Opdracht | Hoe bepaal jij je eigen succes?

bepaal-je-eigen-succesMisschien wel een van de interessantste vragen uit hét vijf-vragen-interview die ik de afgelopen tijd aan ruim 20 vet inspirerende mensen heb voorgelegd: “wat is voor jou succes en in dat kader, ben je dan succesvol?”. Toen ik laatst voor de zoveelste keer een antwoord probeerde te fabriceren op de vraag of het goed gaat met mijn blog, realiseerde ik me dat ik het ontzettend moeilijk vind om mijn eigen prestaties succesvol te noemen. Ik bedacht een opdracht zodat ik hier de volgende keer een mooi én bewust antwoord op kan geven.

Trots zijn op mezelf en een prestatie een succes noemen. Twee dingen die op het eerste gezicht hetzelfde lijken, maar voor mijn gevoel tóch net anders zijn.

Trots en succesvol

Het behalen van een diploma is iets om trots op te zijn. Je hebt er jaren voor geleerd, tentamen na tentamen afgetikt, en dan hebben we het nog niet eens over het s-woord; de scriptie. Aan het einde van de rit heb je alles gehaald en om dat te vieren krijg je een diploma. Trots, zéker! Een moment om terug te kijken en je te realiseren dat je het gewoon hebt gedaan. YES!

Dan de vraag: ben je succesvol als je je diploma hebt gehaald? Ik denk dat je pas echt met succes te maken krijgt als je bent afgestudeerd. Dan is er geen plan meer. Geen multiple choice, geen hulplijn. Je moet je eigen succes bepalen. En ik moet eerlijk zeggen, dan vind ik knap lastig.

Op het moment dat iemand vraagt hoe het gaat met mijn blog, of superlief zegt dat hij/zij vindt dat het met mijn blog zo goed gaat, weet ik niet hoe ik daarop moet reageren. Niet omdat ik denk dat ik niét succesvol ben met mijn blog – want hallo, ik vind het zó leuk! – maar omdat ik het lastig vind te bedenken wanneer mijn blog succesvol ís.

En dan werk: ik ben altijd stellig van mening geweest dat ik wil werken omdat ik het leuk vind, niet voor het geld. Op welk punt in mijn carrière – o my, dat woord voelt ook altijd alsof er een stijgende lijn in moet zitten – ben ik dan succesvol? Wanneer werk ik niet voor het geld, maar omdat ik het leuk vind?

De vraag is dus, hoe bepaal je je eigen succes?

Als ik iéts heb geleerd uit de interviews en gesprekken met de mensen die ik heb ontmoet, is het dat jij jouw eigen succes bepaalt. Niet je buurman, je vriend of vriendin, je baas of de maatschappij. Het is zó simpel, serieus. Het antwoord én de opdracht zit hem wat mij betreft in de vraag. Hoe bepaal je je eigen succes?

Dus net als een bedrijf die een doelstelling schrijft en na een periode reflecteert om te kijken of het succes is behaald, daag ik jou – en mezelf – uit om dat eens op papier te zetten. Niet eenmalig, maar aan het begin van ieder jaar. En na een half jaar maak je opnieuw de balans op. Misschien wel in één woord. Je bent immers je eigen bedrijf.

De opdracht

Schrijf aan het begin van het jaar – of nu, waarom niet – op waar je trots op bent, wat je al bereikt hebt en wat je komend jaar zou willen bereiken. Dat hoeven geen grootse dingen te zijn, een succes kan ook klein zijn. Na een half jaar kijk je hoe het er voor staat, wat je al behaald hebt en wat dus op je succeslijstje kan. Vergeet vooral niet jouw successen te vieren :)

Een paar de spontaan bedachte successen die ik wil behalen:

 • Zonder Google Maps binnen Amsterdam ergens heen fietsen
 • Geld sparen zonder het volgende week direct weer uit te geven
 • Boodschappen voor de hele week doen
 • Een event organiseren waarbij mensen enthousiast en met een mega positief gevoel naar huis gaan
 • Mijn coachopleiding afronden met een diploma
 • Een week niet naar de statistieken kijken van mijn blog maar gewoon genieten het schrijven, publiceren, delen en het lezen van de reacties
 • Drie keer per week sporten
 • En genoeg tijd hebben om dingen te doen die ik écht leuk vind

“Wat is voor jou succes en in dat kader, ben je dan succesvol?”
PS: Cynthia van Miss Lipgloss gaf trouwens ook een heel mooi en eerlijk antwoord op deze vraag :)

21 Reacties

 1. Marjolijn
  augustus 15, 2016 / 10:33

  Op dit moment zou ik het als een succes beschouwen als ik mijn ontbijt op krijg, want mijn maag werkt niet zo mee xD Verder heb ik afgelopen week twee sollicitaties verstuurd voor functies in de dierenbranche en ik zou het ook wel heel succesvol vinden als ik voor één van die functies wordt aangenomen… dit jaar nog!

