Interview over transgender, acceptatie en mensen helpen | De maandag van gendercounselor Madelon

Madelon heeft zo’n beroep waarvan ik niet wist dat het bestond, maar waarvan ik na het lezen van het interview direct dacht: wauw, dit is echt zó goed! Madelon heeft zich als maatschappelijk werker gespecialiseerd in (trans)gendercounseling. Op het moment dat je in zo’n traject zit maar ook daarvoor en daarna, kan ik me zo goed voorstellen dat je behoefte hebt aan iemand waarmee je kunt praten over allerlei zaken die je bezig houden. Het interview, de baan én de maandag van Madelon zijn echt uniek en ik vind het dan ook mega tof om je met haar verhaal vandaag te mogen inspireren.

Hoe ziet jouw maandag eruit?

Ik ben zelfstandig counselor (maatschappelijk werker) met als specialisatie (trans)gendercounseling. Dat doe ik nog niet zo lang. Ik heb wel al een jaar mijn eigen praktijk ‘Help in Progress’. Dat begon als een coachingspraktijk, maar gaandeweg heb ik geleerd dat hulpverlenen mijn passie is. Ik ben altijd geïntrigeerd door achterliggende zaken en zie verbanden in wat mensen allemaal vertellen. Dit zit diep in mijn natuur. Dat past niet bij coaching. Coaching richt zich vooral op de begeleiding van iemand met een specifiek doel of vraag en ik wil meer. Dat werkte in de coachingsgesprekken dus niet handig. Door toeval ben ik in aanraking gekomen met dit onderwerp en het was alsof alles op zijn plek viel.

Ik ontmoette daarna Danielle Steenbrink, transvrouw en voorvechtster van acceptatie en educatie over dit onderwerp. Het was alsof wij op een ander level klikte en elkaar al jaren kenden. Zij gaf mij een exclusieve kijk in haar wereld en zo heb ik onnoemelijk veel geleerd. Ik mocht bijvoorbeeld met haar mee naar gesprekken op de genderpoli. Hoe uniek is dat? Samen zijn we veel van plan op het gebied van voorlichting en ondersteuning aan deze doelgroep en kijken we waar de hiaten zitten die opgevuld moeten worden. En vooral wat wij dan nog toe kunnen voegen vanuit ons eigen zelf. Het is de bedoeling dat je iets aanbiedt wat door de doelgroep als gemis ervaren wordt. Niet wat ik zelf denk dat goed is.

Op dit moment kun je bij mij terecht voor psychosociale en materiële hulpverlening met kennis over de materie. Zeker niet alle hulpvragen hebben te maken met het (trans)gender thema, maar in het leven van iemand is dit wel heel belangrijk. Het is dan fijn dat je met iemand praat die je niet eerst hoeft uit te leggen wat je allemaal meegemaakt hebt of hoe zo’n traject er uit ziet. Iemand spreekt jouw taal al zogezegd. Ondanks de aandacht die er nu voor is, is het nog steeds taboe. Iedereen wil er alles over weten, tot aan de intiemste details die je ook niet aan je vrienden vraagt, maar een collega die trans is of een relatie met een transgender? Dat is voor veel mensen nog ondenkbaar. Ik bemoei me dan ook niet met bepalen of iemand trans is, ik kijk waar ik iemand verder kan helpen die vastloopt in het leven op allerlei vlakken.

Mijn maandag begint (als de kinderen niet om 4:30 naast mijn bed staan) rond 6:30. We brengen ze zelf naar school en oma haalt ze vaak op mijn werkdagen weer op. Mijn man is offshore helikopter-piloot en werkt wisseldiensten. De weken zijn dus nooit hetzelfde. Ik kan gelukkig mijn eigen werkweek bepalen. One of the perks van het ‘zelfstandige’ zijn. Het combineren van kinderen en een eigen praktijk vind ik soms nog wel lastig, maar het went steeds beter. Ik word zielsgelukkig van het werk dat ik doe en leer elke dag steeds meer bij.

Waardoor laat jij je op maandag graag inspireren?

