Ik ben hélemaal geïnspireerd | Doen waar jij gelukkig van wordt

Gisteren was zó een bijzondere dag. Ik kon gewoon niet anders om direct bij thuiskomst – oké, ik heb eerst bakjes geprept, gegeten, de was opgehangen en mijn pyjama aan gedaan – achter de computer te kruipen en deze blogpost te typen. Gisteren keek ik namelijk achter de schermen bij Ebru. Zelf doen en ervaren maar vooral geïnspireerd worden om te doen waar jij gelukkig van wordt.

Ergens in Rotterdam bel ik aan. Zou ze hier haar atelier hebben? Het ziet er verder helemaal niet kunstenaar-achtig uit. Ik ben benieuwd. De vrolijke Ebru komt opendoen en we lopen als twee blije eitjes de smalle trappen op naar boven. ‘Welkom in mijn huis’, zegt ze vrolijk. Ik kijk mijn ogen uit. Ik sta in een grote, lichte ruimte. Aan de ene kant staat een grote tafel klaar met waterbakken en allerlei kleuren verf. Een tafel vol lekkere hapjes staat klaar en er zitten al een paar mensen op de bank te wachten. Overal hangen schilderijen gevuld met de mooiste kleuren en technieken. Haar werk loopt letterlijk door in haar leven. Niets is gescheiden. Zelfs in de slaapkamer hangt haar werk. De magische, kleurrijke patronen lachen me tegemoet. Ik kan bijna niet geloven dat we dat straks zelf ook gaan doen. Want mijn hemel, dit ziet er echt zó moeilijk uit!

Ebru is vernoemd naar de eeuwenoude kunstvorm Ebru, wat staat voor marmeren. Met verf maak je druppels in een waterbak en met die druppels kun je vervolgens allerlei geweldige patronen maken. Allemaal one of a kind. Niets is hetzelfde. Van oorsprong is deze kunstvorm bedoeld voor papier maar voor Ebru lijkt niets te gek. Afgelopen jaar lanceerde ze haar eigen kledinglijn en zo aan het einde van de middag laat ze met trots tegels zien waar ze ook haar werk op heeft gemaak. Ongelofelijk.

Ik geniet van deze middag. Van de ambacht, van het creatieve proces en enorm van van niets, iéts maken. Met je handen bezig zijn in plaats van met je hoofd. Op gevoel de kleuren en technieken kiezen of gewoon lekker maar wat doen. Go with the flow of – zoals Ebru dat zo mooi zegt, het blijft immers kunst – uit de losse pols.

De toegankelijkheid van deze kunstvorm is geweldig. De manier waarop Ebru het mogelijk maakt om dit te proberen is fantastisch. Maar als ze vertelt over hoe arbeidsintensief het éigenlijk is – alle verf maken, alles in de juiste verhoudingen, noem het maar op – sta ik direct weer met beide benen op de grond. Dit is heftig. Dit is haar leven.

Met een aantal kunstwerkjes onder mijn arm loop ik richting de tramhalte. Ik realiseer me hoe ontzettend gaaf het is als je voor jezelf mag werken. Vanuit je passie élke dag datgene mag doen waar jij ontzettend gelukkig van wordt. Dat werk dan doorloopt in je privé leven, dat kan gewoon niet anders. Ebru is niet voor niets vernoemd naar wat ze het állerliefste doet. Het is geen kwestie van scheiden. Het is wat het is.

Liefde voor het leven.

32 Reacties

  • Melle
   Auteur
   januari 16, 2017 / 20:53

   LIEF! Bedankt <3

 1. januari 16, 2017 / 10:10

  Ha, ik verwachtte iets te lezen over kunst maken, en kwam met een gedeelde liefde voor het leven onderaan uit. Thanks Melle!

  • Melle
   Auteur
   januari 16, 2017 / 20:54

   Haha verrassing! Wel een leuke plottwist toch? :)

 2. januari 16, 2017 / 11:54

  Mooi om te lezen! Klinkt als een bijzondere middag!

