Dit is zó herkenbaar | Je hebt alles om gelukkig te zijn en tóch ben je het niet

melle-thee-gelukkigJe hebt een fijn leven en eigenlijk alles wat je nodig zou (moeten) hebben om gelukkig te zijn. Maar tóch is er iets dat mist. Heel herkenbaar! Dit gevoel heb ik best een tijd in meer en mindere mate gevoeld. Ik ging me focussen op dingen om de leegte mee op te vullen zoals nieuwe doelen, ambities en veranderingen. Maar er is meer! En daar ga ik je vandaag álles over vertellen.

Ik wilde je al een tijdje zo graag iets vertellen. Over wat je nodig hebt en dat je jezelf dat eens af moet vragen. Al een tijdje zat het in mijn gedachten maar het lukte gewoon niet het in de juiste woorden tot uitdrukking te brengen. Tot afgelopen weekend het liedje Fix You van Coldplay opeens in mijn hoofd zat. De tweede zin was direct bingo. When you get what you want, but not what you need.

Ruim een jaar geleden had ik echt een ‘is-dit-het-nu-gevoel’. Ik voelde me daar best wel schuldig om want waarom voelde ik dat? Ik had een fijn huis, een baan, een relatie. Eigenlijk had ik niets om me ongelukkig over te voelen. Was het mijn baan die nóg leuker kon? Misschien moest ik maar eens gaan afvallen of misschien moesten we maar weer een keer op vakantie want dat hadden we ook al lang niet gedaan. Misschien moest ik mezelf gewoon wat meer uitdagen tijdens en naast mijn werk. En sporten. Dat zou me ook vast kunnen helpen. Maar wat ik ook probeerde en wat ik ook deed, het leek allemaal niet goed genoeg te zijn voor de lange termijn. Niets sprong er écht uit en niets leek dat lege gevoel op te kunnen vullen.

Achteraf gezien weet ik het antwoord. En dan niet hoe ik het kon oplossen – ik ben er nog niet uit wát het precies was – maar wel wat ik mezelf had kunnen vragen om erachter te komen. Een vraag om je perspectief eens te veranderen. Al denk ik niet dat ik het toen had gedurfd.

De vraag is namelijk – in tegenstelling tot vragen wat je wilt doen, wat je wilt bereiken en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen – wat heb (daarvoor) je nodig?

Simpel. Maar tegelijkertijd zo verdomde lastig. Tijdens de sessies met mijn coach is de vraag ook meerdere keren aan bod gekomen. Elke keer zo’n gek moment. Wat is het wat je nodig hebt om gelukkig te zijn? Om jezelf te zijn? Om het gevoel te hebben dat je leeft, dat je energie hebt en dat je bruist van positiviteit? Jij bent de enige die daar antwoord op heeft. En misschien niet direct, maar dat het je aan het denken staat vast. De focus is op jou. En dat is precies waarom ik het niet had gedurfd. Hartstikke eng.

35 Reacties

 1. maart 2, 2016 / 07:41

  Mooi! En ook wel iets om over na te denken :) Wat voor coach heb je, als ik dat mag vragen?

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 09:27

   Dankjewel! Het was niet specifiek een loopbaan coach ofzo, meer een algehele malaise coach haha ;) Mijn coachvraag begon met zoiets als ‘hoe word ik een betere versie van mezelf’ en na de intake werd het ‘wat belemmert me om een betere versie van mezelf te zijn’. Het ging over trots zijn op mezelf, over grenzen aangeven, ruimte voor mezelf nemen. Best wel heftig, ook in combinatie met dat ik toen werkloos thuis zat. Maar dat versterkte elkaar ook weer en heeft voor wat mooie content op mijn blog gezorgd – zie ik kan het! :) – zoals de post over waardering van anderen. Ik heb een aantal sessies gedaan en toen ‘beter’ verklaard maar omdat ik een soort pakket heb gekocht heb ik nog een aantal sessies tegoed.

 2. maart 2, 2016 / 08:14

  Mooie vraag! Dat levert absoluut stof tot nadenken op, vooral in combinatie met vragen als: ‘wat wil je bereiken?’ en ‘wat is jouw doel?’ etc.

