Tips | Doorbreek je routine, word creatief!

jebentcreatieverdanjedenktCreativiteit kan uit de meest vreemde hoeken komen. En soms heb je helemaal geen creativiteit. Dan kun je eindeloos inspiratieloos voor je uit zitten staren. Geen letter krijg je op papier en die brainstorm met collega’s gaat nergens heen.

Maar wist je dat je creativer wordt door af en toe uit je dagelijkse routine te stappen? De kleinste dingen kunnen al enorm effect hebben. Dus omdat Cathelijn ziek is deze vrijdag een blogje van mij – maar wel met een idee van Cath: 5 tips om creativiteit op te wekken door je routine te doorbreken:

Neem eens een andere route naar je werk

Als je op de fiets naar je werk gaat is deze makkelijk, moet je iedere dag met de trein, dan is ie misschien iets moeilijker. Maar ga af en toe eens ergens anders langs. Fiets ‘s ochtends linksom in plaats van rechtsom, of rij die straat in waarvan je je altijd afvraagt waar ‘ie uitkomt. En als je met de trein bent: ga het laatste stukje lopen, of pak een OV-fiets in plaats van de bus. Als je heel avontuurlijk bent kun je ook eens proberen een halte eerder uit te stappen en vanaf daar kijken hoe je op je werk komt. Je ziet nieuwe gebouwen, nieuwe mensen, misschien zelfs een stukje groen. En het is een lekkere mentale oefening vroeg op de ochtend, want je moet opletten waar je heen gaat.

Ga spelen onder werktijd

Spelen? Ja spelen. Het zal je verbazen hoe lekker het kan zijn om af en toe even gewoon iets heel kinderachtigs te doen. Waarom denk je dat er in die hippe kantoren van Google, Uber en Facebook allemaal flipperkasten, klimrekken en tafelvoetbaltafels staan? Het leukste is natuurlijk om dit met anderen te doen – maar daarover zo meer – maar ook in je eentje kan dit al heel leuk zijn. Heb je de faciliteiten hiervoor niet op je werk? Neem een kaartspelletje mee van huis, of ga jongleren. Doe iets – en het liefst iets uitdagends. Dus ga niet een uur agar.io spelen of Candy Crush Saga, want dat stimuleert je niet. En het hoeft niet lang te zijn: gewoon een paar minuten is soms al genoeg.

Praat eens met anderen

Dit is er eentje die best wel eng kan zijn, maar het helpt enorm: met vreemden praten. Als je in een heel groot bedrijf werkt komt het vaak voor dat je eigenlijk alleen maar omgaat met jouw kleine eilandje van directe collega’s. Als je voor de honderdste keer met dezelfde mensen je hersenen moet kraken voor een brainstorm, tja… dan weet je op een gegeven moment wel wat iedereen gaat zeggen. Praat eens met iemand anders, van een andere afdeling, vanuit een ander team. Babbel eens met de portier of met de jongens van ICT. En dan niet gewoon koetjes en kalfjes, maar inhoudelijk. Vraag ze naar hun werk, naar wat ze de hele dag doen. Leg hen jouw dilemma voor. Het zal je verbazen wat voor inzichten ze hebben.

Weg die telefoon en laptop

“Leg die telefoon nou eens weg!” “geen telefoon aan tafel.” In je achterhoofd hoor je je moeder nog zeggen, maar er zat wel een kern van waarheid in. De hele dag Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat in de gaten houden is ook onderdeel van je dagelijkse routine. Doorbreek dat door je telefoon gewoon uit te doen en in je tas te stoppen. Tuurlijk, je gaat afkickverschijnselen krijgen, maar het bevrijd je ook. En hetzelfde geldt voor je laptop. Je bent zo gewend om constant naar je scherm te staren, klap ‘m dicht. Doe je brainstormsessie op papier, plan een uurtje in om collega’s te helpen of voor overleggen. Alles om even die zuigende werking van het scherm te doorbreken. En niet voor vijf minuutjes, maar gewoon echt even uit je scherm weg zijn.

Sta op!

Staand werken. Er is inmiddels op internet al een hele evangelie aan gewijd. En hoewel het enorm zweverig klinkt, het werkt wel. De hele dag zitten is niet alleen slecht voor je, het heeft ook nog eens een nadelig effect op je creativiteit. Als je je als een zak aardappelen op een bureaustoel voelt, dan is het natuurlijk niet zo gek dat je amper tot creatieve inzichten komt. Sta op! Doe regelmatig even rek en strekoefeningen, loop rond, eis een staand bureau van je baas, of maak er zelf een. Het liefst een waarachter je zowel kunt zitten als kunt staan, want de hele dag staan is ook niet alles: het gaat om een goede balans. Van staan voel je je actiever, fitter en uiteindelijk ook creatiever.

Q: Welke tips heb jij om creatief te worden door het doorbreken van je routines?

2 Reacties

 1. Martine
  september 25, 2015 / 16:06

  Vooral dat spelen onder werktijd wil ik meer!! Ik doe af en toe even een handstand tegen de muur of pest collega’s door water over ze heen te gooien of we gooien propjes naar elkaar. Ik wil ook het liefst rennend door de gang. Gevolg is wel dat mensen je soms een beetje raar aankijken.. Leuke Blog Melle!

  • Melle
   Auteur
   september 25, 2015 / 16:08

   HELD! :D <3

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.