Nu maar hopen dat het leuk wordt | Mijn eerste keer alleen op reis

alleen op reisSinds een paar dagen loop ik permanent rond met kriebels in mijn buik. Dit weekend gaat het namelijk gebeuren. Ik ga voor het eerst alleen op reis – oké, het is maar voor een weekend, maar toch – en ik heb er zoveel zin in!

AAH wat tof, waar ga je naartoe?

Naar Kopenhagen! En voor de oplettende lezer: dat klopt helemaal! Ik ben er in mei nog geweest met mijn vriend. Toen gingen we voor de tweede keer. We liepen wat af, we zaten op bankjes, genoten van het uitzicht en aten Grød zoveel we konden. Er was geen ontkomen meer aan, ik ben helemaal hotel de botel op deze stad.

Dus na een geweldig weekend gewoon weer naar huis?

Jup, aan alle stedentripjes komt een einde, zo ook aan deze. Toen ik terug was schreef ik over ons weekend in Kopenhagen, over het gevoel van thuiskomen – dat ik dat ergens best wel zweverig vind maar ja, dat is nu eenmaal hoe het voelt – maar ook dat ik niet wist hoe mijn liefde voor deze stad verder vorm zou krijgen. In Amsterdam heb ik immers mijn leven. Daar is mijn superleuke baan, vriendlief, de katjes, familie en vrienden. Natuurlijk denk ik er wel eens over na om daar naartoe te verhuizen, of beter nog, te semigeren. Serieus, dat woord alleen al. Werken waar de wifi is. Magisch lijkt me dat. Maar voor nu nog even niet.

De reacties op de blogpost waren trouwens overweldigend en zó super lief! Als ik eraan terug denk voel ik het weer. Van heel veel goede tips en mensen die me aanmoedigen om gewoon een tijdje daar te gaan wonen tot mensen die ik had geïnspireerd om ook naar Kopenhagen te gaan. Zeker doen, en laat het vooral weten. Van hotspots tot logeeradresjes, ik vind het leuk om te helpen. Al die positiviteit samen met de wens om gauw – het liefste nog deze zomer – weer eens weer te gaan én het feit dat Stella alleen voor een taalcursus twee weken naar Oxford ging, heeft me zeker geholpen om dit weekend te boeken.

Maar nu ga je alleen, waarom?

Ik ben er de afgelopen maanden achter gekomen dat ik het eigenlijk heel fijn vind om met mezelf te zijn en ik hoop van harte dat dit nog steeds het geval is, als ik in Kopenhagen ben.

Wat ga je daar doen dan?

Het gevoel ervaren van thuiskomen. Me op mijn plek voelen en de vrijheid ervaren om te doen en te zijn. Ik kan het niet zo goed omschrijven. Maar dat is dus wat ik daar ga doen! Wandelen, voor me uit staren, romantisch in een koffietentje verdwijnen met mijn laptop, nadenken, lekker eten en me een echte local voelen in mijn Airbnb appartementje. En, ik ga je natuurlijk op de hoogte houden van mijn avonturen! Via Instagram kun je me volgen maar ook hier zal binnenkort het een en ander verschijnen. Hoor ik daar vlog?

Ben jij weleens alleen op reis geweest en zo ja, heb je nog tips?

65 Reacties

 1. augustus 24, 2016 / 07:57

  Ahhh leuk! Ik was vorige maand voor het eerst alleen op “reis”, naar Berlijn. Ik vind mijn Ghana reizen niet meetellen omdat er eerst andere Nederlanders (die ik toen nog niet kende maar nu wel natuurlijk) mee waren en als ik nu ga staat mijn vriend op me te wachten. Voor mensen die mijn vriend niet kennen (zo’n beetje iedereen want hij is nog niet in NL geweest) reis ik dus alleen, maar dat vind ik niet.