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 09:29

   Precies! Zo is het inderdaad :) Want stel dat je doel is ‘ik wil gelukkig zijn’ of wat dan ook, dan kun je daarna vragen, wat heb je daarvoor nodig. Je snapt het! :)

 3. maart 2, 2016 / 08:20

  Je slaat de spijker op zijn kop. Goed om mezelf hier bewust van te maken! Thanks

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 09:36

   Dankjewel voor je reactie! Dat moet me echt goed :) Zulke dingen blijven altijd een beetje in mijn hoofd zitten maar als ik het dan met jou kan delen, en zelfs het gevoel, dan is mijn dag helemaal goed :)

 4. maart 2, 2016 / 08:24

  Wat mooi dat je hier mensen over na laat denken meis. Zelf ben ik al een hele tijd geleden afgestapt dat “iets” mij gelukkig gaat maken. Als je dat namelijk na gaat streven, zal het geluk maar voor een -klein- moment duren. Ik denk dat veel mensen zoeken naar iets dat ze ervoor nodig hebben, maar uiteindelijk heb je dat geluk in jezelf zitten, alleen zul je het nog even ergens moeten zoeken. Ik denk een stukje bewustwording op die manier ;-) Ik zou hem dan ook anders formuleren: wat maakt jou gelukkig op dit moment en waar haal jij de kracht en energie vandaan om elke dag positief in het leven te staan. Maar nogmaals: dat is mijn gedachten (en ik heb gewoon soms hele gekke gedachten hahaha ;-)

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 09:39

   Goede toevoeging! Mooi dat je dat zo kunt doen, dat je er vanaf bent gestapt dat ‘iets’ je gelukkig zou moeten maken. Ik probeer dat zelf ook wel na te streven. Dit verhaal is daar eigenlijk aan vooraf gegaan. Het is het proces en de persoonlijke beleving en ervaring wat het interessant maakt :)

 5. Anne
  maart 2, 2016 / 08:49

  Een hele mooie vraag en goed om bij stil te staan. Ik ben ook zelf nu echt bewuster bezig met wat heb ik nodig en hoe kan ik dat mijzelf geven in plaats van afhankelijk te zijn van anderen voor mijn geluk.
  Tegelijkertijd denk ik: geluk is misschien niet iets wat je altijd hoeft of kunt ervaren. Soms heb je alles en voel je je niet bijzonder gelukkig. Maar voel je je daardoor ongelukkig of accepteer je dat niet alle dagen van je leven pieken zijn?

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 09:45

   Wat een mooie inzichten! Dat is precies waar ik een tijdje geleden ook mee zat. Ik wilde niet langer afhankelijk zijn van andere mensen om me gelukkig te voelen. De gedachte alleen al frustreerde me ontzettend en maakte me boos. Ik wil het zelf doen! Deisy heeft ook een mooie comment hier achtergelaten, over dat er misschien niet ‘iets’ is wat je gelukkig maakt. Ook wel interessant. Ach, uiteindelijk vind iedereen zijn eigen weg en wat voor haar werkt. Dát maakt het ook zo bijzonder :)

 6. maart 2, 2016 / 09:30

  Inderdaad iets waar mensen volgens mij vaak last van hebben. We lijken soms echt niet tevreden te zijn met wat we hebben, en ik vind dat maar gek. Zelf ben ik ook weleens niet helemaal gelukkig, maar het wisselt echt van dag tot dag (dus niet dat ik soms een maand lang niet tevreden ben). Ik probeer dan maar de focussen op de kleine dingen, ik denk dat dat echt iets belangrijks is om te doen. Voor mij werkt het in ieder geval goed :).

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 09:50

   Dat het voor jou goed werkt is natuurlijk het aller belangrijkste. En dat je mij (en wie deze comment nog meer leest) daarmee inspireert zijn dan bonuspunten (DING DING DING :D). Als je altijd streeft naar de status ‘gelukkig zijn’ dan denk ik inderdaad dat je van een koude kermis thuiskomt. Bijna niet haalbaar – al ben ik best gelukkig elke dag maar dat zeg ik niet. Straks jinx ik het ;)

 7. maart 2, 2016 / 09:30

  Zo heerlijk als iemand de juiste vragen kan stellen om je weer in beweging te krijgen.
  Ik denk dat het ‘is dit het nou’ gevoel vaak voort komt uit stilstand. We hebben vanaf kinds af aan geleerd ergens naar toe te lezen (vakantie, middelbare diploma, opleiding afronden, uit huis gaan, noem maar op) en dan in het werkende leven, in je volwassenheid, is die focus opeens weg.

