5 dingen die je jezelf afvraagt vóórdat je solliciteert

melle-ideeHet internet staat bomvol met leuke vacatures. Dus wat doe je als je er eentje ziet? Precies! Je haalt alles uit de kast, belt, schrijft je mooiste brief, pimpt je cv en in gedachten waan je jezelf tenminste drie keer in je nieuwe functie. Deze vragen helpen je enthousiasme concreet te maken en je droombaan te realiseren!

Hoe zie je het voor je?

Val direct even met de deur in huis. Even afgezien van hoe jij deze functie gaat invullen – wat op zich een hele goede vraag is om mee te nemen in je motivatie – gaat deze vraag over de praktische kant. Denk aan reistijd, maar ook aan reiskosten en bijvoorbeeld salaris. Het kan nog zo’n leuke baan zijn maar als het salaris bij voorbaat al jouw vaste lasten niet dekt, zou je het dan wel doen? Nu denk je misschien nog: voor deze droombaan zit ik met liefde 3 uur elke dag in de trein, maar als je realistisch bent, is het dan echt handig? Het is niet om je direct het gevoel te geven om niet te gaan solliciteren, maar als je vooraf aan deze praktische punten denkt, waar wellicht ook naar gevraagd wordt tijdens je sollicitatiegesprek, ben je in ieder geval zeker van je zaak.

Wat aan de functie lijkt me het leukste?

Wat in deze functie spreekt me nou het meeste aan? Waar kijk je het meeste naar uit om te gaan doen? Wat lijkt je geweldig om op te pakken? En waar zie je misschien stiekem een beetje tegenop? Er zijn natuurlijk ook mindere aspecten aan een baan. En ja, zelfs aan die droombaan waarvan je nu een vacature leest. Als je het antwoord op deze vragen weet, kun je het meenemen in je motivatiebrief. En dan vooral dat eerste natuurlijk!

Wat aan het bedrijf spreekt me aan?

Van de vacature wordt je al helemaal gelukkig, maar welk bedrijf zit er nu achter deze droombaan? Verdiep je in het bedrijf, de ontwikkelingen, wat erover in de media is geweest, wat de ontwikkelingen zijn in de branche. Waar ligt volgens jou de kracht van dit bedrijf? Dit kun je ook meenemen als je je motivatie op papier zet. Wat is de match met jou en het bedrijf? Misschien vind je wel ontzettend fijn dat dit een klein bedrijf is zodat je meer betrokken bent bij alle werkzaamheden of lees je dat er net een nieuwe afdeling is geopend of er een nieuwe weg is ingeslagen en heb je daar al allemaal ideeën over.

Word ik hier echt gelukkig van?

Met alle dingen die je nu al hebt opgezocht, alle vragen die je nu al voor jezelf hebt beantwoord, kun je nu de grote vraag stellen: word jij hier echt gelukkig van? Want uiteindelijk gaat het daar om. Je neemt geen baan zodat je moeder blij is dat je ein-de-lijk een baan hebt of omdat je vind dat je moet bewijzen dat je manager kan zijn terwijl je eigenlijk liever fietstochten met mensen organiseert.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.