#Girlboss | Hoe blijf je dicht bij jezelf

dicht bij jezelfTijdens mijn laatste sessie met mijn coach – alweer een tijdje geleden – sprak ik het voor het eerst uit. “Het voelt alsof ik nu meer mezelf ben dan ooit, alsof ik steeds dichter bij mezelf ben komen te staan”. Als je me ruim een half jaar geleden had verteld dat ik dit zou zeggen, dan had ik je naast onwijs uitgelachen ook gevraagd hoe dat dan zou zijn, dat dicht bij jezelf blijven. Ik hoor het zo vaak om me heen, dat het goed is om dicht bij jezelf te blijven. Wat is dat nou precies en hoe doe je dat eigenlijk?

Dicht bij jezelf blijven, wat betekent dat eigenlijk?

Het antwoord zal ongetwijfeld voor iedereen anders zijn. Iedereen is immers ook anders, heeft eigen waarden en behoeftes.

Voor mij heeft het veel te maken met mijn emoties en intuïtie. Ik ben de afgelopen maanden me daar niet alleen steeds meer bewust van geworden – van wat ik voel en denk – maar ik heb ook geleerd om hier steeds beter gehoor aan te geven. Niet alleen het voelen maar ook daadwerkelijk er iets mee te doen. Het voelt alsof ik dichterbij mijn emoties sta, wat eigenlijk best wel gek klinkt, maar zo voelt het echt. Als een soort jeu de boules waarbij de bal na vele pogingen, steeds dichterbij het kleine balletje is komen te liggen. Het zorgt ervoor dat ik meer mezelf ben dan ik me ooit heb gevoeld. En ja, dat is ontzettend fijn! Ik voel me vrij en kan alles veel beter relativeren, al vraag ik me dan ook wel eens af hoe het dan de afgelopen jaren is geweest.

Luisteren en gehoor geven aan wat je voelt

Toegeven aan jezelf. Waar zal ik eens beginnen. Een paar maanden terug scheef ik daar nog over. Een mega druk leven met een lat zo hoog als het Empire State Building was geen goede combinatie. Na een gesprek met mijn leidinggevende stortte ik in. Met pijn en moeite nam ik een paar dagen vrij en koos ik voor het eerst écht voor mezelf. Mijn hemel wat vond ik dát moeilijk.

Het bleek pas het begin. En toen ik een paar weken later bij mijn coach zat om dit geval eens te bespreken, wist ik het echt zeker. Het moest anders. Maar hoe dan? Het antwoord bleek simpel: blijven toegeven aan mezelf.

Het maakt me een beter mens

Afgelopen zondag liep ik samen met Stephan richting huis toen ik opmerkte hoe fijn het was dat ik had toegegeven aan mezelf. De hele ochtend waren me met familie in de weer geweest. Superleuk – ik ga je er vrijdag alles over vertellen – met veel indrukken en sociale momenten. Maar ook druk en na een lange ochtend was ik helemaal gesloopt. Terwijl Stephan die middag in de boulderhal druk aan het klimmen was, zat ik aan een tafeltje te genieten van de rust. Even niks, op blogjes lezen en thee drinken na. En weet je? Ik voelde me na die twee uurtjes weer hélemaal op geladen. Ik merk dat ik mezelf op die manier steeds beter leer kennen, dat ik beter weet wat ik nodig heb. En door gehoor te geven aan wat ik voel, durf ik ook mijn grenzen aan te geven. Het maakt me echt een beter mens.

6 tips om dicht bij jezelf te blijven

Als ik een woord mag kiezen om ál deze tips samen te vatten is het wel ‘relativeren’. Allesomvattend!

Sta open voor andere mensen, ideeën en situaties | Plotselinge veranderingen van ideeën, situaties of eigenlijk wat dan ook, kunnen soms heel stressvol zijn. Maar ik merk dat als ik open sta, ik me een stuk minder druk kan maken om dingen. Het komt zoals het komt, het is zoals het is. Het is niet erg dat dingen veranderen en rampscenario’s zijn er niet voor om al te lang over na te denken.

