Happy new monday | 5 tips om je ritme vinden in het nieuwe jaar

Als ik niet meer weet welke dag het is, lekker eten de standaard is en ik tot laat op blijf en ‘s ochtends uren kan blijven liggen weet ik het zeker: het is écht vakantie! En hoewel het gevoel van vakantie fijn is, is het ook fijn als het is afgelopen. Immers, weer actief aan de slag gaan en werken aan datgene waar jij blij van wordt – naast trainen voor een Netflix marathon. Vandaag is dé dag dat we állemaal – al dan niet met frisse tegenzin – weer aan de slag gaan. De vakantie is officieel afgelopen! Met deze tips hoef je niet op te zien tegen die eerste school- of werkweek. Laat die maandag maar komen!

Slapen én opstaan als een baas | Als er iéts is wat tijdens mijn vakantie een beetje best wel door de war gaat, dan is het wel mijn slaapritme. De vakantie vraagt immers om lang opblijven en lekker uitslapen. De eerste weken na de vakantie is het sowieso allemaal weer even aftasten hoe het ook alweer moest. Dus ik stel voor, begin met de basis: energie. Op tijd opstaan én op tijd naar bed gaan. En ja, zelfs in het weekend als ik vriendlief mag geloven. Toen ik opmerkte dat alles wat hij zegt tegen hem gebruikt kan worden, was hij het het er ineens toch niet zo mee eens. Maar hé, dit is stiekem wel dé tip voor energie!

Kom maar door met die plan skills | Wat staat er op jouw lijstje om weer fanatiek op te pakken? Kom maar door met die plan skills! Van sportmomenten tot afspraken met vriendinnen. Plannen is de key. Het állermoeilijkste is om ook tijd voor jezelf in te plannen. Ik kan nog wel eens uit enthousiasme drie avonden achter elkaar iets plannen. En ja, dan is de oma in mij die daar de hoek om komt kijken. Ik kreeg laatst van Irene de tip – en ik ben het daar dus helemaal mee eens – om je innerijke oma eens wat vaker te omarmen. Doe het eens! Zo’n burgerlijk avondje op de bank of gewoon even niks doen tussen de drukke avonden met vrienden en in de sportschool zijn het állerfijnst.

Goede voornemens zijn voor het héle jaar, niet voor de eerste weken | Maar echt. Lees het nog een keer en laat het nog even tot je doordringen. Volgens mij is dit namelijk precies de reden waarom mensen relatief snel afhaken van hun goede voornemens. Geef jezelf de tijd om het ritme langzaam te hervinden. Ga een of twee keer naar de sportschool in plaats van die gewilde drie keer of koop toch nog een keer lunch in de kantine omdat het niet is gelukt om alle maaltijden zelf te maken. Het is helemaal prima. Take it slow

Weer naar school moeten of gaan werken betekent niet einde vakantiegevoel | Vorige week stond het centraal in de allereerste mail van het #52blijemaandagen project – waarvoor je je uiteraard altijd nog kunt inschrijven. Hoe begin jij het nieuwe jaar? En belangrijker nog, waar kijk jij komend jaar naar uit? Maak vast een lijstje met dingen die je in het weekend gepland hebt om te doen. Dat maakt de eerste weken absoluut een stuk fijner! Daarnaast is het ook ontzettend leuk om op te schrijven wat voor doelen je hebt voor je werk of studie. Zo lijkt het mij onwijs leuk om voor Blog Society eens een bloggers event te organiseren. Hoe tof! Ik denk dat ik dat maar eens op mijn lijstje ga zetten voor dit jaar. Het idee alleen al maakt me enthousiast. FIJN!

Maak een doelijstje voor de hele week ipv een dag | Zo’n eerste week weer terug naar de dagelijkse dingen zorgt bij mij voor een belachelijk lange doelijst. En of dat nou enthousiasme is of vanuit de druk dat ik wil presteren, ik moet ook een beetje de tijd nemen om er weer in te komen. Rome is ook niet in een dag gebouwd. Dus in plaats van een doelijst voor een dag, kun je eentje maken waaraan je de hele week kan werken. Super fijn! Vooral als er tussendoor nog allerlei dingen komen. Aan alles is gedacht! Het interview met Anne Pleun over haar maandag was trouwens echt mijn inspiratie voor deze tip. Dus mocht je het nog niet gezien hebben, klik dan hier!

Wat is jouw tip om na de vakantie weer in het ritme te komen?

40 Reacties

 1. januari 9, 2017 / 08:36

  Ah, dit artikel komt als geroepen. Vanmorgen weer begonnen met werken en ik moet zeggen dat het toch altijd wel weer even wennen is. Jezelf bij elkaar rapen en met volle kracht vooruit, denk ik dan..

