Best wel handig | Spoedcursus complimenten ontvangen

comlimenten-ontvangenJe bent echt een held, je presenteerde zó goed! Echt heel knap gedaan. Hands up als jouw reactie op zo’n compliment iets bevat als ‘het ging echt helemaal anders dan verwacht’, ‘ik had nog zoveel meer willen vertellen’ of ‘ach doe niet zo gek, dit had jij ook prima gekund’. Tijdens mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen hebben we hier eens aandacht aan besteed – echt waar, hoe tof – en sindsdien valt het me pas écht op hoe wij -inclusief ikzelf – reageren op complimenten. We zijn een held in het diskwalificeren, bagatelliseren en ontkrachten van complimenten en wat mij betreft maken we daar vandaag nog een einde aan.

Hoezo kunnen wij geen complimenten ontvangen?

Het oprecht accepteren en ontvangen van een compliment is best wel lastig. Dat ligt aan verschillende dingen. Ik zal je de theoretische onderbouwing besparen, maar wat volgens mij het belangrijkste is, is dat we soms (te) negatief over onszelf denken. Het gaat over zelfwaardering, over het onderschatten van je eigen vaardigheden en talenten en over het creeëren van je eigen geluk. Iemand kan je nog duizend oprechte complimenten geven maar als je er zelf niet in gelooft, dan accepteer je die complimenten niet. En ja, dat is verrekte lastig.

Probeer eens een simpele ‘dankjewel’

Wat dacht je ervan om de eerst volgende keer dat je een compliment krijgt, te beginnen met een relatief simpele ‘dankjewel’. Toen ik dat eens wat vaker ben gaan doen zag ik ook wat het deed met degene die het compliment geeft. Er ontstaat dan een hele andere en positieve sfeer! De keren daarna kun je er eens bij lachen, eens letten op je houding (krimp je misschien een beetje in elkaar), je waardering uiten en misschien wel een complimentje terug geven. Dan kun je daarna altijd nog vertellen dat je jurkje helemaal niet zo speciaal is en de manier waarop je dat hebt gecombineerd niet totaal niet vernieuwend is.

In mijn zoektocht naar inspiratie voor de foto, kwam ik foto’s tegen van twee van mijn lievelings blogs! Deisy én Dina hebben er ook al eens over geschreven.

36 Reacties

 1. juni 7, 2016 / 07:08

  Complimenten ontvangen vind ik een beetje als het krijgen van een cadeau’tje. Als je een leuk cadeau’tje krijgt zeg je toch ook niet “Oh dit?! Ach, tientje H&M”

  Gewoon ‘dankjewel’ zeggen en uitpakken wanneer je eraan toe bent.

  • Melle
   Auteur
   juni 7, 2016 / 09:02

   Wauw. Dat is echt een geweldige manier van het hele ‘probleem’ uitleggen. Als ik vanavond deze blogpost op Facebook zet ga ik dat even erbij zetten. Dekt helemaal de lading. YES! Dankjewel :)

 2. juni 7, 2016 / 07:32

  Ik moet nu toch één keer een tegengeluid geven ;) is het geen kritiek, meer gewoon mijn eigen kijk op de zaak. Ik heb juist het gevoel dat complimenten aannemen moeilijk wordt gevonden, júíst omdat mensen bang zijn dat anderen gaan denken dat ze het zelf geloven. (Niet dat dat terecht is hoor, want so what?!) De angst om arrogant gevonden te worden. Mijn tip om beter te worden erin, is je juist realiseren dat zo’n compliment HUN mening/kijk is en het nogal onbeleefd is om dat de grond in te boren ;) Anders gezegd: Wie ben jij om te bepalen dat een mening van een ander over jou onterecht is? Je kan niet in hun hoofd kijken, wel? Dit helpt mij dus heel erg om gewoon te bedanken voor een compliment, ik heb er sinds ik me dit bedacht nooit meer moeite mee! :D

  • Melle
   Auteur
   juni 7, 2016 / 09:07

   Oo ik vind dat eigenlijk wel een hele interessante gedachten. Sowieso, mag je me altijd tegengeluid geven, ik vind dat juist heel interessant om te horen (lezen) wat andere mensen daar van vinden. Ik snap het wel wat je zegt. Dat arrogant overkomen, dat is toch wel een dingetje. Maar als je het inderdaad moeilijk vind om zo’n compliment te ontvangen dan vind ik dit eigenlijk best een goede manier van denken. Denk zeker dat het helpt!

