Waarom scriptie schrijven wél leuk is

scriptieEen blogpost over een van de zwaarste periodes in mijn leven en dan ook nog beweren dat dat leuk was. Poeh, dat is wat voor op de vroege woensdagochtend. Het schrijven van een scriptie is misschien wel net zo leuk als een maandag. Het is maar net hoe je ernaar kijkt. En vandaag bekijk ik het samen met jou eens van de leuke kant :)

3 keer is scheepsrecht

Ik ben gezegend dat ik in mijn studententijd maar liefst drie keer een scriptie mocht schrijven. Hoe dan? Dat heb ik me ook wel eens af gevraagd. Tijdens mijn hbo-opleiding had ik de smaak schijnbaar dusdanig te pakken dat ik er tijdens mijn pre-master én mijn master er nog eentje bij deed. Al was het alleen al omdat die akelige docent tijdens mijn diploma-uitreiking alle, ruim 150 genodigde, vertelde dat er tijdens mijn vervolgstudie nog voldoende tijd zou zijn om wél mooie cijfers waarmee je tevreden bent, te behalen. En bedankt, hè.

Wat maakt het nou zo leuk dan?

 • Je scriptie is de afsluiting van een onwijs mooie, leuke, stressvolle, geweldige en leerzame periode. Geloof me: als je eenmaal werkt en je kijkt terug (ja, ook dat nog), is zelfs je scriptie mooi, leuk en geweldig.
 • Jezelf opsluiten in de bieb heeft ook zo zijn charme.
 • Je leert om gedisciplineerd te zijn. Dat gaat je later zeker helpen in je werk.
 • Nadenken over je onderzoek, over hoe je het gaat aanpakken maar vooral de analyse vond ik, afgezien van de momenten dat ik echt niet meer wist wat ik met mezelf en mijn scriptie aan moest, het allerleukste onderdeel. Daar kwam ik eigenlijk pas achter toen ik alles op papier ging zetten. Toch jammer.
 • Scriptieleed delen onder het genot van heel veel thee, koffie en koekjes maakt lange bieb-sessies dragelijk
 • Als ik met mijn afstudeerbegeleider had gesproken kon ik soms helemaal het licht weer zien. Dan voelde ik me helemaal geïnspireerd en was ik er weer klaar voor om verder te gaan.
 • Als het af is, maar ook als je bijvoorbeeld weer een hoofdstuk hebt afgerond, kun je echt trots zijn op jezelf. Wat je hebt gemaakt, is écht ontzettend knap!

Q: Wat vond jij het leukste van deze zware periode?

4 Reacties

  • Melle
   Auteur
   april 13, 2015 / 14:49

   Komt goed! Keep up the good work :)

 1. Shanna
  juni 12, 2015 / 14:35

  Ik heb nog één week om resultaten, conclusie/discussie, aanbevelingen en een business case te maken.
  De hoeveelheid stress zorgt ervoor dat ik het nu al bijna heb opgegeven.
  Scriptie schrijven leuk? No way…

  • Melle
   Auteur
   juni 12, 2015 / 18:59

   Oh jee, sterkte! De laatste loodjes zijn altijd zo vervelend. Maar je doet het goed hoor, hou vol! Hopelijk kun je er straks ook met plezier op terugkijken.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.