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 10:39

   Haha herkenbaar hoor! Ik had dat vorige week maar merk het vandaag ook erg om me heen. Hier bij #workmode is ook iedereen weer écht begonnen, dat zie je alleen al aan de hoeveelheid mensen die er nu zijn en vorige week niet. Zet ‘m op en rustig aan! Komt helemaal goed :)

 2. januari 9, 2017 / 09:02

  Sinds 2 januari ga ik elke dag 6.15 uit bed in plaats van 7.30 en ik vond mezelf altijd 200% avondmens, maar dit is zo fijn! Ik voel me echt MEGA productief en voldaan. En die inner oma omarmen is inderdaad echt héérlijk. Tegenwoordig geniet ik er echt van om een avondje duf op de bank te hangen haha.

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 10:41

   Kwart over zes. HOE DAN! Dat vind ik echt mega knap zeg, wauw! Ik snap wel dat je je daardoor productief voelt. Echt een note to self dat ik – als morgen de wekker gaat – ook direct moet opstaan. Het heeft zo veel effect op de hele dag! En hoera voor de oma!

 3. januari 9, 2017 / 09:23

  Ik had afgelopen week niet echt vakantie, maar qua ritme was het wel opeens een soort vakantie. Ik had in december extreem veel gewerkt en moest ook elke dag vroeg opstaan. Om dat te compenseren mocht ik afgelopen week iets vaker uitslapen. Het werd een standaard in plaats van een cadeautje. Dus deze week ligt de wekker weer aan de andere kant van de kamer en ga ik elke dag vroeg naast mijn bed staan, yeah!

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 10:42

   Haha, dat is wel een goede manier om op te staan. Wel fijn hoor even die rust, maar nu weer met volle kracht vooruit. HOERA!

 4. tussenmarsenjupiter
  januari 9, 2017 / 10:26

  Oooh wat lief dat je m’n oma tip gebruikt! :D ♥ Ik vind het zelf echt helemaal geweldig! Ik vind het vrij makkelijk om op tijd te gaan slapen. Ik ben om 22u altijd al zo moe dat ik gewoon in slaap kan vallen waar ik ben. Haha. Opstaan gaat wel iets moeilijker. Ik sta vrij laat op (vind ik zelf, om 8u). De keren dat ik om 7u of 7u30 mijn alarm zet om nog wat dingen te doen (zoals sporten), blijf ik toch liggen. Maar ik ga er deze week werk van maken om het toch te doen! Zo’n weekdoelenlijstje maak ik ook altijd in mijn agenda. Dan kan je zelf nog kiezen wat je wanneer kan doen.

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 10:43

   Ja precies! Het weekdoelijstje heeft mij vorige week ook erg goed geholpen. Ik ga (proberen) morgen ook direct op te staan. Echt :)

 5. januari 9, 2017 / 12:14

  Oef Melle! En dit op de maandag dat ik bleef liggen tot half 10 omdat ik vannacht amper sliep :( Wij gaan tegenwoordig in het weekend ook vaak vroeg naar bed, vooral mijn vriend heeft er anders last van dat hij op zondag niet kan slapen en zijn week helemaal moe begint (ik was ziek, dus mijn slapeloze zondagnacht telt niet mee!) “Daarnaast is dat ook heel leuk, want zo heb je echt zoveel tijd in je weekend om leuke dingen te doen”, aldus mijn innerlijke oma ;)

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 14:05

   Precies! Dat was ook mijn gedachten :) Dus hoera daar voor meer quality time tijdens het weekend met lieve mensen. YEES!

 6. januari 9, 2017 / 13:43

  Wanneer je direct opstaat voel je jezelf ook beter haha. ik moet er ook echt mee beginnen! je hebt dit weer heerlijk getypt

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 14:09

   Jaaaaaaaa we gaan er samen tegenaan. WIIEEHOO!

 7. Katrien
  januari 9, 2017 / 14:12

  De innerlijke oma-omschrijving, zalig!! :-)

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 19:57

   Jaaaaaaaaaaa lekker!

