Een nieuw perspectief | Op de tweesprong van moeten en willen

Een boek lezen. Dat kan ik nu ook van mijn before-30 lijstje afstrepen! En wat voor één. Op de tweesprong van moeten en willen is een boek die je helpt om de vraag ‘wat wil ik nu écht’ te kunnen beantwoorden. Een vraag waarmee ik de afgelopen tijd best een beetje (veel) heb geworsteld. De titel, de vormgeving maar ook alle goede verhalen die ik erover had gehoord, zorgde ervoor dat ik hem binnen no-time in huis had. Daadwerkelijk lezen kwam er niet van. Totdat ik besloot het op mijn ‘doen-voordat-ik-dertig-word-lijstje’ te zetten en ik afgelopen week ‘s avonds vaker mijn laptop probeerde dicht te klappen. Het boek is inmiddels uit, de lijst is afgestreept, ik ben méga enthousiast en daarom lijkt het me tof om mijn bevindingen met je te delen in 3,2,1 … GO!

Op de tweesprong van moeten en willen is geschreven door Elle Luna, een schrijfster, kunstenares en ontwerpster uit Amerika. Op een random dinsdagochtend publiceerde ze een essay genaamd ‘on the crossroad between should and must’ op medium.com. En met succes! In een paar weken tijd werd het artikel ruim een kwart miljoen keer gelezen. Ze kreeg zoveel positieve reacties dat ze besloot het artikel te herschrijven en uit te breiden tot een boek waarin Elle deelt waar zij op haar ontdekkingsreis het meeste aan heeft gehad. Op de tweesprong van moeten en willen gaat over wat je doet, wat je écht wilt en de altijd terugkerende keuze tussen moeten en willen. Het is geen boek met antwoorden maar wél van herkenning, van zinnige vragen en stof tot nadenken wat nét dat zetje op weg naar jouw bestemming geeft.

Mooiste hoofdstuk

Het hoofdstuk wat me het meeste heeft geraakt is het tweede deel, waar de vraag ‘waarom we van alles moeten’ centraal staat. Het deed me denken aan de blogpost die ik eerder schreef met de vraag ‘Is there something in your way? Can you move it?‘ over wat je tegenhoudt om te doen wat je wilt doen en te zijn wie je bent. Elle haalt in het boek een heel mooi metafoor aan wat me ontzettend intrigeert.

Stel dat je in een gevangenis zit en je wilt ontsnappen. Wat moet je dan als eerste weten? Allerlei dingen worden genoemd, zoals weten wie de bewaker is, wie de andere zijn waarmee je gevangen zit of waar de sleutel is. Maar niets van dat, is het antwoord. Het gaat erom dat je weet dat je gevangen zit. Ofwel – en dat is mijn eigen interpretatie – je moet weten waarom je niet vrij bent, wat je tegenhoudt om te doen wat je wilt doen en te zijn wie je echt bent. Het omschrijft echt zo goed hoe ik me lange tijd heb gevoeld! Ik wist lang niet wat ik met mijn leven moest en was driftig op zoek naar de oplossing – de sleutel en de bewaker ofwel een nieuwe baan. Door me te focussen op mezelf, op wat ik nodig heb en door hulp te zoeken bij een coach, kwam ik erachter wat me tegenhield, wat mijn gevangenis was en hoe ik daaruit kon komen. Ik vond daarom ‘waarom we van alles moeten’ echt het állermooiste hoofdstuk. Het zette me aan het denken en het verwoordde hoe ik als coach dienstbaar kan zijn in het transformatieproces. Alles viel op zijn plaats. Magisch!

Wat me bij zal blijven

Of je nu twintig bent of veertig, of je nu aan het begin van je carrière staat of er middenin zit. De keuzes tussen willen en moeten is een herhaaldelijk proces, een cyclus, iets wat steeds opnieuw in een ander hoedanigheid terugkomt. Steeds weer sta je op het kruispunt van moeten en willen. Het is iets wat ons bindt, wat het leven maakt. Dat realiseren vind ik fijn en geeft me, ondanks de onzekerheden die de cyclus met zich meebrengt, op de een of andere manier veel rust.

Dit zette me aan het denken

In het boek spreekt Elle over ‘moeten’ met de definitie dat het gaat om hoe anderen willen dat jij leeft. Het heeft me sindsdien erg doen nadenken. Want is dat eigenlijk wel zo? Ik twijfel. Dat het invloed heeft, dat is absoluut zo maar soms is het ook je eigen keuze om dingen te moeten. Neem bijvoorbeeld het gevoel dat je een goede baan moet hebben, een huis moet kopen, moet trouwen en kinderen moet krijgen. Van wie moet je dat dan? Van de maatschappij? Omdat het ‘hoort’? Moeten kan volgens mij ook iets zijn dat je jezelf oplegt of iets zijn waarvan je denkt dat het moet, terwijl dat gevoel niet perse op iets is gebaseerd.

