6 ultieme thuiswerk tips | Zo word je pas echt succesvol vanuit je eigen woonkamer

melle-stippelsokken-bankThuiswerken. Dat is toch de hele dag in je joggingbroek rondlopen en af en toe een beetje werken? Was het maar zo’n feest! Thuiswerken vergt nogal wat discipline. Of je nu werkloos bent en een dagtaak hebt op een nieuwe baan te vinden, bezig bent met je eigen onderneming of nog aan het studeren bent. Ik geef je wat tips uit eigen ervaring die je zeker gaan helpen.

Let’s get dressed! | Goedemorgen, tijd om aan de slag te gaan! En hoe verleidelijk is het dan om thuis lekker in je pyjama te blijven hangen? I know! Aankleden zorgt ervoor dat je wat makkelijker in de workflow komt. Daarnaast, zakelijke telefoontjes plegen in je pyjama? Het is dat ze het niet zien maar ergens voelt het wel gek.

Jouw planning is heilig | Ik hou enorm van lijstjes maken. Vooral afstrepen van dingen die ik heb gedaan, of die ‘ping’ die je hoort wanneer je in Wunderlist je taak hebt afgerond (laat even een reactie achter als je weet wat ik bedoel :)). De een vindt het fijn om ‘s ochtends een doelijstje te maken, de ander aan het einde van de werkdag. Mijn voorkeur is een combinatie van beide. Het kan namelijk zijn dat ik heel ambitieus was met mijn lijstje, dat er onverwacht andere dingen tussendoor komen of dat ik gedurende dag nog allemaal andere ideeën en/of werkzaamheden bedenk. Alles wat die dag niet is gelukt of nieuwe dingen die tijdens de werkdag voorbij zijn gekomen, schrijf ik dan alvast op voor de volgende dag. Dat werkt onwijs prettig, je kunt dan, wanneer je je computer opstart, direct beginnen en het zorgt ervoor dat ik mijn gedachten ‘s avonds beter kan ‘uit’ zetten.

Werken in jouw eigen thuiskantoor. Nét echt! | Het hebben van een keukentafel, een bureau of een studeerkamer is als je vanuit huis werkt geen overbodige luxe. Het zorgt ervoor dat je gestructureerder en meer gefocused werkt. Klaar met werken? Dan blijven je spullen (en gedachten) bij je bureau. Een manier om je werk- en privéleven van elkaar te scheiden. Al is de bank af en toe ook gewoon heel fijn.

Werk in blokken van een uur | Zet gewoon de wekker en ga een uurtje knallen! Vooral als ik het lastig vindt om te beginnen werkt dit goed maar ook toen ik nog studeerde paste ik dit wel eens toe. Bijvoorbeeld toen ik een herkansing had van een moeilijk tentamen. Ik ging elke dag een uur studeren. De wekker zetten en gaan. Hoe goed ik er ook in zat of juist niet, na een uur was het voorbij. En ja, als je dan elke dag een uurtje meepikt, heb je gauw heel wat uren gestudeerd! Begin aan de ‘doe’ dingen om erin te komen en ga dan over op taken waarbij je wat meer moet nadenken. Time flies when you’re having fun!

Take a break | Een dag thuiswerken als je in loondienst bent kan nogal wat stress veroorzaken. Tenminste, dat was de druk die ik mezelf soms kon opleggen. Ik wilde constant online zijn op Skype voor vragen en was zo druk bezig dat ik af en toe vergat naar de wc te gaan of ook even een kop thee voor mezelf te maken, zoals ik dat ook op kantoor zou doen. Even 5 minuten van je plek, een kop thee maken of buiten een rondje lopen is echt een supergoed idee: goed voor jou én je productiviteit.

Ga op zoek naar jouw balans | Deze tip werkt van twee kanten; voor jezelf maar ook voor anderen. Er zullen bijvoorbeeld altijd mensen zijn die je gaan overhalen om tóch af te spreken of iets op te halen. Jij werkt toch thuis? Klopt, maar je hebt ook werk te doen.

Want hoe fijn is het voor jezelf om die vrijheid te hebben en ook de ruimte te hebben om af te spreken? Heerlijk! Je eigen tijn indelen geeft heel veel vrijheid. Ook op het moment als het werken niet lukt of je je dag niet hebt. Het is moeilijk en het vergt ongelofelijk veel discipline om dan een balans te vinden. Jezelf een dagje vrij geven kan geen kwaad maar kan niet altijd. Nee kunnen zeggen, je vasthouden aan jouw planning en accepteren dat het soms niet gaat is de key.

