Een beetje trots is wel gepast | Wat vind jij je beste eigenschap?

beste-eigenschap-opschrijvenZet je innerlijke criticus, je bescheidenheid en het Nederlandse ‘doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-gevoel’ maar opzij. Vandaag gaan we samen eens ongegeneerd kijken naar onszelf. Want ik ben wel benieuwd. Wat vind jij je beste eigenschap?

Even stilstaan bij wat jou jij maakt

Een opdracht tijdens mijn coachtraject en notabene de vraag op een theezakje van Pickwick – het zijn de details – zorgde ervoor dat ik daadwerkelijk deze post ging schrijven. Want dit is interessant! Even stilstaan bij wat je allemaal kunt, wat voor persoonlijke eigenschappen je hebt en hoe leuk jouw karakter is. Dat maakt jou uniek. Echt.

Zoals wat dan?

Misschien vind je het wel vervelend dat jij altijd weer degene moet zijn die de cadeautjes regelt voor je collega’s. Terwijl dat juist iets is wat je uniek maakt: je bent attent en neemt initiatief! Of – om nog maar een voorbeeld te noemen – vind jij het leuk en gaat het je goed af om een beslissing te maken en ben jij daarom degene die meestal de knoop doorhakt terwijl de rest nog aan het twijfelen is. Hartstikke besluitvaardig!

Hoe kom ik erachter?

Als je het net als ik af en toe lastig vind om zelfverzekerd te zijn – bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek – dan raad ik je aan om mensen uit je omgeving te vragen wat zij in jou bewonderen. Al is het alleen al dat je dan antwoord hebt op de vraag ‘als ik je collega’s/vrienden zou vragen wat voor persoon Melle is, wat zouden ze dan zeggen?’. Haal jezelf uit je comfortzone en vraag het gewoon. Kan ook per mail, dat is misschien wat minder moeilijk. Het levert je echt veel op. Want sommige dingen zijn voor jou heel vanzelfsprekend maar andere mensen vinden dat juist heel bijzonder!

Om nooit meer te vergeten: wat jij kunt is niet vanzelfsprekend

Dit is een van de lessen die ik heb geleerd die ik je mee wil geven. En vooral als je aan het solliciteren bent is dit onwijs handig. Omdat jij een bepaalde taak – laten we zeggen planten water geven heel goed kunt, wil het niet zeggen dat iemand anders dat ook goed kan. Omdat je dit dag in dag uit doet is het voor jou waarschijnlijk een gewoonte geworden. Maar ondertussen weet jij wel heel veel van planten, hoeveel water ze moeten hebben en hoe vaak. Terwijl iemand anders – zoals ik – geen idee heeft wat ze met planten aan moet en vervolgens maar gewoon een cactus koopt.

Go for it! Pak een a4’tje en/of laat hieronder een reactie achter en schrijf alles op wat in je op komt. En onthoudt, minder dan 7 is niet geoorloofd!

14 Reacties

 1. februari 8, 2016 / 11:36

  Ah, dit is zo mooi. Fijne woorden! Ik vind het ook moeilijk om zelfverzekerd te zijn, al lukt het de ene dag/week beter dan de andere. Goed idee om het aan vrienden te vragen! :)

  • Melle
   Auteur
   februari 8, 2016 / 12:02

   Zelfverzekerd zijn is ook lastig. Ik vind het stiekem alleen al een raar woord, ergens voelt het toch een beetje egoïstisch ofzo. Terwijl, waarom eigenlijk? Heb ik direct mijn grootste geheim verklapt: deze blog is stiekem een grote note to self ;) Ben benieuwd waar je vrienden mee komen, het gaat je in ieder geval zeker helpen :)

 2. februari 8, 2016 / 12:32

  wat een goed artikel zeg, je schrijfstijl is erg fijn! ik kan wel zelfverzekerd zijn maar ik ben ook vaak jaloers op andere meiden.. liefs x

  • Melle
   Auteur
   februari 8, 2016 / 12:44

   Dankjewel! Er zijn duizend redenen om zelfverzekerd te zijn. Echt waar! :)

 3. februari 8, 2016 / 19:43

  Vooral dat laatste punt is belangrijk en vergeet je heel snel. Ik heb een keer zo’n soort vraag naar m’n vrienden gestuurd en die zeiden: je oordeelt eigenlijk niet. Vond ik echt heel leuk om te horen, want zelf had ik daar niet aan gedacht. Nog steeds blij met je nieuwe baan?

  • Melle
   Auteur
   februari 8, 2016 / 21:00

   Wat leuk dat ze dat zeiden! Precies zoiets wat voor jezelf inderdaad heel vanzelfsprekend is. Leuk dat je dat deelt :) Mijn eerste week zit er nu op. Langzaam krijg ik meer gevoel van wat er kan en moet gebeuren en dat is eigenlijk heel leuk. Veel potentie in ieder geval!

 4. februari 9, 2016 / 15:55

  Wat een leuk artikel, zet mij aan het denken. Wat sommige eigenschappen die ik heb, bestempel ik misschien als negatief, terwijl ze wel heel waardevol kunnen zijn. Ik ga hiermee lekker aan de slag. Omdenken!

  • Melle
   Auteur
   februari 9, 2016 / 16:05

   Precies, omdenken! Ben nieuw naar de uitkomst dus kom vooral nog even terug mocht je een mooie eigenschap als voorbeeld hebben. Ik ben benieuwd!

 5. februari 14, 2016 / 18:13

  Fijn artikel! Ik ben het er ook helemaal mee eens: je kunt altijd meer en al die dingen die bij jouw persoonlijkheid horen, horen bij jou en zijn uniek en sterk!

  • Melle
   Auteur
   februari 14, 2016 / 19:21

   Precies! :)

 6. februari 26, 2016 / 09:53

  Wat een fijne positieve post. Het is inderdaad zo dat sommige dingen zoooo valzelfsprekend zijn, maar dat helemaal niet iedereen dat kan!

  • Melle
   Auteur
   februari 26, 2016 / 10:03

   Exact! :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.