 8. januari 9, 2017 / 19:45

  Op tijd slapen en op tijd weer uit bed is iets wat mij goed helpt. Alleen is het begin zo vervelend als je uit een uitslaap ritme moet komen hè, haha. Bedenken en opschrijven watvoor leuke dingen er gepland staan voor in het weekend vind ik ook heel fijn en helpend! Dat motiveert op één of andere manier toch om de week door te komen en ook minder leuke dingen te moeten doen. :)

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 19:57

   Precies! Dan weet je weer even waar je het voor doet :)

 9. januari 9, 2017 / 19:57

  Ik had net 3 dagen vrij en moest vandaag terug starten. Best lastig vond ik het. Als het van mij afhing bleef ik voor altijd in mijn bed liggen ;) Dat kan helaas niet, maar goed. Wat mij helpt, is zeker op tijd in mijn bed zonder enige afleiding voor het slapengaan. Toen ik op mijn nieuwe job begon had ik het knap lastig met die vroege uren (ik weet zeker dat je mij nu uitlacht met wat ik vroeg noem), maar ondertussen ben ik het al gewoon. Ik ben het zelfs al zo gewoon dat ik op vrije dagen amper nog kan blijven liggen tot ‘s middags (wat vroeger wel het geval was :p )

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 20:00

   Haha heeel herkenbaar. En voor mij is vroeg ook niet heel vroeg en uitslapen is daarom in het weekend ook tot 9 uur (in plaats van rond half 8 opstaan). Dat wordt nog wat met Stephan die straks aan zijn nieuwe baan begint en zijn onregelmatige werktijden.

 10. januari 9, 2017 / 21:03

  Nieuwe doelen bepalen is bij mij het punt niet, maar er dan ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan en volhouden… da’s een ander verhaal. Sommige doelen zijn in mijn ogen dan opeens heel groot en vervolgens weet ik niet welke stappen ik moet zetten om mijn doel te bereiken (of ik wil te snel, dat komt ook nogal eens voor ;-) En per saldo gebeurt er dan dus…. niets.
  Terwijl ik in mijn werk mega-goed kan plannen, doe ik privé maar een eind. Ik ben nu “toevallig” afgelopen weekend begonnen met een planning te maken voor deze week en dat doe ik vanaf nu iedere week. Ik moet mijn doel als het ware in hapklare brokjes opknippen en dan lukt het dus wél. Ik heb nu al een paar dingen van mijn planning af kunnen strepen en ben helemaal blij!

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 21:23

   Die doelen, dat is en blijft vaak zo’n lastig ding! Ik weet niet of je bent ingeschreven maar toevallig ging de nieuwsbrief – in het kader van #52blije maandagen – daar over :) Met de zogenaamde WOOP-methode blijkt het opeens een stuk makkelijker én leuker te zijn. Je kunt het hier terug lezen http://us14.campaign-archive2.com/?u=40b4faa63456060d06a0d29f1&id=369e43b35a&e=b3785a1401. En jeetje wat goed met je doelijstje. Lekker bezig en wat voelt dat goed zeg om nu al wat dingen af te strepen. FIJN!

   • januari 9, 2017 / 21:31

    Thanks! :-)) Ik ben, ook niet geheel en al toevallig waarschijnlijk, sinds afgelopen weekend ingeschreven voor de nieuwsbrief. Met die tips ga ik zéker deze week nog aan de slag!

    • Melle
     Auteur
     januari 9, 2017 / 22:07

     Oo superleuk! Yeheeees :)

 11. Melle
  Auteur
  januari 9, 2017 / 21:22

  Die doelen, dat is en blijft vaak zo’n lastig ding! Ik weet niet of je bent ingeschreven maar toevallig ging de nieuwsbrief – in het kader van #52blije maandagen – daar over :) Met de zogenaamde WOOP-methode blijkt het opeens een stuk makkelijker én leuker te zijn. Je kunt het hier terug lezen http://us14.campaign-archive2.com/?u=40b4faa63456060d06a0d29f1&id=369e43b35a&e=b3785a1401. En jeetje wat goed met je doelijstje. Lekker bezig en wat voelt dat goed zeg om nu al wat dingen af te strepen. FIJN!

 12. januari 9, 2017 / 22:35

  Toen ik vanmorgen moest opstaan, moest ik toch wel even slikken. Ondanks ik mijn opleiding graag doe, vroeg opstaan doet altijd een beetje pijn. Tot ik op school kwam, dan was ik dat weer allemaal vergeten. Alleen voelde ik wel hoe moe ik was na een schooldag van 8u tot 16u50 toen op de bus zat. Maar ik ben blij dat ik weer naar school mag :) Niet iedereen heeft namelijk de kans om de opleiding te volgen die hij of zij echt graag doet. Ik wens je een fijne week toe! xxx

  • Melle
   Auteur
   januari 10, 2017 / 09:13

   Herkenbaar! Maar moe zijn na een schooldag mag ook gewoon, vooral in de eerste weken :) Veel plezier! x

