Na een inspirerend bloggersweekend in Twente | Vier bloglessen die ik écht met je wil delen

Afgelopen weekend was ik samen met Josianne, Yvette en Rosanne uitgenodigd om een weekendje te vertoeven in een van de vernieuwde huisjes van de Erve Kleilutte in het pittoreske Enter. Mijn stress om alles goed te regelen en te kunnen doen – je weet hoe dat gaat, ik wil graag álles en ook nog geweldig én tegelijk – verdween als sneeuw voor de zon toen ik in Hilversum bij Josianne in de auto stapte. Het was zó gezellig en toen we er waren werd dat alleen maar meer. Wat een leuke meiden en wat was het leuk om Rosanne na al die jaren te volgen ein-de-lijk eens in het echt te zien. We hebben heel wat afgekletst over alles wat ons bezighoudt wat betreft bloggen, samenwerkingen en jezelf blijven verbeteren. Een inspirerend en ontspannen weekend wat niet alleen heel leuk was, maar ook nog heel leerzaam! In deze blogpost deel ik vier fijne blog- / levenslessen die ik tijdens dit weekend heb geleerd.

Je kunt niet iedereen blij maken | Er zullen altijd mensen zijn die jouw blogposts niet leuk vinden of die jouw keuzes op het gebied van samenwerkingen of in je leven niet waarderen of begrijpen. En dat klinkt een beetje negatief maar het moraal van deze levensles is eigenlijk dat je vooral moet doen wat je zelf wilt. Ik kwam er tijdens dit weekend achter dat we dit allemaal lastig vinden. Want, wat wil ik dan? En als ik dat dan weet, hoe ga ik dat in de praktijk brengen en hoe hou ik me daaraan? Ik realiseerde me tijdens de gesprekken maar weer hoe belangrijk is om – ook in het leven – dichtbij jezelf te blijven.

Je moet zelf je koers bepalen | Dit is het állerleukste aan bloggen én hetgeen wat ons allemaal soms mega onzeker maakt. Er is namelijk geen hoofdredacteur of collega die zegt hoe je het beter kunt doen, of het überhaupt goed gaat, welke soort artikelen je moet schrijven of wat je koers is. Je moet het allemaal zelf uitvogelen. En dat is soms knap lastig! Ik merkte dat het voor ons allemaal een terugkerend onderwerp is. Naarmate we zelf groeien en leren, onze interesses veranderen en daarmee ons leven, veranderen onze blogs met ons mee. Geen wonder dat je dan ook af en toe nieuwe rubrieken in het leven roept. Ik vond het heel fijn om er zo over te kunnen praten en om te brainstormen, bij jezelf na te gaan wat je echt wilt en ook ideeën te bedenken voor anderen. Ik ben echt zo benieuwd hoe het de komende periode zal gaan en wat voor mooie nieuwe content er straks allemaal gemaakt is!

Hoe groot je blog ook is, de struggles met samenwerkingen zijn real | Heb je het door? Het komt stiekem allemaal op hetzelfde neer: vertrouwen op jezelf, op wat je kunt en waar je voor staat. Of het nu gaat op het gebied van samenwerkingen, wat je wilt schrijven, waarover je wilt schrijven, het leveren van kwaliteit, fotografie of het altijd willen verbeteren van jezelf en je blog. Want hoe groot je blog ook is, hoeveel volgers je ook hebt op Instagram en hoeveel aanvragen je ook hebt om samen te werken, deze struggles zijn real.

Schat jezelf op waarde | Het is zo makkelijk om te denken dat het je eigenlijk heel weinig lezers hebt, dat het aantal bezoekers dat je hebt op je blog nog echt niets voorstelt of dat je eigenlijk voor een niche schrijft. Maar weet je, mijn lieve collega – hoi Marion! – zegt dan altijd: je zult ze allemaal maar op je feestje hebben. Stel dat je honderd unieke bezoekers hebt in de maand, dan kun je daarvan balen omdat het ‘nog maar’ honderd zijn’. Maar je kunt ook denken dat ze morgen allemaal op je feestje komen. Dan zijn honderd mensen toch wel heel veel! Daarnaast zie ik vanuit mijn baan bij Blog Society ook dat de markt langzaam verschuift. Tenminste, het is iets waar ik me hard voor probeer te maken én wat me steeds meer opvalt in de media: het gaat niet langer om bereik maar om impact. Dus als jij dan een hele goede band hebt met al die honderd bezoekers, heeft dat veel meer effect dan iemand met tien keer zoveel bereik. Dat is veel belangrijker: voor jezelf, voor je lezers en voor toekomstige adverteerders.