Ik ben me net een beetje aan het bezighouden met mindfulness en yoga. En dan niet het diepe/lange mediteren, maar meer de praktische toepassing hiervan op een gemiddelde maandag. Ik ben nogal praktisch en resultaatgericht ingesteld en zoek naar die aspecten die voor mij werkbaar zijn. Het kan in mijn hoofd nogal druk zijn met plannen, afspraken en ideeën en dit geeft mij focus en houdt me scherp. Inspiratie haal ik vooral uit de verhalen van anderen. Of het nu mensen zijn met andere gender-kaders dan de mijne of mensen die praten over hun werk of bedrijf. Ik luister en vanzelf gaat het in mijn hoofd ‘aan’. Ook het idee dat ik iets kan betekenen aan bewustwording van mensen, is voor mij van groot belang. Ik wil dolgraag mensen voorlichten over dit onderwerp, want er zijn zo veel onduidelijkheden.

Hoe ziet jouw maandag er over een jaar uit?

Over een jaar weten mensen en mij goed te vinden en werk ik samen met de genderpoli’s van de VU en het UMCG en de gevestigde hulpverleningsinstanties die nog niet zoveel kennis hebben over dit onderwerp. Ik denk dat we nog veel voor elkaar kunnen betekenen op meerdere vlakken. Ik hoop ook dat Danielle en ik veel aan voorlichting kunnen doen samen, vooral bij bedrijven. Zij doet al veel op scholen om zo de nieuwe generatie beter voorgelicht de wereld in te sturen. Maar dat kan beter! Er is nu nog zoveel discriminatie en onbegrip op de werkvloer. Hier zouden bedrijven op zeer korte termijn veel kunnen betekenen voor transgenders en iedereen die met het begrip gender worstelt. Ik zeg: zie het als een USP dat je je als bedrijf met dit onderwerp actief bezighoudt. Het zegt namelijk iets over de attitude en zorg voor je werknemers.

Hoe ga je dat bereiken?

Vooral veel herrie maken en laten weten dat je er bent.

Wat is jouw ultieme maandag tip?

Wees niet zo bang om te zijn wie je bent. Op alle vlakken. Of het nu gaat om transgender zijn of dat je heimelijk een ander leven wil, een andere baan of een andere relatie.
Sta even stil bij dat gevoel en bedenk of zo doorgaan met je leven een optie is. Als je dan heel eerlijk denkt: eigenlijk niet. Laat het dan los en kijk hoe je (soms al heel klein) kunt beginnen met veranderen. Laat angst niet je leidsman zijn, want dat is een hele slechte. Het zal soms geen makkelijke weg zijn, maar uiteindelijk is het wel de beste. En weet je niet hoe? Dan kun je altijd nog bij mij komen, want ik ben er voor iedereen die vastloopt.

Foto: Regina van der Sluis van Moments Fotografie in Wolvega

Meer over Madelon vind je op haar website helpinprogress.nl.

8 Reacties

 1. maart 19, 2017 / 10:12

  Wat gaaf en goed dat ze dit doet zeg! Ben heel benieuwd naar de herrie die ze gaat maken!

  • Melle
   Auteur
   maart 19, 2017 / 18:21

   Dit was de eerste stap ;)

 2. Marjolijn
  maart 19, 2017 / 12:07

  Wauw! Wat kom jij toch met veel inspirerende mensen in contact, Melle!

  • Melle
   Auteur
   maart 19, 2017 / 18:20

   Het leukste vind ik dat het op deze manier ook nog met jou kan delen. Dat is echt geluk, dat wordt alleen maar meer :)

 3. Marjon Luimstra
  maart 20, 2017 / 10:50

  Vandaag ook herrie maken bij Gemeente en Zorgverzekeraar he! En ik hoop dat veel mensen je weten te vinden, want je bent uniek en megagoed in je werk!

  • maart 20, 2017 / 10:56

   Bedankt voor al die positiviteit!! Dit maakt mijn hele week ????

 4. maart 24, 2017 / 19:14

  Bijzonder artikel! Vooral omdat ik zelf nog schoolgaand ben, en ik iemand in mijn klas heb die transgender is. En het was in het begin voor iedereen wennen, ook voor mij. Maar ik heb het geaccepteerd, ik wil dat mensen gelukkig zijn. Ik vind dit echt een bijzonder artikel, want zo’n verandering lijkt me echt heel moeilijk. Denk dat ik me dat niet eens kan inbeelden zelfs. En ik vind het fijn trouwens dat er mensen zijn die dit helpen. GO MADELON!

  • Melle
   Auteur
   maart 24, 2017 / 20:03

   ❤❤❤??

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.