  Tips… Ehhhh ik vond het fijn dat ik in Berlijn een fantastische plek had gevonden waar Afrikanen (en toeristen) samenkomen, omdat ik van Afrikanen hou (heerlijke generalisatie maar ze komen echt uit heel Afrika en ik kom zelden een stomme Afrikaan tegen, Europeanen daarentegen ;) ) en met mijn “reiservaring” heb ik altijd wat om over te praten. Dus misschien kan je voor jezelf ook zo’n plek op zoeken en als je even denkt “mwahhhh” kan je daarheen en jezelf weer opvrolijken haha. Maar ik denk dat het wel goed komt. Ik was zelf drie dagen alleen (daarin ging ik naar een Duitse vriendin) en ik heb het overleefd en jij gaat nog wel naar je grote liefde! Veel plezier! :)

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 10:06

   Dankjewel voor je reactie, wat een verhaal! En wat fijn dat jij het ook hebt overleefd en dat het leuk was :) Dat biedt perspectief! Ik heb stiekem wel zitten kijken naar een yogaklasje bijvoorbeeld om op die manier een beetje andere mensen te leren kennen. Dat vind ik altijd heel leuk maar tegelijkertijd voel ik me dan altijd zó ongemakkelijk! Haha, nou wie weet, we gaan het meemaken! Dankjewel in ieder geval, het helpt echt :)

 2. augustus 24, 2016 / 08:44

  Ah, wat tof!
  Ik ben echt ontzettend fan van alleen reizen – opstaan wanneer ik wil (super vroeg dus, dat wil niemand ooit ;)), precies doen wat ik wil en gewoon urenlang in een cafeetje of park zitten met een (notitie)boek. Heer-lijk. En Kopenhagen is de perfecte stad om een weekendje alleen te zijn, kan ik je uit ervaring vertellen :) Have fun!

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 10:07

   OO JAAA <3 Alles wat je zegt klinkt zo fijn! En inderdaad, lekker vroeg op staan, buiten de deur ontbijten, rondwandelen, jaaaaa ik ga het gewoon doen. YES!

 3. Claudia
  augustus 24, 2016 / 08:53

  Spannend!! Heel veel plezier alvast! Ik zit er over na te denken om alleen naar Berlijn te gaan, maar ik vind het wel heel spannend om alleen te gaan ;)

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 10:09

   Het boeken was de grootste drempel maar toen ik die over was, had ik er vooral heel veel zin in! Nu overheerst dat gevoel ook wel hoor, al wisselt het zich ook af met zo’n panisch gevoel als ‘waarom had ik ook alweer bedacht dat het leuk was?’. Maar goed. Eerst maar eens doen, dan kan ik ook werkelijk zeggen of het wat is of niet :)

   • augustus 24, 2016 / 12:24

    Ik ben vorig jaar alleen naar Berlijn geweest, ik vond het superspannend van tevoren. Maar vanaf het moment dat ik in de trein zat vond ik het fantastisch! Ik kon lekker de hele middag een boek lezen met een kop warme chocomel in een cafétje, gewoon omdat ik daar zin in had. Ik ben wel een uur binnengeweest in een winkel die alleen maar koekjesuitsteekvormpjes verkocht, ik kon zo in de metro stappen naar een andere plek.. kortom: doen wat ík wilde. Maar ik moet zeggen: toen ik thuiskwam bij mijn vriend was ik daar ook wel heel blij mee :)

    • Melle
     Auteur
     augustus 24, 2016 / 13:19

     Dat klinkt echt zo zo fijn! Even de controlfreak modus helemaal uitschakelen en genieten van wat jij wilt. HEERLIJK! :) En het moment dat vriendlief me komt ophalen vanaf het vliegveld, ja daar kijk ik óók wel naar uit :) dankjewel voor het delen van je ervaringen, het weekend kan nu niet snel genoeg komen!

 4. augustus 24, 2016 / 08:59

  Joepie! Ik ben trots! En zo zo zo leuk dat ik je heb kunnen inspireren. Geloof me – je gaat het zo geweldig hebben daar! Geniet er met volle teugen van en vergeet ons niet te overladen met foto’s en verhalen! <3

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 10:09

   O lief zeg! Als jij er niet was dan had ik het echt niet gedurfd. Ben zo benieuwd! En dat laatste zal ik vooral niet vergeten :)

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 10:12

   Dankjewel! xx <3

 5. Thaïs
  augustus 24, 2016 / 09:15

  Dit weekend zei ik nog dat Kopenhagen me een super leuke stad lijkt! Ik kijk al uit naar je aanbevelingen en tips! Wat stoer dat je alleen gaat. Hou ons op de hoogte via instagram zodat we kunnen meegenieten!

