Interview over ondernemen, ambities en doelen stellen | De maandag van wereldverbeteraar Anne Pleun


Een blogje op zondag. Jawel! Want een nieuwe interviewreeks is geboren. Interviews onder de noemer ‘de maandag van’ over ambitie, doelen stellen en stiekem ook een sneak peek in het leven van iemand anders. Een beetje inspiratie van andere mensen om je nieuwe week éxtra fijn te beginnen. YES PLEASE! De állereerste is Anne Pleun, een ongelofelijk geweldig mens die ik vorig jaar heb mogen ontmoeten. Met haar super groene en positieve instelling is ze On The Rocks begonnen waarmee ze notitieboekjes verkoopt gemaakt van steen. Haar interview gaf mij echt een boost. Gewoon doen! Niet langer nadenken, goed plannen en gaan. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Hoe ziet jouw maandag eruit?

Maandag voelt voor mij telkens als een frisse start. Ik vind het eigenlijk een heerlijke dag. Nadat ik mijn dochter naar de kinderopvang heb gebracht, begint mijn week meestal met een koffie (YES voor dat eerste kopje van de week) en een concrete planning voor de week. Vroeger plande ik veel te veel en veel te lang, dat was echt mijn valkuil. Vandaar dat ik nu eens per week een planning met concrete targets voor mijzelf maak. Meestal lukt het aardig me daar aan te houden ;-). De rest van de dag staat in het teken van doorbeunen, met lekker veel energie. Zo rond 17u is mijn dochter thuis en hebben we nog wat uren samen, ook even met mijn vriend die meestal rond 19u thuis is. Maar, rond 20u ga ik meestal weer even aan de slag. Even wat extra uurtjes pakken.

Waardoor laat jij je op maandag graag inspireren?

Mijn eigen gedachten. Is dat gek? Of beter gezegd: mijn eigen hoofd, dat toch een stuk rustiger en opgeruimder is na het weekend. Ik lees veel in het weekend en doe dan vaak allerlei frisse ideeën op. Ik laat me dus meestal indirect inspireren door de boeken die ik op dat moment lees. Nu is dat bijvoorbeeld ‘Hamburgers in het paradijs – voedsel in tijden van schaarste en overvloed‘ van Louise O. Fresco. Dat zet me enorm aan het denken over voedsel, import- en exportstromen en globalisering. Ik lees overigens vrij uiteenlopende boeken. Een boek wat ik de afgelopen tijd ook schitterend vond, is ‘When Breath Becomes Air‘ van Paul Kalanithi. Zo prachtig.

Hoe ziet jouw maandag er over een jaar uit?

Voor mijn maandagen over een jaar (of misschien iets sneller) heb ik wel een duidelijke droom: ik start ze niet in Berlijn, maar in Nederland (want daar woon ik dan ;-)), en ik start ze op kantoor in plaats van wherever I am. Op dit moment ben ik een soort van digital nomad, zonder de exotische bestemmingen die daar vaak bij lijken te horen. Ik verdeel mijn tijd tussen Nederland en Berlijn en hop van familie, naar zakenvrienden, naar mijn eigen home-office en verschillende cafe’s. Ja, heel leuk, maar soms ook best chaotisch. Het lijkt me heerlijk om een kantoor te hebben, waar mijn mede On The Rock’ers dan ook zitten, en we elkaar vaker zien en spreken, voor de echte team spirit eigenlijk.

Hoe ga je dat bereiken?

Doorbouwen aan On The Rocks :-). Mijn favoriete (zakelijke) bezigheid op dit moment. Ik voel me zo op mijn plek als ondernemer. Stiekem wist ik het al van kleins af aan, nu weet ik het helemaal zeker. Dit is zo’n avontuur! Iedere week is eigenlijk anders. Maar juist vanwege die rollercoaster waar je in zit, is een vaste basis van groot belang in mijn beleving. Voor 2017 staan de plannen en die zijn vrij groots. Omdat On The Rocks nu een jaar oud is, heb ik ook al wat ervaring en lessen om op verder te bouwen. Dat geeft een iets zekerder gevoel, dan toen ik net kwam kijken met mijn Rockbooks. Ik wil het team verder uitbreiden met mensen die beter zijn in bepaalde vakken dan ik. Voor elk bedrijf is dat denk ik belangrijk. Als CEO ben je de dirigent, je hoeft niet elk instrument perfect te kunnen spelen (gelukkig). Dus dit jaar hoop ik een mooi core team bij elkaar te brengen, en zo de Rockbooks nog meer bekendheid, nationaal en internationaal, te geven.

Wat is jouw ultieme maandag tip?