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 09:47

   Oeh, ik herken me daar echt ontzettend in. Wat goed! Dat speelt inderdaad wel mee. Vooral als je dan een tijdje een baan hebt en de leercurve gewoon niet meer zo stijl is. Goed punt Veerle, mooi! :)

   • maart 2, 2016 / 09:53

    Ik vind het zo mooi dat je blog me elke keer weer aan het denken zet en dat ik daar ook weer van leer, dus eigenlijk Melle, jij bedankt! :)

 8. maart 2, 2016 / 09:51

  Stiekem is dit ontzettend herkenbaar en toepasbaar op mij. Ik heb eigenlijk alles: een fijn gezin, een leuk plekje in het hartje van Leiden, ik studeer iets wat ik leuk vind (niet altijd, maar vaak wel), ik heb een lieve vriend, ik heb hartstikke lieve & leuke vriendinnen, ik haal mega veel plezier uit het bloggen, lees elke dag leuke en inspirerende dingen.. En toch mist er iets. Ik liep laatst tegen een enorme muur aan waarop stond dat ik niks had waarin ik echt mijn ei kwijt kon. Met mijn ex vormde ik een duo, en we zongen bijvoorbeeld soms voor ouderen in een tehuis. En dat voelde ZO goed: om anderen blij te maken die het over het algemeen niet zo geweldig hebben. Ik doe graag dingen voor anderen, en ‘raak’ anderen graag. En dat doe ik met zingen. Dat optreden, dat mis ik ZO. En daarnaast heb ik niet het gevoel iets te doen wat mij voldoening geeft. Daarom ga ik binnenkort beginnen met vrijwilligerswerk. Maar of dat de leegte op gaat vullen? Geen idee. Ik vind het maar lastig ): Fijn artikel! Liefs!

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 10:45

   Wat mooi, en zo tof dat je dat deelt! En dat zingen, dat gevoel is echt onbeschrijfelijk mooi zeg! Ik weet niet of het een leegte op gaat vullen maar dat gaan we zien toch? Als ik me niet vergis zag ik het bij je doelen van maart staan. Ik verheug me er onwijs op! Want – naast zelf blij zijn – is meegenieten met blij zijn echt het allerliefste wat ik doe <3

 9. maart 2, 2016 / 10:58

  Wat vervelend dat jij je zo voelt. Vind het altijd zo knap als iemand zo open is op haar blog.

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 11:10

   Ik merk dat het mij ook helpt om mijn gevoelens op papier te zetten. En het is niet meer zo hoor! Geen zorgen :) Dit gevoel had ik vorig jaar toen ik deze blog begon – het is dus wel ergens goed voor geweest haha – maar achteraf gezien valt dan alles op zijn plek. Nog meer mooie inzichten!

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 12:45

   Dankjewel! En inderdaad :)

 10. maart 2, 2016 / 12:31

  Wat een inspirerend blogje! Over het algemeen ben ik wel gelukkig, maar ik merk dat ik de laatste tijd wat meer moeite heb met opstaan. Zo ondertussen ben ik wel een beetje klaar met studeren en toe aan wat anders. Maar goed: eerst mijn diploma halen!

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 12:46

   O, lastig. En (af)studeren is echt de hel als je er middenin zit. Het zijn de laatste loodjes. Zet ‘m op!

 11. maart 2, 2016 / 17:32

  Ah dit is best lastig inderdaad! Echt iets waar je flink over na moet denken voordat je het weet, maar tegelijkertijd ook iets wat een beetje vanzelf moet komen denk ik. Ik heb het ook wel, dat ik in principe prima in mijn vel zit maar me toch niet optimaal voel: vaak is er dan een stressfactor die verlicht moet worden of een rustmoment dat wat vaker ingepland moet worden.

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 19:53

   Je omschrijft dat zo mooi. Stressfactor die verlicht moet worden of rustmoment wat vaker ingepland moet worden. Als een stoere brandweervrouw ga je met een plan de brand blussen. Vet stoer! En mega handig ook om te weten wat het kan zijn, op voorhand al. Dan kun je er een beetje op anticiperen.

