Zo simpel kan het zijn | If you don’t have enough time stop watching tv

melle-leest-boekPlof jij na het eten lekker op de bank met een serie, film of YouTube-filmpjes? Dan herken je dit vast! Opeens’ is het tijd om naar bed te gaan. En wat heb je dan eigenlijk de hele avond gedaan?

If you don’t have enough time stop watching tv

Confronterend maar waar. Want dit gebeurde me zo vaak! Ik realiseerde het me pas echt toen ik er een avond bewust voor koos om iets anders te doen. Om half negen legde ik mijn telefoon aan de kant en ineens had ik tijd. Een héle avond! Wat zal ik eens gaan doen? Het gaf zoveel ruimte en rust maar het was tegelijkertijd zó confronterend. Zo sleet ik dus mijn meeste avonden: achter mijn laptop, telefoon en televisie.

Doe het eens, dit krijg je ervoor terug!

Ik voelde me – hallo geitenwollensokken – ontzettend bewust. Een gevoel van controle, dat ik nu eens zélf ging bepalen hoe ik mijn avond zou spenderen. Daarnaast is het natuurlijk echt een uitdaging om een hele avond niet op mijn telefoon te kijken. Kun je het je voorstellen? Het gaf me een goed gevoel. Dit kan ik gewoon! Al is dat echt heel raar nu ik dit typ. Want zeg nou zelf, ergens klinkt dit gewoon heel erg gênant. Goed.

Je avond kan beginnen! Ga een spelletje spelen, zet een theetje voor jezelf en je huisgenoot, vraag eens hoe zijn of haar dag was en lees eens een boek. Hoe vaak ik wel niet heb gedacht dat ik geen tijd had of de rust niet kon vinden om een boek te lezen… Nou, hierbij is dat over! Je kunt ook lekker het huis uit gaan! Spreek af, ga lekker even naar de sportschool of trakteer jezelf op een yogalesje. Er is zijn – stiekem – zoveel dingen te doen waar geen elektronische apparaten aan te pas komen! Aan het einde van de avond voelde ik me erg ontspannen. Meer ontspannen dan als ik een avondje met mijn laptop door heb gebracht. En dat is eigenlijk best gek, ik was namelijk overtuigd dat een avondje bankhangen ook prima ontspannen was.

Je snapt het. Uiteindelijk gaat het allemaal om bewust zijn en balans. Heb je het door? ;) Dus leg die telefoon eens weg, doe de televisie uit en sluit je een avondje af voor je favoriete serie. Durf jij het aan?

28 Reacties

 1. januari 25, 2016 / 08:51

  Goed dat je dit onder de aandacht brengt. Zelf kijk ik bijna nooit tv maar ben wel echt verslaafd aan mijn telefoon, best beschamend eigenlijk want ik laat dat ding bijna nooit met rust. Ik ga snel proberen deze lekker een avond met rust te laten, waarschijnlijk heb ik dan zelf ook meer rust.

  • Melle
   Auteur
   januari 25, 2016 / 09:01

   Zo zie je maar wat voor mij (niet meer zo) stiekem een beetje gênant is, tóch ook heel herkenbaar kan zijn :) Dat doet me goed! Ik raad het je echt aan, het is zo fijn! Als je eenmaal eraan begint om het weg te leggen.. ;)

 2. januari 25, 2016 / 10:03

  Echt he, zoveel tijd blijft er over zonder internet/televisie.
  Tijd om te lezen, dansen, iets te maken, eerder te slapen, met vrienden thee te drinken etc.
  Het lukt me niet altijd, maar steeds vaker gelukkig!

  • Melle
   Auteur
   januari 25, 2016 / 10:07

   Echt he, bizar! En wat goed dat het jou ook vaak lukt. Niet altijd, want het moet natuurlijk wel in balans blijven :)

 3. januari 25, 2016 / 10:34

  Mensen vragen mij weleens waar ik mijn tijd vandaan haal en dan zeg ik altijd 1 ding: ik kijk echt bijna nooit tv. Mijn vriend is gek op de tv, maar ik vind het echt een omding. Ook YouTube probeer ik zoveel mogelijk te vermijden als ik werk gedaan wil krijgen haha. Daarom ben ik blij dat er geen tv in onze slaapkamer is haha ;-) Helemaal met je eens dus dat tv zoveel tijd op slokt: tijd die je veel nuttiger kunt besteden ;-)

  • Melle
   Auteur
   januari 25, 2016 / 10:44

   Dat realisatiemoment, heftig hoor!

 4. januari 25, 2016 / 10:41

  Ja echt he? Er zit zoveel tijd in televisie en internet en zo!
  Ik probeer het ook veel te doen, gewoon even alles wegleggen. Vaak lukt het me, maar ook heel vaak niet …

  • Melle
   Auteur
   januari 25, 2016 / 10:45

   De balans is wel essentieel (denk ik). Zonder regen geen zonneschijn, zonder avonden met telefoon geen heerlijke avonden zonder :)

 5. januari 25, 2016 / 10:47

  Ah super goed! Ik heb dit het afgelopen jaar steeds meer gedaan en ik vind het heerlijk. Ik heb de tv al de deur uit gedaan, ik kijk namelijk nooit echt tv (nog een enkele keer bij mijn vriend) en ben nu ook veel meer aan het lezen en schrijven. Voelt zo goed!

