#Girlboss | Hoe word je niet gek in een wereld waarin alles moet

hoe-word-je-niet-gek
De tijd ergens voor nemen en dan ook nog mezelf écht de tijd geven, is iets van de afgelopen maanden. En hoewel het regelmatig nog heel onwennig voelt – ik ben namelijk nogal ongeduldig en het liefst is alles binnen drie seconden gepiept én perfect – begint het erop te lijken dat ik het steeds beter onder de knie krijg. In deze blogpost deel ik mijn vijf tips zodat je niet gek wordt in een wereld waarin het lijkt of alles (nu) moet. YES!

Vraag je eens af: van wie moet ik dit eigenlijk? | Dit maakt het misschien niet direct minder lastig, maar het helpt wel om het de druk te relativeren. Want al die dingen die je in je hoofd hebt om te doen, van wie moet dat eigenlijk? Van je baas, je moeder of van jezelf? En verwacht je baas echt dat je om twee over tien ‘s avonds nog achter je laptop zit om te reageren op een belangrijk mailtje of denk je dat alleen maar? Als ik naar mezelf kijk of naar mijn vriend, zijn we soms zo goed in het invullen van de gedachten van iemand anders. Maar denkt die persoon echt wel wat jij denkt dat hij denkt? Interessant om eens over na te denken. Levert sowieso ook goede gesprekken op!

Is het moeten of willen? | Moet je iets, of wil je iets gewoon heel graag? Het is ongelofelijk hoeveel verschil dat onderscheid maakt. Nu ik steeds bewuster word van de kracht van deze woorden, probeer ik het regelmatig anders te verwoorden. Ik moet niet sporten, dat wil ik gewoon heel graag. Voelt direct al heel anders én het zorgt er bij mij altijd voor dat de noodzaak een stuk realistischer wordt. Als iets moet, dan voelt het alsof alles daarvoor moet wijken. Je legt jezelf een druk op. Maar als je iets wilt, dan weegt het veel minder zwaar. Dan ga je iets doen waar je zin in hebt, wat leuk is. En zeg nou zelf, in een wereld waarin het soms voelt dat alles moet, is het eigenlijk best een opluchting om gewoon eens iets heel graag te willen.

Doe wat energie geeft en geef wat energie verdient | Op het moment dat je even niet meer weet welke afspraak je nou wel door laat gaan en welke niet, dan raad ik je dit blogje aan. Een tijdje geleden zat ik er echt hélemaal doorheen en wist echt niet meer hoe ik nou ruimte en tijd voor mezelf kon nemen om weer op adem te komen. Alles leek belangrijk en ik was dat niet en wel tegelijk. Sanne tipte me toen met een hele mooie quote wat je eigenlijk als een soort vraag bij alles kunt stellen. Het heeft mij in die periode echt geholpen om met een beter gevoel – als in, zonder schuldgevoel – dingen af te zeggen. “Doe wat energie geeft, en geef van energie verdient.”

Plan tijd in om even helemaal niks te doen | Als je dit een paar maanden geleden aan me had voorgesteld, had ik je waarschijnlijk vierkant uitgelachen. Want tijd voor jezelf om niks te doen? Ik bedoel, er is altijd wel iéts te doen. Van het huishouden tot met je laptop op school weer druk aan het bloggen zijn. En dat is dus precies waar het mis gaat én waarom ik tijden met een heel onrustig gevoel heb rondgelopen. Er is altijd iets. Aan de andere kant zie ik soms mijn agenda vollopen. Leuk? Absoluut! Maar al die leuke dingen samen geven me soms een benauwd gevoel. Sinds kort probeer ik dus ook tijd voor mezelf in te plannen. Als ik bijvoorbeeld vrijdag voor mijn opleiding naar Arnhem ga, weet ik nu al dat ik zaterdag best wel moe ben. Logisch ook. Ik ben – naast hartstikke oud – dan vijf dagen achter elkaar onder de pannen geweest. Niet direct op zaterdag weer iets plannen, is dan best een goed idee. En hoewel ik me dan soms echt een onwijze oma voel als ik die tijd vrij probeer te houden, weet ik dat het een goede keuze is. Maar echt: je gaat jezelf dankbaar zijn!