  Trouwens cool van die samenwerking tussen jou en Deisy. Het wordt vast een groot succes!

  • Melle
   Auteur
   augustus 15, 2016 / 14:07

   O jee wat heftig, beterschap! En jaaa, dat is zéker succesvol. Ik ga duimen! Dankjewel, zo lief <3

 2. augustus 15, 2016 / 11:19

  Je artikel heeft me erg aan het denken gezet, en ik ben het best wel met je eens. Ik heb pas mijn diploma binnen en ben trots, heel trots, ondanks alles is het me toch gelukt, maar ik moet verder en nog een opleiding. Volgende week dinsdag begin ik, maar ik denk dat ik mezelf pas echt succesvol kan vinden als ik die opleiding afgerond heb en er alles aan het doen ben om ergens te komen en anders te zijn als de rest.. een erg mooi artikel..
  liefs

  • Melle
   Auteur
   augustus 15, 2016 / 14:17

   Wat supergoed dat het je gelukt is. YAY! Nu helemaal klaar naar voor het volgende avontuur. Gaat je zeker lukken. Volgens mij ben je op dit punt ook al hartstikke succesvol! :)

 3. augustus 15, 2016 / 12:53

  Wanneer ik mezelf succesvol vind? Weet je dat ik daar eigenlijk niet zo goed een antwoord op weet? Ja, wanneer ik lekker in mijn vel zit en mijn lichaam meewerkt > gevolg is hard aan mijn studie kunnen werken. Ik vind niet dat ik pas succesvol ben als ik deze studie heb afgerond, want het afronden daarvan hangt met zo veel dingen samen. Hm, ik ga er eens over nadenken. :)

  • Melle
   Auteur
   augustus 15, 2016 / 14:20

   Haha, heel herkenbaar. Ik wist het/weet het ook niet zo goed. En inderdaad, ik denk niet dat je na je studie pas succesvol bent. Zeker niet! Goed punt. Maar omdat je dan zo ‘vrij’ bent voelde het zo. Misschien omdat alle ‘succesvolle’ mensen ook gemeten worden met een goede baan. Interessant!

 4. augustus 15, 2016 / 13:52

  Toen ik student was dacht ik dat je pas succesvol was als je hogere getalenteerde studies deed. Zoals mijn nonkel die op z’n 30ste pas afgestudeerd was als doctor, apotheker & nu professor op de Universiteit Gent. Dat was voor mij succes. Ik zou daar nooit komen met mijn domme hersenen. Ik behaalde mijn middelbaar diploma en moest werk gaan zoeken. Dit vind ik nu niet bepaald succesvol, alhoewel ik met glans mijn school heb afgemaakt. Succes.. ik moet er eens diep over gaan nadenken wat dit nu is in mijn leven..

  • Melle
   Auteur
   augustus 15, 2016 / 14:23

   Eigenlijk toch heel jammer en stom dat je je niet succesvol voelt omdat je geen universitaire opleiding hebt gedaan. Zonde! Als je doet wat je gelukkig maakt, je ook heel succesvol kan zijn.

 5. augustus 15, 2016 / 19:14

  Mooie opdracht! Hier moet ik even over nadenken. Sowieso mijn promotie afmaken… helaas ligt mijn motivatie ergens 30 meter onder de grond…

  • Melle
   Auteur
   augustus 15, 2016 / 19:18

   O jee oeps.. Het kan ook niet áltijd zo hoog zijn als de Mount Everest. Dus dat het nu -30m is, is ook gewoon oké. Straks weer met volle kracht vooruit. Mocht je nog een cheerleader nodig hebben dan weet je me te vinden :)

 6. augustus 16, 2016 / 12:43

  Wat een mooie opdracht! Toevallig heb ik al twee keer voor het begin van een nieuw jaar lijstjes gemaakt met soort van doelen. Maar het is wel mooier om het op deze manier wat meer uit te breiden.
  Boodschappen doen voor de hele week en drie keer per week heb ik sinds kort ook op mijn ‘planning’ gezet en gelukkig gaat dat tot nu toe goed. Het voelt ook goed :)

  • Melle
   Auteur
   augustus 16, 2016 / 13:07

   Echt he, YEES! En moet je nagaan, dat zijn best ‘kleine dingen’ die relatief makkelijk te behalen zijn. Hartstikke succesvol!

