Hier kunnen we nog wat van leren | Zes levenslessen van mijn kat Knysna

Als crazy cat lady en trotse kattenmama word ik elke dag weer mega blij van ons pluizige vriendje Knysna – je zegt naisna, je spreekt de ‘k’ niet uit. Online is ze misschien iets minder zichtbaar maar offline steelt ze élke dag de show #dramaqueen. Dit vrolijke poezenbeest is vernoemd naar een heel mooi plaatsje in Zuid- Afrika wat we samen hebben bezocht. Ze is inmiddels al bijna vijf jaar ons huisgenootje en vandaag deel ik – na de lessen van mijn andere kat Fleur, hoera! – haar levenslessen. En weet je, daar kunnen we nog wat van leren!

Je bent nooit te oud om te spelen | Je zou toch zeggen dat een kat wanneer ze het eerste levensjaar gepasseerd zijn, stoppen met spelen. Maar niets is minder waar. Knysna rent na al die jaren nog steeds het liefste achter een balletje van aluminiumfolie aan. Niets is te gek. Rennen, springen, de hele mikmak. Want hoezo zou je stoppen met spelen?

Ga bijvoorbeeld eens spelen onder werktijd. Waarom denk je dat hippe bedrijven zoals Google, Uber en Facebook overal flipperkasten, klimrekken en glijbanen hebben staan? Precies! Lekker rennen en spelen stimuleert je creativiteit. Laat het kind in je soms lekker vrij. Ik schreef er eerder ook een blogje over, je leest het hier.

De aanhouder wint | Als er iets is wat je heel graag wilt moet je alles op alles zetten om dat te krijgen. Tenminste, als ik Knysna zo mag geloven. Die mauwt werkelijk de hele boel bij elkaar als ze naar buiten wil of honger heeft. Als zij eenmaal iets in haar hoofd heeft, dan gaat ze ervoor. Zelfs als ze niet altijd haar zin krijgt.

Buiten zijn is het einde | Weer of geen weer, Knysna gaat het liefste elke dag even naar buiten. Op het balkon als een scharrelkipje – iets met kippengaas – zit ze dan op het bistrosetje een beetje om zich heen te kijken. Hoe haar lange haren wapperen en zij dromerig voor zich uit staart is echt heel schattig. Lekker even ‘waaien’, zoals we het noemen. Sinds anderhalve maand heb ik een Fitbit en als ik iets kan beamen, dan is het wel dat het heerlijk is elke dag even buiten zijn. Even een rondje lopen – al is het alleen al voor de stappen – even met je hoofd de frisse lucht in. Ik en Knysna zweren erbij. :)

Lees ook: Hier kunnen we nog wat van leren | 7 levenslessen van mijn kat Fleur

Routine is rust | Als er iemand is – ik denk dat het kat-eigen is – die houdt van routine dan is het Knysna wel. Eten, naar de kattenbak, naar buiten, rondje lopen, Fleur pesten en dat het liefste elke dag precies hetzelfde tijdstip. Een minuut na vijf en Knysna zit al verontwaardigd te mauwen om haar avondeten.

Als ik zelf nadenk over routine dan voelt het als een sleur. Maar hoe fijn is het stiekem om elke dag ongeveer op dezelfde tijd op te staan, om dezelfde tijd naar bed te gaan en ongeveer op vaste tijden te eten. Of om te weten dat je iedere maandag en woensdag je vaste sportmomentje hebt. Het klinkt echt zooo ouderwets, maar ergens is het heel fijn! Routines geven rust en zorgen ook voor ruimte om dingen te ondernemen en na te denken. Ook wel eens fijn!

