Stop maar met je zorgen maken | Zo overleef je je eerste werkdag (en zo was die van mij)

zorgen-maken-collageVeel lachen en tegen iedereen ‘hoi’ zeggen. Dé tip van een vriendinnetje die mijn zenuwen tot het moment suprême redelijk in bedwang hielden. Want jongens, wat vond ik het spannend! Mijn eerste werkdag! Het was uiteindelijk mijn nieuwe collega Luuk die 2 seconden na binnenkomst met een grote glimlach op zijn gezicht naar me zwaaide waardoor mijn zenuwen verdwenen als sneeuw voor de zon. Het ging écht beginnen!

In deze post vertel ik je hoe mijn eigen eerste werkdag was én geef ik je direct wat notes to self tips om je eerste werkdag te overleven. Deel vooral ook jouw tips en ervaringen!

Meenemen: goed humeur, enthousiasme en nieuwsgierigheid | Je hebt je kledingcrisis overleefd, het is gelukt om heel én op tijd op je nieuwe werk aan te komen. Dan is het zo ver. Stuiterballen- en puppymodus AAN! Geloof me, zoiets werkt aanstekelijk en het gaat je helpen om op je eerste dag je nieuwe collega’s te leren kennen. Inspiratie nodig? Vraag wat iemand doet, hoe lang al en wat hem of haar aanspreekt in zijn of haar baan en de organisatie. En natuurlijk naar hun favoriete hobby, huisdier en lievelingseten. Dat snap je.

Het komt vanzelf | Enerzijds was ik ontzettend enthousiast, aan de andere kant liet ik het allemaal op me af komen en keek ik een beetje de kat uit de boom. Ik moest op mijn eerste dag nog erg wennen maar merkte dat ik me, naarmate de week vorderde, steeds meer op mijn gemak voelde. Daarnaast, hoe graag je het ook wilt en hoe leergierig en mega slim je ook bent, het lukt niet om álles in een dag (of in je eerste week) te weten te komen. Beetje bij beetje leer je het bedrijf, je collega’s en jouw functie beter kennen. Echt!

Je kunt niet meer dan je best doen | Vergeet de gedachten dat je nieuwe werkgever wereldwonderen van je verwacht op je eerste werkdag of in je eerste week (tenzij hij/zij dat tegen je heeft gezegd, AAAH!). Je kunt niet meer dan je best doen en zodra je je meer op je plek voelt zullen die wonderen écht niet lang op zich laten wachten.

Doe wat goed voelt | Even een prominente afsluiter. Al is het alleen al omdat van álle andere tips die ik heb gelezen, deze niet een keer voor kwam. Want hoe goed het ook is om je open op te stellen, vragen voor te bereiden en je juist te kleden; uiteindelijk wil ik je meegeven dat je vooral moet doen wat op dat moment goed voelt. Zolang dat niet meer salaris vragen, met je mond open eten of ongeïnteresseerd zijn is, lijkt het me prima.

19 Reacties

 1. februari 11, 2016 / 10:44

  Leuk om te lezen dat het zo goed beviel :-) En inderdaad: mensen verwachten geen wereldwonderen van je, goed om te onthouden.

  • Melle
   Auteur
   februari 11, 2016 / 10:54

   Zeker! Ik moet het zelf ook onthouden ;)

 2. februari 11, 2016 / 10:48

  Die Luuk klinkt echt als een heel fijn persoon om mee op de werkvloer rond te lopen. Fijne tips en succes op je nieuwe werk!

  • Melle
   Auteur
   februari 11, 2016 / 10:57

   Jaaaa echt wel! Ik vertelde het net aan Luuk, hij keek echt heel blij en zei direct dat jij vanaf nu zijn favoriete blogger bent :) Steek die maar in je zak!

   • februari 14, 2016 / 12:13

    Hahahaha, nou, zeg maar dankjewel tegen Luuk namens mij. ;)

    • Melle
     Auteur
     februari 14, 2016 / 13:32

     Doe ik! :)

 3. februari 11, 2016 / 12:15

  O, in dát geval, Luuk jullie interviews van elkaar waren heel leuk! Nee, grapje, ik vond ze oprecht tof.

  Leuke blog, Melle. Deze tips zijn ook wel van toepassing op een eerste stagedag. Ik zou alleen wel willen toevoegen: blijf jezelf want er is een reden dat ze jou en niet een ander aan hebben genomen :)

  • Melle
   Auteur
   februari 11, 2016 / 13:11

   Yay, een lezer van onze interviews! :) En bedankt! Supergoede tips trouwens. YES!

 4. AroundSan
  februari 11, 2016 / 13:51

  Dit doet mij denken aan mijn stage 1,5 jaar geleden. Inderdaad doen wat goed voelt! Dat hielp bij mij ook en het pakte goed uit. De eerste dag(en) kunnen ze niet verwachten dat je alles al gelijk weet en ingewerkt ben. :)

  • Melle
   Auteur
   februari 11, 2016 / 14:12

   Stage is inderdaad net zoiets! En wat fijn dat het voor jou ook goed ging met die tip. Dus mocht iemand dit lezen, het werkt dus echt! :)

 5. februari 11, 2016 / 15:52

  Ah je site ziet er mega leuk uit je hebt er een nieuwe volger bij, je schrijfstijl is ook erg prettig! fijne week nog verder en je bent ook welkom op mijn blog.

  • Melle
   Auteur
   februari 11, 2016 / 16:03

   Leuk, bedankt! En ik heb al even een kijkje genomen. Ziet er hartstikke professioneel uit!

 6. Marjolein
  februari 11, 2016 / 19:09

  Leuk artikel melle, benieuwd wat je allemaal gaat beleven in je nieuwe functie:)

  • Melle
   Auteur
   februari 11, 2016 / 21:23

   Aaawww lief! Dankjewel :) En ik ook!

 7. februari 17, 2016 / 20:41

  Hahaha! Wat een leuk artikel. Zelf ben ik 7 weken geleden begonnen bij een nieuwe baan! Heel herkenbaar!

  • Melle
   Auteur
   februari 17, 2016 / 20:59

   Yay wat leuk! En nog gefeliciteerd met je (niet meer zo) nieuwe baan. Hopelijk bevalt het goed!

  • Melle
   Auteur
   februari 22, 2016 / 17:57

   Hahaha, die zijn ook het allerleukste :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.