  • Melle
   Auteur
   januari 25, 2016 / 10:50

   Wow, echt VET goed! Ik denk niet dat ik hier de tv de deur uit krijg, al is ie al – en daar ben ik stiekem best trots op – zo klein als een postzegel ;)

 6. Jet
  januari 25, 2016 / 17:04

  Volgende stap: een Analoge Zondag! :)

  • Melle
   Auteur
   januari 25, 2016 / 17:19

   O jaaa, dat lijkt me wel wat! Wat zou jij gaan doen? Boeken lezen, lekker lang tafelen, kletsen, spelletjes spelen, wandelen, sporten? Zo veel keuzes! :)

 7. januari 25, 2016 / 17:35

  Ah wat een fijn artikeltje, go you! (ik heb toevallig vandaag over vrijwel precies hetzelfde onderwerp een blogpost gepubliceerd, haha). Ik ben trouwens net heel erg verliefd geworden op je blog, like like like! :)

  • Melle
   Auteur
   januari 25, 2016 / 18:16

   Yehees! En ook voor dat je verliefd geworden bent op mijn blog. Man! Mijn dag kan niét meer stuk :) Ben benieuwd naar jouw artikel, ga direct even kijken!

 8. januari 26, 2016 / 10:09

  Heel mooi en bewustmakend artikel dit! Ik doe sowieso ’s avonds na werk weinig meer. Ik eet, douche en ben soms nog even aan het lezen. Door mijn vroege werkuren lig ik altijd bij tijds op bed.

  • Melle
   Auteur
   januari 26, 2016 / 10:16

   Dat lezen is echt fijn heb ik gemerkt. Ik kan het nog! Haha :) Ik kan me voorstellen dat jij, met lezen als grote hobby, al veel minder digitaal leeft. Handig! :)

 9. januari 26, 2016 / 11:04

  Haha, ik herken je gevoel: ik voel me ook altijd goed als ik m’n telefoon eens opzij heb gelegd en er een hele tijd niet naar heb gekeken (of zelfs aan heb gedacht). Ik ben de laatste tijd vaak kruiswoordpuzzels aan het doen! Even geen beeldschermen, eigenlijk heel fijn :)

  • Melle
   Auteur
   januari 26, 2016 / 11:07

   Kruiswoordpuzzels. Dat lijkt me nog eens effectief. Ontspannen en tegelijkertijd je hersens laten kraken. Goed bezig!

 10. januari 26, 2016 / 20:30

  De tv uit laten is geen probleem.. Die telefoon echter.. Maar ik ga steeds meer lezen, ik merk dat ik dat ook wel fijner vind. (alhoewel ik wel één of ander mantra liedje op de achtergrond heb staan vanuit mijn mobiel meestal, dat werkt zo lekker rustgevend)

  • Melle
   Auteur
   januari 26, 2016 / 20:38

   Lezen is leuk! (Kom ik nu ook echt eens achter haha) en en fijn muziekje op de achtergrond lijkt me heerlijk! Dat de muziek uit je mobiel komt vergeten we voor het gemak gewoon even ;)

 11. Linda
  januari 27, 2016 / 10:58

  Mooi stuk! En inderdaad heel waar, ik moet ook vaker proberen vooral mijn laptop even weg te leggen want ik maak er echt te veel uren achter, haha! Terwijl er nog zo veel meer leuke dingen zijn!

  • Melle
   Auteur
   januari 27, 2016 / 12:34

   Jup, ik herken me daar zó in!

 12. januari 27, 2016 / 19:48

  Echt zo ontzettend waar! Goed artikel! Ik probeer de laatste tijd ook gewoon te gaan zitten zonder laptop, tv en telefoon en gewoon iets te gaan dóen. Op zo’n moment een podcast luisteren is trouwens ook heel fijn, heb ik laatst ontdekt.

  • Melle
   Auteur
   januari 27, 2016 / 21:14

   Jaaaa podcast! Daar ben ik me nu ook op aan het oriënteren ;) heb je nog tips?

 13. februari 3, 2016 / 08:19

  Haha wat een enthousiasme! Ik heb wel een paar tipjes, dan zou ik even in de app moeten kijken hoe alles ook alweer precies heet. Hoe zal ik je een lijstje met tips sturen?

  Liefs, Janna

   • februari 3, 2016 / 19:14

    Mijn favoriete zijn The Blogging Entrepreneur (alle ins en outs over bloggen) en Hashtagged (fotografen over Instagram). Maar ik luister er nog zoveel meer! Ik heb toevallig net een artikel geschreven over apps voor in de trein, en daar staat de podcastapp ook bij. Met nog meer tips! Heb jij nog tipjes voor mij? :)

    Liefs, Janna

    • Melle
     Auteur
     februari 3, 2016 / 21:06

     Bedankt! Ik ga het morgen meteen even checken *maakt printscreen*. En (nog) niet! Was wel aan het kijken al naar een luisterboekapp (is dat een woord?) maar ik heb de knoop nog niet doorgehakt.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.