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 10:27

   Oo lief zeg! Ga ik zeker doen. Misschien ook leuk om nog een losse blogpost daaraan te wijden. Je brengt me op ideeën! :)

 6. augustus 24, 2016 / 09:24

  Aaah zo leuk!! Héél erg benieuwd hoe je het gaat hebben daar, maar het wordt vast geweldig!

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 10:39

   Jaaa dat hoop ik ook! Jij bent ook al zo’n groot voorbeeld voor me :)

 7. augustus 24, 2016 / 09:35

  Ooh, wat leuk dat je dit gaat doen! Mij lijkt het altijd nog een keer heerlijk om alleen op vakantie te gaan. Zo stoer dat je dit nu gewoon gaat doen! Ben benieuwd naar de avonturen :)

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 10:40

   O lief zeg! Dankjewel :)

 8. augustus 24, 2016 / 09:41

  Heel erg gaaf en stoer! Kopenhagen, wauw. Hele mooie bestemming lijkt mij!
  Ik heb helaas geen tips voor je, ben wel echt heel benieuwd naar je verhalen en de ervaring. :)
  Liefs,
  Evelien

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 10:41

   Jaaa zeker! Mocht je ooit nog een stedentripje willen maken ;) Keep you posted! x

 9. augustus 24, 2016 / 10:14

  Stoerrrr! Ik wil ook nog steeds alleen op reis. Verliefd, verloofd en getrouwd ondertussen, maar dat weerhoud mij er echt niet van om nog een keer alleen op een vliegtuig te stappen naar ergens en daar te zijn. Heerlijk even all by myself en mijn gedachten.

  Succes Melle! Je gaat het fantastisch vinden alleen in Kopenhagen en onthoudt als je jezelf even alleen voelt, je bent nooit echt alleen.

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 10:42

   Wat een vrij gevoel geeft dat he, wauw! En wat een mooie gedachte, dat is wel een geruststelling :)

 10. augustus 24, 2016 / 14:28

  Leeeuk Melle! :D Heel veel plezier! Ik weet zeker dat het je gaat bevallen, al je wel zult merken dat het héél anders is dan wanneer je samen op vakantie gaat! En ja, semigreren, bij mij ook bovenaan de wensenlijst. <3

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 14:31

   Dankjewel! En hoe was jouw vakantie? :)

   • augustus 24, 2016 / 17:51

    Wat leuk dat je dat vraagt! Ik heb echt een heerlijke vakantie gehad, heb er zó van genoten. Er komt nog een uitgebreid artikeltje over uiteraard, maar ik wacht nog op de foto’s (die heb ik zelf namelijk amper gemaakt, onder het mom van ‘zen’). ^^

    • Melle
     Auteur
     augustus 24, 2016 / 18:30

     Ooo wauw dat klinkt echt zo zo goed! Zen, woooow zo fijn! Ik kijk echt uit naar je artikeltje :)

 11. augustus 24, 2016 / 16:12

  Oh echt, alleen reizen is zo heerlijk! Ik ben ooit (semi-)alleen naar Nepal geweest, waar ik niemand kende maar daar wel andere Nederlandse meisjes ontmoette die er ook vrijwilligerswerk deden (vandaar de semi, hihi). Het is zo, zo fijn om lekker je eigen plan te kunnen trekken, lekker te doen wat jij wilt en soms ook eens te denken ‘ik wil even helemaal niks’ en dan hoeft dat ook niet, ha!
  Tips: vooral heel erg veel genieten, een weekendje is helemaal zo voorbij! En wat ik zelf merkte: niet altijd wegduiken in een boek of laptop, juist als je in een koffietentje lekker voor je uit staart of rond kijkt krijg je de leukste contacten :) Veel plezier!