Zo had ik het nog niet bekeken

Grofweg kun je vier redenen noemen om iets niét te doen: gebrek aan geld, tijd, ruimte en energie. Elle heeft het echter niet over energie, maar over kwetsbaarheid. Over de twijfels, de ‘stel-dat-het-niet-lukt’ gevoelens. Precies de fase waarin ik me nu bevind en jongens, wat vond ik het een partijtje fijn én confronterend tegelijk om dat te lezen. Alleen het lezen dat Elle dat ook zo heeft meegemaakt, dat het dus helemaal niet raar is én dat ze praktische oplossingen geeft en tips om erover na te denken, zorgt ervoor dat ik er met een hele andere bril naar kijk. Dat biedt perspectief!

Waarom jij het ook zou moeten lezen

Zodra ik het boek opensloeg wist ik het stiekem al. Dit is zo’n heerlijk boek waarbij ik op elke pagina wel een post-it wilde plakken, een foto ervan wilde maken of wilde delen met de eerstvolgende die in de buurt zit – van geliefde tot random persoon in de trein – omdat het zó goed is. Echt hoor, van mooie zinnen die mijn gevoel zó goed verwoorden tot geweldige quotes, dan je kunt me opgeven hoor. Daarnaast vind ik het bewonderenswaardig hoe Elle een ‘zwaar’ onderwerp als deze, toegankelijk weet te maken. Het is de vormgeving in combinatie met de manier waarop Elle schrijft: heel herkenbaar, écht zoals het is en heel persoonlijk, wat ervoor zorgt dat ik het – afgezien van de momenten dat ik het even weg heb gelegd om even erover na te denken – in een ruk heb uitgelezen. Het zorgt voor een groot feest van herkenning en dat is FIJN! Als je behoefte hebt aan herkenning, aan fijn denkvoer en een beetje richting in jouw struggle op jouw tweesprong van moeten en willen, dan moet je dit boek echt lezen. Als je wilt natuurlijk.

De tweesprong van moeten en willen kost € 19,99 en is o.a. te koop via bol.com.

27 Reacties

 1. februari 20, 2017 / 08:56

  Ooh dit klinkt ook echt als een boek voor mij! Ik zet hem meteen op m’n lijstje :)

  • Melle
   Auteur
   februari 20, 2017 / 12:16

   Zo leuk! Ik ben echt benieuwd wat je ervan vindt :) Laat je het weten? Liefs!

 2. februari 20, 2017 / 09:21

  Wat een leuk boek! Heerlijk gevoel is dat he, als je op iedere pagina wel een marker wilt zetten! Ik ben vandaag met zo’n gevoel opgestaan, de wereld aanpakken en zin om zóveel dingen te doen! Misschien een goed moment om een inspirerend boek erbij te nemen en door te pakken. Happy Monday!

  • Melle
   Auteur
   februari 20, 2017 / 12:17

   Oo heerlijk zeg, YEES! Ik moet zeggen, ik heb ook wel weer zin om iets nieuws te lezen. Gelukkig staat mijn boekenkast nog vol dus dat moet goed komen. Mocht je trouwens nog aanraders hebben, dan zijn ze erg welkom :) Liefs!

 3. Esmee
  februari 20, 2017 / 09:40

  Klinkt heel interessant! Ik moet van mezelf ook altijd een heleboel… Zowel dingen die ik moet doen als doelen die ik moet behalen of een bepaald beeld wat ik voor me heb dat ik wil zijn. Ik probeer daar de laatste tijd steeds meer bij stil te staan, maar dat is best nog wel lastig. Klinkt alsof deze aanrader precies in mijn straatje past!

  • Melle
   Auteur
   februari 20, 2017 / 12:19

   Er zo stil bij staan en je er bewust van worden van wat je voelt en wat je erbij denkt is volgens mij al een hele goede stap. Zo te lezen is dit boek inderdaad echt iets wat je erbij kan helpen. Mocht je het gaan lezen, laat je dan weten wat je ervan vond? Ik ben echt heel erg benieuwd! xx

 4. februari 20, 2017 / 09:45

  Ik heb ‘m toevallig ook net uit! Niet een gigantische eye-opener maar wel een boek waarvan je met elke zin half schuldbewust denkt ‘ja, eigenlijk is dat wel zo… Waarom doe ik dat?’

  • Melle
   Auteur
   februari 20, 2017 / 12:20

   Oo wat goed! Heel herkenbaar inderdaad. Dan ga je je echt eens afvragen waarom je dingen doet zoals je ze doet en waarom ze gaan zoals ze gaan. Vet interessant! :)

 5. februari 20, 2017 / 14:23

  Omg, ik lees as we speak ook dit boek! Echt heerlijk en past heel goed bij jou :)

  • Melle
   Auteur
   februari 20, 2017 / 14:33

   Wat een mega goede timing zeg en wat tof dat je er ook zo van geniet. Toch fijn om dit soort dingen te kunnen delen :)

 6. februari 20, 2017 / 16:03

  Wat een fantastisch boek lijkt me dat! Ik kan daar ook zo van opknappen haha :) Het kan echt zo een eye-opener zijn die je net nodig hebt.

