Zo doe je dat | Van idee naar droombaan in 3 tips

Het is zó leuk en ik weet niet eens of ik het al aan je heb verteld. Sinds dit jaar blog ik namelijk voor SmartUp Network! Hét carrièreplatform voor échte girlbosses zoals jij. Online vind je er hele toffe en handige blogs over alles wat je met carrière te maken heeft en offline kun je events bijwonen zoals Inspiring Influencers. Voor mijn eerste blogpost die afgelopen maand online kwam ben ik geïnspireerd door mijn coachee, die wel een idee had wat ze nou zou willen doen maar geen idee hoe ze dit tot een concrete baan zou kunnen vormen. In deze blogpost geef ik je tips zodat je direct aan de slag kunt: op weg naar jouw droombaan!

She turned her can’ts in to cans and her dreams into plans

JOUW IDEE IS EEN EERSTE ELEMENT VAN JOUW DROOMBAAN

Een vaag idee. “Wat heb je daar nou aan?”, zul je denken. Ontzettend veel! Jouw vage idee is de eerste stap naar jouw droombaan. Bedenk welke stappen je moet zetten om jouw vage idee om te zetten in een droombaan. Welke vragen kun je jezelf stellen? Hoe maak je je vage idee concreter?

Stel dat het je superleuk lijkt om evenementen te organiseren. Dat klinkt ontzettend vaag – want ja, evenementen organiseren, dat is zo breed dat je het in elke functie kunt doen. Aan de andere kant geeft het al wel richting. Je kunt nadenken over hoe jouw ideale evenement eruit zou zien. Wie zouden er dan komen? Zijn dat er veel of is het een kleinschalig evenement? Is het een hele dag en wat zou het thema zijn? Maak jouw vage idee concreet. Het is eigenlijk een brainstorm met jezelf. Deze ideeën maken je droombaan niet alleen concreet, maar kun je ook gebruiken wanneer je een vacature voorbij ziet komen die in dit straatje past, zelfs als het eigenlijk buiten jouw eigen vakgebied is. Hoe tof is het om te openen met: “mijn ideale event gaat over marketing, is gevuld toffe sprekers en workshops en is hét jaarlijks terugkerende evenement waar mensen naartoe gaan om te ontmoeten, te inspireren en te netwerken.”

ZIE JE HUIDIGE SITUATIE ALS SPRINGPLANK

Wanneer je idee concreet begint te worden, zul je merken dat de energie door je lijf begint te stromen. Je bent op de goede weg! Het liefste zou je direct je baan opzeggen en ergens anders aan de slag gaan. Maar voordat je dat gaat doen is het een goed idee om te bedenken wat jouw huidige situatie je al kan bieden. In plaats van dat je huidige situatie je een naar en belemmerend gevoel geeft waarin het lijkt alsof je vast zit en niet vooruit komt, kun je je richten op de mogelijkheden die deze situatie biedt. Hoe kun je je huidige situatie gebruiken om dichter bij je droombaan te komen? Terug naar het voorbeeld: kijk of je in je huidige functie al een keer een evenement kunt organiseren. Dat kan voor de klanten van het bedrijf maar een supertof bedrijfsuitje telt natuurlijk net zo goed (lees hier de blog over het organiseren van bedrijfsuitjes) ! Op die manier kun je die positieve energie al heel snel omzetten in iets concreets én doe je tegelijk ervaring op.

VRAAG JEZELF EENS AF: WAT HEB IK NODIG?

Hoe verder je komt in het proces, hoe beter je weet wat je wilt – en wat je niet wilt. En tijdens dat proces zul je ongetwijfeld tegen dingen aanlopen. Praktische zaken maar ook blokkades in jezelf. In het proces van het concretiseren van je droombaan wil ik je dan ook meegeven om af en toe een stapje terug te doen en jezelf af te vragen: wat heb ik nodig? Misschien is dat antwoord meer tijd of meer geld, maar het antwoord kan ook zijn: meer zelfvertrouwen, kennis of skills om beter te plannen. Je hoeft immers niet alles alleen te doen. Juist door met mensen te praten over je dromen begint het steeds meer te leven én kunnen zij je helpen om steeds verder te komen. Of het nu iemand is die al (deels) doet wat jij wilt gaan doen of dat je op zoek gaat naar een coach.

Wat heb jij gedaan om je droom concreet te maken?

Mijn nieuwe blogpost voor SmartUp Network – die gaat over hoe je je talenten kunt ontdekken én hoe je ze kunt presenteren – komt er gauw aan! Ik zal het even delen via Facebook als het zo ver is. YAY!

22 Reacties

 1. februari 22, 2017 / 08:29

  Superinteressant dit. En misschien niet alleen voor beginners, want ook als je al een tijdje bezig bent, kun je opeens in de knoop raken. Dan is het soms wel goed om weer terug naar de basis te gaan en te kijken naar wat je al hebt en wat je er nu mee kunt doen

  • Melle
   Auteur
   februari 22, 2017 / 09:49

   Toevallig dacht ik daar gisteren ook aan, juist omdat ik er zelf ook middenin zit. Super interessante gedachte, dankjewel voor de reminder! Liefs <3 xx

 2. februari 22, 2017 / 08:36

  Mooi en inspirerend artikel Melle. In de tip van wat je huidige werk je kan bieden, herken ik mezelf erg in. Ik weet echt wat ik wil – dat is schrijven, fotograferen en mijn blog tot mijn droombaan laten leiden. Mijn huidige baan zie ik als een soort opstapje. Ik heb bijvoorbeeld de kans gekregen of voor het platform van mijn vestiging stukjes te schrijven en deze te publiceren (inclusief foto’s). Naast deze leuke uitdaging zie ik mijn huidige baan toch ook als inkomsten, die ik met mijn blog nog niet kan realiseren. Misschien hard gezegd maar zo is het wel?

