Omdat het zo ultiem is | Boeken luisteren met Storytel + 30 dagen gratis!

Ongeveer twee jaar geleden maakte ik via de allerleukste blogs van Iris, Merel en Olga kennis met Storytel: een app om boeken te luisteren. “Het zal wel” dacht ik nog. Maar toen ik hun ervaringen las was ik toch wel heel erg nieuwsgierig. Via hun kon je een code gebruiken waarmee je in plaats van 14 dagen, 30 dagen gratis kunt luisteren – spoiler alert, omdat ik dus vet benieuwd ben naar wat jij ervan vindt, krijg je deze ook van mij! – en sindsdien ben ik hooked. Dit is voor mij dé manier om te ontspannen, om mijn reistijd ‘nuttig’ te besteden én het geeft me de mogelijkheid om op deze manier toch een boek te ‘lezen’. Oh en klein detail, Storytel heeft me echt onwijs geholpen tijdens de nacht voor de operatie (die niet doorging) toen ik in het ziekenhuis lag.

Omdat ik zelf al twee jaar zo enthousiast ben over de app, ben ik dan ook over the moon met deze samenwerking! Deze post bevat dan ook mijn oprechte enthousiasme over de app die ik écht even met je wil delen én een code zodat je zelf 30 dagen gratis kunt luisteren. Klaar voor? Oké GO!

Confession: lezen is het niet voor mij

Weet je nog hoe ik enthousiast ‘een boek lezen’ op mijn before 30 lijstje zette begin dit jaar? Dát boek lezen is goddank gelukt. Maar weet je, het is echt schandalig want bij dit boek is het dit jaar – en moet je nagaan, het jaar is dus bijna afgelopen – gebleven! Lezen is blijkbaar niet meer aan mij besteed, terwijl ik boeken wel echt ontzettend leuk vind. Ik hou van mooie verhalen en helemaal wegdromen in een nieuwe wereld. Maar echt lezen? Ho maar. Zo jammer!

Misschien ligt het aan mij. Maar als ik aan een boek lezen denk, dan heb ik zo’n romantisch beeld voor me. Van op de bank zitten, van kaarsjes en ultieme ontspanning. Van rust in mijn hoofd vóórdat ik het boek open. En eerlijk is eerlijk, dat beeld, en vooral die rust in mijn hoofd, dat is gewoon niet realistisch voor mij. Er is vooral op dit moment zoveel om over na te denken, om nog te regelen en soms wil ik gewoon apathisch voor me uit staren. Dus dat boek lezen, dat zit er voor mij gewoon niet in.

Voordat je het weet ben je hooked!

Ongeveer twee jaar geleden downloadde ik de app en begon ik met mijn eerste boek. Ik weet het nog zo goed hoe ik na The fault in our stars van John Green helemaal hooked was! Het was zo heerlijk om toch eindelijk het verhaal te kunnen ‘lezen’ zonder de frustratie van het halfgelezen boek op je nachtkastje, dat idee. Al gauw volgde Girlboss die ik het liefste op de fiets luisterde als ik naar mijn werk fietste. Er ging werkelijk een wereld voor me open. Want hoe fijn is het om van die ‘zelfhulp’ boeken te luisteren! Als ik aankwam was ik helemaal geïnspireerd om ook mijn dromen achterna te gaan en om ook een echte girlboss te worden.

Dit vind ik dus zo fijn

De afgelopen jaren heb ik af en aan fanatiek geluisterd. Soms had ik het juist helemaal te pakken zoals afgelopen voorjaar en zomer toen ik vaak naar mijn werk ging lopen – want stappenteller. Dat was drie kwartier lopen en onderweg luisterde ik Harry Potter. Ultiem hoor! Maar ik heb ook periodes gehad dat ik er helemaal geen zin in had. Dan zette ik het abonnement met een paar drukken op de knop op pauze. Dat scheelt toch weer.

Daarnaast vind ik het heel leuk dat je allerlei boeken kunt proberen. Ik bedoel, een titel of een schrijver zegt ook niet alles en een stem blijkt ook wel heel bepalend te zijn om een boek te luisteren of niet. Vind je het toch niets? Dan heb je je er geen buil aan gekocht, heb je geen onnodig papier verspild en kun je met dezelfde vaart gewoon lekker iets anders luisteren.

Mijn drie favoriete boeken tot nu toe én wat ik nu luister

Girlboss | Het boek ken je vást al – en zo niet dan kun je hier mijn vijf redenen lezen waarom je het boek zou moeten luisteren – maar dit boek gaf mij zóveel inspiratie! Het is heel herkenbaar en dat maakt het verhaal van Sophie extra leuk. Het luisteren van het boek geeft echt een hele levendige dimensie aan het boek aangezien het ook vanuit de ‘ik’ vorm is geschreven.