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 16:37

   Wat klinkt dat goed zeg en wat een goede tip! Heb inderdaad wel een beetje de neiging om dat te doen. Maar wie weet wat voor leuke contacten ik op doe. Oeh, spannend!

 12. augustus 24, 2016 / 17:01

  Kopenhagen is zeker een stad dat al lang op mijn wenslijstje staat. Ik ben een beetje heel erg verliefd op Scandinavie. Gelukkig mag ik volgend jaar met mijn fijne man naar IJsland. Ik ben er al een keer geweest en hoop deze liefde over te brengen op hem.

  Alleen op reis zal ik wel heel erg willen. Maar door mijn twee handicaps (Asperger/autisme en zwaar slechthorend zijn) is dat niet voor mij weggelegd. Gelukkig zijn mijn ouders en vriend reizigers in hart en nieren en kan ik vaak met ze mee of willen ze met mijn plannen mee varen.

  Ik wens jou een prachtige reis toe. Doe wat je wil doen. Lekker thuiskomen (dat gevoel heb ik in Berlijn altijd en Reykjavik altijd) en doen wat je hart je ingeeft. Comin’ Home!

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 17:06

   Oo jaa IJsland lijkt me ook echt prachtig! Als ik ooit daar heen ga weet ik je te vinden voor tips :) En dankjewel voor je lieve woorden, dat is precies hoe het inderdaad voelt! <3

 13. augustus 24, 2016 / 19:57

  Aaaah Melle, wat tof dat je dit gaat doen! Helemaal alleen gewoon! Ben heel benieuwd hoe je dit gaat ervaren. Het scheelt dat je weer naar jouw stadje toe gaat waar je zo gek op bent. Geniet er van! OH, en ik ben nu al aan je verhalen, foto’s en vlog aan het wachten, hihi.

  • Melle
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 20:56

   Jaa dat is precies mijn gedachten en hopelijk pakt het inderdaad zo uit. Kan ook niet wachten om het allemaal met je te delen :) YAY!

 14. augustus 25, 2016 / 09:25

  Oooh wauw, wat supertof! Ik zal nu niet meer alleen op vakantie gaan, denk ik. Kopenhagen, sinds jouw bezoekje er aan staat het hoog op mijn travel-bucket-list! Heel veel plezier, maak er mooie nieuwe herinneringen!

  • Melle
   Auteur
   augustus 25, 2016 / 10:41

   Met een kindje is dat inderdaad wel een iets ander verhaal inderdaad. Alhoewel, wellicht als hij wat ouder is al is dat op dit moment misschien nog een beetje lastig om te bedenken. Van alle verhalen die ik heb gelezen kan ik volgens mij wel zeggen dat jullie een superleuk stel samen zijn :)

 15. augustus 25, 2016 / 13:31

  Wat heerlijk! Ga er lekker van genieten! Volgens mij ga je een heerlijke tijd tegemoed, dat moet wel, want je gaat naar een heerlijke stad! Ik ben vorig jaar voor het eerst alleen op reis geweest en ik wil nu eigenlijk weer gaan, ik moet alleen nog boeken :)

  • Melle
   Auteur
   augustus 25, 2016 / 13:43

   Oeh leuk! Waar ben je toen geweest en waar wil je nu naartoe? Dat boeken is echt een dingetje inderdaad haha, ik heb er zó lang over getwijfeld maar toen ik die drempel over was en het gewoon had geboekt, was al die twijfel weg. Gewoon gaan! JAA! <3

   • augustus 27, 2016 / 09:44

    Ik was toen een weekje naar Valencia, op dit moment wil ik naar Zwitserland (maar wel erg duur), IJsland (want dat was amazeballs!) en Amerika! :) Teveel plannen ;)

    • Melle
     Auteur
     augustus 27, 2016 / 10:58

     Valencia. Heerlijk zeg! Zwitserland lijkt me prachtig, net als IJsland en Amerika. Jaaa! Alleen maar toffe dromen :)

  • Melle
   Auteur
   augustus 26, 2016 / 10:39

   O man, echt wel! Niet te veel over nadenken, gewoon gaan (net zoals ik deed toen ik de tickets ging boeken ;)). En dankjewel voor je lieve woorden, dat helpt echt zo erg! <3

 16. augustus 25, 2016 / 22:52

  Ohh wat tof én stoer!! Ik zou ook nog wel graag een keer alleen op reis gaan, kijken hoe dat is en Kopenhagen was ook dé plek waar ik dat zou willen doen. Ik ben heel benieuwd en ga het zeker volgen. Alvast heel veel plezier en lekker genieten!!

