Géén concrete doelen stellen en nieuwe kansen | De maandag van jurist Charlotte Meindersma

Toen ik jaren geleden Charlotte als genomineerde op de lijst van de Viva 400 zag staan, was ik direct onder de indruk. Een bloggende jurist, helemaal gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht, media- en communicatierecht en informatierecht. Wauw! En mocht je na deze lange zin nou denken ‘waar gaat dit over?’, dan kun je denken aan auteursrecht en portretrecht. Misschien ken je haar ook uit het nieuws, waar ze deze week nog haar kennis deelde over de zaak rond Patricia Paay, of het Wetboek voor bloggers dat ze heeft geschreven. Ik volg haar sindsdien op Instagram – check vooral even de epische liftselfies – en toen ik haar bij de boeklancering van de dames van how2spendit.nl zag staan, kón ik niet anders dan even een praatje aanknopen. Online vind ik haar geweldig, offline is het precies hetzelfde verhaal! Ik was – en ben nog steeds – ontzettend gecharmeerd hoe ze haar kennis combineert met humor en tóch ook heel serieus blijft en dat wil ik met dit interview, heel graag met je delen!

Hoe ziet jouw maandag eruit?

Mijn maandag begint stiekem vaak al op zondagavond. Dan kijk ik even hoe mijn komende week in elkaar zit, wat er op de agenda staat, aan welke opdrachten ik moet beginnen. Sinds kort hebben we op maandagochtend de Monday Morning Meeting. Dan spreken we met het team kort door hoe de week ervoor is verlopen, wat iedereen komende week gaat doen en nog wat algemene zaken. Zo is iedereen een beetje op de hoogte wat er in het bedrijf speelt, zodat we niet te veel op ons eigen eilandje aan het werken zijn. Het is altijd een beetje ‘orde op zaken stellen dag’. Maandag is ook blogdag.

Waardoor laat jij je op maandag graag inspireren?

Door de nieuwe start van de week. De frisse wind door mijn haren. De stilte in de straten terwijl ik naar kantoor loop. Maandag is de dag waarop alles nog mogelijk lijkt.

Hoe ziet jouw maandag er over een jaar uit?

Een jaar gaat altijd sneller voorbij dan ik denk. Een strakke planning of heel concrete doelen heb ik niet. Soms is ondernemen ook een beetje overleven: Life is what happens to you, while you’re busy making other plans (John Lennon). Over een jaar zal ik nog steeds de week met iedereen op kantoor om 9 uur beginnen met een Monday Morning Meeting, maar wellicht dat ik minder achter mijn computer doorbreng en meer met cliënten in gesprek ben of presentaties aan het voorbereiden ben.

Hoe ga je dat bereiken?

Ha! Ja, dat is altijd de vraag, hè? Daar zou ik eigenlijk een planning voor nodig hebben. Misschien ook wat meer acquisitie voor moeten plegen. Meer sales in plaats van marketing. Ik ben heel goed in plannen maken voor een ander, maar juist heel slecht in het plannen maken voor mijn eigen bedrijf (en ze uitvoeren).

Wat is jouw ultieme maandag tip?

Zie het vooral als een frisse start, nieuwe kansen. Als je opziet tegen maandag, dan moet je daar niet de maandag de schuld van geven, maar jezelf. Als je doet wat je leuk vindt, dan vind je maandagen ook fantastisch. Wat daarbij helpt is een goede planning. Geen to-do lijstjes waarvan je denkt of hoopt dat je die aan het eind van de dag of de week wel af hebt, maar een echte planning. Wat ga je wanneer doen en hoeveel tijd kost die taak? Bouw daarnaast nog wat bufferruimte in, want je kunt niet elke dag acht uur per dag efficiënt werken. Dat geeft een opgeruimd gevoel. Neem daar op maandagochtend gewoon even een half uur of een uur de tijd voor. Dan heb je de daar later in de week ook geen last meer van.

Meer over Charlotte vind je op haar website en blog charlotteslaw.nl en op haar LinkedIn pagina.

Foto: Arnold Reyneveld.

8 Reacties

 1. februari 12, 2017 / 11:36

  “Als je opziet tegen maandag, dan moet je daar niet de maandag de schuld van geven, maar jezelf.” – Heel mooi! Ik kan mij nog herinneren dat ik bij mijn vorige baan een maandag echt als een maandag kon zien. Bij mijn huidige baan zie ik het juist als een mooie dag, de start van een nieuwe week! Ik volg Charlotte graag op Twitter! :)

  • Melle
   Auteur
   februari 12, 2017 / 12:01

   Wat goed zeg dat je nu wel echt de positiviteit op maandag voelt. YEHEES! En inderdaad, ik vind Charlotte op twitter ook heel leuk :)

 2. februari 12, 2017 / 22:02

  Wat een prachtige tip geeft zij. En dit is zo waar! Als je doet wat je leuk vind, zijn de maandagen niet erg.

  • Melle
   Auteur
   februari 13, 2017 / 13:02

   Helemaal waar! Kom maar door met de confetti :)

 3. februari 14, 2017 / 12:19

  Als je doet wat je leuk vind, vind je maandagen even fantastisch. Zo herkenbaar die zin! Mooi interview!

  • Melle
   Auteur
   februari 14, 2017 / 12:45

   Jaaaaa goed he! Dat jij het ook zo voelt wist ik stiekem al, maar vind t toch elke keer weer zo leuk om te lezen! :)

   • februari 14, 2017 / 19:25

    Haha, ik vind het stiekem ook zo leuk om te vertellen hoe gelukkig ik ben :)

    • Melle
     Auteur
     februari 14, 2017 / 19:30

     Haha nou dat is dus echt twee vliegen in een klap. HOERA! Keep them coming <3

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.