Dit was mijn jaar | Terugblikken op hele hoge hoogtepunten en gruwelijk diepe dalen

Knipper je even met je ogen en het is opeens de állerlaatste maandag van dit jaar. Een mooie dag om met je geliefden door te brengen, lekker te eten én terug te blikken op het jaar. Want wauw, wat is er óntzettend veel gebeurd! Vorig jaar maakte ik een vragenlijst – inclusief zelfgemaakte hippe printable, hoera! – om terug te blikken. Ik vond het zo leuk om in te vullen en ik kreeg toen ook hele leuke reacties. Dus voor deze blogpost heb ik het lijstje er weer bij gepakt en ga ik in deze blogpost – met een nieuwe printable – terugblikken op 2017: een jaar met hele hoge hoogtepunten en hele diepe dalen.

Dit was fantastisch

Dit jaar begon fantastisch. Namelijk met een heleboel eerste keren. Ik ging voor het eerst in mijn leven op persreis naar Frankrijk. Daar stond ik met twee andere bloggers en een journalist na lange tijd weer op de latten. Het was echt onwijs bijzonder en elke keer als ik de foto’s terugzie kan ik bijna niet geloven dat ik daar echt ben geweest en dat we al die leuke dingen hebben gedaan. Van skiën tot sneeuwschoenwandelen, van sleeën met honden tot eten op een terras in de bergen. Wauw! Over reizen gesproken trouwens. Ik ging dit jaar in maart met Bianca naar Kopenhagen en dat was geweldig én ik schreef daarna ein-de-lijk – want na zoveel bezoekjes mocht dat wel een keer – mijn tips voor jouw citytrip naar Kopenhagen. Ook ging ik nog een weekendje weg met drie andere bloggers. Ook al zó leuk!

Er waren nog veel meer hoogtepunten – heb je nog even? Zo stond mijn afval-verhaal met foto begin dit jaar in de Viva. Het had nog al wat voeten in de aarde – lees de blog hier – maar uiteindelijk ben ik heel blij met het resultaat. Zo gek ook om jezelf in een tijdschrift te zien!

Oeh en ik werd dertig – hallooooo dat was dus echt wel fantastisch want ik heb het groots mogen vieren. En ik mocht in mei een coachworkshop geven die ik zelf had georganiseerd en dat was het einde.

En als laatste werd ik dit jaar zwanger van onze dochter – dat was magisch en zo bijzonder en geweldig – en ging Stephan op zijn knie en zijn we nu bezig om onze bruiloft te organiseren. Hoe leuk!

Dit was ronduit kut

Wat kan ik ervan zeggen? Want zwanger zijn en weten dat we ouders gingen worden was zo bijzonder dit jaar! Om er dan erachter te komen dat het mogelijk niet goed is, in spanning te leven wat echt ongekend is, en dan ook nog afscheid moeten nemen van je dochter is meer dan kut. Als ik eraan terugdenk, weet ik nog steeds niet zo goed hoe we die periode zijn doorgekomen. Nog steeds vind ik het ontzettend moeilijk. En elke dag mis ik haar en mis ik het gevoel van het hebben van een gezinnetje.

Dit heb ik geleerd

Dit jaar heb ik geleerd om écht naar mijn lichaam te luisteren. Ik ben deze zomer heel ziek geweest en ben weken ziekenhuis in ziekenhuis uit gelopen, opgenomen geweest, nog vele controles gehad, met als hoogtepunt afgelopen woensdag een operatie. Ik heb geleerd dat als ik pijn heb, ik alleen mezelf ermee heb als ik er niks van zeg, en dat toegeven dat het niet gaat, niet erg is. Dat het goed is om aan te geven wat ik wil, wat ik voel en wat ik denk. Ook aan mijn nieuwe werkgever, ook aan artsen, ook aan mensen die ik nog niet ken.

Ik heb geleerd om stap voor stap te leven. Door het grote geheel te zien en alles wat er nog komt of kan komen te zien, kreeg ik vaak paniek. Dan wist ik niet meer hoe ik het allemaal moest hebben en werd ik overspoeld met emoties. Elke dag is er eentje en met een aftelkalender naar bijvoorbeeld belangrijke afspraken of mijlpalen toewerken, maakt het leven net iets makkelijker.

Tot slot heb ik geleerd dat vertrouwen – typisch, want dat was het woord van dit jaar – iets is wat voor mij heel belangrijk is, een kernwaarde. Ik heb geleerd dat ik vertrouwen nodig heb om ergens voor te gaan. Zoals het vertrouwen wat ik heb in de arts die mij heeft geopereerd.

Hier ben ik dankbaar voor

Ik ben dankbaar voor alles wat er dit jaar is gebeurd. En dat misschien heel raar, maar ik heb daar veel over nagedacht. Als ik de keuze zou krijgen om dit jaar opnieuw te mogen doen dan had ik alles hetzelfde willen houden. Want als dat betekent dat we dit jaar niet ouders zouden worden van onze dochter, dan is de keuze makkelijk: ik had niets willen missen. Alle liefdevolle momenten, de onvoorwaardelijke liefde voor onze dochter, de trots, de hoop, de veerkracht, de goede gesprekken, de vriendschappen maar ook de intens verdrietige momenten, de onmacht en de boosheid. Dat voelen maar ook die gevoelens mogen delen met zoveel lieve mensen – waar jij er zeker een van bent – is ongekend en vind ik heel erg bijzonder.