 7. Irene
  augustus 17, 2016 / 22:21

  Leuke opdracht! Ik begin morgen een nieuwe bulletjournal en ik denk dat ik zo’n lijstje een plekje ga geven! :)
  Ik vind dat je gelijk hebt dat je je eigen succes bepaalt maar ‘t is soms moeilijk vind ik om het ‘oordeel’ van andere mensen niet te laten meetellen. En daarbij komt ook dat ik het toch wel moeilijk vind om te bepalen wanneer ik succesvol ben. Doordenkertje!

  • Melle
   Auteur
   augustus 17, 2016 / 22:47

   Oeh jaaaaa doen! En dat is ook ontzettend lastig. Daarom leek zo’n basis me zo handig. Als je namelijk vind dat je succesvol bent als je minstens 3 dagen per week op tijd naar bed gaat – ik noem maar wat, misschien is het het tijdstip ;) – dan zul je denk ik ook zien dat je al best succesvol bent. Dat het eigenlijk niet heel moeilijk is. Welterusten hè! :)

 8. augustus 19, 2016 / 14:23

  Wat een fijne opdracht!

  mijn succes is voor nu zéker zo’n 20 kilo afvallen. Mijn medicijnen zijn dit jaar verhoogd en daardoor ben ik vreselijk aangekomen. Ik loop bij een diëtist, maar het is nog lastig om mijn eetpatroon toe te passen omdat ik zo’n sociaal leven heb waardoor ik niet altijd de grip er op had.
  Deze week heb ik besloten dat het een keer afgelopen moet zijn. Ik ben immers 8 jaar terug 15 kilo afgevallen en dat ging wél heel erg goed. Mijn moeder steunt mij heel erg en zei dat ik van haar een volledig nieuwe uitfit krijg als de eerste 10 kilo’s er af zijn. Dat vond ik zo lief dat ik daar naar ga streven.

  succes is ook 3x in de week sporten. Gezond eten. En regelmaat en structuur houden in mijn dagelijkse dingetjes die belangrijk voor mij zijn. Ik heb alles een beetje te veel uit handen laten vallen.

  Jouw blogposten over de strijd met kilo’s en het succesverhaal dat je zo bent afgevallen vind ik súper motiverend. Dank je wel daar voor :)

  • Melle
   Auteur
   augustus 19, 2016 / 14:54

   Wauw, wat inspirerend en wat cool dat ik met mijn verhaal jou ook weer inspireer. Heel bijzonder! Ik vind het nog steeds lastig om op gewicht te blijven. Precies door wat je zegt. Dat sociale leven, gezelligheid, zomer. Je kent het wel! Zo’n nieuwe outfit is echt heel leuk. Baby steps, je komt er wel. Zet ‘m op! xx

 9. augustus 29, 2016 / 12:15

  Dit is zeker een moeilijke, maar weet je wat ik denk? Dat trots en succes wél hand in hand gaan. Succes is namelijk misschien juist dat je trots kunt zijn op wat je bereikt hebt, ook al is dat maar iets kleins. Maar ook als je trots kunt zijn op jezelf en op waar je staat in je leven, én op waar je nog naartoe gaat… ja, succes is denk ik gewoon een gevoel van trots!

  • Melle
   Auteur
   augustus 29, 2016 / 12:30

   Moest het even laten bezinken maar kan me ook wel vinden in jouw gedachten. Mooi!

 10. augustus 31, 2016 / 10:55

  Woooow Melle, wat fijn dat je deze post nog even benadrukte in je post van vandaag, want ik had deze gemist! Deze is zo mooi en goed! Ik ga hem even opslaan zodat ik hem nog vaker kan lezen! Je slaat de spijker op zijn kop! Je maak je eigen succes!

  • Melle
   Auteur
   augustus 31, 2016 / 11:09

   O wat lief zeg! En inderdaad, daar moet ik mezelf ook af en toe aan herinneren.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.