STAR-methode | Zo kom je erachter wat je talenten zijn én hoe je ze presenteert

mellestarDe ultieme tip om erachter te komen wat je talenten zijn én hoe je ze kunt presenteren. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar eigenlijk is het niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is je eigen ervaringen, een pen en een papier.

Misschien heb je er wel eens van gehoord, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatietraining: het STAR-model, wat staat voor situatie, taak, actie en resultaat. Het model helpt je om je talenten tijdens een sollicitatiegesprek goed tot zijn recht te laten komen. Het is – met recht – een van de favoriete modellen van recruiters en daarmee dus ook heel handig als je je wilt voorbereiden op zo’n gesprek.

Maar wat als je nog niet zo goed weet wat je talenten zijn? En wat als je nog geen sollicitatiebrief hebt geschreven en je cv ook wel een touch-up kan gebruiken? Dan kan het STAR-model je ook helpen om je talenten te ontdekken en, in relatie tot je (droom)baan, te zien waar jij energie van krijgt. Deze super nuttige informatie kun je overal voor gebruiken. Van cv tot LinkedIn profiel en van sollicitatiebrief tot gesprek. Spreek eens af met een vriend, een vriendin of coach of zet een fijne kop thee voor jezelf en ga er eens voor zitten. Succes gegarandeerd!

DENK TERUG AAN EEN SITUATIE WAARVAN JE DACHT: YES!

Denk eens aan je vorige (bij)baan of stage. Wanneer was je nou echt mega trots op jezelf, of welk moment van euforie zal je altijd bij blijven? Of het nou een bepaald project is, een moment waarop je initiatief nam voor nieuwe taken of toen je een lastige klant goed wist te helpen. Het maakt niet zo heel veel uit wát het is, als je er maar van gaat schitteren. Dát is belangrijk.

WAT WAS JOUW TAAK?

Open voor de grap eens LinkedIn en kijk dan eens bij de beschrijving van de werkzaamheden die iemand heeft. Het valt me op dat negen van de tien keer iets geschreven is over het bedrijf. En daar gaat het bij dit punt dus niét om.

Wat was in die situatie nou jouw taak of rol? Was je misschien projectleider of initiatiefnemer, misschien wel voorzitter van een commissie of was je vanuit een andere afdeling aangehaakt. Betrek het op jezelf en wees vooral niet bescheiden.

HOE HEB JE DAT GEDAAN, WAT WAS DE ACTIE?

Met een bepaalde taak of in een bepaalde rol zijn er vaak een aantal verwachtingen. Het is aan jou hoe je dat hebt waargemaakt. In een project zul je merken dat het vooraf al veel is besproken en dat de kaders eigenlijk al vrij goed staan. Maar ook op het moment van crisis – het event dat je had georganiseerd dreigt bijvoorbeeld letterlijk in het water te vallen door de slechte weerberichten – is dit model interessant. Wat heb je toen gedaan? Hoe heb je gezorgd dat het tóch goed kwam?

WAT WAS HET RESULTAAT?

De vraag die daarop volgt is: ‘wat was van jouw actie het resultaat?’. Dus stel nou dat jij degene was die als een dolle allemaal partytenten is gaan organiseren voor het evenement zodat het feest tóch door kon gaan, dan is het resultaat dat mensen een goede dag hadden. Dat ze blij waren, dat het leek alsof er niets was gebeurd en dat je veel complimenten kreeg van de bezoekers. Het kan ook zijn dat door jouw taken en acties, het bedrijf meer omzet heeft gegenereerd of dat ze in de krant kwamen door een geweldige actie.

BONUSPUNTEN VOOR EEN EXTRA ‘R’ VAN REFLECTIE: HOE KIJK JE EROP TERUG?

Als je het zo allemaal vertelt en weer helemaal opnieuw beleefd, hoe kijk je er dan op terug? Wat voor gevoel geeft het je? Wat heb je ervan geleerd? En is er iets wat je de volgende keer anders zou doen? En welke elementen vond je juist zó tof dat je denkt, dit nog veel vaker?

DE LAATSTE TIPS

Werk je zelf dit model uit? TOP!

Om erachter te komen wat jouw talenten zijn, kun je je aan de hand van dit model afvragen welke eigenschappen je nodig hebt om de taken die je beschrijft en de acties die je hebt uitgevoerd tot een goed einde te brengen. Op deze manier zoom je als het ware een beetje uit. En dat kan helpen omdat het soms toch lastig is om van jezelf te zeggen of iets een talent is of niet. Als je dit samen met een vriend, vriendin of coach doet, is het aan diegene om naar je te luisteren, eventueel wat aanvullende vragen te stellen én om uit dat verhaal een aantal talenten op te schrijven. Bijvoorbeeld, wanneer iemand vertelt dat ze een evenement van a tot z helemaal heeft geregeld en op heeft gezet, kun je daaruit afleiden dat ze goed kan organiseren, kan plannen en samenwerken. Als je dat vervolgens teruggeeft zul je merken dat het heel verhelderend kan zijn. Immers, zelf neem je het misschien al gauw voor lief.

Ik ben ongelofelijk benieuwd wat je van het model vindt, of je het al kende en hoe je het gaat gebruiken. Mocht je het leuk vinden om er samen over te praten, laat het dan vooral weten. Vind ik méga leuk!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.