Nu al mijn lievelingsboek van 2018 | Izar

Het is een vroege ochtend ergens in september als ik in de wachtkamer zit van het ziekenhuis. Ik ben alleen en kijk een beetje om me heen. Ik pak een willekeurig tijdschrift en sla het ergens in het midden open. Daarin staat een interview met Carlo Groot. Hij heeft een boek geschreven. En niet zomaar een: een autobiografische roman over een aangrijpend ivf-traject. Meerdere zwangerschappen maar helaas zonder het gewenste resultaat. Ik lees dat hij ook een kindje heeft verloren. Een dochter, genaamd Izar. Het boek is naar haar vernoemd. Dat ik dit boek, nu en hier in het ziekenhuis, getipt krijg kan bijna geen toeval zijn geweest. Ik onthoud de naam van het boek en besluit dat ik – zodra ik het aankan – het boek ga lezen.

Sinds een aantal maanden ben ik weer fanatiek luisterboeken aan het luisteren en sinds het boek The Curious Incident of the Dog in the Night-Time – aanrader! – uit heb, scroll ik door de app heen op zoek naar een nieuwe. Er staan nog wel een aantal op mijn boekenplank maar inspiratie opdoen in de app en me laten verrasen, vind ik eigenlijk ook wel leuk. En ja hoor, opeens zie ik het boek staan: Izar. Uit een laaje in mijn hoofd wordt de herinnering uit het ziekenhuis weer levendig dat ik het boek zo graag wilde lezen. Dit is mijn kans om daar gehoor – see what I did there? – aan te geven. Ik zet het boek aan en begin te luisteren.

Izar gaat over het leven van Carlo en Lisette. Hoe ze elkaar leren kennen, over hoe ze gaan samenwonen, trouwen en over de wens om samen een kindje te krijgen. In eerste instantie hoeft het voor Carlo niet zo maar omdat de wens bij Lisette zo groot is, gaat hij er toch in mee. Carlo beschrijft hun leven in Amsterdam, zijn werk, vrienden, familie. Hoe lastiger het voor hun lijkt te zijn om een kindje te krijgen, hoe groter bij beiden het verlangen wordt. Bij de tweede ivf-poging lijkt hun wens in vervulling te gaan. Ze zijn dolgelukkig met hun zwangerschap en alles lijkt goed te gaan. Totdat het noodlot toeslaat.

Geen aantoonbare reden hebben dat je niet zwanger wordt, allerlei nare gyneacologische onderzoeken, een kijkoperatie, IUI, ivf-pogingen, miskraam en verlies van je kind. Als ik het zo opsom is het inderdaad een zwaar onderwerp en vraag je je misschien af waarom ik het zo’n goed boek vind. Maar tijdens het luisteren van het boek – voorgelezen door een hele prettige mannenstem – voelt dat namelijk niet altijd zo. Het voelde voor mij juist heel open, oprecht, krachtig en als een prachtige ode aan zijn overleden dochter.

Veel was zo herkenbaar zoals het bedenken van de naam, het verlies, alle gedachtes en emoties. Eerlijk is eerlijk. Ik was op sommige momenten bang om het boek weer aan te zetten. Bang dat net nú het hoofdstuk zou komen dat het afscheid kwam. Dat het me tot op mijn bot zou raken, dat ik zou moeten huilen, dat ik zou denken aan mijn eigen dochter en weet ik veel waar ik dan zou zijn wanneer ik het aan het luisteren was. Maar het tegendeel was waar.

Juist door zijn (mannelijke) perspectief, door de manier waarop hij situaties, gedachten en gevoelens beschrijft maar ook door de luchtige episodes tussendoor over zijn werk, vrienden en familie – dat gaat immers ook gewoon door – voelde het zo echt. Het zorgde ervoor dat ik elke keer dat ik het boek weer aanzette, dankbaar was dat ik weer even onderdeel kon zijn van zijn verhaal.

Izar heb ik geluisterd met de app Storytel waar ik echt razend enthousiast over ben. Omdat het boek wordt voorgelezen is de beleving en ervaring zo anders dan wanneer je het leest! Ik heb voor dit boek natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal maar uit het raam staren of mandala’s inkleuren terwijl je een boek luistert kan ik je echt aanraden. Anyway. Mocht je ook graag het boek willen luisteren dan kun je via onderstaande link 30 dagen gratis luisteren in plaats van 14 dagen. Daarna kost het abonnement € 9,99 per maand.

www.storytel.nl/thankgoditismonday

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Storytel.

8 Reacties

 1. januari 15, 2018 / 13:22

  Woee! Ik heb dus ook Storytel (ik had het al een tijdje, voordat ze met deze 1 maand gratis samenwerkingen begonnen helaas, hihi) en dit boek lijkt me prachtig! Wel heftig, maar echt heel mooi. Lijkt me heel lastig, maar aan de andere kant ook fijn om herkenning in een verhaal te vinden met zo’n heftig onderwerp.. Liefs!

  • Melle
   Auteur
   januari 15, 2018 / 14:08

   WIEHOO Storytel fans. YAAY! Het deed me heel erg denken aan het gevoel van ‘komt een vrouw bij de dokter’. Dat is ook een ontzettend heftig verhaal maar tegelijkertijd ook zo mooi, kwetsbaar en hoe het echte leven is. Dat is echt magisch, en dat maakt denk ik ook dat dit boek heel toegankelijk is. Ben wel benieuwd wat je ervan vindt als je het gaat luisteren. Keep me posted!

  • Melle
   Auteur
   januari 15, 2018 / 20:26

   Jaaaa tof! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Keep me posted!

 2. januari 19, 2018 / 19:17

  Dat verhaal vind jij denk ik zo mooi omdat je het zelf hebt meegemaakt. Ik moet altijd denken aan muziek bij mij. Er zijn heel veel liedjes die mij raken, maar dagene die me het hardst raken zijn deze waar ik mezelf in vind. Ik las ook ooit een quote dat de muziek die je het meeste raakt, iets vertelt over jou. En ik denk dat dat met boeken ook zo is. Ik heb dat soms met een korte quote in een boek, dat het me zo raakt omdat het iets zegt over wat ik heb meegemaakt. Ik zou denk ik trouwens wel kunnen luisteren naar een luisterboek, maar ik lees het allerliefst zelf. En ik denk dat dit soort boeken je het gevoel geven dat je niet alleen bent en dat er hoop is. En dat lieve Melle, is een van de redenen dat boeken lezen mij altijd door die zwarte tunnel heen helpt :) Trouwens, ik zit aan mijn zesde boek van dit jaar hahaè

  • Melle
   Auteur
   januari 21, 2018 / 19:49

   Dat ik het mooi vind is niet alleen omdat ik het zelf heb meegemaakt. Tenminste, dat denk ik! Heb je ooit een boek van Kluun gelezen? Nou zo’n gevoel heeft het. Dat het over een heel erg onderwerp gaat maar dat het tegelijkertijd zo mooi en puur is geschreven. Al sluit ik jouw theorie ook niet helemaal uit hoor, want natuurlijk speelt het mee! En zesde boek dit jaar. HOLY! Echt goed bezig zeg, ik ben nu bijna aan het einde van Harry Potter deel vier, mijn tweede boek. Dat is al 200% ten opzichte van vorig jaar ;)

 3. februari 6, 2018 / 20:50

  Ik lees dit nu pas en wilde je even een digitale knuffel geven voor je mooie blogpost Xxx

  • Melle
   Auteur
   februari 7, 2018 / 11:53

   Wat lief, bedankt! ?❤️

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.