Take your moonshot | Voor als je het even niet meer weet waar je moet beginnen

fly-me-to-the-moonshotZoveel dingen die ik nog zou willen doen, zoveel gedachten en ideeën, zoveel ambities. Van alleen naar Kopenhagen gaan, tot het organiseren van een soort ‘me-time’ event en alles er tussenin. Dit resulteert in een ontploft confettikanon in mijn hoofd. Chaos en enthousiasme, all over the place. Enerzijds weet ik heel goed wat ik wil (doen), anderzijds heb ik geen idee hoe deze ideeën en ambities ooit vorm gaan krijgen en wanneer ik het allemaal ga uitvoeren. Dan weet ik het gewoon allemaal even niet meer. Dus mocht je dat herkennen of toevallig ook ‘last’ hebben van zo’n gevoel, lees dan vooral even verder voor nóg meer herkenning én tips!

Grappig, want ik wilde dus eigenlijk een post schrijven over weten wat je wilt. Hoe je daar achter kunt komen en je daarvoor tips meegeven. Maar soms gaan mijn gedachten met ideeën aan de haal, dan wordt het een heel ander verhaal (en het rijmt ook nog). Zo zie je maar, deze blog is dus écht niet voor niets een ‘zelfhulp blog’. Het helpt mezelf ook. Enorm.

Doe dingen waar jij energie van krijgt | Dit is misschien wel een van de beste tips als je even helemaal niet meer weet wát het nou eigenlijk is wat je leuk vindt. Soms is het gewoon te veel, te druk en resulteert dat in zo veel prikkels. Wat je dan kunt doen is nagaan waar je precies energie van krijgt. Mij heeft dat wel geholpen toen ik vorig jaar mijn werk even niet meer zo leuk vond. Want er waren nog steeds dingen die ik wél heel leuk vond. Op die manier kon ik ook gerichter zoeken naar vacatures en andere banen. Maar niet alleen in je werk is dit handig, wie weet is er iets in een hobby die je hebt wat je onwijs leuk vind. Misschien kun je daar wel je werk van maken. Wie weet!

Weten wat je niet wilt is ook waardevol | Geloof me. Weten wat je niet wilt is ook heel waardevol. Want – zonder je nu een nog groter dilemma aan te praten – weet je wel hoeveel keuzes en opties er uberhaupt zijn? Studiekeuze, keuzes op het gebied van werk, relaties, vriendschappen, woonplaats, broodbeleg; het is mega veel en onoverzichtelijk. En ja, als je het dan even allemaal niet meer weet kan zoiets echt de druppel zijn. Dus stel je dan eens voor, dat je dan weet wat je absoluut niet wilt. Dat is dan toch een hele verademing.

Take your moonshot | Misschien heb je net als ik best een idee van wat je zou willen maar nog geen idee hoe je dat wilt vormgeven. Toen ik daarover aan het nadenken was, bedacht ik me dat ik een tijdje terug een oefening heb gedaan die ook voor mij persoonlijk gewoon heel erg van toepassing kan zijn!

Even een beetje achtergrond. Want waar komt die moonshot nu opeens vandaan? Dat is afkomstig van een speech van voormalig president Kennedy uit 1961. Hij sprak de ambitie uit om binnen een paar jaar de eerste man op de maan te krijgen. Waarom? Waarom niet? Een doel, waarvan niemand nog wist hoe dat precies uitgevoerd moest worden, maar in 1969 is het mooi wél is gelukt.

Dus als je het allemaal even niet meer weet, bedenk dan waar je naartoe zou willen. Wat het doel precies is en ga dan terug redeneren. Vanuit dat enthousiasme terugredeneren hoe je daar bent gekomen werkt – ik spreek uit ervaring – echt ontzéttend fijn! Echt een héle positieve flow. Terug redeneren dus. Stapje voor stapje. Je hoeft nog niet de hele route te weten, als je maar weet waar je uit wilt komen. Ga dan langzaam op weg, stop af en toe, geniet van het uitzicht, sta open voor datgene wat op je pad komt en ga dan weer verder.

Ben je klaar voor jouw moonshot?

34 Reacties

 1. juni 9, 2016 / 08:07

  Wauw, wat gaaf: moonshot! Door dit artikel krijg ik helemaal zin om ervoor te gaan!!