Emoties zijn oké olé olé | Dat wat je voelt is ontzettend belangrijk. Je stelt je niet aan en het is helemaal niet erg. Sterker nog, door bewust(er) te zijn van wat je voelt en te realiseren waar het vandaan komt, is het makkelijker te bedenken dat je er iets aan kunt doen, en zul je merken dat je emoties zich minder heftig uiten. Minder paniekerig, het overvalt me niet meer zo. Het is oké en dat is maar goed ook.

Probeer niet te oordelen | Als ik ergens ben, heb ik wel eens de neiging om naar andere mensen te kijken. En dan bedoel ik niet lekker mensen kijken op een terras, maar kijken wat ze doen en je daar vervolgens blauw aan ergeren. Herkenbaar? Dat iemand anders iets niet snapt, dat hij of zij het anders doet dan jij of als iemand zégt iets te gaan doen maar dat vervolgens niet doet is inderdaad perfect hersenvoer om je helemaal kapot aan te ergeren. Maar dan de vraag – dankjewel mam – die je je kunt stellen. Word je er blij van? I don’t think so.

Een nare opmerking zegt vaak meer over die persoon dan over jou | Een hele fijne manier om nare opmerkingen te relativeren is na te denken over wat die opmerking over de persoon zegt die ‘m maakt. Vaak zegt zoiets namelijk meer over die persoon dan over jou. Dat klinkt misschien een beetje vaag en ontzettend hard, maar ga het maar eens na. Het is écht zo en het helpt mij vaak om op deze manier negativiteit of vervelende situaties snel af te kunnen sluiten.

Wees tevreden | Alles kan altijd beter. Als er iémand is die zich daar onwijs mee kon identificeren, dan ben ik dat wel. Altijd ambitieus, altijd bezig, altijd aan het verbeteren. Maar ergens houdt het op, ergens zorgt het er namelijk voor dat je nooit tevreden kunt zijn met wat je hebt. Een doorzettingsvermogen van hier tot tokio heeft me óntzettend veel gebracht maar ooit is het ook klaar. Het is goed zo, en dat is fantastisch.

Geef gehoor aan je emoties en gevoelens | Echt. Doe het alsjeblieft. En ja, je bent het ontzettend waard en nee je hoeft je nérgens voor te schamen. Als jij iets voelt, als jij op deze manier iets beleeft of als jij je ergens niet prettig bij voelt, dan is dat zo. Toegeven aan jezelf vind ik echt het moeilijkste wat er is maar als het lukt is het zó bevrijdend!

Wat doe jij om dicht bij jezelf te blijven?

PS: Ik merkte dat ik vorige week heel fanatiek weer was begonnen met vijf blogposts per week maar dat het eigenlijk niet haalbaar is. Kwaliteit boven kwantiteit, dus drie it is! Maandag, woensdag én vrijdag kiekdag met wellicht bonuspunten op zondag. Liefs! x

32 Reacties

 1. september 14, 2016 / 07:40

  Heeeele goede tips Melle! Vooral die van die nare opmerking, dat is echt gewoon helemaal waar!

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 16:49

   Dankjewel en inderdaad, echt he!

 2. september 14, 2016 / 09:10

  Voor mij is het inderdaad ook bewust zijn van mijn emoties en verlangens. Nadenken over wat ik wil in het leven en waar ik me goed bij voel/behoefte aan heb. En aan de hand daarvan keuzes maken. Niet altijd makkelijk, maar sinds ik een duidelijker beeld heb van waar ik heen wil en wat ik fijn vind, voel ik me echt zoveel meer mezelf.

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 16:57

   Oo mooi zeg, echt heel inspirerend! Dat is ook precies hoe ik het zelf ervaar.

