Op veler verzoek | Een coachopleiding, is dat ook iets voor jou?

De coachopleiding die ik vorig jaar volgde – serieus, zo klinkt het al zó lang geleden – is je vast niet ontgaan. In menig kiekdag en op menig realisatiemoment heb ik je meegenomen op mijn reis. Vandaag is de dag dat ik je er voor de laatste keer álles over ga vertellen. Want waar volgde ik de opleiding nou precies, hoe is het ingedeeld, wat leer je daar eigenlijk en – deze vraag heb ik heel vaak gekregen – is dit ook iets voor jou?

Laten we beginnen bij het begin. Waarom heb je een coachopleiding gevolgd?

Sinds ik mijn blog begonnen staat mijn leven in het teken van persoonlijke ontwikkeling, mensen inspireren én motiveren. Ik ben erachter gekomen dat dat is wat ik het allerliefste doe. Of het nu in de vorm van deze blogpost is of tijdens een (coach)gesprek. Toen ik besloot om zelf een coachtraject in te gaan was dat niet alleen om mezelf verder te helpen. Immers, inmiddels was mijn interesse voor coaching dusdanig gegroeid dat ik heel benieuwd was hoe een traject zou gaan. Vooral uit interesse, uit leergierigheid én omdat ik benieuwd was of het ook iets voor mij zou zijn heb ik in augustus vorig jaar de knoop doorgehakt en me ingeschreven voor een opleiding. Het was een typisch ‘fuck-it’ moment waar wel het een en ander aan vooraf is gegaan. Een coachopleiding, dat kies je niet zomaar. Er is zoveel keuze! Daarnaast is het ook best een investering dus wil je ook graag goed kiezen. Dat het zo goed bij me zou passen, dat ik er zo veel van zou leren en dat ik nu een eigen coachbedrijf zou hebben had ik van te voren niet bedacht.

Maar je hebt toch al gestudeerd?

De stap om een opleiding te gaan doen voelde voor mij heel logisch en toch ook weer niet. Met een diploma Communicatie op zowel HBO als WO niveau zou je toch zeggen dat ik goed zat. En dat is ook zo! Maar naarmate ik meer werkervaring opdeed en mezelf ontwikkelde, merkte ik dat er een nieuwe interesse ontstond. Dus ja, het voelde aan de ene kant heel gek en aan de andere kant heel fijn en logisch. Na een aantal jaren te hebben gewerkt is een opleiding juist heel erg fijn en verfrissend. Je bent immers nooit uitgeleerd.

Oke, dat klinkt goed! Maar hoe heb jij uit dat enorme aanbod een coachopleiding gekozen?

Ja, dat was me wat. Ik had verschillende tips gekregen. Bijvoorbeeld een opleiding bij Schouten en Nelissen. Die staat heel goed aangeschreven hoorde ik en ja, dat was voor mij een reden om eens een kijkje op hun website te wagen. Zelfs na contact met de opleiding voelde ik het niet echt. Het klonk wel heel goed en onderbouwd maar tegelijkertijd miste ik onderwerpen die mij aanspraken. En dat is precies waarop De Academie voor Innovatief Trainen voor mij onderscheidend was. De coachopleiding bestond uit onderdelen die je zelf kon kiezen, met onderwerpen zoals ‘intuïtief coachen’ en ‘loopbaancoaching’ die voor mij tot de verbeelding spraken. Naast de inhoud van de studie, de contactmomenten en uiteraard de kosten van de opleiding, heb ik ook naar de lengte gekeken. De coachopleiding die ik heb gevolgd duurt drie maanden. Vooral omdat ik niet zeker wist wat ik precies wilde leren en of het iets voor mij was, was dit heel overzichtelijk. Het voelde echt als een eerste kennismaking en ik heb dan ook met mezelf afgesproken dat dit een basis is waarop ik altijd nog verder kan bouwen door meer of andere opleidingen te volgen.

Denk je dat het iets voor mij is?

Als je veel waarde hecht aan theorie, naslagwerk en ‘college’ van een ervaren docent die je vervolgens helpt om je kennis in praktijk te brengen, dan zit je bij de Academie niet op je plaats. Een trainingsdag bestond uit verschillende oefeningen die we met elkaar oefende en beleefde. Dat zorgde ervoor dat ik veel leerde over mezelf, over het gesprek aangaan maar ook over andere mensen. De oefeningen daagde me uit en gaven me veel inspiratie om na te denken over mijn eigen (toekomstige) werkwijze als coach. Elke keer dat de opleiding wordt gegeven is de basis hetzelfde maar zijn er ook elementen anders. Het is nooit precies hetzelfde.