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 09:42

   YAY wat supergoed! GO GO GO! :)

 2. juni 9, 2016 / 09:26

  Ah moonshot klinkt alleen al enthousiast en motiverend! Wat een goed idee, ik word hier helemaal enthousiast van :)

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 09:42

   Wat leuk dat je het ook zo voelt, hoera! Ik ben benieuwd wat het je gaat brengen. Hou me op de hoogte! x

 3. juni 9, 2016 / 11:05

  Goede tips! Het is inderdaad belangrijk om dingen te doen waar je energie van krijgt denk ik!
  Leuke blog heb je trouwens! Ik ben je gaan volgen op bloglovin’ :)

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 11:10

   Zeker waar! En wat leuk om te lezen dat je mijn blog leuk vindt én bent gaan volgen op bloglovin’. HOERA HOERA! :)

 4. juni 9, 2016 / 11:31

  Wat een fijn blogje! Zelf wil ik ook teveel en heb ik te weinig tijd. Plus, ik moet even een maandje minder leuke dingen doen (heeft te maken met de afronding van een stom en saai semester van mijn studie). Gelukkig kan ik in mijn ‘droomkwartiertjes’ fijn mijn ambities en dromen vormgeven in gedachten, hihi.

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 14:00

   Oooo die droomkwartiertjes, HEILIG! <3 en zo fijn, helpt echt om de 'saaie' dingen af te ronden. Zet 'm op! x

 5. juni 9, 2016 / 13:31

  Dat moonshot is een reuzegoed idee! Ik heb graag tot in de puntjes de touwtjes in handen, maar soms is eerst even dromen zonder alle mitsen en maren gewoon de beste manier om te beginnen. Vanavond even een poosje naar de maan staren en wilde plannen verzinnen. (of is het nou net nieuwe maan? Ach, sterren tellen ook!)

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 14:00

   Sterren tellen zeker ook! Al is het alleen al in je gedachten en kom maar door met die wilde plannen. Ik ben benieuwd! :)

 6. juni 9, 2016 / 16:42

  Mooi artikel! En wat een fijn uitgangspunt, die moonshot: echt iets waar je eens fijn over na kunt denken! Ik vind het trouwens ook wel heel herkenbaar hoor, dat je gewoon te veel wilt en niet meer zo goed weet waar je nou de focus op moet leggen. Meestal helpt het om dan gewoon even héél diep in mezelf te kijken en even héél eerlijk te zijn: wat wil ik nou eigenlijk echt (dus niet wat ik wil willen, das ook een belangrijke heb ik ontdekt!)

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 19:22

   Oo mooi, die scheiding tussen wat j je echt wilt en wat je wilt willen. Ik snap het helemaal en zou dit ook eens moeten doen. Een goede oefening!

 7. juni 9, 2016 / 17:27

  Leuk idee zo’n moonshot! Nu maar hopen dat de onzekerheid niet opspeelt, althans, dan eindig ik weer met een zak chips op de bank naar mijn moonshot te kijken ;) x

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 19:23

   Haha, wie weet! Zou het along the way zeker een paar keer doen. Gewoon even afstand nemen en aanschouwen hoe het ermee staat. En chips. Heel belangrijk.

 8. juni 9, 2016 / 18:38

  Wat een fijne tip! Ik kom er tegenwoordig steeds meer achter wat ik eigenlijk wil en echt dat voelt zo goed! Alleen inderdaad: hoe kom ik daar? Soms heb ik zoveel aan mijn hoofd, dingen die ik doe maar eigenlijk niet wil maar wel nodig zijn (geld) en dan verlies ik mijn doel weleens uit het oog..

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 19:24

   Same here! Het wordt helemaal leuk als je het ook visueel maakt, de moonshot. In een tekening of een moodboard ofzo. Dan kun je jezelf er af en toe eens aan herinneren. Goed idee voor een vervolg! :) Dank!

 9. juni 9, 2016 / 20:32

  Ik dacht heel goed te weten wat ik wil, maar doordat ik er meer over na ben gaan denken heb ik nog meer dingen bedacht die ik wil dus eindstand is het een puinhoop in mijn hoofd. Gelukkig kan ik mijn plannen pas uitvoeren na mijn afstuderen, dus ik heb nog even de tijd om vorm te geven.

  PS: Ik vind het zo leuk dat jij áltijd op iedereen reageert :)

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 20:50

   Haha dat is echt súper herkenbaar. Er komt steeds meer bij! En wat superlief! Ik vind het ook hele leuk om op iedereen te reageren. Ik hou wel van een beetje interactie :) <3

 10. juni 9, 2016 / 21:01

  Same here. De afgelopen tijd ben ik ook echt op zoek naar wat ik wil. Het is echt een flinke warboel in mijn hoofd en probeer er nu gewoon de tijd voor te nemen. Daarbij merk ik nu dat ik heel erg voel wat ik wel en niet fijn vind en inderdaad ook die dingen geven weer informatie. Ook al weet ik het einddoel nog niet. Leuk stuk weer!