Dit neem ik mee naar volgend jaar

Ik hoop dat ik alle lessen die ik dit jaar heb geleerd, mee kan nemen naar volgend jaar. Dat ik komend jaar ook voor mezelf mag blijven opkomen, voor ons en voor ons toekomstige gezinnetje en dat we dichtbij onszelf kunnen blijven en wat wij belangrijk vinden. Want een gezond kindje krijgen blijkt voor ons niet vanzelfsprekend te zijn. Ik wil er voor blijven gaan en ervoor blijven vechten. Zelfs als ik even niet meer weet waarom ik het ook alweer wilde.

Maar ik hoop ook dat we de mooie momenten van dit jaar mogen vasthouden, dat we die hoogtepunten ook als hoogtepunten zullen blijven herinneren ondanks alle ellende. Dat het een basis mag zijn voor volgend jaar waarin we ‘ja’ tegen elkaar gaan zeggen.

Mijn 2017 in één woord

Elk jaar geef ik mezelf een woord. Het woord van dit jaar was ‘vertrouwen’. Een woord dat nu – zo aan het einde van het jaar – best wel beladen voelt. Op zoveel momenten wilde ik vertrouwen voelen maar achteraf voel ik me bedrogen door mijn eigen intuïtie en goede gevoel. Maar aan de andere kant heb ik door alles wat er is gebeurd nog meer vertrouwen in onze relatie. We zijn dit jaar nog meer naar elkaar toe gegroeid, we voelen nog meer liefde voor elkaar en volgens mij kan ons huwelijk dan ook alleen maar een succes kan worden.

Ik begon dit jaar dus met vertrouwen. Maar het woord wat ik nu aan 2017 zou willen geven is ‘intens’. Dit jaar was namelijk intens in alle opzichten. Intens geweldig, verwonderlijk, bijzonder en liefdevol maar ook intens verdrietig, heftig en een intense rollercoaster. Hele hoge hoogtepunten en gruwelijk diepe dalen.

Tot slot

Ik ben heel benieuwd naar jouw jaar. Laat je me weten hoe 2017 was voor jou? En mocht je ook een blog hebben voel je vooral vrij om deze vragen over te nemen. Ik ben heel erg benieuwd!

En als je dan toch aan het lezen bent grijp ik direct even de kans aan om je – vanaf de bank onder een dekentje herstellend van de operatie – hele fijne kerstdagen te wensen. Dat je onwijs mag genieten van alle lieve mensen om je heen. Of het nu 10 zijn of 1, kerst is een feest van samenzijn en als je samenbent met iemand die je lief is kan het volgens mij al niet meer stuk.

Heel veel liefs,
Melle

PS Over het woord wat ik mezelf wil geven voor 2018 ben ik trouwens nog aan het nadenken. Mocht je nog een idee hebben, graag!

PS De nieuwe printable vind je HIER! :)

22 Reacties

 1. Romy
  december 25, 2017 / 09:51

  Wat een ontzettend mooie terugblik op een jaar dat soms geweldig mooi en soms vreselijk was. Ik vind het heel knap hoe je erin staat en hoe je toch terugblikt op een jaar waar je vooral heel veel van hebt geleerd. Ik hoop dat 2018 je veel moois zal brengen en dat je grote droom van een kindje in vervulling mag gaan. Het is jullie zo gegund!
  Ik wens je hele fijne feestdagen toe samen met al je dierbaren! Geniet ervan!

  • Melle
   Auteur
   december 28, 2017 / 17:54

   Super lief Romy! Dankjewel, dat hoop ik ook. We gaan ervoor! Alvast een hele fijne jaarwisseling gewenst! xxx

 2. december 25, 2017 / 10:14

  Lieve Melle, wat een mooi en vooral emotioneel geschreven stuk. Ik wens jullie alle goeds en dat 2018 jullie jaar mag worden. Fijne dagen?❤️

  • Melle
   Auteur
   december 28, 2017 / 17:56

   Bedankt! En dat hoop ik ook. We gaan ervoor! :) Alvast fijne jaarwisseling en op een geweldig nieuwjaar met allerlei mooie momenten en dat je maar nog meer mag groeien in je baan, in je blog en als mens. Het was heel fijn om je dit jaar te mogen ontmoeten!

 3. december 25, 2017 / 10:37

  Mooie terugblik, Melle. Ondanks de tegenslagen ben je het jaar toch maar mooi doorgekomen. Ik wil jullie het allerbeste wensen voor komend jaar. Hoop zo dat jullie mooie dingen te wachten staat!! ??