Durf het af en toe gewoon eens los te laten | Toen ik het allemaal opschreef, besefte ik me dat ik dit gevoel afgelopen vrijdag nog heb gehad tijdens mijn opleidingsdag. We kregen de opdracht om in korte tijd een werkvorm te bedenken. Leuk en eng tegelijk. Ik wilde het op dat moment zo goed doen en voor mezelf was ik de druk alweer torenhoog aan het maken. En juist omdat ik me er zo bewust van was, probeerde ik het los te laten. Dit is wat ik heb bedacht, ik ga straks kijken hoe het uitpakt. Geen zorgen over maken. Toen de hele opdracht in het water leek te vallen omdat het compleet anders ging dan ik had verwacht, probeerde ik mee te gaan met de flow en te zien waar het heen zou gaan. Niet wetende dat dit een ongelofelijk bijzonder moment zou worden. Juist wanneer je het loslaat, juist als je het niet verwacht, is daar opeens dat sprankje geluk. Juist wanneer de zon schijnt.

Hoe zorg je ervoor dat jij niet gek wordt?

33 Reacties

 1. november 2, 2016 / 07:30

  Mooi post weer! Vooral tijd plannen om niks te doen heb ik soms wel even nodig als ik dagen achter elkaar gewerkt heb of alleen maar mensen om me heen heb gehad. Of een keer de wekker niet zetten zodat ik uit mezelf op een natuurlijke manier wakker word en me dus echt uitgerust voel :)

  • Melle
   Auteur
   november 2, 2016 / 10:20

   Ooo jaa zonder wekker wakker worden. FIJN! En dat gevoel als je alleen maar mensen om je heen hebt gehad, zo herkenbaar! Het is echt sinds de laatste tijd dat ik me hiervan bewust ben, als in dat dit ook iets is wat energie kost en waarop ik soms moet opladen. Interessante bevinding :)

 2. november 2, 2016 / 08:18

  Herkenbaar, en ik moest dit gewoon even lezen (vooral door die eerste foto). Thnx voor de tips Melle;)

  • Melle
   Auteur
   november 2, 2016 / 10:18

   Goed zeg! Ik moest gisteravond gauw een foto uit het archief zoeken – iets met donker want, al heel laat – toen vriendlief deze voorstelde. Dekt wel de lading :)

 3. november 2, 2016 / 08:23

  Heel moeilijk onderwerp dit haha. En de tips zijn zo voor de hand liggend maar zo lastig toe te passen. Want wat als je van jezelf moet, maar het heel graag wilt. Daar ook nog eens energien van krijgt EN het niet los kan laten haha? Ja dus iets met nog heel hard werken aan iets minder hard voor mezelf zijn en dat ambitieuze wat indammen. Ungoing project hier ;-)

  • Melle
   Auteur
   november 2, 2016 / 10:22

   Dat klinkt inderdaad echt helemaal als jou! Je oplossing klinkt wel goed en daarnaast is genoeg ook genoeg :) Je bent supergoed bezig, ook als je stiekem ‘s avonds liever even op de bank ligt met je vriendje en de katjes. Liefs! x

 4. november 2, 2016 / 11:20

  Ik ben normaal iemand die veel geduld heeft, althans soms. Er zijn momenten dat ‘k iets doe en onmiddellijk wil gedaan krijgen.. En als ‘t dan eens niet loopt zoals het moet, aiaiai. De laatste tijd ben ‘k wel vaker een stresskip op het gebied van werk en durf ‘k daar al eens (vloeken). Eens rustig in- en uitademen helpt dan wel eens voor een korte tijd, maar op lange termijn vraag ‘k al eens om een gesprek zodat ik weet dat ik niet alleen ben en toch goed bezig ben. Ja, dat heb ‘k toch wel eens nodig zo’n schouderklopje. Als ‘k die dan niet krijg ga ‘k toch wel eens polsen. Misschien wat vreemd, maar dat geeft mij dan een boost om terug verder te doen.

  • Melle
   Auteur
   november 2, 2016 / 11:41

   Denk dat het heel logisch en menselijk is om af en toe bevestiging nodig te hebben dat je op de goede weg zit. Dan is het gewoon heel goed om even te polsen toch? Ook al is het dan niet helemaal zoals verwacht, het sparren met iemand en er samen over praten geeft soms ook al heel veel energie. Zo’n boost, precies wat je zegt! :)

 5. november 2, 2016 / 14:25

  Goede tips Melle! Ken je de podcast van Jess Lively al? Daar moest ik direct aan denken! Zij praat veel over “flow versus forcing” de laatste tijd. Het komt erop neer dat je moet doen wat goed voelt ipv. jezelf dwingen tot iets omdat het zou “moeten”. Ook als je iets wilt doen – bijvoorbeeld bloggen – dan kun je beter eerst in alignment komen (door bijvoorbeeld andere blogs te lezen om in the mood te komen, of te mediteren of zoiets). Dan zul je merken dat die activiteit veel beter gaat, dan wanneer je jezelf er echt toe had moeten zetten.
  “Do what feels good right now”

  Ik haal altijd heel veel uit haar podcasts en leek me ook echt iets voor jou!

