Over positief in het leven staan en kiezen voor jezelf

melle-bridgeSoms gebeuren er dingen in je leven die je niet in de hand hebt. Die gebeuren gewoon en hebben, hoe graag je ook het tegengestelde wilt bewijzen, invloed op je. Hoe positief je ook in het leven staat, hoe hard je ook werkt en je best doet. Soms gaat het gewoon even niet.

Verandering: dit is de nieuwe situatie

Een filosofie die vaak terugkomt bij yoga deed me heel erg denken aan de reactie van mijn ouders op de reorganisatie van TravelBird. Natuurlijk vinden ze het erg voor mij maar ergens accepteren ze het gewoon. Dit is de nieuwe situatie, de nieuwe werkelijkheid. En zo is het. Geen oordeel. Accepteren en vanuit daar verder werken. Dat inspireert me enorm en ik moet zeggen dat, naarmate ik ouder wordt – hallo granny – het steeds makkelijker wordt om met vervelende situaties om te gaan door deze filosofie. Dat wil niet zeggen dat álles rozengeur en maneschijn is, maar het helpt wel om positief in het leven te staan. Zelfs als er even donderwolkjes in je hoofd hangen.

Kies voor jezelf, jij bent belangrijk

Het is zo makkelijker om voor iemand anders klaar te staan, om je te storten op je werk of studie in plaats van je open te stellen voor je eigen gevoelens. Oprecht openstellen. Die gevoelens toelaten en accepteren dat ze er zijn. En erger nog, daar iets mee doen en kiezen voor jezelf. Man man man, topsport als je het mij vraagt.

Onthoudt wanneer iemand zegt dat het je niet gaat lukken om voor de kerstvakantie een nieuwe baan te krijgen, wanneer iemand vindt dat je je haar écht niet moet afknippen of dat je gek bent als je in je eentje naar Australië wilt gaan, dat jij jouw leven leidt. Is degene die dat tegen jou zegt, degene die de consequenties van jouw beslissing moet dragen? Hangt het geluk van degene die dat tegen jou zegt, af van de beslissing die jij neemt?

Nee. Want als er iémand is op deze hele aardbol, in het gehele universum, die het aller-, aller- maar dan ook echt allerbelangrijkste is, dan ben jij dat wel. Niemand die jou kan vertellen wat je moet doen en hoe jij je leven moet leiden. Natuurlijk hebben mensen invloed op je en is het goed om rekening te houden met andere mensen hun gevoelens, maar uiteindelijk ben jij degene die jouw leven leidt. Niemand anders.

2 Reacties

 1. oktober 21, 2015 / 08:49

  Mooi omschreven, lekker kort ook haha. Het is inderdaad zo dat jij met de consequentie moet leven, niet iemand anders. Als mensen advies geven vraag ik me altijd af: ken je me heel erg goed, heb je het beste met me voor (deze is wel tricky) en/of heb jij iets dat ik ook wil bereiken? Dat zorgt voor heel veel minder stress als iemand ongevraagd advies geeft.

  • Melle
   Auteur
   oktober 21, 2015 / 09:20

   Oeh, dat is inderdaad wel een goede vraag. Wel tricky inderdaad maar hé, altijd goed om in gedachten te houden.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.