Realisatiemoment | Ik en mijn lijf

daar-heb-je-een-puntIk, degene die de laatste tijd veel nadenkt over ‘het leven’ – het resultaat lees je zo’n drie keer per week op deze blog – realiseerde me de afgelopen week dat de relatie tussen mij en mijn lijf anders is geworden. Beter zou je haast kunnen zeggen. Als er iemand is die deze blogpost dan ook nooit zou verwachten, dan ben ik dat wel.

Al eerder schreef ik een blogpost over mijn geheim. Ik ben stiekem professioneel bungeejumper. In kilo’s wel te verstaan. Waarbij de meeste mensen het nog houden bij jojo’en, ben ik naar het volgende niveau gegaan. Met tientallen kilo’s ben ik meerdere keren van de hoogste brug gesprongen en weer omhoog getakeld. Je kunt begrijpen dat hierdoor de relatie met mijn lichaam zacht gezegd niet rozengeur en maneschijn is. Afvallen (en aankomen) is een eeuwige strijd tussen mijn hoofd en mijn lichaam. En inderdaad, het leken top op heden wel twee, gescheiden lichaamsdelen. ‘Mijn hoofd wil graag die koekjes eten, maar mijn lichaam heeft het eigenlijk niet nodig. Toch is het dan vaak mijn hoofd die de strijd wint’. En daar ga je al, zul je denken. Maar eten doe je niet omdat je honger hebt en is meer dan je aan je calorieën houden en deze netjes na elke maaltijd in my fitness pal invullen. Het zit allemaal in je hoofd. Een grote psychologische toestand, een grote sociale aangelegenheid.

En toen was het daar: het realisatiemoment. Dit keer is het niet alleen anders, het voelt écht anders. Misschien zijn het de voor en na foto’s die ik elke week maak, misschien is het een bewustwording, het nadenken of het meerdere keren per week volgen van een yogaklasje. Wie had gedacht dat ik, met de relatie tussen hoofd en lijf, ooit een ‘sport’ waardoor je uit je hoofd komt en in je lichaam leuk zou vinden? Of überhaupt een sport of een abonnement op de sportschool. Het gevoel dat ik nu daadwerkelijk naar mijn lichaam kán luisteren en weet wat ik ga doen als de docent je vertelt de les af te sluiten met wat goed voor je voelt. Het is een rare gewaarwording en er gaat beetje bij beetje een wereld voor me open. Voordat ik mezelf nu streng ga toespreken met dat ik dit echt vol moet houden en qua eten en niet sporten niet weer in mijn oude patroon moet vallen, geniet ik gewoon nog even van dit onverwachte moment.

3 Reacties

 1. september 4, 2015 / 08:58

  Mooi om te ervaren zeg! Zeker van genieten!

 2. Eline
  december 13, 2015 / 21:20

  Oke.. ik ben nu al ongeveer een uur je blogs aan het lezen. Ze inspireren mij ontzettend. Ben zelf net begonnen met bodie boost Hoop dat ik dit vol kan houden en misschien ook een betere relatie ga krijgen met mijn lijf! Jouw blogs zullen daar zeker bij helpen!

  • Melle
   Auteur
   december 13, 2015 / 21:37

   Zo lang al. ZO LEUK! :) Bodieboost is denk ik een hele goede methode. Geeft je veel houvast en dat is fijn, tenminste, dat heb ik altijd wel zo ervaren. Ben blij dat mijn blogs daar – wellicht – aan gaan bijdragen. Zet ‘m op!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.