 12. Hill
  maart 2, 2016 / 20:05

  Melle! Wat geweldig deze post. Ik had eigenlijk ook alles, een vriend een huis een baan veel vrienden veel sport, sounds good right? Toch knaagde er iets. Ik heb altijd al gedacht iets meer richting de maatschappelijke sector te gaan, meer dienstverlenend, mensen helpen en bijdragen aan andermans geluk. Ik zeg altijd wel dat ik een eigen charity zou willen oid, maar heb zelf nooit vrijwilligerswerk gedaan. Nu heb ik alles opgegeven wat ik had en ben niet ongelukkiger, integendeel. Ik ga een aantal vrijwillige projecten doen en krijg daar nu al energie van. Ik heb eerst een paar weken he-le-maal niks en deze ruimte en tijd voor mezelf geeft veel inzichten. Ik dacht in Amsterdam ook prima tijd voor mezelf te hebben, maar er mist spontaniteit en de ruimte die ik hier heb geeft dat. Ik heb iig 6 maanden in zuid Amerika, ben benieuwd wat ik ga vinden en wat het vrijwilligerswerk mij brengt, en of dat idd het stukje geluk of eerder rust geeft wat ik zoek! Ik blijf je volgen!!

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 20:17

   Wauw, wat een verhaal. En wat mooi en mega inspirerend en.. gewoon WAUW! Superknap dat je de knoop hebt doorgehakt en dat je gewoon gaat voor je gevoel. Kippenvel! Heeeel veel plezier en geluk gewenst!

 13. maart 3, 2016 / 12:44

  Heel mooi! Echt iets om eens goed over na te gaan denken!

  • Melle
   Auteur
   maart 3, 2016 / 14:17

   Zeker! Ik denk dat het écht helpt om tot mooie inzichten te komen :)

 14. maart 4, 2016 / 14:50

  Mooi artikel! Een aanrader is het boek De happiness project, komt binnenkort een artikel over online op mijn blog. Het heeft me enorm geholpen met deze vraag en geïnspireerd.

  • Melle
   Auteur
   maart 4, 2016 / 15:40

   Die staat als volgende op mijn lijstje! En wat goed om (alvast) te horen dat het je heeft geholpen :)

  • Melle
   Auteur
   maart 11, 2016 / 12:57

   Ooo Sas ik denk toch zo vaak aan jou tegenwoordig! Ik ben namelijk het boek aan het luisteren nu en bij alles wat voorbij komt denk ik JAAA dít is wat je bedoelde en JAA dit is echt zo fijn en handig :)

 15. maart 4, 2016 / 16:12

  Ik heb er ook “last” van. Nou ja: Ik heb een mooi eigen huis, een vaste baan, een fijne relatie, baby op komst etc. etc. etc.. En toch ben ik niet gelukkig en ik weet ook precies waar het aan ligt. Als je iets hebt wat de buitenwereld (en jijzelf) verwachten wat je hebt, maar het is helemaal niet leuk, dan kan je toch niet gelukkig zijn? Ik ga dan ook proberen om er verandering in te brengen, maar het enige wat me daarin tegen houdt op dit moment is de tijd. De tijd om de verandering te geven. Eerst maar eens een andere verandering namelijk mama worden. En daarna, dan ga ik die ene verandering in gang brengen. Oh het klinkt ook wel allemaal vaag, maar ik kan er ook niet verder op in gaan (want je weet nooit wie het leest). Verder hoef ik trouwens niet groter te wonen of verre reizen te maken of weet ik veel wat, die drang heb ik gelukkig niet (meer). Ik ben wat dat betreft, op dat ene puntje na, ontzettend tevreden met wat ik heb. Op dat ene puntje na ben ik dus wel echt gelukkig met wat ik heb.

  • Melle
   Auteur
   maart 4, 2016 / 16:20

   Het is ook zo lastig om te zeggen wat het dan precies is. Het is een gevoel! Haha, dat volstaat wel. De tijd zal het leren en wie weet hoe je straks terugkijkt op deze periode. Jezelf afvragen wat je nodig hebt hoeft niet per se over geluk te gaan. Kan ook zijn wat je nodig hebt om blij te zijn, om een positieve energie door je lijf te voelen of .. nou ja, wat dan ook! Vind het wel heel tof dat je het deelt. Want echt, het is heel erg herkenbaar!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.