  • Melle
   Auteur
   augustus 26, 2016 / 10:41

   O jaa, jij en Kopenhagen is ook wel een match zag ik op je blog. Snap het wel :) En zo leuk dat je me gaat volgen! Dan ben ik toch niet zo alleen :) Dankjewel!

 17. Iris
  augustus 25, 2016 / 23:21

  Hey! Wat leuk!! Ik begrijp helemaal waar je thuisgevoel vandaan komt.. Ik had precies hetzelfde een aantal jaar terug en was toen voor het eerst ook paar dagen alleen aan het reizen. Onwijs sympathieke mensen, heerlijk eten en zo’n goede vibe die daar hangt. Ik maak regelmatig de grap dat ik nog eens daarheen verhuis. Als tip, vooral je neus achterna gaan en neem een camera en (schrijf)boek mee, dan zit je zo in de flow om in t moment te leven dat je je nooit alleen voelt. Mocht je wel aansluiting zoeken merkte ik dat dat met die Denen geen enkel probleem is en ik leerde dat anders een gratis rondleiding ook een uitstekende manier om mensen te leren kennen. Heb je meteen een buddy om mee uit eten te gaan ;)

  • Melle
   Auteur
   augustus 26, 2016 / 10:42

   Wat een goede tips en wat suuuuperleuk dat je dat gevoel herkent! Ik vind het toch altijd een beetje zweverig maar aan de andere kant, het is wat het is. Het is zo sterk! Camera is ingepakt, notitieboekje ook dus dat moet gewoon goed komen. OOO MY het gaat gewoon gebeuren!

 18. augustus 26, 2016 / 00:11

  Wat tof dat je dit doet. Dat je die behoeften voelt om even met jezelf te zijn en dat lekker doet. Geniet vam Kopenhagen, van de rust en de ruimte en veel plezier met al het moois daar! :-)

  • Melle
   Auteur
   augustus 26, 2016 / 10:43

   Dank voor je support en je lieve woorden! <3

 19. Martine
  augustus 26, 2016 / 09:16

  Tof Melle!! Veel plezier!

  • Melle
   Auteur
   augustus 26, 2016 / 10:43

   Bedankt lieve Martineeee <3 xxx

 20. augustus 26, 2016 / 10:28

  Leuk! Wij hebben Oud en Nieuw een keer gevierd in Kopenhagen. Vond het een supermooie stad (ook in de winter met sneeuw en lichtjes en alles)… totdat het vuurwerkgeweld uitbrak. Dan zijn de Denen echt knettergek ;-)

  • Melle
   Auteur
   augustus 26, 2016 / 10:44

   Ik las je reactie en dacht in eerste instantie direct, ‘o dan ga ik de volgende keer met oud en nieuw’ maar toen ik de laatste zin las kwam ik daar toch een beetje op terug ;) Ik ben nu trouwens wel onwijs benieuwd, wat is het wat ze dan knettergek maakt?

   • augustus 26, 2016 / 11:00

    Ze hebben echt onwijs dikke vuurwerkbommen en die gooien ze overal heen. Wij schuilden onder een bushokje. En ze zijn enorm opgefokt, echt alsof ze het hele jaar zich hebben ingehouden om met O&N helemaal los te gaan. Als ik jou was zou ik met kerst gaan en dan zorgen dat je de 31e weer veilig thuis bent ;-)
    En veel plezier in je eentje natuurlijk!

    • Melle
     Auteur
     augustus 26, 2016 / 11:05

     Mijn hemel, dat lijkt me heftig zeg! Vuurwerk is sowieso niet echt favoriet (ik vind Amsterdam al erg). Goede tip! :)

 21. augustus 26, 2016 / 10:36

  Het komt vast helemaal goed! Vooral als je een stad al kent is her net zoiets als gewoon een middagje door Amsterdam slenteren. Ik ben eens een maand alleen op reis geweest (ik ontmoette tussendoor ook vriendinnen) en ik merkte dat je juist dan meer contact hebt met de locals en net vaak hele leuke situaties oplevert :) have fun!