   • juni 7, 2016 / 09:20

    Ach ‘tegengeluid’ sloeg sowieso al nergens op, want ik ben het gewoon met je eens en er zijn natuurlijk gewoon meerdere redenen waarom iemand complimentjes moeilijk kan vinden. (Of sla ik nu een compliment in de wind :P) Toch is het inderdaad wel interessant om eens over na te denken! En ik sowieso ook wel van een discussietje op z’n tijd ;)

    • juni 7, 2016 / 09:20

     Ook is het te vroeg voor mijn hoofd en vergeet ik constant woorden in mijn zinnen. Mijn excuus!

     • Melle
      Auteur
      juni 7, 2016 / 09:40

      Haha, zeker leuk om af en toe daar een beetje over te discussiëren. En no worries, ik snap dat maar al te goed!

 3. juni 7, 2016 / 07:43

  Haha ik doe dat ook áltijd. Iets suffigs erover mompelen. Al zeg ik wel eerst altijd dankjewel ;-)

  • Melle
   Auteur
   juni 7, 2016 / 09:09

   Haha, heel goed, heel goed! :)

 4. juni 7, 2016 / 08:19

  Ik vind dit zo ontzettend lastig he! Ik wuif een compliment vrijwel altijd weg, terwijl dat echt inbreuk doet op de mood, zeg maar. Goede reminder dit artikel! ^^

  • Melle
   Auteur
   juni 7, 2016 / 09:14

   Is ook heel lastig. Wat dat betreft zijn reminders zijn af en toe best fijn :)

 5. juni 7, 2016 / 09:49

  Comlimenten ontvangen is ook lastig. Ik denk ook dat het komt, omdat wij niet arrogant gevonden willen worden. En inderdaad onzekerheid.

  • Melle
   Auteur
   juni 7, 2016 / 09:55

   Precies, best wel lastig! En voor iedereen is het ook weer anders, wat het direct ook weer lastiger maakt, haha. De ene vind iemand sneller arrogant dan de andere. En daarnaast, je vind jezelf misschien arrogant overkomen als je een compliment hartelijk ontvangt maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet!

 6. juni 7, 2016 / 09:58

  Dit is iets wat ik in mijn therapie heb geleerd! Ik vond het altijd heel erg lastig en dacht altijd dat diegene loog. Slaat nergens op natuurlijk! Nu gaat het al jaren lang best goed gelukkig, al heb ik momenten waarop ik het soms nog wel lastig vind. Dan heb ik even een onzekere periode ofzoiets. Terwijl ik op werkgebied heel makkelijk complimenten kan ontvangen, maar als het om mijn uiterlijk gaat is het net even iets lastiger.

  • Melle
   Auteur
   juni 7, 2016 / 10:01

   Daar heb je wel een goed punt. Ik herken het wel! Als het gaat om een outfit of iets wat ik voor eten heb gemaakt – ik noem maar iets – dan vind ik het makkelijker dan als het gaat om mijn talenten of iets wat ik ‘goed’ heb gedaan. Interessant!

 7. juni 7, 2016 / 11:04

  Ik vind dit ook lastig toch probeer ik er zelf wel op te letten en te denken nee Moniek gewoon dankjewel zeggen! Toch ontglipt het mij wel soms dat ik dan zeg ‘ach nee dit is gewoon…’

  • Melle
   Auteur
   juni 7, 2016 / 12:54

   Dat je je er al bewust van bent is volgens mij al heel goed :) Toch?

 8. Irene
  juni 7, 2016 / 11:56

  Ik wimpelde complimentjes ook altijd af tot het me opviel dat, als ik mijn vriend een complimentje gaf, hij dit ook altijd afwimpelde en ik me daar echt heel stom door voelde :p sindsdien zeg ik altijd dankjewel of dat ik het fijn vind ‘dat’ iemand dat tegen me zegt en zeg ik tegen hem ook dat hij het moet aanvaarden :) Het zorgt inderdaad voor een positievere sfeer.
  Ik lees ook bij de reacties dat mensen soms het gevoel hebben dat de persoon die het complimentje geeft, liegt. Maar ik denk dan altijd: die persoon hoeft helemaal niet te zeggen dat ik er goed uit zie / iets goed heb gedaan en toch doet ie het dus dat is gewoon wel fijn toch? :)

  • Melle
   Auteur
   juni 7, 2016 / 12:53

   Wat goed! Zo’n realisatiemoment is altijd zo leuk :) En je hebt gelijk. Is ook heel fijn! Heeft ook echt te maken met of je het wilt aanvaarden of niet. Oo die akelige onzekerheid!