Daarnaast is het goed om te vertellen dat dit een particuliere opleiding is. Het is niet verbonden aan een hogeschool of universiteit dus deze opleiding volgen als minor is niet mogelijk.

Wow dat klinkt wel spannend. Ik merk wel een stukje onduidelijkheid. Klopt dat?

Ja én nee. Zo weet je wel welk onderwerp er op een dag centraal staat. Maar wat je precies gaat doen is een grote vraag. Er zijn geen hoofdstukken om te lezen, er is niets om je voor te bereiden. Voor mij was het echt ervoor gaan en het allemaal laten gebeuren. Dat vond ik, als iemand die het liefste veel controle heeft en precies weet waar ze aan toe is, best wel lastig soms. Maar aan de andere kant is het ook ontzettend fijn. Loslaten, meedoen en maar kijken wat het je brengt. Dat is ook precies wat ze teweeg willen brengen.

Zo, dat is een leerproces op zich! Wat heb je nog meer geleerd?

Dat het belangrijkste is om als mens én als coach jezelf te zijn, dat het niet uitmaakt hoe oud je bent en dat ik op mezelf mag en kan vertrouwen. Ieder persoon is anders en dat maakt dat er eigenlijk geen goede of slechte coach is maar dat er voor iedereen en elk probleem iemand anders is. Ik vond het ongelofelijk bijzonder om de groei en transformatie van de groep mee te maken en te zien dat iedereen heeft gekregen wat hij of zij op dat moment nodig had. Of dat nou vertrouwen is, gesprekstechnieken of een eigen coachtraject. Het was ontzettend waardevol en ik had het voor geen goud willen missen.

Mocht je het interessant vinden om een opleiding bij De Academie voor Innovatief Trainen te volgen, ze bieden heel veel verschillende dingen opleidingen en cursussen aan. Natuurlijk wil ik je altijd helpen als je vragen hebt en kun je ook bij De Academie terecht voor persoonlijk advies. Mocht je besluiten om ook een opleiding te volgen dan mag ik je als lezer van mijn blog namens De Academie voor Innovatief Trainen maar liefst 10% korting aanbieden!

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen, dat het nu wat duidelijker is geworden wat voor opleiding ik heb gevolgd en dat je nu antwoord kunt geven op de vraag of het misschien ook wat voor jou is. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

Disclaimer – deze blogpost is op geen enkele wijze gesponsord. Dit zijn mijn eigen ervaringen die ik graag met je wilde delen.

10 Reacties

    • Melle
      Auteur
      januari 4, 2017 / 14:44

      WOOHOOO! Dankjewel Annemieke :)

  1. januari 4, 2017 / 14:24

    Ik weet zeker dat je het goed gaat doen als coach! Echt waar, want ik heb het al zo vaak gezegd maar het is en blijft zo. Je blog motiveert me als geen enkele andere blog, hij komt binnen als geen andere blog. Onbewust denk ik dat ik zelfs door jouw blog terug wat meer moed heb gekregen in het leven en vertrouwen in alles. Dus dankjewel, en ik hoop dat 2017 een knallend jaar mag zijn voor jou! :)

    • Melle
      Auteur
      januari 4, 2017 / 14:44

      Wauw. Dat is echt zó lief! Dankjewel! Echt, ik weet gewoon niet zo goed wat ik moet zeggen. ZOOOOOOO LIEEEFF! <3

  2. januari 7, 2017 / 15:49

    Supergoed stuk! Ik moet toegeven dat je mij ook best wel geïnspireerd hebt, maar ik ben nog niet zover dat ik het écht wil gaan doen. Het is nu meer een soort ”back-up plan” maar wie weet, want het klinkt wel als iets wat bij mij zou passen!

    • Melle
      Auteur
      januari 8, 2017 / 16:44

      Ik denk dat het ook echt iets voor jou is. Ook omdat je les geeft, dan ben je al een coach :) Het een hoeft het ander ook niet uit te sluiten, ik denk dat als je docent bent dit soort skills ook heel goed kunt gebruiken. Dus wie weet, ooit :)

  3. januari 7, 2017 / 20:33

    Onwijs leuk om te lezen hoe je het ervaren hebt ?!! Zo goed dat je gewoon je hart gevolgd hebt! Een inspiratie voor velen :) xxx

    • Melle
      Auteur
      januari 8, 2017 / 16:44

      LIIEEF! Bedankt <3

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.