En daarnaast, jij bent uniek. Er is geen andere blog die jou ook als schrijver heeft. Dus mocht je nog twijfelen aan jezelf of aan je blog, laat het vooral gaan. Blijf bij jezelf, heb vertrouwen en ben vooral ook trots op jezelf.

Ik kom op je feestje.

34 Reacties

 1. maart 6, 2017 / 07:02

  Helemaal waar en herkenbaar! En inderdaad, je zult ze maar op je feestje hebben! Zelf ben ik blij met mijn bezoekersaantallen op het moment, al is het natuurlijk altijd tof als er nog meer komen. Maar als je er zo naar kijkt, is het helemaal zo gek nog niet. En die onzekerheid klinkt ook bekend. Gelukkig kan ik mij daar tegenwoordig behoorlijk overheen zetten, want ik doe het inderdaad voor mijzelf!

  • Melle
   Auteur
   maart 6, 2017 / 10:01

   Dat is echt het belangrijkste, dat je het voor jezelf doet en dat je plezier erin hebt. Goed punt en mooie aanvulling. Dankjewel! Je hebt ook echt een prachtige blog, keep up the good work!

 2. maart 6, 2017 / 07:31

  Wat leuk dat jullie zo’n weekend hadden! Er komen waardevolle tips uit naar voren, dat moeten jullie vaker doen ;) Het zelf je koers kunnen bepalen vind ik het leukste aan bloggen, dat had ik van tevoren niet verwacht!

  • Melle
   Auteur
   maart 6, 2017 / 10:02

   Jaaa mega leuk! De (wilde) plannen voor een volgende keer zijn er al dus dat komt vast goed! En die koers is inderdaad ook heel erg leuk, het is echt jouw ding en dat maakt het inderdaad écht uniek!

 3. maart 6, 2017 / 08:31

  Super fijne tips Melle! En klinkt inderdaad als een reuze gezellig en inspirerend weekend! ^^

  • Melle
   Auteur
   maart 6, 2017 / 10:31

   Dankjewel, en ooo jaa dat was het echt! Ik ben benieuwd, de plannen voor een eventuele volgende keer zijn er al wel :) YAY! Fijne maandag, x!

 4. maart 6, 2017 / 10:57

  Hele mooie lessen. Vooral dat je niet iedereen blij kunt maken en dat hoeft ook niet. Klinkt trouwens als een heerlijk weekend! :D

  • Melle
   Auteur
   maart 6, 2017 / 11:01

   Soms moet je jezelf daar af en toe even aan herinneren want stiekem is het zo logisch! En dat was het zeker, heb jij ook een fijn weekend gehad? x

 5. maart 6, 2017 / 11:30

  Wat ontzettend leuk zo’n weekendje met bloggers, ik kan mij voorstellen dat je nu weer heel veel inspiratie hebt. Fijne lessen ook, één van de belangrijkste vind ik ook wel dat je niet iedereen blij kunt maken.

  • Melle
   Auteur
   maart 6, 2017 / 12:40

   Absoluut! Al vond ik het vooral ook heel leuk om mee te denken met de andere bloggers die echt opzoek waren ook naar nieuwe inspiratie. Ben heel benieuwd naar het resultaat daarvan!

 6. maart 6, 2017 / 12:25

  Hele goede opmerkingen, vooral het laatste stukje! Ik probeer me inderdaad soms ook visueel voor te stellen HOEVEEL mensen dat wel niet zijn, het blijft toch vaak een abstract nummer dat ‘nooit hoog genoeg is’, haha. Maar als je het dan voor je ziet valt je mond toch een beetje open ;)

  • Melle
   Auteur
   maart 6, 2017 / 12:41

   Echt he! Af en toe denken aan je feestje en al die mensen die dan komen. Dan is het toch wel heel veel. ZO LEUK! Zet ‘m op :)

 7. maart 6, 2017 / 12:45

  Dat klinkt als een heerlijk en inspirerend weekend! En de bloglessen zijn allemaal zo waar. Ik vind het lastig mijn blog op waarde te schatten, want inderdaad zoveel lezers heb ik nog niet, maar afgelopen weekend van diverse mensen gehoord dat ze mijn blog lezen en er inspiratie uithalen. Jeuh! Van binnen doe ik een dansje! Daar doe je het voor!

