Als je dit weet kun je alles aan | Wat zijn jouw waarden?

melle-hartjeEen soort innerlijk kompas dat je helpt om zelfverzekerd te zijn, om makkelijker keuzes te maken én jezelf beter te leren kennen. Klinkt geweldig toch? En het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Wat is een waarde?

Misschien heb je er – net zoals ik tot voor kort – eigenlijk nog nooit stil gestaan bij jouw waarden. Als je erover nadenkt zul je merken dat het allemaal op zijn plek valt, dat het heel logisch is en natuurlijk voor je voelt. Het is namelijk iets dat als je het nastreeft, je daar heel gelukkig van wordt. Iets waar je veel voldoening uit haalt. Aan de andere kant, als jij bijvoorbeeld met iemand moet samenwerken die die een waarde niet met je deelt, kan het ook botsen. Een waarde is dus kort gezegd een overtuiging. Een betekenisgevend ideaal zoals ik ergens zo mooi las.

Waarom is het zo handig om te weten wat mijn waarden zijn?

Het weten van mijn waarden gaf me zelfvertrouwen, helpt me om beter mijn grenzen aan te geven maar ook om deze waarden in woorden te uiten, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek.

Jouw waarden worden ook – lekker spiritueel – je innerlijke kompas genoemd. Het geeft je richting voor de lange termijn en inzicht om jezelf beter te leren kennen. Tegelijkertijd laat het zien wat voor jou belangrijk is en waar je kracht ligt. Als je weet wat je waarden zijn kun je makkelijker keuzes en beslissingen maken. Bijvoorbeeld bij wat voor bedrijf je wilt werken, wat voor studie je wilt volgen maar ook met welke mensen je omgaat.

Ter inspiratie: dit zijn mijn waarden in een notendop

Openheid | open staan voor ander mensen, voor situaties en voor nieuwe dingen. Voor eigenlijk alles. Ik ben erachter gekomen dat het me veel voldoening geeft om zo open in het leven te staan en zonder (al te veel) verwachtingen leven kan ik echt iedereen aanraden. Ik zie het als iets positiefs, het valt daardoor namelijk meestal mee!

Eerlijkheid | In de breedste zin van het woord. Tegenover mezelf en anderen. Van geen geheimen hebben tot gewoon eerlijk zeggen als je geen zin hebt, geen tijd hebt, iets niet leuk vindt of wat dan ook. Maar ook respect hebben voor andermans keuzes, waarden en meningen. Authenticiteit valt er een beetje bij. Ik vind het namelijk heel belangrijk om mezelf te (kunnen) zijn maar ook dat andere mensen zichzelf (kunnen) zijn. Maar ook op mijn blog werkt dat door in dat ik bijvoorbeeld alles wat je op deze site ziet, ik zelf heb gemaakt.

Groei | Persoonlijke groei en vooruitgang zijn voor mij waardevol. Maar ook onderdeel zijn van de groei van iemand anders vind ik ontzettend bijzonder. Het is, wellicht ook daarom, dat ik weinig stil sta bij het verleden. Om deze groei te realiseren, om de uitdaging aan te blijven gaan maar ook om het te zien combineer ik deze waarde met de eerder genoemde openhied. Zie je, het valt allemaal samen.

Positiviteit | Kansen blijven zien, bewust zijn en ervoor gaan. Hier valt werkelijk alles samen. Want zonder positiviteit geen openheid, eerlijkheid en groei.

Wat zijn jouw waarden?

18 Reacties

 1. januari 20, 2016 / 10:44

  Ik denk echt wel dat waarden belangrijk zijn! Ik vind eerlijkheid ook een hele belangrijke! Maar ook openheid vind ik een goeie. Voor de rest vind ik positiviteit ook erg mooi :)

  • Melle
   Auteur
   januari 20, 2016 / 13:05

   Dankjewel! En wat leuk dat we deze waarden kunnen delen :)

  • Melle
   Auteur
   januari 21, 2016 / 07:58

   Dankjewel! En inderdaad. Hoop dat je er net zoveel plezier aan beleeft als ik :)

 2. februari 2, 2016 / 18:50

  Serieus, dit is precies waar ik naar op zoek was! Ik vraag me al tijden af of er nederlandse bloggers zijn die schrijven over persoonlijke groei / ontwikkeling e.d. zoals bijvoorbeeld Jess Lively doet in haar podcasts. Dit is de eerste keer dat ik echt iets tegen kom op dat niveau in het nederlands! Chapeau! Ik ga dit even opslaan :)

  • Melle
   Auteur
   februari 2, 2016 / 18:52

   Yeeeeess! Wat lief :) Sta hier (in de sportschool haha) helemaal te stralen!

   • februari 2, 2016 / 19:34

    Mooi toch dat woorden van een ander dat effect kunnen hebben! :) Ik vind het heel belangrijk om positiviteit uit te stralen en de complimenten die ik denk ook over te brengen op een ander :) Daar scoor je karma punten mee ;) (Las ik net niet op jou blog dat je karma punten moet verzamelen? zie je, dat doe ik gewoon!)

    • Melle
     Auteur
     februari 2, 2016 / 19:51

     Wauw wauw wauw! Yehees! *doet een dansje*

 3. februari 8, 2016 / 09:50

  Ohhh jaaaa dit is echt zoiets waar ik heel veel inspiratie en motivatie van krijg. Een schop onder mijn kont om hierbij stil te staan en er uiteindelijk echt iets positiefs uit te halen. Ik ga hier eens even goed over nadenken. Liefs, Stella.

  • Melle
   Auteur
   februari 8, 2016 / 10:02

   Ooo wat superleuk om te horen zeg! Ik ben benieuwd wat het voor jou gaat doen. En wat heb je een mooie blog :) Ik ben je direct even gaan volgen op Bloglovin’.

 4. februari 9, 2016 / 11:25

  Mooi om eens bij stil te staan! Heel erg bedankt voor dit artikel! :-) Het zet me aan het denken.
  Liefs

  • Melle
   Auteur
   februari 9, 2016 / 11:31

   Wat goed! :)

 5. Doinja
  juli 11, 2016 / 21:20

  Mooi artikel en ik heb hier eerder ook over nagedacht ;-) Wat een leuke vervolg vraag zou kunnen zijn is: wat kan ik inzetten om deze waarden nog meer te laten zien?
  Zo zijn mijn waarden:
  Betrokkenheid – Dankbaarheid – Enthousiasme – Persoonlijke groei – Gezondheid
  Wat ik kan inzetten:
  Empathie – Gastvrijheid – Speelsheid – Verwondering – Daadkracht

  • Melle
   Auteur
   juli 11, 2016 / 21:57

   Oeh, mooi! En inderdaad, goede vervolg vraag. Wauw, goed zeg!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.