 13. januari 10, 2017 / 02:44

  Melle 1000 maal dank voor deze geweldige tips! Ik moet morgen weer beginnen (want vandaag was hier een feestdag) en ik zie er meer dan tegenop. Sowieso tegen het werk, maar dat is een ander verhaal haha. Jimmy en ik heb honderden plannen om voor onszelf te beginnen, om iets op te starten en wat gaan te verkopen. Nu alleen nog in uitvoering brengen. Ik wil weer energie krijgen van werk en iets doen dat ik écht leuk vind. Ik hoop echt dat we tenminste een begin hebben met iets dit jaar. Nu morgen dus weer in het ritme komen, vroeg opstaan en dus zo direct vroeg naar bed (ja dat is één van mijn doelen en die moet en zal ik behalen haha) en morgen is het plan om na 2 maanden weer naar de sportschool te gaan. Dat ritme is er dus echt totaal uit dus ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Ik ga ook één dag minder sporten heb ik al besloten, dus 2 keer in de week nu. Je bent een grote inspiratie en hulp voor mij, dankjewel en een fijne week toegewenst! x

  • Melle
   Auteur
   januari 10, 2017 / 09:11

   Vind het zo lief dat je zegt dat ik jou inspireer en help! Want weet je, jij doet dat dus ook voor mij :) Dat ritme vinden, dat heb ik niet voor niets geschreven ;) Vooral ook met het sporten en werken is dat echt een dingetje. Toen ik gisteravond op de bank zat YouTube filmpjes te kijken kon ik er bijvoorbeeld niet echt van genieten. Zat ik wéér achter dat stomme scherm. Jij laat me maar weer zien waar ik het voor doe, voor de energie die vrijkomt bij dingen die ik echt leuk vind en dat ik even toe mag geven aan het moment. Dankjewel daarvoor! We gaan er samen vandaag weer tegenaan. O en je plannen klinken zoooo tof! Ik ben echt benieuwd :)

  • Melle
   Auteur
   januari 10, 2017 / 09:08

   Haha kan! Of natuurlijk vandaag al :) Het is elke dag weer een nieuwe dag om het te proberen. Zo ben ik vanmorgen ook écht op tijd opgestaan wat direct resulteert in dat ik nu al op mijn werk ben! Revolutie jongens, het kan wel :) Succes en veel plezier vandaag!

 14. januari 10, 2017 / 09:19

  Haha, ja zo is het! Ik ben mij de laatste aan het verdiepen in slaapritmes en kwam erachter dat we verschillende soorten slaap hebben. Sinds kort hou ik hier meer rekening mee en kom ik een stuk makkelijker mijn bed uit. http://sleepyti.me/ handig om uit te rekenen!

  • Melle
   Auteur
   januari 10, 2017 / 12:15

   Dat alles in mijn ritme. ALSTUBLIEFT! :)

 15. januari 10, 2017 / 12:14

  Heerlijk artikel weer! Ik heb ook voor mijzelf doelen opgeschreven voor dit jaar en kijk er nog geregeld naar. Nou moet ik zeggen dat ik met heel veel doelen al wel begonnen was, maar het nieuwe jaar voelt voor mij echt als een frisse start. Ook plan ik nu inderdaad dagen in dat ik geen afspraken heb en gewoon even mijn oma-modus aan kan doen. Dat is ook absoluut nodig vind ik!

  • Melle
   Auteur
   januari 10, 2017 / 12:16

   Oo jaa fijn! Goed bezig zeg en hoera voor de oma-modus :)

 16. januari 10, 2017 / 13:15

  Ik schrijf er wel eens over. Misschien vind je het leuk om te lezen. Grt Willem en geniet van deze dinsdag :)

  • Melle
   Auteur
   februari 1, 2017 / 15:18

   Oeh ja! Ik ga even kijken. Dankjewel voor de tip!

 17. februari 1, 2017 / 15:15

  Ik ben geen ochtendmens, maar weet wel dat, als ik er toch vroeg uit ben, ik wel een stuk productiever ben. Maar ja, mijn nachten zijn nou niet van je het en ik ben zo iemand die niet zonder haar man kan slapen en die duikt ook niet altijd vroeg in bed dus ja.. De kans is groot dat ik met mijn 10 maanden oude zoon terug het bed in duik. Maar dan loop ik ook weer achter de feiten aan.
  Dus gewoon op tijd bed in, elke avond om 21:45u en elke ochtend er om 06:15u uit en dan nog wat doen. En volhouden.

  • Melle
   Auteur
   februari 1, 2017 / 15:20

   Oo pittig hoor! Vooral met en kleintje snap ik wel dat het ritme helemaal door hem bepaald wordt. Ook in de vakantie. Je weet in ieder geval wel waar je blij van wordt en wat voor je werkt dus dat is al stap één :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.