  • Melle
   Auteur
   maart 6, 2017 / 12:58

   Jaaa dat is echt het állerleukste. Vaak zijn dat ook mensen waarvan je het helemaal niet verwacht, dat maakt het nog leuker. Echt een feestje zo te lezen. YAY!

 8. maart 6, 2017 / 12:56

  Heel herkenbaar inderdaad! En over dat feestje: ik heb inderdaad toffe mensen op m’n feestje ipv gewoon heel veel. Al vind ik het ook heel leuk om groei te zien haha. Maar nog veel toffer dat het ook echt hele leuke mensen zijn. En trouwens: als alle mensen die elke week op m’n site krijgen allemaal een shoot zouden boeken wordt het toch wat aan de drukke kant haha.

  • Melle
   Auteur
   maart 6, 2017 / 12:58

   Haha jaaaa, that’s the spirit!

 9. maart 6, 2017 / 14:52

  Kom je ook op Mels zijn feestje? ;) Wat onwijs tof dat jullie met z’n vieren zo hebben kunnen sparren over het bloggen. Josianne is echt heel aardig, heb haar een keer tijdens een blogevent ontmoet en toen nog even samen een stuk door Amsterdam gelopen en gekletst.
  Ik blog niet meer, ik mis het soms nog wel, maar stiekem: ik vind het wel prima zo. Ik was wel blij dat mijn blog niet zo groot was, zo “kende” ik mijn bezoekers een beetje, althans, degenen die reageerde in ieder geval.

  • Melle
   Auteur
   maart 6, 2017 / 15:34

   Haha al zo jong ook aan het bloggen? En als je even je adres mailt, stuur ik Mels graag een kaartje. Wanneer is hij jarig? Dat ‘kennen’ van je blogbezoekers dat herken ik wel. Ik vind dat ook heel leuk om steeds dezelfde namen voorbij te zien komen. Zo bijzonder!

   • maart 12, 2017 / 21:23

    Hij “vlogt” al (selfie stand en dan per ongeluk filmpjes opnemen). 24 maart wordt hij al 1 jaar :( Tijd gaat zó ontzettend snel, echt een dik cliché, maar echt ooooh zo waar!

    • Melle
     Auteur
     maart 13, 2017 / 09:52

     Oo wat een talent jongens, wauw! En dat is al snel zeg, hoera! Alvast gefeliciteerd :)

 10. maart 6, 2017 / 18:11

  Zulke fijne tips, en ik denk voor heel veel mensen met een blog herkenbaar! En wat een leuke metafoor met ‘100 mensen op je feestje’. Zo heb ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken, dat maakt het in één klap een stuk gezelliger ??.

  • Melle
   Auteur
   maart 6, 2017 / 20:14

   Haha jaaaa hiep hoera voor het blogfeestje en dat je het zo herkenbaar vind :) YEEES!

 11. maart 6, 2017 / 19:36

  Ik merk dus serieus nu pas, door dit stukje, dat ik in mijn dagelijks leven altijd afwacht om te zien hoe iemand anders iets aanpakt. Of ik wil graag eerst een mening van iemand voor ik iets doe. En met mijn schrijfsels is dat gewoon helemaal niet zo! Hartjes voor zelfvertrouwen! En bescheiden feestjes met alleen maar hele leuke mensen. En voor jou omdat je zo’n rake dingen schrijft! ♥♥♥

  • Melle
   Auteur
   maart 6, 2017 / 20:15

   Wat mega goed, YOU GO GIRL! En kleine feestjes met goede gesprekken zijn stiekem wel het allerleukste ❤

 12. maart 6, 2017 / 22:10

  Heel inspirerend! Ik worstel nog steeds vaak met die onzekerheid, maar ben tegelijkertijd ook zo trots. Het is gewoon zoiets leuks, dat bloggen!