  • Melle
   Auteur
   december 28, 2017 / 17:59

   Nou idd, mooi gezegd! En dankjewel echt superlief! <3

 4. december 25, 2017 / 10:53

  Ah, lieve Melle. Mooi geschreven en bijzonder dat je zo op dit jaar kunt terugkijken. Wens je veel liefs en goeds voor volgend jaar! x

  • Melle
   Auteur
   december 28, 2017 / 18:04

   Dank dank dank! En jij ook al het goeds voor komend jaar! <3

 5. Wilma
  december 25, 2017 / 12:47

  Melle, Ik wens je fijne dagen en een gezond en liefdevol 2018. Een jaar dat nieuwe verrassingen in petto heeft.

  • Melle
   Auteur
   december 28, 2017 / 18:05

   Ik ben heel benieuwd, hopelijk leuke en positieve verassingen :) Yay!

 6. Marjan
  december 25, 2017 / 18:59

  Dag lieve Melle, ik vind het zo bijzonder dat ik steeds weer een beetje over je schouder mag meekijken via je blog en de maandag mail. Zo mooi en moedig hoe je je gevoelens omzet in woorden. Dankjewel! Dikke en warme knuffel <3

  • Melle
   Auteur
   december 28, 2017 / 18:06

   Ik vind het ook heel leuk en bijzonder om mijn ervaringen en belevenissen met je te delen. Dankjewel dat je er ook dit jaar weer bij was <3 Liefs!

 7. december 25, 2017 / 19:46

  Wat een fijne terugblik. Alhoewel je ook tegenslag hebt gekend verlies je de moed niet om door te gaan. Uiteraard was het een domper op de feestvreugde wanneer je jullie kindje verloor en dan ook nog eens het ziekenhuis meer vanbinnen hebt gezien dan je lief was. Ik hoop dat 2018 je heel veel liefde en geluk brengt. En ook een goede gezondheid uiteraard! Rust nu maar goed uit en probeer te genieten van de kerstdagen ookal is dat onder je dekentje in de zetel ;)

  • Melle
   Auteur
   december 28, 2017 / 18:09

   Lieve Evelyne, dankjewel voor je reactie, zo lief! Hoe je het allemaal omschrijft – zoals het ziekenhuis vaker van binnen gezien dan me lief is tot onder een dekentje in de zetel kerstvieren – is het precies. Mooie samenvatting. Op naar een nieuw jaar! <3

 8. december 25, 2017 / 20:54

  Wat een mooie terugblik Melle. Je hebt een bijzonder jaar achter de rug, waar je alleen maar sterker uit bent gekomen, mét vertrouwen. Mijn jaar was ook best wel bewogen, er is zoveel gebeurd, dat is niet in een zinnetje samen te vatten. Maar op 1 januari komt ook bij mij een terugblik online. Jou wens ik alle goeds en geluk voor het nieuwe jaar, en ook vooral veel gezondheid. Ik gun het je zo dat jullie droom van een kindje werkelijkheid gaat worden in 2018! Veel liefs en digitale kerstknuffels, Sabine <3

  • Melle
   Auteur
   december 28, 2017 / 18:12

   Wat een goed moment voor een terugblik. Ik ga ‘m lezen! En dankjewel voor alle lieve woorden, dat helpt heel erg. We gaan ervoor!

 9. december 26, 2017 / 20:58

  Ik vind een terugblik op het afgelopen jaar altijd mooi. Want zo besef je dat er zowel mooie als minder mooie momenten zijn geweest. En het is altijd spannend wat 2018 gaat brengen natuurlijk! Niet te geloven, over minder dan een week is het nieuwe jaar alweer aangebroken. Ik vind je jaaroverzicht echt heel bijzonder Melle! En ik hoop dat ik 2018 ook met je mag beleven door je blog, mails! Knap trouwens dat je telkens blijft doorgaan, dat bewonder ik echt in jou! Ook voor jou fijne feestdagen Melle! En een mooie jaarwisseling!

  • Melle
   Auteur
   december 28, 2017 / 18:16

   Lief! Ik hoop dat we ook volgend jaar weer net zoveel aan elkaar mogen hebben als in 2017 :)

   • december 28, 2017 / 20:45

    Ik hoop dat ook. Want ik heb echt heel veel van je geleerd Melle! En ik moet nog altijd glimlachen als de trein naar Melle wordt aangekondigd in het station van Brugge ?

 10. januari 7, 2018 / 01:11

  Lieve Melle, wellicht een beetje laat maar wat een jaar heb je gehad. Ik bewonder je ook ten zeerste, hoe je tussen alle diepe dalen altijd zo positief leek te staan. Wellicht is ‘veerkracht’een goed woord voor dit jaar.

  • Melle
   Auteur
   januari 7, 2018 / 11:54

   Dankjewel, wat lief! Zulke lieve woorden zijn nooit te laat, altijd welkom! En veerkracht, dat is absoluut ook een mooie samenvatting van 2017 maar ga hem ook zeker onthouden voor het komende jaar. Denk dat ik het wel kan gebruiken! Liefs!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.