Tips | Zo maak je een zakelijke profielfoto

melle-perfecte-profielfoto-collageEen paar kilo afvallen en een nieuwe coupe is voor mij reden genoeg om een nieuwe, recente foto te maken voor mijn cv, LinkedIn-profiel (en voor mijn blog, kijk hoe leuk!). No pressure, maar zo’n foto is het eerste beeld dat je potentiële werkgever van je krijgt. Allemaal leuk en aardig, maar hoe maak je een goede zakelijke profielfoto? Ik geef je tips!

Kijk rechts!

Een foto op LinkedIn en Facebook staat altijd links op de pagina. Dus als naar rechts kijkt, kijk je je profielpagina in, en lijkt het alsof je zelf het verhaal vertelt. Doe er je voordeel mee, of laat het in de ijskast staan. Een foto spiegelen om alsnog naar rechts te kijken is overigens een no-go. Afgezien van dat het een wellicht hilarische moment oplevert, zie je er niet zo uit. Dus niet doen.

Smile baby!

Weet je nog, hoe de schoolfotograaf gekke bekken trok en rare geluiden maakte om je te laten lachen op het meest verschrikkelijke moment van het jaar? Lachen voor de foto, het lijkt zo makkelijk, maar je weet – en vooral als je Hollands Next Top Model hebt gezien – zo makkelijk is het eigenlijk niet. Want een spontane lach is toch wel iets anders dan een gemaakte tandpasta-smile. Op het moment suprême aan blije dingen denken zoals die nieuwe baan waarvoor je deze foto maakt, een vakantie of een fijn yogalesje waar je naar uit kijkt, zal je zeker helpen. Een goede fotograaf die je tegelijk op je gemak stelt is ook een aanrader.

Laat zien wie je bent

Zo’n profielfotootje is maar minuscuul dus kom maar lekker in beeld staan. Niet te verlegen. Kies een gezellige outfit waar je je vooral goed in voelt. Een beetje zakelijk is natuurlijk wenselijk, maar als je gewoon niet zo bent, zou ik mezelf ook niet zo opdoffen. We gaan voor natuurlijk, vrolijk en jezelf! Niet voor haar in een strakke knot en mantelpakje waar je je niet prettig in voelt.

Bekijk de foto vanuit de ogen van de potentiële werkgever en functie

Hou altijd de ‘doelgroep’ van de foto in gedachten. Solliciteer je voor een creatieve baan of een representatieve baan? Wordt je een medewerker of krijg je een leidinggevende functie? Baseer daar je keuzes op. Kies daarnaast voor een rustige achtergrond en maak daar een foto van jezelf of laat een foto van jou maken. Een statief of een hoge kast werkt fijn omdat je dan de zelfontspannerknop van je camera kunt gebruiken. Een selfie is allang niet meer uit den boze, maar het is wel een uitdaging een goede selfie te maken. Leef je uit! En wie zegt dat je op elke cv die je stuurt dezelfde foto moet gebruiken? Zolang je op je cv en LinkedIn-profiel maar dezelfde foto hebt. Dat zorgt voor herkenbaarheid en herhaling waardoor je beter wordt onthouden.

It’s all about you!

Een groepsfoto waar je superleuk op staat, een gezellige party pic met een wijntje in je hand? Niet echt geschikt. Iemand eraf knippen is alleen wenselijk als het écht lukt. Een half oor of een pluk haar van je buuf in beeld is niet echt professioneel. En daarnaast: het gaat om jou! Als je met zijn drieën op de foto staat is dat toch iets wat verwarrend. Wat wél een goed idee is of in ieder geval het proberen waard, is ‘iets’ doen op de foto. Dus een boek ‘lezen’ of ‘je telefoon gebruiken’. Dit zorgt ervoor dat je wat natuurlijker oogt. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen.

Benieuwd welke het uiteindelijk is geworden? Klik hier! :)

4 Reacties

 1. Francien
  november 1, 2016 / 09:08

  Eh volgens mij bedoel je naar links kijken….ik draai mezelf al in allerlei posities maar volgens mij klopt het niet zoals het er staat…

  • Melle
   Auteur
   november 1, 2016 / 12:46

   Nu je het zegt ;) Ik zit in gedachten te bedenken hoe het dan werkt. Volgens mij heb je gelijk! De pagina in kijken is in ieder geval de bedoeling :) succes!

  • Melle
   Auteur
   mei 15, 2017 / 15:44

   Dankjewel, wat lief! :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.