  • Melle
   Auteur
   maart 7, 2017 / 09:59

   Dat is het absoluut! En dat trotse gevoel is ook helemaal gepast, het is alleen soms zo lastig dat je het echt zelf moet voelen aangezien er geen collega of een baas is die je een schouderklopje kan geven. Dus yay, hoera voor dat! Je doet het supergoed en ik geniet elke keer weer van je blogs en je prachtige foto’s <3

 13. maart 6, 2017 / 22:33

  Wat een handige tips en wat leuk dat jullie naar Twente mochten! ‘Je moet zelf je koers bepalen’ vind ik een leuke. Ik hoor wel eens bloggers die zich afvragen of niet teveel op andere bloggers lijken en dan denk ik: als je al die mensen inderdaad op je feestje hebt dan zijn ze zó verschillend. Juist omdat bloggen zo persoonlijk is, lijk je nooit op elkaar. En als je wel op elkaar lijkt is het herkenbaar en dat is ook weer een pré ;-)

  • Melle
   Auteur
   maart 7, 2017 / 10:00

   Helemaal waar, wat zeg je dat toch mooi! Het is echt iets om jezelf af en toe aan te herinneren, want inderdaad, iedereen is uniek en daarom kan ook iedereen wat bijdragen :)

 14. maart 8, 2017 / 17:29

  Ik vind dit weer zooo’n fijne post! Het zijn ook weer precies de dingen waar ik vaak over nadenk. En mag ik even zeggen dat ik vind dat jij het verdomd goed doet! Jij hoeft niet twijfelen aan jezelf of aan jouw blog, want bij jou weet ik altijd dat je goede content post en dat het niet over random dingen gaat <3

  • Melle
   Auteur
   maart 9, 2017 / 09:40

   OO ZO LIEF! Dankjewel <3 Dat helpt echt heel erg! Ik ga even een dansje doen. JOE!

 15. maart 9, 2017 / 19:32

  Eventjes mijn achterstallige schade inhalen en je blog bijlezen ;) Deze tips zijn zo bruikbaar! Maar eigenlijk kan ik ze zelf ook toepassen in mijn eigen leven, buiten mijn blog. Want niet iedereen gaat je leuk vinden, en dat heb ik momenteel ook wel een beetje. En soms moet je gewoon je hart volgen en je eigen koers gaan. Het is jouw leven. En je moet altijd je eigenwaarde zien. En ik weet niet exact hoeveel volgers ik heb (misschien stille volgers die niet eens echt op die knop hebben gedrukt). Maar dat maakt mij niet uit. Mijn blog is mijn eigen stukje internet waar ik mijn liefde voor boeken kwijt kan, en dat maakt mij gewoon gelukkig. Als ik een fantastisch boek heb gelezen wil ik dat het liefste delen. En als niemand het leest, is dat gewoon pech. Dit maakt mij gelukkig. En ik denk dat je er zonder die spirit ook niet komt. Bloggen moet je met liefde doen, en niet voor volgers en geld (en in mijn geval recensieboeken van uitgevers). Die liefde zit bij jou in ieder geval goed, en lieve lezers en reacties zijn altijd mooi natuurlijk!

  • Melle
   Auteur
   maart 10, 2017 / 11:07

   Haha ik heb het door, leuk! En je hebt gelijk, daarom heb ik ook een beetje – tussen de regels door – ‘levenslessen’ genoemd ;). Ik vind jouw vertaling naar hoe jij het beleeft en ervaart echt heel mooi, dankjewel! Ik ga het straks nóg een keer lezen :)

 16. maart 9, 2017 / 22:02

  Wat een fijn artikel. Wordt soms gek van mijn onzekerheid of het allemaal wel goed genoeg is. Altijd die twijfel of ik het wel kan maken om het artikel te plaatsen. Mijn generatie is niet van het bloggen en vindt het vaak raar dat ik het wel doe. De vrienden van mijn zoon (18 jaar) vinden het super cool. Geen elke moeder (of weinig) van mijn leeftijd blogt (49 jaar) en reist zo veel. Wat goed gerelativeerd van jou dat 100 mensen op je feestje ineens wel heel veel mensen zijn. Zo heb ik het nog niet bekeken. Dank je voor je artikel.

  • Melle
   Auteur
   maart 10, 2017 / 11:24

   Maar je doet het wel, en dat is echt mega tof! Als je je dan nu zo realiseert dat het eigenlijk heel bijzonder is, dan is dat toch zeker een dansje waard :) JAA!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.