 3. september 14, 2016 / 09:19

  Het is zo bijzonder dat deze groei die je doormaakt, ook zo duidelijk in je blog is terug te vinden, wij hebben het met jou mee kunnen maken. Het is overduidelijk te zien dat je nu dichter bij je zelf staat, je lekkerder in je vel zit. Het is toch bijzonder dat dat zo over kan komen met woorden en foto’s. Of wellicht is het dat ik dat wil zien ;)

  & ik vind het mooi dat je 5 tips om dicht bij jezelf te blijven geeft en er vervolgens 6 geeft, was je toch enthousiaster dan je dacht ;) Ik vind het fijn! Ik geniet van de 3 (misschien 4) porties Melle in de week. Het is een eye opener, herkenning of gewoon een lach op mijn gezicht! Ga zo door :)

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 16:58

   Haha lekker enthousiast ;) En wat bijzonder dat je het kan merken, ook al heb je het misschien iets wat je wilt zien. Dankjewel voor je lieve woorden, complimenten en support, dat is echt zó fijn! Je hebt werkelijk geen idee <3

 4. september 14, 2016 / 09:35

  Mooi geschreven! De tips die je geeft zijn heel erg goed en belangrijk. Zelf probeer ik ze ook al een aantal jaar toe te passen. Wat voor mij wel lastig blijft is het praten over emoties. Erover schrijven lukt prima, maar er met anderen over praten niet.

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 17:00

   Oo vind ik ook heel lastig! Ik schrijf het inmiddels liever op en post het online dan dat ik het aan iemand vertel. Best gek, aangezien in principe iedereen dit kan lezen. Heeeeeeel herkenbaar!

 5. september 14, 2016 / 10:09

  Melle, wat ben en blijf je toch een heldin!

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 17:01

   LIEF! <3 Dankjewel xx

 6. september 14, 2016 / 11:08

  Wat een mooie blog! Ik vind dit echt heel erg lastig, hoewel dat voor de buitenwereld misschien niet zo lijkt. Het stukje “toegeven aan jezelf” vind ik lastig. Wanneer is het belangrijk om het juist niet te doen (in de zin van uit je comfort zone stappen en dingen doen die je eigenlijk anders nooit zou doen) en wanneer moet je echt naar jezelf luisteren…
  “Emoties zijn oké olé olé”, hahaha, heerlijk. Maar wel lastig… Lastig om gevoelens er te laten zijn die ik helemaal niet wil hebben. Ik ben heel snel geneigd ertegen te gaan vechten..

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 17:11

   Dankjewel! En inderdaad, dat blijft gewoon een ding. Die lijn is zo vaag en troebel, vaak weet je het pas achteraf. En emoties, haha ik ging het spontaan even zingen. Klinkt het nóg direct een stuk beter!

 7. september 14, 2016 / 18:00

  Mooi stuk weer en een heel moeilijke vraag haha :D Als ik kijk naar mezelf een aantal jaar geleden en nu denk ik dat ik nu dichter bij mezelf sta door steeds maar weer te denken: maar wat wil ik? En wat vind ik leuk? Soms verlies je jezelf heel erg in de omgeving (ik tenminste) en doe je dingen om niet vreemd of abnormaal gevonden te worden. Maar inmiddels denk ik altijd maar gewoon: wat kan mij het ook schelen :). Ik kan dit niet altijd en overal, bijvoorbeeld als het gaat om grote keuzes over wat ik wil met mijn leven ofzo is het anders. Dan vind ik het echt moeilijk bij mezelf te blijven. Trouwens: goed idee die 3 dagen bloggen. Doe ik zelf ook en vind ik al een hele klus haha

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 23:39

   Dat ‘kan mij het ook schelen’ gevoel is echt herkenbaar. Ik wordt er ook steeds beter in. Wat een bevrijding! :)

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 23:40

   Wat fijn! X

 8. Marjolijn
  september 14, 2016 / 19:43

  Goeie tips, maar eh, tijdens het lezen rijst eigenlijk één hele grote vraag bij mij op: Hoe dan?!

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 23:42

   Haha jaaaa dat is een goede vraag én is helemaal aan jou. Ik denk dat bewust zijn het aller belangrijkste is. Echt. Ik ben er heilig van overtuigd dat het de eerste stap is. Als je je bewust bent van wat je voelt en er steeds meer achter komt waarom je iets voelt, doet of wat dan ook, dan kun je het op een gegeven moment ook veranderen. Wat denk je ervan?

   • Marjolijn
    september 15, 2016 / 19:54

    Ik denk dat ik daar hulp bij nodig heb ;-)

    • Melle
     Auteur
     september 16, 2016 / 07:18

     Ik ga eens nadenken of ik daar eens iets over kan schrijven. Of in de toekomst misschien iets offline organiseren wat ook hierover gaat. Jaaa leuk! Ik begin vandaag aan mijn coachopleiding dus wie weet wat er allemaal gaat komen. Yehees!