  • Melle
   Auteur
   november 2, 2016 / 15:29

   Ik ken haar zeker wel maar al een tijdje niet meer geluisterd. Goede reminder! Dankjewel :) Vind het altijd heel fijn om een podcast / iets inspirerends in de ochtend te luisteren. Krijg ik helemaal zin in de dag!

 6. november 2, 2016 / 15:53

  Los laten en dingen op z’n beloop laten gaan is voor mij een hele goeie! ook een avond niets plannen moet ik vaker doen!

  • Melle
   Auteur
   november 2, 2016 / 16:20

   Had ik al gezegd dat dit artikel ook echt een note to self is? ;)

 7. november 2, 2016 / 17:59

  Iedere keer als ik dit soort fijne artikelen lees word ik me er weer even bewust van hoe fijn het soms ook is om niets te moeten en even niets te doen. Omdat ik nu op een klein baantje na geen werk heb, zijn mijn dagen soms heel leeg en dan probeer ik ze zo vol mogelijk te plannen zodat ik maar niet ‘werkloos op de bank zit’ – terwijl dat soms helemaal niet verkeerd is. Fijne post Melle, thanks! :)

  En iedere keer als ik jouw artikelen lees denk ik ‘ik moet (hahaha, nee WIL) je écht een keer ontmoeten want ik vind je zó inspirerend en vrolijk!

  • Melle
   Auteur
   november 3, 2016 / 10:35

   Precies! Wat goed zeg :) En stuur even een mailtje dan gaan we gewoon wat afspreken :) YAAAY!

  • Melle
   Auteur
   november 3, 2016 / 10:35

   Bedankt! :)

 8. november 2, 2016 / 21:28

  Hahaha, oud? Helemaal niet, haha. Maar dat van moeten en willen herken ik wel heel erg! Elke dag denk ik weer: ‘Jeetje ik moet dit nog doen en daarna moet dit ook echt nog!’ Dat moeten komt zo vaak voor, terwijl ik er vaker ‘willen’ in zou kunnen vullen dan ‘moeten’. Dat maakt het inderdaad meteen zo veel vriendelijker! Hier ga ik echt de komende tijd aan werken! Goede tip!

  • Melle
   Auteur
   november 3, 2016 / 10:36

   Hoeveel impact een woord heeft. Ongelofelijk he :) GO YOU!

 9. november 3, 2016 / 17:49

  Die eerste gebruik ik wel vaak. Ik heb ook een klein beetje de mañana mañana mentaliteit van de Colombianen overgenomen hahaha. Wat vandaag niet hoeft kan ook morgen.

  • Melle
   Auteur
   november 4, 2016 / 13:05

   Oo jaaa mooi! Er is trouwens een festival wat ook zo heet :) Ergens in september. Lijkt me nog steeds leuk om een keer heen te gaan want zo te lezen belooft alleen de naam al heel veel goeds!

 10. november 3, 2016 / 22:44

  Ik ben ook zo. Ik wil altijd alles strak gepland hebben en alles onder controle hebben. Helaas voor mij werkt het leven zo niet. En soms kijk ik dan terug naar momenten, en merk ik dat de bijzonderste momenten altijd gebeuren als ik het niet verwacht. Ik moet van mezelf ook zoveel, en het zou fijn zijn als ik de druk wat lager zou kunnen leggen. Maar god mag weten hoe ik dat moet doen… xxx

  • Melle
   Auteur
   november 4, 2016 / 13:07

   Lastig lastig lastig! Want wist ik maar het ultieme antwoord voor je. Dit zijn slecht wat tips, maar je zult er toch echt zelf achter moeten komen wat voor jou het beste werkt. Accepteren – die staat hier niet in maar wel onwijs belangrijk – is echt de key. Als je kunt accepteren dat iets is zoals het is, bijvoorbeeld een situatie die verandert of eigenlijk wat dan ook, dan gaat het allemaal een stuk makkelijker. Maar goed, makkelijker gezegd dan gedaan. Geef het tijd, dan komt het zeker goed! xxx

