Over investeren in jezelf, positiviteit en pro-actief zijn | De maandag van redacteur Anoek

Tijdens de boekpresentatie van ‘De Financiële Detox’ raakte we aan de praat en niet veel later stond ze stralend als redacteur van de uitgever, naast de dames te vertellen over het boek. Zo’n moment waarop ik dacht, wauw. Je bent super vrolijk, aardig, mega leuk én je hebt ook nog eens een baan als redacteur. Hoe tof! Ik kon het dan ook niet laten om net voordat ik wegging even aan Anoek te vragen of ze misschien mee wilde doen aan deze interviewreeks. En zie hier het resultaat!

Hoe ziet jouw maandag eruit?

Ik wordt ‘s ochtends wakker door mijn Wake-up light. Deze heb ik afgelopen kerst gekregen en werkt voor mij echt fantastisch! Hoe zeer ik ook zin heb in een nieuwe week en in nieuwe avonturen; opstaan in de winter is voor mij echt geen pretje en zo’n Wake-up light maakt het voor mij echt stukken draaglijker. Nu de zomertijd is ingegaan is dit echt stukken beter en dat is echt onwijs fijn! Als hij merkt dat ik wakker ben komt Jax, een van mijn twee katten, even kroelen. Vervolgens sta ik op, ga ik douchen, check ik mijn weerapp zodat ik weet wat ik aan moet en ga ik ontbijten. Wat ik eet dat wisselt van kwark tot brood tot havermout tot rijstwafels, net waar ik die dag zin in heb. De katten geef ik eten als ik klaar ben met ontbijten, hoe vaak ze me ook kopjes geven en smekend aankijken.

Vervolgens zeg ik mijn vriend gedag, die vaak op maandag wat langer in zijn bed kan blijven liggen en fiets ik naar mijn werk. Dat is bij uitgeverij A.W. Bruna, waar ik werk als redacteur voor Non Fictie boeken. Vervolgens zet ik een kop thee en bespreek met een paar collega’s hoe het weekend is geweest en check ik mijn mail. Dan kijk ik wat er deze week allemaal gaat gebeuren, welke afspraken heb ik, wat moet ik daarvoor doen en wat ik moet lezen/redigeren. Op basis van haast en belangrijkheid maak ik een to do list en begin ik met datgene wat het minste tijd kost. Gewoon om weer even in de werkweek te komen.

Op kantoor hebben we om de week op maandag een weekopening. We komen dan met zijn allen bij elkaar en bespreken hoe we er als bedrijf voorstaan, wat er voor leuke dingen met onze titels in de pers/media is gebeurd en andere dingen die mensen graag met de collega’s willen delen. Zo is iedereen gelijk op de hoogte van de belangrijkste dingen.

Waardoor laat jij je op maandag graag inspireren?

Ik laat me graag inspireren door de verhalen van collega’s, de blogs die ik lees en het nieuws. Zijn er dingen waar opeens veel aandacht voor is? Is dat misschien een onderwerp voor een boek? De maandag is de dag waarop heel veel mogelijk is, vind ik. Het is het begin van de week en je kunt rustig bedenken wat je deze week wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Uiteraard werkt dat in de praktijk nooit zo, want er komen altijd dingen tussendoor zoals spoedklussen, of andere zaken die opeens als je aandacht opeisen. Maar dat maakt zo’n werkweek lekker dynamisch.

Hoe ziet jouw maandag er over een jaar uit?

Lastige vraag. Ik denk dat er qua werk niet heel veel anders is. Ik werk nu twee jaar als redacteur bij A.W. Bruna en heb nog steeds het idee heb dat ik er veel kan leren. Ik krijg steeds meer leuke boekprojecten en auteurs die met een tweede of derde boek komen, dus in die zin hoop ik dat ik over een jaar nog meer lopende projecten heb, mijn netwerk nog iets groter is geworden en dus nog meer mooie boeken aan het maken ben.

Hoe ga je dat bereiken?

Blijven investeren, blijven lezen, blijven kijken, blijven luisteren. Naar boekenbeurzen gaan – zoals in Londen en Frankfurt -, met mensen afspreken zodat ze mij gaan (her)kennen, auteurs tevreden houden, nieuwe auteurs binnenhalen. Een pro-actieve houding dus eigenlijk.

Wat is jouw ultieme maandag tip?

Beschouw de maandag als de dag waarop alles nog kan gebeuren. Als je al negatief begint zal het nooit een leuke dag (of zelfs week) worden. Gebruik de nieuwe week als een frisse start. Zet je intenties en plannen voor die week en doe die dag ook iets leuks voor jezelf, ga sporten, spreek met vriendinnen af, of neem juist tijd voor jezelf door op je bank je lievelingsserie te kijken.

Meer over Anoek vind je op haar LinkedIn pagina.

4 Reacties

 1. april 2, 2017 / 08:22

  Wat een leuke blogpost. Grappig idee om anderen over hun maandag te laten vertellen.
  Liefs

  • Melle
   Auteur
   april 2, 2017 / 08:23

   Dankjewel, wat lief! Ik vind het zelf ook altijd onwijs leuk om zo een sneak peek te krijgen in het (werkende) leven van iemand anders. Mega interessant! :)

 2. april 3, 2017 / 19:44

  Ik vind deze reeks ook wel superleuk. Iedereens maandag is uiteindelijk wel anders want iedereen ervaart hem anders. Sommige mensen haten hun job en meteen ook de maandag en sommige mensen houden van maandag (en ik kan niet laten te vermelden dat ik daarbij hoor hihi). Maandag is gewoon een nieuwe start van de week, nieuwe kansen en een dag waarop nog alles kan; Als je je maandag positief start, heb je al een beginnetje voor de rest van de week! Dat merk ik zelf ook met mijn slaap. Ik ben iemand die heel erg op haar slaap moet letten, anders sta ik doodmoe op. Ik merk als ik op zondag vroeg genoeg in bed kruip en goed slaap, ik de maandag fris opsta en zo de hele week fris ben. Maar als ik slecht slaap ben ik de rest van de week moe, want slaap kan je nu eenmaal moeilijk inhalen. Maandag is een fantastische dag, als je de juiste visie gebruikt tenminste.

  Redacteur lijkt me trouwens ook nog wel een interessante job, maar schrijver nog net iets meer ;) Het liefst zou ik later schrijver in combinatie met illustrator worden. Of dat mogelijk zal zijn, zie ik later wel weer. Ruimte voor dromen is altijd mooi toch?

  • Melle
   Auteur
   april 3, 2017 / 20:09

   Ik zie het precies zoals jij! Als nieuw begin en goed begin, de rest kan dan alleen maar beter worden. En wie weet hoe de combinatie van schrijver en illustrator uit zal pakken. Dromen mag altijd dus wie weet komen ze uit! <3

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.