuw avontuur staan. Zonder te weten wanneer het precies gaat gebeuren en wat ik daarvoor moet voorbereiden. Een heel jaar vol spannende, leuke en nieuwe dingen en eerste keren staat me te wachten.

En niet alleen voor mijn persoonlijke ontwikkeling en werk maar ook op het gebied van mijn relatie. We kijken bijvoorbeeld al een tijdje naar de mogelijkheden om een huis te kopen. Misschien gaan we wel trouwen of gaan we nadenken over ons eerste kindje. Allerlei dingen waarvan ik vorig jaar van de gedachten alleen al een paniekaanval kreeg.

Maar nu voelt het anders. Dat ik zelf aan het roer sta van mijn eigen leven. Dat ik zelf kan beslissen wat er gebeurt en hoe ik daarmee om ga. Ik kijk nu eerder met een nieuwsgierige en positieve blik naar de toekomst in plaats van paniek en enge grote mensen dingen.”

Dit jaar heb ik vaak aan het woord gedacht en heeft het me behoorlijk op de proef gesteld. Het avontuur kwam absoluut maar niet in de vorm die ik – toen ik bovenstaande blogpost schreef – had bedacht. Ik heb zo vaak vertrouwen gevoeld maar ook willen hebben dat het goed zou komen.

Lees ook: Mijn leven is zo anders nu

Nu ik erop terugkijk, voelt het woord vertrouwen heel dubbel. Enerzijds heb ik het gevoel dat het me in de steek heeft gelaten omdat ondanks alle positieve gevoelens en het vertrouwen, de uitslagen niet goed bleken te zijn. Aan de andere kant heeft de situatie me juist meer vertrouwen gegeven. In mezelf, in wat ik wil en wat ik belangrijk vind maar ook in Stephan en in onze relatie.

Uiteindelijk besloot ik 2017 af te sluiten met het woord intens. Dit jaar was namelijk intens in alle opzichten. Intens geweldig, verwonderlijk, bijzonder en liefdevol maar ook intens verdrietig, heftig en een intense rollercoaster. Hele hoge hoogtepunten en gruwelijk diepe dalen.

Het woord voor 2018: trouw

Je ziet het al aankomen. Want ja, een woord bedenken voor dit jaar, daar zat nogal wat druk op. Ik wilde graag iets inspirerends kiezen en niet iets dat mogelijk ook fout kan gaan. Typisch trouwens, ik heb een random playlist aangezet op Spotify en wanneer ik dit typ begint het liedje Don’t stop believin’ van Journey.

Een tijdje terug werd er tijdens een gesprek gevraagd waar ik mezelf zie aan het einde van dit jaar en wat me dit jaar gaat helpen tijdens moeilijke momenten. Toen vertelde ik dat ik graag goed naar mezelf wil blijven luisteren. Dat ik mezelf graag steeds die vraag wil stellen. Wat heb ik nodig op dit moment of om ergens doorheen te komen? En met dat antwoord actief iets gaan doen.

Het komt voor mij vooral voort uit alle ziekenhuisbezoeken en opnames die ik afgelopen jaar heb gehad – meer dan ooit – en de ziekenhuisbezoeken (en hopelijk geen opnames) die dit komende jaar gaan komen. Zo was ik bijvoorbeeld ontzettend bang voor de operatie en kwam ik er door een aantal goede gesprekken achter dat vertrouwen – kijk, daar heb je hem weer – het belangrijkste voor mij was. Vertrouwen in de arts, in het plan en in zijn kunnen om de operatie te laten slagen. Het is niet gelukt om het zo letterlijk tegen hem te zeggen dat ik dit nodig had maar het is wél gelukt om in gesprek te gaan over medicijnen die voor werden geschreven en die ik eigenlijk niet wilde.

Opkomen voor mezelf, blijven zeggen wat ik voel, wat ik denk en wat ik nodig heb – ook als ik het spannend vind – is onder de noemer trouw zijn aan mezelf het woord van dit jaar. Niet te vergeten dat ik dit jaar ga TROUWen met mijn lievelingspersoon op deze aarde. Twee vliegen in een klap!

Wat is jouw woord voor 2018?

Meer van dit:

19 Reacties

 1. Romy
  januari 22, 2018 / 07:40

  Wat een prachtig woord om je focus dit jaar op te leggen! Niet alleen omdat je gaat trouwen, maar ook in de betekenis die jij schetst. Trouw blijven aan jezelf en luisteren naar wat jijzelf vindt, is zo belangrijk. En de stap die je hebt gezet door niet voor medicijnen te kiezen die niet goed voelden, is al een mooie eerste stap!