Vind een balans tussen samen en alleen | Regelmatig betrap ik Knysna erop dat ze bijna bil aan bil met Fleur op de bank ligt. Knysna is echt een gezelschapsdier – joh ;) – en waar wij zijn, is zij dan ook. Samen zijn is fijn. Maar! Knysna is ook echt een kat die rustig een hele avond op een stoel ergens in een andere kamer kan slapen. Het is een balans van samen zijn en tijd voor haarzelf die ze goed onder de knie lijkt te hebben. Ik vind het zelf soms nog best wel lastig. Vooral omdat ik graag mee ga in het enthousiasme van andere mensen – en mezelf – om dingen te ondernemen. Maar stiekem weet ik ook dat ik het nodig heb om op te laden. Om even tijd voor mezelf te hebben om weer mezelf te zijn.

Niets staat vast | Fleur zit heel graag in haar mandje. Of nou ja, haar mandje, dat is iets wat ze zichzelf toe-eigent. Knysna is het daar regelmatig totaal niet mee eens. Wanneer ze langsloopt wil ze nog wel eens keihard op de mand meppen. Even een beetje uitdagen en de vaste patronen doorbreken. Soms is het niet zoals het is, soms hoef je er niet genoegen mee te nemen of je erbij neer te leggen. Niets staat vast, vraag eens iets na, ga ervoor!

Wat heb jij van jouw huisdier geleerd?

18 Reacties

 1. mei 1, 2017 / 08:15

  Wat een leuk artikel! Grappig om er eens bij stil te staan wat je eigenlijk allemaal van een gezellige kat kunt leren :) Dat van de routine herken ik maar al te goed van onze katten. Die liggen ook altijd om hetzelfde tijdstip op dezelfde plek en vooral hun eten moet echt op vaste momenten geserveerd worden ;) Verder heb ik van onze katten geleerd dat rusten best mag. Onze katten hebben dat wat overdreven door soms wel 22 uur per dag te slapen, maar een beetje rust is heel belangrijk ;)

  • Melle
   Auteur
   mei 1, 2017 / 12:10

   Haha jaaa precies! Af en toe even ongegeneerd chillen is echt heel fijn. En wat grappig zeg! Toen ik je routine van je katten las en over het eten wat op een bepaald tijdstip geserveerd moet worden moest ik hardop lachen. Echt typisch! <3

 2. mei 1, 2017 / 10:15

  Melle, ik leef voor dit soort posts! Katjes!! Knysna lijkt wel een beetje op Lucy, das ook een oudere dame met een totaal eigen karaktertje. Vooral dat mauwen om de zin te krijgen komt me erg bekend voor… :) Ik leer vooral relax-lessen van mijn katten; als je rond hebt gerend in de tuin, een muis hebt gevangen en een gat hebt gegraven is het een goed idee om even een paar uur in een lekker pluizig mandje te gaan liggen. Dat principe probeer ik zelf ook maar toe te passen!

  • Melle
   Auteur
   mei 1, 2017 / 12:13

   Haha YEESS! Ik vind het zo leuk en herkenbaar – behalve dat van die muis dan (klopt af) – en ik ben het helemaal met jou en Lucy eens. Na het harde werken gewoon ultiem chillen. Oo ik zou wensen dat ik af en toe ook in het kattenmandje zou passen ;)

 3. mei 1, 2017 / 10:16

  aaah wat leuk om te lezen .. vooral dat ik niet de enige ben die veel van haar huisdieren heeft geleerd. Ik had twee hondjes en die leerden mij vooral in het moment te leven, routine en lekker te genieten van het buiten zijn.

  • Melle
   Auteur
   mei 1, 2017 / 12:13

   In het moment leven en zonder zorgen lekker rondrennen. JAA! Mooie toevoeging <3

 4. mei 1, 2017 / 11:23

  Jaaa, wat leuk! Ik vind kattenartikelen altijd heerlijk! Ik heb denk ik vooral van mijn Buttons geleerd dat je heus weleens lui mag zijn, dat slapen het allerbeste ter wereld is (wat Romy zegt, 22 uur per dag gaat soms een beetje te ver) en dat snoepen niet goed is voor de lijn. Haha ;-). Maar iets serieuzer heeft ze me wel geleerd om te ontspannen. Als ze bij me komt liggen is het eindelijk tijd voor rust.