  • Melle
   Auteur
   februari 22, 2017 / 09:44

   Ik vind dat zó knap en inspirerend dat je het zo ziet! Maar echt hoor, ik vind dat soms best wel lastig en heb dan eerder het gevoel dat werk – ondanks dat het mega leuk is en dat ik het erg naar mijn zin heb – me tegenhoudt in mijn wens om mijn bedrijf tot mijn baan te maken. Dus hoera voor jou en je inspirerende reactie :) YAY! Dankjewel <3

 3. Sonja
  februari 22, 2017 / 08:44

  Goede tips! Wil ik ook weer eens even aan de slag, ik ben het de laatste tijd een beetje kwijt wat ik ook al weer met m’n toekomst wil. Ook fijn dat je het een proces noemt: dat is het voor mij ook echt heel erg. Oh, en hoe tof dat je voor dat platform blogt! Het klinkt echt superleuk! :)

  • Melle
   Auteur
   februari 22, 2017 / 11:19

   Het is net als heb boek ‘op de tweesprong van moeten en willen’ waar ik maandag een artikel over schreef. Het is echt een proces, ik begin het steeds meer in te zien! Net als Mylene zegt, dan ben je onderweg en dan af en toe weer even de balans opmaken en terug naar de basis. Interessant!

 4. februari 22, 2017 / 11:20

  Zulke fijne tips! Ik vind het nog steeds lastig om te bepalen wat nu echt mijn ‘droombaan’ is. Ik begin in maart met een nieuwe baan waar ik ontzettend veel zin in heb, maar om nu te zeggen dat het mijn droombaan is… dat weet ik eigenlijk niet. Maar je hebt gelijk met je springplank: van alle ervaringen leer je nieuwe dingen en leer je jezelf ook beter kennen. Dus elke nieuwe ervaring is sowieso eigenlijk een stapje dichter bij jezelf en je droom ?

  • Melle
   Auteur
   februari 22, 2017 / 14:53

   Oeh, jaaaa dat is helemaal waar! Zo ontdek je steeds beter wat je leuk vindt en wat niet. HOERA! En alvast heel veel plezier! xx

 5. februari 22, 2017 / 14:53

  Hele fijne tips, hier heb ik zelf heel veel aan :) Ik denk dat ik zelf al meer bij stap 2 begin te komen en dat voelt zó fijn!

  • Melle
   Auteur
   februari 22, 2017 / 14:54

   Wat súperleuk om te lezen, YEES! En echt goed bezig Nathalie, zet ‘m op!

 6. februari 22, 2017 / 18:30

  Heel inspirerend! Zet me meteen aan het denken en er komen allerlei ideeën naar boven :D

  • Melle
   Auteur
   februari 23, 2017 / 10:03

   OOO JAAA wat goed, dat was preciés de bedoeling. YEES!

 7. februari 22, 2017 / 19:47

  Als ik dit lees, voel ik hoe graag ik een boek wil uitgeven en illustrator wil worden. Het zijn beide dingen waar ik van droom. En nu zijn het nog vage ideetjes, maar ik ga ervoor werken en knokken en zorgen dat ze realiteit worden. Want ik wil dit bereiken in het leven. Ik voel het dat dit het is voor mij :) Inspirerende blogpost!

  • Melle
   Auteur
   februari 23, 2017 / 10:04

   Dat je het zo helder voor ogen hebt is echt zo waardevol! Dat maakt het namelijk een stuk ‘makkelijker’ om te bedenken wat je daarvoor nodig hebt om het te realiseren. Je hebt je ultieme doel wat je al helemaal voor je ziet. En nu ernaar toe. Zet ‘m op! Ik weet echt zeker dat het gaat lukken <3

 8. februari 22, 2017 / 20:23

  Yes, ik ben aan het afstuderen en hard op zoek naar mijn droombaan. Hier heb ik echt wat aan, super fijn! :)

  • Melle
   Auteur
   februari 23, 2017 / 10:05

   Fijn zeg, hoera! En heel veel plezier en succes met het afstuderen. Toi toi toi!

 9. februari 22, 2017 / 21:26

  Heel mooi! Passende aanvulling ook op mijn Dreamjob interviews die ik met bloggers deed. Zo inspirerend was dat ook, net als dit artikel!

  • Melle
   Auteur
   februari 23, 2017 / 10:06

   Ik vond die interviewreeks ook zo leuk! Al helemaal omdat ik er zelf ook aan mee mocht doen :) YEES!

 10. februari 23, 2017 / 10:35

  Wat super leuk dat je ook voor hen mag bloggen! Ik ben zelf vorig jaar mijn eigen bedrijf gestart en dat voelt zo goed!

  • Melle
   Auteur
   februari 23, 2017 / 11:02

   Jaaa, echt mega leuk! En wat goed zeg, ik heb stiekem net al even op je website gekeken en het ziet er zó mooi uit! <3

 11. februari 23, 2017 / 11:40

  Mooi omschreven! Het is inderdaad heel belangrijk om jezelf te vraag te stellen: waar word je gelukkig van? Wat ligt je passie? Durf in het diepe te springen en knoppen door te hakken als het werk niet is wat je ervan dacht.

  • Melle
   Auteur
   februari 24, 2017 / 09:46

   Vooral dat laatste, daar kan ik nog wel wat van leren want man man man, wat denk ik op die momenten vaak dat ik gewoon moet doorgaan. Dank voor de tip! :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.