 9. juni 7, 2016 / 21:01

  Ik was ‘vroeger’ ook zoooo slecht in het in ontvangst nemen van complimentjes. Maar bij mij op de opleiding hadden we het er ook eens over en toen is gezegd dat we erop moeten letten hoe we reageren op een compliment: het liefst met een simpel bedankje, precies zoals jij zegt. En sindsdien ben ik er, al zeg ik het zelf, best goed in geworden. :)

  • Melle
   Auteur
   juni 7, 2016 / 21:19

   Wat supergoed! Wat zo’n soort moment dat je je daarvan bewust wordt al niet kan doen. Welke geweldige opleiding heb je gevolgd dat je daar aandacht aan hebt besteed? Echt heel tof en go you dat je daar al zo goed in bent geworden!

 10. juni 7, 2016 / 22:28

  Mooie kijk hierop! Ik heb er ook nogal eens moeite mee, maar door de veel grotere mate van zelfvertrouwen en trotsheid (is dat een woord? ;) ) van de Colombianen ben ik het ook iets makkelijker gaan vinden. Jouw tip ga ik zeker in acht nemen om het nóg makkelijker te maken!

  • Melle
   Auteur
   juni 7, 2016 / 22:41

   Oeh, dubbele stimulerende werking dus. Yes!

 11. juni 8, 2016 / 20:40

  Op een of andere manier denken veel mensen dat ze een complimentje niet waard zijn. Wat is dat toch? We voelen ons dan `slecht` om dat in ontvangst te nemen, terwijl het nou juist zo leuk is om iets positiefs te horen!

  • Melle
   Auteur
   juni 8, 2016 / 21:13

   Precies! Eigenlijk helemaal de strekking van deze blogpost. Het blijft een leerpuntje maar er bewust van zijn is het halve werk!

 12. juni 9, 2016 / 16:52

  Oké, drie dingen. 1. Die foto haha, net alsof je vier armen hebt =D 2. Ik vind het zo leuk dat je altijd precies lijkt te schrijven over dingen die écht even gezegd mogen worden (en ja dat was een compliment!). En 3: ik herken dit wel heel erg, het is vaak zo makkelijk om jezelf weg te cijferen om maar niet arrogant over te komen, terwijl complimentjes je zó goed kunnen doen als je ze maar gewoon accepteert en waardeert. Lukt mij ook steeds beter om gewoon dankjewel te zeggen! OK DOEI.

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 19:20

   Oké. 4 reacties :)
   1) Dat is ook zo, ik weet ze gewoon goed te verbergen :p
   2) En wat super goed zeg, dankjewel! Dat is leuk om te lezen :)
   3) Yeheees, keep up the good work!
   4) OK. DOEI! x

 13. juni 9, 2016 / 18:27

  Complimenten in ontvangst nemen vond ik ook altijd heel erg moeilijk. inmiddels lukt het me bijna altijd wel om dank je wel te zeggen. Heel erg fijn. Mooi artikel. :)

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 19:21

   Jaaaaa zo goed! En zo toepasselijk want zo simpel is dan geluk :) Mooi!

 14. juni 12, 2016 / 15:58

  Volgens mij is dat iets heel Nederlands. Kan me namelijk niet voorstellen dat Amerikanen ook zo bescheiden zijn met complimenten. Ik moet het zelf ook echt leren, maar ben me er wel bewust van dat ik het niet moet bagatelliseren. Daarom probeer ik in ieder geval altijd al een gemeend dank je wel te zeggen. Ook al is dat lastig.

  • Melle
   Auteur
   juni 12, 2016 / 16:02

   Dat vraag ik me ook wel eens af, hoe Nederlands dat is. Ben wel benieuwd inderdaad! En wat goed dat je je er zo bewust van bent. Ik vind dat echt heel leuk om te lezen en ook heel bijzonder. Denk dat er niet veel mensen zo bewust ‘dankjewel’ zeggen als ze een compliment krijgen :)

   • juni 12, 2016 / 19:11

    Ik zei dat ik het probeer hè. Ook heel vaak lukt het me niet en dat besef ik dan achteraf. Maar het begin is er.

    • Melle
     Auteur
     juni 12, 2016 / 19:31

     Precies! En dat is dus direct een compliment :) GO YOU!

 15. juni 12, 2016 / 20:55

  Owja… thanks.
  Go me! En jij too natuurlijk.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.