Q: Werk jij weleens thuis en zo ja, wat is jouw ultieme thuiswerk tip?

14 Reacties

 1. januari 7, 2016 / 17:13

  Ik doe momenteel een thuisstudie en ik heb echt gestoeid met het zoeken en vasthouden van een ritme. Vooral een afgesloten werkplek én de mogelijkheid om in de ochtend te studeren is heel belangrijk (dan ben ik nog fris, fruitig en heb ik er nog zin in). Dus iedere zaterdagochtend zit ik rond de klok van 9 opgesloten in mijn hokje te blokken zolang het lukt: soms is dit 2 uurtjes, soms wat korter. Op dit moment ben ik vooral blij als het me überhaupt lukt omdat ik net 4 maanden er tussen uit was.

  • Melle
   Auteur
   januari 7, 2016 / 19:43

   Je doet er zo te lezen echt alles aan! En je hebt gelijk. Alle beetjes helpen. Of het nu 2 of een half uur is. Goed bezig en heel knap dat je een thuisstudie bent begonnen. Vergt hartstikke veel discipline. Kun jij gewoon!

 2. januari 7, 2016 / 17:32

  Ik werkte een tijdje steevast met Wunderlist, maar inmiddels maak ik weer gewoon lijstjes op papier. Maar nu ik over dat plingetje hoor, overweeg ik toch om weer over te stappen, haha.

  • Melle
   Auteur
   januari 7, 2016 / 19:44

   Haha yeees! PLING! :):)

 3. januari 7, 2016 / 21:06

  Een beetje in het verlengde van je eerste: ik kleed me altijd aan en probeer even ‘echt’ te ontbijten, even naar buiten te gaan (rondje wandelen, sporten, alvast naar de supermarkt (tussen de bejaarden!)) om zo niet met m’n slaaphoofd gelijk aan de slag te gaan, dat werkt niet voor mij. Verder helpt ‘t om rustig te beginnen met wat ‘makkelijke’ dingen om erin te komen, de moeilijke dingen komen daarna! :)

  • Melle
   Auteur
   januari 7, 2016 / 22:19

   Haha boodschappen doen tussen de bejaarden heeft ook wel weer iets ;) Als zo’n langer ochtendroutine voor jou goed werkt kan ik dat alleen maar toejuichen. Ik merk dat ik zelf wel zo’n setje kan gebruiken door direct te beginnen. Voor iedereen anders!

 4. januari 10, 2016 / 19:26

  Thuiswerken.. Dat doe ik gek genoeg in het weekend en op mijn vrije dag aan mijn blog. Heerlijk om te beginnen met een douche en een goed ontbijt en daarna eerst de dingen doen die het meeste tijd vragen (daarmee bedoel ik het huishouden -> ook thuis werken) en daarna ga ik pas bloggen. Maar dat doe ik het lekkerste als ik inderdaad in normale kleding zit. En lijstjes: Om me heen liggen o-ve-ral notitieboekjes haha

  • Melle
   Auteur
   januari 10, 2016 / 19:55

   Haha heeeel herkenbaar. Vooral van de notitieboekjes! :)

 5. januari 10, 2016 / 23:58

  Wat een goede tips! Vooral dat van een wekker zette helpt goed bij mij. Heb ik van mijn ADD coach ge;eerd haha!

  Ik kende je blog nog niet kom hier terecht via Iris! Echt leuk, ga je meteen volgen!

  -X-

  • Melle
   Auteur
   januari 11, 2016 / 07:17

   Fijn dat het voor jou ook zo goed werkt en wat superleuk dat je mij gaat volgen. Vet leuk! :)

  • Melle
   Auteur
   januari 11, 2016 / 09:37

   :) leuk om te horen. Succes!

 6. januari 11, 2016 / 12:32

  Mooie blog. Ik herken me er zeker in, aangezien ik thuis werk. In het begin lukte dat niet omdat ik constant was afgeleid. ‘Even’ een spelletje doen of ‘even’ facebook checken. Nu heb ik mijn eigen kantoor waar ik niet snel afgeleid kan worden. Vooral in het begin dat ik thuis werkte had ik voor mijn browser een plugin gedownload, die ervoor zorgde dat ik bijvoorbeeld 3 uur lang niet op facebook kon. Werkt echt als je een aantal pagina’s moet schrijven ;)

  • Melle
   Auteur
   januari 11, 2016 / 13:26

   Wat goed zeg! Zo’n plugin maar tegelijkertijd zooo confronterend! Haha ;)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.