   • november 4, 2016 / 18:17

    Ik moet wel zeggen dat ik wel al een stuk beter met mezelf kan omgaan als vroeger, met veranderingen ook. Angsten die ik nooit dacht te overwinnen ben ik voor een groot deel aan het overwinnen. Dus ook dit komt wel goed ;) En dankjewel voor je antwoord! xxx

    • Melle
     Auteur
     november 5, 2016 / 21:49

     Jij bedankt voor je éxtra reactie. Zo ontzettend knap dat je dat én hebt gedaan én zo benoemd! GO YOU! <3

 11. november 10, 2016 / 14:52

  Wat herkenbaar dit Melle! De afgelopen jaren had ik ook altijd het gevoel dat ik alles maar moet. Vaak niet eens door anderen, maar van mezelf. Er was zelfs een periode dat ik gek werd als ik mijn e-mail niet binnen een dag had beantwoord. Dat was na een tijdje niet meer bij te houden en als ik dat niet los kon laten zou ik gek worden haha ;p Nu kijk ik inderdaad vooral naar: gaat dit me energie en plezier opleveren? En: wat voor gevolgen heeft dit voor de rest van de dag? En soms betekent dat ook dat ik afspraken moet afzeggen omdat ik anders tot diep in de nacht aan deadlines werk. Maar ook dat ik een half uur yoga voorrang geef, omdat ik naderhand juist veel relaxter en productiever ben om mijn werk af te ronden. Nogmaals, goed artikel, ik heb hem opgeslagen bij mijn favorieten!

  • Melle
   Auteur
   november 11, 2016 / 07:47

   Wat een mooi verhaal Jessica! Een mooie reminder voor mij ook. Mail, reacties, een uitnodiging. Ik vind t echt allemaal onwijs moeilijk om te kiezen. Jouw verhaal zet me weer even met twee benen op de grond. Zo moeilijk is het niet. Tenminste, niet zoals ik t soms in mijn gedachten bedenk. Wat de laatste tijd soms ook helpt is te bedenken of het bijdraagt aan mijn doel. En ik moet zeggen, als je me dat een jaar geleden had gezegd had ik vast zoiets gehad van o ja, inderdaad. Maar nu ik steeds meer toekomst voor me zie is het echt wel handig :)

   • november 24, 2016 / 20:21

    Ja dat is wel een slimme! Wat ik trouwens ook wel rustgevend vind werken is mijn telefoon op vliegtuigstand zetten als ik aan het werk ben. Juist omdat ik zo snel geneigd ben om op al die mailtjes en berichtjes te reageren werkt dat vaak juist wel lekker door. Kan ik mezelf daarna een soort van “trakteren” op alles wat er vervolgens binnenkomt haha ;p

 12. november 13, 2016 / 16:23

  Zo onwijs herkenbaar. Zeker nu ik moeder ben, moet ik soms heel veel van mezelf. Behalve dat ik voor de kleine man moet zorgen en nog meer moet wassen en stofzuigen, sinds dat hij kruipt, zijn er zoveel dingen die ik ook moet doen als hij slaapt. Daarom houden we bewust de vrijdagavond vrij, quality time met mijn lover en 1 dag in het weekend. Vandaag is zo’n dag, nu kan ik eindelijk weer eens blogjes lezen, wat ik te weinig doe, want ja, geen tijd… Ik snap ook niet dat ik het “zo druk” had voordat ik moeder was, toen had ik het helemaal niet druk in vergelijking met nu eigenlijk.. Terwijl ik toen dacht dat ik het heel druk had.

  • Melle
   Auteur
   november 14, 2016 / 10:01

   In dat kader denk ik wel eens hoe het zou zijn als ik een kindje zou hebben. Mijn hemel, als dit nog niet druk is, hoe is het dan later? We gaan het (ooit vast) meemaken ;)

 13. november 13, 2016 / 18:49

  Ik herken me hier zo in hè! Echt, dat moeten en willen… dat is zo belangrijk om die twee niet door elkaar te halen. Had het zelf kunnen schrijven! Great bloggers think alike <3

  • Melle
   Auteur
   november 14, 2016 / 10:03

   Bedankt voor de reminder :) Dat had ik dus net ook even nodig.

  • Melle
   Auteur
   januari 8, 2017 / 22:10

   Ik vind het zo mooi wat er gebeurt als je in dit soort situaties het woord moeten voor willen vervangt inderdaad. Magisch!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.