  • Melle
   Auteur
   juni 9, 2016 / 21:51

   Wat een goede dingen allemaal. Goed bezig! Ik ben dan altijd zo ongeduldig en wil alles direct maar als ik dit zo lees dan ben ik helemaal geïnspireerd. Het is zo belangrijk om gewoon de tijd te nemen. Het proces is namelijk ook al heel waardevol en bijzonder!

   • juni 9, 2016 / 22:28

    Ah wat fijn dat ik jou ook een beetje kan inspireren! Het is inderdaad heel waardevol om er de tijd voor te nemen, maar dat vind ik ook nog niet altijd even makkelijk hoor. Ik wil er binnenkort ook even een blogpost over schrijven. Alleen nog geen tijd voor gehad met tentamens enzo, hihi.

    • Melle
     Auteur
     juni 9, 2016 / 22:38

     Dat vind ik ook het leukste aan dat mensen reacties achterlaten! En laat het even weten als hij online staat. Ik wil het graag lezen! :)

     • juni 9, 2016 / 22:53

      Daar heb je helemaal gelijk in. Het is zo leuk om er met mensen over te praten! Zal ik doen! Slaap lekker alvast :)

 11. juni 10, 2016 / 11:22

  Nooit heb ik er dus bij stil gestaan dat NIET weten wat je wil ook heel waardevol is. Je zet mij echt aan het denken met je artikelen, dank daarvoor. Misschien moet ik eens rustig uitgaan werken wat ik allemaal niet wil om uiteindelijk dan toch erachter te komen wat ik wel wil in het leven (op carrière gebied vooral)

 12. juni 10, 2016 / 12:21

  Heel fijn artikel! Ik word er ook erg enthousiast van om mij hier eens in te verdiepen, bedankt. X

 13. juni 11, 2016 / 21:44

  Och wat een fijn en vooral inspirerend artikel. Net wat ik nodig had. Heel erg bedankt voor deze reminder lieve Melle<3

  • Melle
   Auteur
   juni 11, 2016 / 23:01

   Ooo wat goed en wat superleuk om te lezen! Zag ook al dat je het had geretweet <3 Heel veel succes en plezier met jouw moonshot! Ben benieuwd waar je naartoe wilt :)

  • Melle
   Auteur
   juni 12, 2016 / 16:11

   Dankjewel! Ik ben benieuwd waar jouw moonshot je brengt :)

 14. juni 13, 2016 / 18:50

  Ik herken het ook. Eigenlijk weet ik wat ik wil. Minder werken, meer bloggen. Ik moet mijn creativiteit ergens kwijt kunnen en in mijn huidige baan lukt dat niet. Maar mijn inkomen is belangrijk en eigenlijk weet ik dat ik grote moeite zou hebben met downsizen. Het lukt me gewoon niet om minder geld uit te geven en dus durf ik de stap naar minder werken niet te nemen.
  Mijn vriend steunt me niet echt op dit gebied, hij kiest voor zekerheid en snapt niet waarom ik niet eerder had kunnen kiezen voor een ander vak of studie misschien.
  En dan zit je vast. Die moonshot klinkt heerlijk, zoals je zegt, ook ik heb geen idee waar ik moet beginnen.

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 18:57

   Oh wat een lastig pakket! Dat minder werken en meer bloggen snap ik helemaal! En ook die financiële zekerheid dat is ook belangrijk. Ik hoop dat de moonshot helpt. Al is het alleen al om even los te komen van alle beren op de weg en dingen die je tegenhouden maar gewoon te kijken en te bedenken wat JIJ wilt. Zet ‘m op!

 15. juni 14, 2016 / 03:33

  Bij mij gaat het andersom geloof ik: ik weet wel ongeveer wat ik nu, morgen, voor het einde van het jaar wil, maar daarna….? Uhhhh, geen idee! Deze week een paar knopen doorgehakt met man en yessss, dat geeft weer lucht!

  • Melle
   Auteur
   juni 14, 2016 / 09:07

   Oo wat fijn, knopen doorhakken zijn echt de BOM! :) Grappig dat je het zo zegt trouwens want gek genoeg zou ik best weten wat mijn moonshot zou zijn – laten we zeggen dat ik daar best iets voor zou kunnen bedenken – maar wat ik over een jaar zou willen doen? Geen idee. Denk dat als je bedenkt wat je heel graag zou willen doen, dat je dan stapje voor stapje daar wel komt. En misschien heb je dan niet eens door dat je er een jaar over doet. Gewoon omdat het steeds zo geleidelijk gaat.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.