  • Melle
   Auteur
   januari 22, 2018 / 09:26

   Ik had er al een goed gevoel bij maar nu je dat zo mooi samenvat al helemaal :) Dankjewel!

 2. januari 22, 2018 / 08:25

  Mooie blogpost Melle! Ik doe mee met je. Meer naar mezelf luisteren en mijn grenzen leren aangeven. Mijn woord van 2017 was inzicht, want ik heb op alle mogelijke manieren inzichten opgedaan. Over mezelf, het leven, verdriet en vreugde. En 2017 was een prachtjaar, 2018 kan alleen maar beter worden. Ik heb in 2017 aan mezelf gewerkt voor mezelf. Maar het is tijd dat ik mijn grenzen leer aangeven en voor mezelf leer zorgen. Want dat vind ik enorm lastig. Dazr ga ik aan werken voor mezelf, ik ga er met leerkrachten over praten. Maar ik wil ook leren alle negatieve commentaar op mij van me af te zetten. Want het maakt mij af en toe kapot. En dat wil ik niet meer. Het is mooi geweest.

  Fijne week Melle!

  • Melle
   Auteur
   januari 22, 2018 / 09:31

   Dat is zo krachtig, zo’n mooi wilsbesluit! <3

 3. Michelle
  januari 22, 2018 / 08:35

  Heel mooi. Op naar een heel mooi jaar. Ik wens je alle geluk! Mijn woord zou wel eens ‘doen’ kunnen zijn (in plaats van altijd dromen). Ik ga er nog eens over nadenken :)

  • Melle
   Auteur
   januari 22, 2018 / 09:31

   Oeh, dat klinkt echt heel erg goed!

 4. januari 22, 2018 / 09:24

  Lieve Melle, wat mooi geschreven weer. Zo mooi en sterk hoe jij kan reflecteren! En het woord trouw, zo passend! Trouw aan jezelf, vertrouwen en trouwen, alles zit er in!
  Ik ben in ieder geval heel dankbaar voor hoe open je bent over je afgelopen jaar, het helpt mij om vertrouwen te hebben!

  • Melle
   Auteur
   januari 22, 2018 / 09:36

   Wauw wat mega lief allemaal, dat maakt mijn maandag nu al!

 5. januari 22, 2018 / 10:39

  Mooi woord! En ik hoop op een prachtig jaar voor je vol met trouw, maar ook vertrouwen. Ik ben al een tijdje aan het broeden op een woord, maar weet het nog niet helemaal zeker. Net als Michelle denk ik een beetje in de richting van doen. Wordt vervolgd ;p

  • Melle
   Auteur
   januari 22, 2018 / 17:13

   Lief dankjewel! En graag, keep me posted!

 6. januari 22, 2018 / 14:52

  Trouw is een heel mooi woord om op te focussen! Zeker in de betekenis van trouw zijn aan jezelf (en ook echt trouwen natuurlijk! Crazy!). Daar moet ik dit jaar ook wat meer mee bezig zijn vind ik. Vooral omdat ik nu ander werk ga zoeken, vind ik het wel belangrijk dat ik deze keer echt iets voor mezelf zoek en niet omdat ik denk dat ik andere mensen blij maak als ik een bepaalde keuze maak.

  • Melle
   Auteur
   januari 22, 2018 / 17:12

   Precies dit. GO FOR IT! Je kan het <3

 7. januari 22, 2018 / 19:19

  Mooi woord! Alleen weet ik niet welk woord ik voor mezelf zou kiezen. Ik heb een bijzonder lastig jaar achter de rug en heb mij voorgenomen om het dit jaar anders te doen. Alleen is dat niet zo simpel als het lijkt. Ik heb 2 doelen (die ik liever nog niet uitspreek, want stel dat het niet lukt) en hoop die dit jaar te kunnen waarmaken.

  • Melle
   Auteur
   januari 22, 2018 / 20:38

   Het gaat vast goed komen. Want je wil het heel graag en proberen is het halve werk toch? Je kan het!

 8. januari 25, 2018 / 19:32

  Heel mooi woord voor het nieuwe jaar Melle, past weer helemaal bij je. Mijn woord is denk ik ‘power’. Power om voor mezelf te kiezen en te doen wat goed voelt, power om te knallen met mijn bedrijf en power om dichtbij mezelf te blijven.

  • Melle
   Auteur
   februari 4, 2018 / 13:47

   Dankjewel en zo zo zo inspirerend Sabine, GO YOU! <3

  • Melle
   Auteur
   februari 4, 2018 / 14:16

   Dankjewel, dat is lief! En met een beetje hulp en inspiratie van iemand anders kom je een heel eind!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.