 9. september 14, 2016 / 21:10

  Ik vind het zo fijn om puur en authentiek te zijn en daarmee dicht bij jezelf te blijven. Ik heb wel eens een masker opgehad, maar mijn ‘probleem’ is dat mijn gezicht altijd boekdelen spreekt. Het leven is veel te mooi om ervan te genieten als iemand anders.

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 23:46

   Amen. Niets meer aan toe te voegen. Inclusief het gezicht. Zo herkenbaar! Ik probeer het écht ;)

 10. september 14, 2016 / 21:35

  Wat fijn dat je zo goed bezig bent! Sommige punten die jij hebt ik ook wel, zoals dat ik meer open sta voor andere mensen. Andere punten heb ik weer totaal tegenovergesteld, zo was ik met te weinig tevreden. Eigenlijk was ik te snel gelukkig, maar had ik toch altijd iets van: er mist iets. Nu weet ik dat dat komt omdat ik te snel tevreden was, mijn lat lag te laag.

  Altijd fijn als de puzzelstukjes in elkaar vallen :-)

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 23:48

   Interessant zeg, zo heb ik er nog nooit naar gekeken :) dankjewel voor dit mooie inzicht!

 11. Irene
  september 14, 2016 / 21:51

  Supergoeie tips Melle! Ik heb dat echt wel erg op momenten dat ik me kan ergeren aan mensen. Haha. Maar dan houd ik me 2 dingen voor. 1. Misschien ergeren mensen zich ook wel aan mij en 2. Ik kies er zelf voor om me er aan te ergeren en ik word er niet blij van dus kappen! :) Ik heb de laatste tijd ook pas echt het gevoel dat ik echt mezelf ben en kan zijn en dat is zo fijn!

  • Melle
   Auteur
   september 14, 2016 / 23:49

   Vooral punt 2. Ik zou het eigenlijk bij alles moeten afvragen. Wordt ik hier zelf blij van? Nee? Kappen! That’s the spirit :)

 12. september 15, 2016 / 20:07

  Mooi! Ik sta bij alles wat ik doe stil bij mijn motieven. Waarom doe ik dit? Doe ik dit voor mijzelf of voor een ander? Op die manier krijg ik beter inzicht in mijn keuzes en kan ik goed bij mijzelf blijven. Inderdaad gewoon goed luisteren naar je zelf en je intuïtie.. niemand kent je beter dan jijzelf.

  • Melle
   Auteur
   september 16, 2016 / 07:19

   Helemaal waar! En wat goed ook dat je dat zo vaak doet. Kan ik nog wat van leren :)

 13. september 18, 2016 / 18:37

  Mooi stuk! Ik merk dat ik dit vaak nog wel heel lastig vind, maar het voelt zo goed als je je realiseert wat je nu eigenlijk wilt en niet wilt en wat je kunt en voelt!

  • Melle
   Auteur
   september 18, 2016 / 21:33

   Zeker! Dat is inderdaad echt een heel krachtig gevoel. Fijn he :) Hou dit vast!

 14. februari 25, 2017 / 18:07

  Ik weet dat dit een blogpost van een hele tijd geleden is, maar ik kwam net thuis en voelde me echt down eigenlijk. En ik had een portie positieve energie nodig en ik weet dat jij die mij altijd kan geven dus ik had even een blogpost opgezocht over bij jezelf blijven of lief zijn voor jezelf. Toen kwam ik hierop uit en na het lezen van deze blogpost besefte ik ten eerste hoe ver ik al sta met mezelf en hoe goed ik al voor mezelf zorg, wat meteen een tweede energieboost gaf en daarna het geknuffel met mijn vogeltje (klinkt gek, maar ik mag hem knuffelen en dat maakt me gelukkig) maakte me weer heel wat beter. Dus lieve Melle, dankjewel voor je blog gewoon. Ik hou er gewoon van <3

  • Melle
   Auteur
   februari 25, 2017 / 19:07

   Oooooo lief en goals en jaaaaa en hoeraaaaa en GO YOU!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.