The Happiness project | Gretchen Rubin is de schrijfster van het boek en hoe leuk is het dan dat de schrijfster zélf het boek voorleest! Ik vind het echt heel bijzonder en het voegt zoveel toe aan haar happiness project!

Harry Potter | Het is voor mij echt een sport geworden om iemand te vinden die heel goed voorleest. Zo is Harry Potter, voorgelezen door Steven Fry, écht ultiem! Hoe hij voorleest, zijn accent maar ook hoe hij met zijn stem alle personages uit het boek tot leven brengt – hoera voor stemmetjes – is echt geweldig. Die man verdient echt een award, serieus.

Mathilda | Dit is op dit moment het boek waarin alles samenkomt. Een goed verhaal en een geweldige voorlezer (Kate Winslet, hallooo Brits accent!). Het is echt een leuk boek, heel laagdrempelig en ik vind het leuk om zo’n soort van jeugdsentiment een beetje te herleven. Aan dit boek ben ik begonnen in het ziekenhuis toen ik de middag voor de operatie (die niet doorging) werd opgenomen. Ik was ónwijs gespannen en zenuwachtig en even een boek luisteren gaf me echt een heel zen gevoel. Ik kon zo alles even loslaten en mijn gedachten mee laten gaan met het voorlezen.

En, voel je al iets?

Ik ben dus ónwijs benieuwd of het je wat lijkt! Of misschien nog niet. Anyway, Storytel heeft een speciale link gemaakt – serieus, dit zijn lifegoals – zodat jij t/m zaterdag 16 december de app 30 dagen gratis kunt gebruiken. Na deze periode zal het abonnement – tenzij je het zelf stopzet – doorlopen voor € 9,99 per maand.

www.storytel.nl/thankgoditismonday

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Storytel

18 Reacties

 1. ikbenirisniet
  december 13, 2017 / 08:07

  Ik herken pre-cies wat je zegt over lezen! Dat romantische beeld op de bank met een dekentje, kaarsjes aan etc etc. Ja nee, dat lukt mij dus ook bijna nooit haha. Dus je enthousiasme voor het luisteren van boeken deel ik ook helemaal! Ik merk trouwens wel dat ik het laatste jaar wel makkelijker een echt leesboek lees, sinds ik boeken luister, omdat ik nu wat meer in een lees-flow zit geloof ik :)

  • Melle
   Auteur
   december 14, 2017 / 17:05

   Nou dat belooft dus wel wat voor de toekomst. Wie weet wordt het ‘echte’ lezen dan toch ook nog wel wat! Tot nu toe bevalt het luisteren ook heel goed dus wie weet. Beetje van beide straks!

 2. december 13, 2017 / 10:12

  Ooh, ik ben een echte lezer. Ik houd van boeken en vind een halfgelezen boek op mijn nachtkastje ook heerlijk, haha. Het probleem is alleen dat ik niet overal kan lezen. Het lijkt me heel fijn om dit bijvoorbeeld in de auto te gebruiken (hopen dat ik niet te veel weg droom haha) of ergens anders waar ik mijn handen voor andere dingen dan boeken moet gebruiken. Ik ga het proberen!

  • Melle
   Auteur
   december 14, 2017 / 17:07

   Een luisterboek is wat dat betreft perfect voor mensen die wel een boek willen lezen maar niet hun handen vrij hebben om dat daadwerkelijk te doen. In de auto lijkt het me ook wel heel prettig eigenlijk. Ben benieuwd naar je ervaringen!

 3. Michelle
  december 13, 2017 / 19:39

  Oké, ik ga het nu echt proberen. Ik ben een die-hard lezer, en luisteren leek mij niets. Maar na jouw positieve schrijfsel over het luisteren wil ik het dan toch eens proberen. Ik ben benieuwd!

  • Melle
   Auteur
   december 14, 2017 / 17:08

   OO wat een compliment, wat goed! Ik ben onwijs benieuwd wat je ervan vind en ik hoop dat je net zo enthousiast bent straks!

   • Michelle
    december 22, 2017 / 22:18

    Update: ik heb het geprobeerd, echt! Maar ik ben beide keren dat ik het heb geluisterd in slaap gevallen. De eerste keer miste ik fragmentjes maar de tweede keer heb ik zeker een halfuur gemist. Ik vrees dat het niet gaat werken haha! Het boek wat ik aan het luisteren was heb ik inmiddels in boekvorm besteld ;)

    • Melle
     Auteur
     december 24, 2017 / 14:01

     Jammer dat het niet iets is voor jou maar hé, je hebt het geprobeerd. Supergoed! Het was in ieder geval leuk genoeg om het in boekvorm te bestellen. Hele fijne kerst! x

 4. december 13, 2017 / 19:40

  Dit zou niets voor mij zijn.. Ik heb liever een boek in mijn handen dan dat ik er naar luister. Deels zal dit ook wel komen door mijn gehoorprobleem. Ik zou dan wel met oortjes kunnen luisteren, toch is dit niet ideaal. Geef mij dus maar de papieren versie ;) (zonder luisterboeken af te breken natuurlijk!)