  • Melle
   Auteur
   februari 20, 2017 / 16:48

   Jaaa dat is het absoluut, echt een aanrader :) Wat ik ook zo mooi vind is dat Elle het boek begint met dat je het leest of open doet op een goed moment, dat vind ik zo intrigerend want ik denk dat dat zeker zo is! Precies hoe je het omschrijft, echt een eye-opener.

 7. februari 20, 2017 / 18:21

  Dat klinkt echt als een fantastisch boek die ik zeker eens ga aanschaffen!

  • Melle
   Auteur
   februari 20, 2017 / 20:34

   Echt een aanrader! Ben benieuwd wat je ervan vindt :) Alvast veel leesplezier!

 8. februari 20, 2017 / 20:27

  Ik ben er wel eens heel erg over gaan nadenken wat ik nou eigenlijk wilde en toen werd mijn leven ineens heel erg ingewikkeld. Maar ik kwam waarschijnlijk tot dezelfde conclusie als haar, dat je meestal best wel goed weet wat je wilt, alleen dat je je hiervan laat weerhouden door allerlei angsten (‘mijn’ gevangenis). Ik ben voorlopig even klaar met zelfhulpboeken, maar daarna ga ik hem vast eens lezen.

  • Melle
   Auteur
   februari 20, 2017 / 20:38

   Het uitzoeken hoe die gevangenis in elkaar zit, dat is lastig! Heel veel plezier en sterkte daarmee, ik weet hoe naar het soms ook kan zijn. Wat ik ook zo mooi vind is dat Elle het boek begint met dat je het leest of open doet op een goed moment. En zo zal dat bij jou ook zijn :) Whenever you’re ready <3

 9. februari 21, 2017 / 08:35

  Ja besteld!! Ik worstel precies met dezelfde dingen als jij. Stomme dertigers dilemma. Ik heb vanaf morgen een week vakantie, lekker skiën, en dat boek gaat mee. Bedankt voor je tip!

  • Melle
   Auteur
   februari 21, 2017 / 10:57

   Oooo yeheeeees, alvast heel veel plezier op vakantie en met het lezen van het boek! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt <3

   • februari 21, 2017 / 13:37

    Dank je wel! Ja, ik ook. Ik heb straks genoeg avondjes om het boek te lezen

 10. februari 21, 2017 / 10:27

  Dat gevoel van ‘moeten’ is ook iets waar ik de laatste tijd mee zit en waar ik dan ook onzeker van word. Ik geloof dat ik dit boek moet (wil!!) lezen.

  • Melle
   Auteur
   februari 21, 2017 / 11:00

   Heel herkenbaar en in dat geval is het boek ook echt iets voor jou. Alvast veel plezier met lezen!

  • Melle
   Auteur
   februari 21, 2017 / 21:33

   Absoluut! Ik dat geval staat hij prima op je leeslijst. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 11. februari 21, 2017 / 21:42

  Oh dat klinkt zo herkenbaar, dingen ‘moeten’. Dit boek gaat op mijn lijstje :)

  • Melle
   Auteur
   februari 22, 2017 / 09:42

   OEH JAAA! Ben echt benieuwd wat je ervan vindt, denk dat het je zeker gaat helpen :)

 12. februari 22, 2017 / 19:45

  Klinkt ook voor mij herkenbaar! Ik leg mezelf altijd te veel druk op, dat probeer ik af te bouwen. En dat stukje over die gevangenis is zo mooi! Ik heb mezelf al zolang opgesloten in die gevangenis, maar ik heb de sleutel te pakken. Nu hem nog in het slot steken en omdraaien! Oftewel, ik besef wat mij tegenhoudt om te zijn wie ik wil zijn, en ik probeer dat los te laten. Want er is zoveel gebeurd omdat ik fouten heb gemaakt. Maar we zijn allemaal mensen, ook ik. I’m only human. En als mensen niet willen inzien dat ik ook fouten maak en me daarop blijven vastpinnen, is dat voortaan gewoon hun probleem. Want ik ga verder, fouten maken hoort bij het leven. Als mensen zich op die manier in hun eigen gevangenisje van woede willen opsluiten, mij niet gelaten. Maar ik kies denk ik toch voor de vrijheid en mijn eigen leven ;) Ik weet dat dit verschrikkelijk mysterieus en onsamenhangend klinkt maar ik moest het even kwijt. Ik kan geen namen gebruiken want het blijft tenslotte vrij internet. Maar ik denk dat mijn punt wel duidelijk is :) Mooie blogpost! Ben ook wel benieuwd naar dit boek!

  • Melle
   Auteur
   februari 23, 2017 / 10:02

   Ik vind het verschrikkelijk geweldig, prachtig en krachtig klinken. WAAUW! Dankjewel, maar echt. Zo onwijs knap van je dat je het zo voelt en zo kunt verwoorden, echt heel inspirerend. Had ik dat al gezegd? Dankjewel daarvoor echt, HEEL VEEL HARTJES!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.