  • Melle
   Auteur
   augustus 26, 2016 / 10:45

   Dat is zeker zo en geeft me ook wel wat meer vertrouwen haha, ik ben misschien stiekem een beetje verlegen en vind het altijd best spannend om in het Engels – mijn Deens is nog niet zo best – iets te bestellen. Nu kan ik mijn vriend niet vragen om het te regelen. It’s all me! AAAH!

   • augustus 26, 2016 / 11:39

    Hahaha mijn vriend laat mij juist bestellen omdat hij zich niet zo zelfverzekerd voelt in het Engels. Mag ik altijd het woord voeren :p

    • Melle
     Auteur
     augustus 26, 2016 / 13:46

     Haha o jee ben jij de sjaak. Moet je maar niet zo goed Engels kunnen spreken ;)

 22. augustus 26, 2016 / 16:06

  Wat heeeeerlijk meid! Ik houd echt ENORM van allen reizen en ik weet zeker dat jij ook gaat genieten! Gewoon lekker je eigen ding doen, je eigen tempo en met niemand rekening hoeven te houden behalve met jezelf. Ik heb meerdere keren alleen gereisd en dat beviel zeer goed. Ik ga ook wel eens een weekend alleen weg. IK ben nu met Jimmy in Hongkong, maar vanaf morgen heeft hij 7 dagen een congres en ben ik dus 7 dagen alleen. En eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo erg (al is het ook errug gezellig met JImmy hoor!) :)

  • Melle
   Auteur
   augustus 26, 2016 / 17:19

   Allereerst moet ik gewoon even zeggen hoe geweldig ik het vindt dat jij gewoon uit Hong Kong (in vond Colombia al geweldig moet je nagaan) mijn blog leest én een reactie achterlaat. Zo zo tof! Dankjewel :) Ik snap her gevoel helemaal en denk ook wel dat het zo gaat zijn. Zo fijn! Even helemaal tot jezelf komen. En die zeven dagen zelf lekker de stad verkennen lijkt me ook echt tof! Dan ben je wel samen maar ook weer niet. Lekker je eigen ding doen maar het ook makkelijk nog even kunnen delen, al die leuke dingen die je dan meemaakt. Veel liefs!

 23. augustus 26, 2016 / 20:54

  Sterk! Alleen op reis gaan schrikt mij af. Ik kan mij moeilijk oriënteren, word angstig als ik ergens achter gelaten word op een plaats die ‘k niet ken. Er moet dus altijd iemand met mij mee, of ik moet weten dat er mij iemand staat op te wachten. Ook als ‘k in eigen stad wegga ofzo..

  • Melle
   Auteur
   augustus 26, 2016 / 22:07

   O dat klinkt heel naar zeg, dan zou ik het zeker niet doen. Ieder zijn ding! Als het totaal niet bij je past en bijna vooraf al er naar van wordt dan lekker samen op reis gaan. Ook heel leuk :)

 24. Irene
  augustus 27, 2016 / 21:00

  Ik ben toch wel heel trots op je dat je dat gewoon doet! Langs de ene kant denk ik ‘Ieeeeh alleen op reis, eng!’ en langs de andere kant word ik er mega enthousiast van. Uiteindelijk ga ik ook graag in m’n uppie op stap dus het lijkt me niet zo heel veel anders om dat in het buitenland te doen (maar ook weer wel natuurlijk want je bent, misschien, ver van huis. Maar je snapt het wel denk ik) :)

  • Melle
   Auteur
   augustus 29, 2016 / 13:20

   Het kostte wat moeite maar het is gelukt hoor! :)

 25. september 23, 2016 / 11:19

  super gaaf dat je gewoon alleen gaat! ik hoop dat alles je bevalt! kopenhagen lijkt mij sowieso een prachtige en fijne stad :) ik ben benieuwd!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.