  • Melle
   Auteur
   mei 1, 2017 / 12:14

   Dat is zo herkenbaar! Dan ben ik zelf soms een beetje gestresst dingen aan het overdenken terwijl ik op de bank zit. Maar ja, zodra er een kat op schoot gaat zitten, kun je niet anders dan gewoon je er maar aan toegeven ;)

 5. nikitamaes
  mei 1, 2017 / 12:41

  Echt een leuk artikel, hoe kom je er ook op haha :) ik loop een beetje achter op je blog, maar dat komt door mijn sociale-media pauze en onbewust laat ik de rest van het internet dan ook los. Maar dat terzijde, ben nu aan de tweede week begonnen.

  Wat ik heb geleerd van mijn vogeltjes is dat hoe rottig je dag ook is of welke fout je ook gemaakt hebt, er altijd iemand is die van je houdt. Dat is nog een schattig verhaaltje. Je moet weten, toen we mijn ene vogeltje pas hadden (Jacqueline) stelde ik die altijd gerust door hem te sussen met ‘awel’ op een lief toontje, in België wordt dat woordje vaak gebruikt om iemand te sussen. Nu heeft Jacqueline dat leren nazeggen. Uit zichzelf. Een paar maand geleden was ik aan het huilen omdat ik iets had gedaan waar ik spijt van had. En dat voelde Jacqueline op een of andere manier aan, en hij kwam op mijn schouder zitten en zei ‘awel’ op een toontje van dat het allemaal niet erg is en begon lieve geluidjes en kusgeluidjes te maken. Ik ga dat moment nooit vergeten, was zo lief <3

  • Melle
   Auteur
   mei 1, 2017 / 12:58

   OOO KIJK DAN HOE LIEF! <3

 6. mei 1, 2017 / 20:17

  Zo leuk! IK wil ook graag een poesje, maar ja mijn mannetje wil niet. De foto bovenaan is ook zo lief!! <3

  • Melle
   Auteur
   mei 2, 2017 / 18:07

   Ooo mannen! Kittens zijn zo geweldig leuk, het kán gewoon niet anders dan dat je van zo’n beestje gaat houden toch? :)

 7. mei 2, 2017 / 15:19

  Wat grappig! Ik wil ook echt graag een kat als ik uit huis ben, alleen mijn vriend is er niet zo van. Hij wil veel liever een hond..

  • Melle
   Auteur
   mei 2, 2017 / 18:37

   Mijn vriend vind honden stiekem ook wel leuker. Maar iets met het hebben van een baan en wonen in hartje Amsterdam – en dan hebben we het nog niet gehad over het opvoeden van zo’n beestje – is dan toch wel een beetje zielig. Maar ik snap het wel hoor! Hij vindt t gewoon zo leuk om met zo’n beestje te stoeien en ja, met katten gaat dat toch iéts lastiger.

 8. mei 5, 2017 / 12:27

  Haha heel leuk Melle en ook heel herkenbaar als ik naar mijn eigen kat kijk. Ik ben soms ook zo jaloers op haar. Hoe fijn is het om als je even buiten hebt rondgehuppeld daarna lekker voor het raam te gaan zitten kijken en slapen. Heerlijk!

  • Melle
   Auteur
   mei 5, 2017 / 13:32

   Oo jaaa echt he, zo heerlijk! Knysna was vanmorgen ook al lekker aan het waaien. Dan zit ze daar op het tafeltje en zie ik de wind door haar lange haren waaien, zo’n onbezorgd koppie. OO HEERLIJK!

 9. mei 15, 2017 / 12:43

  Liefde voor deze kattige levenslessen! <3 Die eerste vind ik ook heel mooi, heeft voor mij ook veel te maken met dat je jezelf niet te serieus moet nemen. Zo vind ik het heerlijk om af en toe gewoon even een spelletje te spelen als pauze zonder dat ik me druk maak om ''wasted time'' of om even keihard mee te zingen met een favoriet liedje, inclusief choreografie (A)

  • Melle
   Auteur
   mei 15, 2017 / 18:02

   Haha jaaaa vooral de choreografie, WIEHOO!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.