Dat zijn er twee. Allereerst: maak een weekplanning, maar verlies jezelf niet in het plannen. Overal kan je lijstjes, methodes en tips vinden. Natuurlijk moet je even uitvogelen wat voor jou werkt en is het belangrijk de vrijheid te voelen om te wisselen in je manier van aanpakken. Maar, als je eenmaal een planning hebt staan – ook al is het maar in steekwoorden of met een paar concrete targets: go. Niet te lang blindstaren op hoe je het precies gaat doen. Alleen door echt te doen, kom je met sprongen verder. Ten tweede: Begin de week met een extreem spannende lijn uitgooien. Iets waar het zweet door in je handen komt te staan. Waar je zo enthousiast over werd in het weekend, maar eigenlijk doodeng vind om te doen. Omdat het te groots is, te onwaarschijnlijk, je voelt je er niet goed genoeg voor. Negeer het. En doe het. Dat geeft echt een lekkere boost aan de week. Dan zit je er niet zo tegen aan te hikken. Het toffe? Wat nou als je binnen die ene week al beet hebt? Een positieve reactie, een afspraak met een veelbelovende lead, een spannende opdracht. Dan ga je pas lekker het weekend in, en dat allemaal dankzij die maandagochtend-actie!

Meer over Anne Pleun vind je op de website van On The Rocks en op haar persoonlijke blog.

18 Reacties

 1. januari 8, 2017 / 08:01

  Jeeej, onwijs toffe reeks! Leuk om zo eens bij andere girlbosses een ‘kijkje achter de schermen’ te nemen. En wat een onwijs leuke tip over het grote spannende ding op maandagochtend ?, die ga ik ook uitproberen. Fijne zondag!

  • Melle
   Auteur
   januari 8, 2017 / 14:24

   Yehees, superleuk dat je zo enthousiast bent! En die tip is goed he! Ik ga het ook proberen :)

 2. januari 8, 2017 / 09:52

  Wat tof dat je deze reeks hebt opgezet. Ik ben heel benieuwd naar de andere verhalen. Wat inspirerend en tof om mee te kijken met andere girobosses. En zo’n digital nomad bestaan klinkt voor mij als zeer reislustig iemand ook niet verkeerd in de oren.

  • Melle
   Auteur
   januari 8, 2017 / 14:26

   Jaaa echt goals hoor! Wie weet lukt het op een dag :)

  • Melle
   Auteur
   januari 8, 2017 / 14:26

   Hoera! Zo leuk dat je enthousiast bent :)

 3. Evelyne Vergote
  januari 8, 2017 / 16:22

  Toffe nieuwe rubriek! Ik zal met plezier wekelijks komen lezen ;)

  • Melle
   Auteur
   januari 8, 2017 / 16:40

   OO wat superleuk, yay hoera!

 4. januari 8, 2017 / 18:46

  Oh dit is leuk! Ik ben benieuwd naar alle interviews :)

  • Melle
   Auteur
   januari 8, 2017 / 19:31

   JAA HOERA! Wat fijn :) Ben ook heel benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen en wie er allemaal komen inspireren. Dit was in ieder geval een heel goed begin. YAY!

 5. januari 8, 2017 / 18:54

  Leuke reeks, ik ben benieuwd! :D
  Inspirerend begin alvast :)

  • Melle
   Auteur
   januari 8, 2017 / 19:32

   Wat leuk dat je ook zo enthousiast bent. Hoera! :) *stuitermodus AAN!*

 6. januari 8, 2017 / 22:25

  Ik had nog nooit van notitieboekjes van steen gehoord, maar ik vind het idee wel superleuk! Ook leuk om inderdaad andere mensen ook aan het woord te horen. Is alleen maar meer inspiratie en motivatie om van je week een topweek te maken! Ik ben benieuwd wat de reeks nog meer gaat brengen! xxx

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 10:09

   OO LIEF! Dat is precies mijn gedachten ook :) YAY!

 7. tussenmarsenjupiter
  januari 9, 2017 / 09:42

  Oh wat een leuke serie! Fijn om eens een kijkje te nemen in iemand anders z’n maandagen! :) Ben heel benieuwd wat / wie er nog komt!

  • Melle
   Auteur
   januari 9, 2017 / 10:10

   Stiekem vind ik dat zelf dus ook altijd superleuk haha, zo’n kijkje in iemands leven vind ik zo bijster interessant! Ook wel de reden waarom ik elke week een kiekdag maak, omdat ik weet hoe leuk ik dat zelf ook vind :)

 8. januari 10, 2017 / 13:41

  Yes, wat een leuke serie! Ik ken de boekjes wel van naam, maar heb ze nog nooit uitgeprobeerd. Lijkt me heel bijzonder! En heel fijn, al die inspiratie voor de maandag. Keep ’em coming!

  • Melle
   Auteur
   januari 10, 2017 / 16:24

   Jaaaaaaaaa woop woop! Superleuk dat je net als ik zo enthousiast bent :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.