Omgaan met onzekerheid

melle-onzekerOf je nu onzeker bent over de toekomst, over je uiterlijk of over je eigen kunnen: onzeker zijn is het is altijd vervelend. Maar hoe je het ook wendt of keert, onzekerheid houdt je ook scherp en daagt je uit om dingen te doen die je misschien nooit van jezelf had verwacht.

Iedereen is onzeker

Of je nu Bill Gates bent, de rijkste man op aarde, of de superfitte en gezonde Kayla Itsines: iedereen is in meerdere of mindere mate onzeker. Iedereen heeft zijn problemen, dingen die niet lekker lopen, en waar ze mee worstelen. Sterker nog: de mensen die vaak heel zeker op je overkomen zijn  als je ze beter leert kennen vaak juist heel onzeker. Dus weet: je bent niet de enige.

Onzekerheid brengt je vooruit

Bewijs jezelf dat je het wél kunt. Daag jezelf uit, laat het zien! Dit vergt moed en doorzettingsvermogen maar hoe tof is het als het uiteindelijk wél lukt? Soms moet je jezelf gewoon uit je comfortzone slepen, er gewoon voor gaan en zien waar het schip strand.

Deze blog is bijvoorbeeld een goed voorbeeld. Mijn nieuwsgierigheid heeft het inmiddels gewonnen van mijn onzekerheid, maar dat wil niet zeggen dat ik voor elk interview niet zeker één moment heb waarop ik mega-onzeker ben. Ik ben geen journalist, geen professioneel interviewer of fotograaf. Ik ben geïnteresseerd en enthousiast. Nu ik een tijdje blog, meerdere mensen heb gesproken en bij iedere blog mijn eigen foto’s zet, krijg ik er steeds meer plezier in. Ik weet steeds beter hoe een interview gaat verlopen, wat ik mooie foto’s vindt en hoe ik stukken schrijf. Hierdoor kan ik me steeds beter voorbereiden. Daar ben ik toch wel een beetje trots op: ik heb mezelf toch maar ‘even’ uit die comfortzone gesleept. Dus geef gewoon die presentatie, vraag die leuke jongen uit, ga een keer niet op badpakkendag naar de sauna.

Goed is goed genoeg

Perfectionisme. Het is nooit goed genoeg en kan altijd beter. Dat is op zich een goede eigenschap, maar kan ook heel erg vervelend zijn. Je bent namelijk nooit écht tevreden. En dat is jammer, want zo vergeet je om te zien wat je wel hebt. Je had dan misschien liever een 8 gehad op je scriptie, maar die 7 én het diploma heb je wel mooi in de pocket! Echt waar, goed is goed genoeg. Je hebt vooral jezelf ermee. Een extra last op je schouders, een bult stress en een kort lontje. Is dat het waard?

Laat het los

Achteraf onzeker zijn over een tentamen, een presentatie of een sollicitatiegesprek is nergens voor nodig. Het moment is geweest, je hebt alles gegeven en nu kun je er niets meer aan doen. Door me dit te leren realiseren maak ik me veel minder druk over dingen dan voorheen. En het geldt ook als je bent afgewezen voor je droombaan of wanneer je een slechte beoordeling op je werk hebt gehad. Natuurlijk is dat vervelend. Je kunt tot in de eeuwigheid piekeren of je het beter had kunnen doen, wat je gemist hebt, of hoe je een betere indruk had kunnen maken. Je kunt je er flink onzeker over voelen ‘s nachts van wakker liggen. Maar dit is niet het moment, je kunt er niets meer aan doen. Klaar, volgende keer beter. Geloof me, leer dit in te zien en je zult je veel beter voelen.

Sharing is caring

Als je onzeker bent wikkel je jezelf het liefst in een deken, doe je het licht uit en laat je de wereld aan je voorbij trekken. Maar je moet precies het tegenovergestelde doen: deel je onzekerheden. Niet alleen is het enorm bevrijdend om je hart te luchten, maar je zult ook inzien dat je niet alleen bent in je onzekerheid. En je hoeft niet eens te wachten tot je weer eens afspreekt met die goede vriendin. Deel je onzekerheden met een collega, je manager of een docent. Zij kunnen je helpen. Ik ben ervan overtuigd dat als je open bent over je onzekerheden, andere mensen dat ook naar jou toe zullen zijn. Mensen waarderen het als je eerlijk bent en zullen je proberen te helpen, je een hart onder de riem steken of je voorzien van een handige tip waar je zelf misschien nooit aan zou denken.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.