Column | Verwende krentenkakkers en piepkuikens

krentenbolDoor Cathelijn | Solliciteren. Een woord dat tegenwoordig hand in hand gaat met gekreun, gezucht en geklaag. Maar ik moet zeggen; ik begrijp steeds beter waarom. Als ambitieuze starter ben je toch wel een beetje het zakje, concludeerde ik na wat onderzoek bij verschillende online vacaturebanken. En Dear Lord, na wat uurtjes op deze sites is je zelfvertrouwen bijna even diep gedaald als de Titanic of de diepste kloof van de Grand Canyon. Niet oké.

Vier tot zes jaar werkervaring? OK. Maar hoe dan? En om je extra te motiveren, zie je de sollicitanten teller al op 250 staan. #Yehesss. Ja, nee, dan krijg je echt zin om te beginnen aan die brief. Iets met #vreugdedansjes en #springenvangeluk. Not. Oja, om er vervolgens na twee weken wachten achter te komen dat ze je zijn vergeten af te wijzen, omdat… je te weinig werkervaring hebt. Ik ben niet meer verbaasd over dit soort verhalen. Maar ho even, ‘vergeten?’ Seriously? Sorry, maar wat ben je dan voor een verwende, kortzichtige krentenkakker. Of natte pan-tosti (take your pick).

Vooral bij grote A-merk bedrijven kun je al snel fluiten naar die baan, met slechts 1-2 jaar werkervaring. Leuk hoor, zo’n Masteropleiding aan de Universiteit, maar laten we wel wezen: zonder een X-aantal jaren ‘relevante’ werkervaring, betekent het vandaag de dag nog vrij weinig. Ja, het moet ook nog relevant zijn ja.

Kom je in aanmerking? Top. Dan moet je alleen nog even die assessments inkoppen – ja, top notch graag – en laten we de persoonlijkheids-en intelligentietesten niet vergeten. Nou, welkom in de hel, olé olé! Het lijkt tijdens het oefenen nog leuk; raadsels en puzzels oplossen. Echter, na wat tergende cijferreeksen, gecompliceerde diagrammen en compleet onlogische analogieën waar je geen ene drol van begrijpt, zie je in dat het niet bepaald een inkoppertje is. Ik snap dat voor sommige functies een hoge dosis werkervaring van cruciaal belang is, maar soms lijkt er een groot gat te zitten tussen banen voor net afgestudeerden en functies met 5+ jaren werkervaring. Daar sta je dan op een onbewoond eiland met je één á twee jaar werkervaring, te zwaaien met je vlag tot je een ons weegt.

Ja, inderdaad, ik zit even in dezelfde klaag-trein. Maar hooooi, stelletje oelewappers, geef starters eens een kans. Veel bedrijven laten een grote groep getalenteerde hoogopgeleiden links liggen, terwijl een frisse blik misschien wel het verschil maakt. Wie weet leidt zo’n lekker jong piepkuiken wel tot jouw nieuwe succesvolle innovatieconcept; of mega geslaagde herpositionering. Just give it a shot. En blijkt nou in de praktijk dat dat snerpende gepiep de heilige missende woorden zijn voor jouw bijbel naar succes? Nou, dan piep je wel anders.

Dit is Cathelijn. 25 lentes jong, nu nog werkzaam als Webeditor bij TravelBird, straks professioneel globetrotter! Schrijven en reizen zijn haar grootste passies. Met Cathelijn zul je je dan ook nooit vervelen. “Ik ben erbij!” roept ze altijd vol enthousiasme als je vraagt of ze ergens mee naartoe gaat. Zelfs als ze niet eens weet wat er op de planning staat. Met een grote dosis sarcasme, zelfspot en humor schrijft ze om de week een column over de dilemma’s van een twintiger.

3 Reacties

 1. november 6, 2015 / 11:00

  Heel herkenbaar. Ze verwachten een goede opleiding, een jong iemand en iemand met veel ervaring: ehm, dat kan niet?! Grr. Frustrerend is het zeker!

  • Melle
   november 9, 2015 / 12:01

   En gelijk heb je. Want hoe dan? :)

 2. Cathelijn
  Auteur
  november 10, 2015 / 09:21

  Hi Monique! Ja nou exact, frustrerend is het zeker! Voor mij genoeg reden hier even een goed stukje over te schrijven;) Zet ‘m op! Liefs!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.