  • Melle
   Auteur
   december 14, 2017 / 17:09

   Ieder zijn ding, en fijn dat dat voor jou ‘gewoon’ lezen is toch? Ik vind de charme van een echt boek in je hand hebben nog steeds heel magisch en tof dus in dat opzicht blijft die liefde ook wel ;)

 5. Nelleke
  december 14, 2017 / 16:23

  Dit is zo leuk!! Ik heb vorige week dinsdagmiddag de app geïnstalleerd, ben ‘s avonds in het eerste boek van Harry Potter begonnen en ondertussen ben ik bijna halverwege het derde boek. Ik vind het echt fantastisch en inderdaad, Steven Fry is zo’n geweldige verteller! Hij maakt het verhaal voor mij echt compleet.

  • Melle
   Auteur
   december 14, 2017 / 17:10

   De verteller kan echt zoveel toevoegen aan het boek! Ik kom er steeds meer achter. Steven Fry is inderdaad echt een held. Al die stemmetjes, HOE DAN! Ik luister nu een boek wat voorgelezen wordt door een jonge jongen wat het boek ook een heel ander karakter geeft. Maar bijvoorbeeld The Happiness project of het boek Toen ik je zag zijn beide door de auteurs voorgelezen. Dat vind ik dan ook zoiets bijzonders hebben!

 6. december 14, 2017 / 20:30

  Ik ben het tegenovergestelde van jou. Ik hou van lezen, dat is echt mijn leven. Ik besefte het van de week nog maar eens. Ik had al een week niet echt veel gelezen en ik liep echt gefrustreerd. Mijn mobieltje deed lastig en ik begon erbij te huilen gewoon. En ik ben gevoelig, maar zo erg is het nu ook weer niet. En ik wist al snel wat er mankeerde. Ik miste mijn boeken. Luisterboeken heb ik nooit geprobeerd. Ik lees het liefste zelf. Maar zelfhulpboeken vind ik minder leuk om te lezen; Het inspireren en alles vind ik fantastisch, maar ik hoor inspirerende teksten liever bij een video of een opname. Dat blijft langer hangen. Wat gek is, aangezien ik zoveel boeken nog kan navertellen. Er is een ding, voor de proefversie moet je gegevens invoeren van iDeal of creditcard en daar stopt het. Ik heb zelf geen bankgegevens en mijn ouders willen daar nooit hun bankgegevens invullen. Maar ik kan wel begrijpen dat mensen er hun rust in vinden! Zeker ook voor mensen die houden van verhalen maar lezen haten door bijvoorbeeld dyslexie is dit gewoon ideaal.

  • Melle
   Auteur
   december 15, 2017 / 09:35

   Jammer dat je het niet kunt proberen! Jij bent wel een inspiratie wat betreft lezen. Ik heb Storytel zodat ik ook een beetje bij kan blijven haha ;)

 7. Marjolijn
  december 15, 2017 / 13:07

  Volgens mij heeft elke blogger die ik volg al eens over Storytel geschreven! :P Ik zit echter nog steeds in de ‘dat is niks voor mij’ – fase, maar dat zat ik ooit ook met eReaders en daar ben ik nu heel blij mee! En Stephen Fry die Harry Potter voorleest, klinkt heel interessant…

  Maar ik ben wel echt een professional bookwurm, die dus ook inderdaad op de bank zit met een dekentje en thee. Maar soms lees ik iets in een boek en dan popt er opeens een herinnering of idee in me op, dus dan kan ik tussen het lezen door ook plotseling apathisch voor me uit staren om over die herinnering of het idee na te denken. Er zijn combinaties mogelijk, Melle! :P

  • Melle
   Auteur
   december 15, 2017 / 21:35

   Haha dat denk ik ook wel! Ik was al bijna bang dat ik als laatste achterbleef ;) En ooo jaa Steven Fry is echt een held. Serieus, die man die verdient een prijs voor al zijn stemmetjes. Zo knap!

   En wat leuk zeg, zo’n professional bookwurm. Zet dat even op je cv! :) Het is denk ik ook de bepaalde mate van ontspannenheid ofzo want tijdens het luisteren kan ik ook wel eens afdwalen omdat er iets gezegd wordt wat me inderdaad ergens aan herinnert.

 8. december 15, 2017 / 23:56

  Ik ken Storytel niet, maar zou wel heel graag Girlboss willen lezen of luisteren! Ik lees altijd van een e-reader, maar tegenwoordig alleen nog als ik op vakantie ga of lange busreizen moet maken. Al vind ik op de bank met een boek wel echt lekker, maar het lukt niet om er tijd voor vrij te maken. Of beter gezegd: ik heb totaal geen geduld om dat te doen haha

  • Melle
   Auteur
   december 17, 2017 / 10:21

   Haha ja precies dat! Heel herkenbaar.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.