Interview | Back to school op je 27ste; je bent nooit te oud om te leren

femke-mud-back-to-schoolJe hoeft niet vers van de middelbare school te komen om een vervolgopleiding te volgen. Het kan op elk moment in je leven, ook als je al een baan hebt en zelfs als je er in eerste instantie helemaal niet aan had gedacht. Femke Mud (28) deed het gewoon. “Op een gegeven moment ging ik me er zelfs op verheugen, ik keek er echt naar uit.”

Femke en ik kennen elkaar al godsonmogelijk lang. Toen ik haar vroeg om haar verhaal te delen voor mijn blog was ze direct heel erg enthousiast. We kletsten wat af. Twee aspecten bleven me bij. Eén. De bemoeienis van mensen hoeft niet negatief te zijn, ze kunnen je ook ook op ideeën brengen en verrassende inzichten geven. En twee, op ‘latere’ leeftijd een studie beginnen heeft ook zo zijn voordelen. Een beetje meer levenservaring geeft een extra dimensie, maakt het allemaal een bewuste keuze. Dat spreekt toch wel aan.

Van huisje, beestje, baantje naar deeltijd juf in spé

Na het volgen van een mbo-opleiding en een aantal jaren aan de kunstacademie te hebben gestudeerd, was het niet meer in Femkes gedachten op gekomen om nog een studie te volgen. Met een baan bij de tofste kringloopwinkel van Enschede was haar leven prima gevuld. Huisje, katjes, liefje, een baantje en genoeg tijd voor leuke dingen. “Totdat mensen zeiden: ‘Je bent zo’n juf’ of, ‘zou je niet een opleiding willen volgen, je houdt zo van uitleggen’. Ja, dat zet je dan toch wel aan het denken. Ik ging me verdiepen in de mogelijkheden om een opleiding aan de Pabo te volgen. Er bleek een deeltijd opleiding te bestaan. Dat kon ik nog best wel eens gaan combineren met mijn baan. Een tegemoetkoming in de studiekosten voor leraren en docenten in spé maakte het wel heel interessant. Ik moet zeggen, naarmate ik me meer in ging lezen, kreeg ik er ook steeds meer zin in om te beginnen.”

Levenservaring

Studeren wanneer je wat ouder bent heeft ook zo zijn voordelen. “Ik had dit op mijn 18e bijvoorbeeld niet gekund. Gebeurtenissen in mijn leven zoals de scheiding van mijn ouders, het ontmoeten van de liefde van mijn leven, het overlijden van mijn schoonmoeder, reizen, inspirerende mensen ontmoeten, het heeft er allemaal aan bijgedragen dat ik er nu heel anders in het leven sta. Ik maak het wat bewuster mee, sta steviger in mijn schoenen en weet beter wat ik wil en wat ik kan. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om mijn open blik op de wereld en het respect en interesse in verschillende denkbeelden mee te geven aan de kinderen die ik lesgeef. Daarom heb ik ook voor openbaar gekozen, dat sluit goed aan. Daarnaast merk ik dat de pedagogische kant me erg goed af gaat. Studeren en uren met mijn neus in de boeken zitten is niet echt mijn ding. Ik ben me, door later weer een studie te gaan volgen, daar steeds meer bewust van geworden.” Bovendien is het niet zo dat Femke met allemaal jonge mensen in de klas zit die vers van de middelbare school komen. “De deeltijdstudie is gevuld met allemaal mensen die een zelfde soort keuze hebben gemaakt, dat maakt het wel extra bijzonder.”

Ondanks dat ik Femke al zo lang ken vond ik het ook wel gek om haar te ‘interviewen’. Stiekem was het gewoon een goed excuus. Ik heb zo veel bewondering voor haar, hoe ze bewust is van haar eigen wil en kunnen, hoe ze altijd haar eigen plan trekt en daar gewoon voor gaat. Ongeacht wat andere mensen daarvan vinden. Dit is gewoon een manier om het met de wereld te delen en ook jou te inspireren om misschien wel hetzelfde te doen.

9 Reacties

 1. Marie-Therese
  juli 10, 2015 / 10:39

  heerlijk om te lezen. Echt Femke!

  Lieve groet!

  • Femke
   juli 10, 2015 / 12:31

   Hai hai Marie-Therese!

   Bedankt voor je lieve reactie! ;)

   Liefs Femke

 2. juli 10, 2015 / 12:05

  Dag Femke!

  Ook ik ben op latere leeftijd vanuit een werksituatie weer gaan studeren. (voltijd, en wel tussen 18 jarigen). Ik heb zojuist, bijna 27 jaar oud, mijn propedeuse Engles gehaald.
  Ik herken me in je verhaal qua bewuste keuze, en wegens omstandigheden het op je 18e niet hebben gekund. Leuk om te lezen over vergelijkbare ervarigen! Veel succes en plezier met je opleiding in carière!

  Liefs,
  Sara

  • Femke
   juli 10, 2015 / 12:34

   Hoi Sara!

   Van harte gefeliciteerd met je propedeuse!! Super tof dat je ook lekker in de schoolbanken zit en je herkent in mijn verhaal. Bedankt voor de positieve support!

   Groetjes Femke

 3. Ineke
  juli 10, 2015 / 13:18

  Super leuk stukje zeg ga zo door famke!!!

  • Ineke
   juli 10, 2015 / 13:19

   Femke de spelling op tefoon zei famke haha

   • Femke
    juli 10, 2015 / 13:40

    Dankjewel voor je leuke reactie! Gelukkig ben ik ook een famke! ( een fries meisje ;) )

 4. Nynke
  juli 20, 2015 / 20:06

  Haha wat tof en grappig om te zien dat jullie elkaar kennen! Voor mij ken ik jullie beide op een geheel andere manier. Maar beide vind ik jullie een inspiratiebron, omdat jullie volgens mij écht die dingen doen waar je gelukkig van wordt en daarbij ook nog dicht bij jezelf blijft.

  • Melle
   Auteur
   juli 20, 2015 / 20:25

   Wat leuk, ik wist niet dat je Femke ook kende :) En zo lief dat je ons beide een inspiratiebron vindt ik echt heeeeeel leuk om te horen *glimlacht van oor tot oor*.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.