Twijfels | Heb geen spijt, ga ervoor!

cleaning-said-no-one-everSpijt. Onlosmakelijk verbonden met lef en durf. Je kent het wel, de “wat-als-vragen” en “als-ik-het-niet-doe-krijg-ik-later-spijt-antwoorden”.

Wij twijfelende twintigers weten wel van wanten met dit soort kwesties. Veel te kiezen, veel te verliezen zul je denken. Soms voelt het inderdaad zo. Want als je na zo lang wikken en wegen een keuze hebt gemaakt, valt de andere keuze definitief weg. Blijft lastig. Maar dat wat je ‘verliest’ is misschien voor jou veel minder waard dan wat je er voor terug krijgt. En ja, soms leer je dat the hard way.

Natuurlijk ben ik ook weleens benieuwd hoe het zou zijn als ik bijvoorbeeld niet in twee weken mijn studentenleven achter me had gelaten en naar Amsterdam was vertrokken voor een baan. Hoe het nu zou zijn? Wat voor baan ik dan zou hebben en waar ik dan wél zou wonen? Natuurlijk denk ik weleens aan de energie die ik investeerde in mensen waarvan ik achteraf niet blij werd, dat ik geen gehoor heb gegeven aan mijn gevoel en dat ik niet met mijn vrienden mee ben gegaan met elke studiekeuze maar altijd mijn eigen keuzes heb gemaakt. Maar had ik dan nu ook geleerd om door te zetten, om dit vermogen te laten groeien, om te luisteren naar mijn gevoel en steeds beter te weten wat belangrijk voor me is?

Voordat dat ik nu direct cliché – maar o zo waar – ga zeggen dat alle dingen die ik gedaan en mee heb gemaakt in mijn leven me hebben gemaakt tot hoe ik nu ben, wil ik graag iets anders aan je voorleggen. Het f*ck it gevoel, het ‘ik-doe-het-gewoon’. Yolo. Je weet immers nooit hoe het gaat als je voor iets anders kiest. And guess what, we kunnen niet anders dan het maar gewoon voor lief nemen. Ga ervoor, wie weet wat het je nog meer oplevert. Heb geen spijt, “je ne regrette rien”, zoals ooit een wijze vrouw ons toe zong.

Als je je hele huis hebt schoongemaakt, het glimt en blinkt, de bodem van de wasmand na weken weer zichtbaar is en alles fris en lekker ruikt, dan kostte dat ook moeite. Maar dan heb je wel een schoon huis en een ontzettend voldaan gevoel omdat je dat toch maar even hebt gedaan. Dan heb je toch ook geen spijt?

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.