  • Melle
   Auteur
   januari 20, 2017 / 11:10

   Dat was het zeker! <3

 3. januari 16, 2017 / 14:45

  Net als Ayla verwachtte ik eigenlijk een ander soort artikel, maar ik werd aangenaam verrast :) Wat heb je dit weer mooi omschreven! Ik vind het wel tof dat ik nu ook weet hoe je praat doordat ik je ontmoet heb, dat leest nog veel leuker namelijk omdat ik nu ook kan bedenken hoe blij het allemaal echt is.

  • Melle
   Auteur
   januari 16, 2017 / 20:55

   Dat geeft jouw reacties maar ook foto’s die ik voorbij zie komen op Instagram bijvoorbeeld ook echt een extra dimensie. Superleuk!

  • Melle
   Auteur
   januari 16, 2017 / 20:59

   En net zoveel hartjes voor jou! <3 xx

 4. januari 16, 2017 / 17:36

  Geweldige blogpost! Geweldig inspirerend en fijn als je mag doen wat je gelukkig maakt. Ik moest denken aan een uitspraak die ik een tijdje terug zei tegen mijn zusje over mijn opleiding. ‘Ik mag doen waar ik gelukkig van wordt en ik krijg er ook nog eens punten voor’ zei ik en ik realiseerde me hoe blij ik was met de keuze die ik gemaakt had. En je nieuwsbrief kwam trouwens binnen, op de positieve manier. Vooral die tip van trots op jezelf zijn, bracht een glimlach op mijn gezicht. Want ik weet zelf ook dat ik zoveel goede dingen doe en dingen goed kan, maar trots zijn of lief zijn voor mezelf zit er bijna nooit in. Dus daar ga ik aan werken! Dankjewel voor deze inspirerende blogpost en je nieuwsbrief!

  • Melle
   Auteur
   januari 16, 2017 / 20:58

   OO LIEF! Dankjewel en wat mega mega tof. Je hebt het wel eens eerder gezegd maar toch, ik vind het echt geweldig dat je zo je geluk hebt gevonden in je opleiding. Veel energie en dan ook nog studiepunten. Dat klinkt echt als een win-win situatie :) YAY! En weet je, doordat je het af en toe vertelt raak ik ook helemaal geïnspireerd én voelt het alsof ik een beetje deel uit maak van je geluk. En dat is echt méga bijzonder tof geweldig waaaaah <3

   • januari 17, 2017 / 12:23

    Ik wil ook gewoon dat je weet dat je daar deel van uitmaakt, als iemand me zo blij maakt, waarom zou ik het gewoon niet zeggen? <3 xxx

    • Melle
     Auteur
     januari 17, 2017 / 13:59

     ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

 5. januari 16, 2017 / 21:13

  Mooi dit! Krijg er helemaal zin van in om nú aan de slag te gaan :D :P

  • Melle
   Auteur
   januari 16, 2017 / 21:14

   JAAA HIEP HOI! <3

 6. januari 16, 2017 / 21:27

  Wat gaaf! Mooi ook over dat je werk en je leven echt in elkaar kunnen overlopen. Dat zijn inderdaad vaak de projecten waar je het meest blij van wordt. Dan gaat dat op één of andere manier gewoon vanzelf.

  • Melle
   Auteur
   januari 17, 2017 / 12:26

   Precies! Het was ook het moment waarop ik het opmerkte dat Ebru dacht, ‘o ja, dat is ook zo’. Dan is het gewoon zo vanzelfsprekend <3

 7. januari 17, 2017 / 10:46

  Oh, wat ontzettend mooi geschreven! Ik ben dol op dit soort kunstenaren; die doen waar ze van houden en er zo overduidelijk van genieten! Zo inspirerend!

  • Melle
   Auteur
   januari 17, 2017 / 10:48

   Dat gevoel kreeg ik ook helemaal. De voorbereiding van deze workshop blijkt bijvoorbeeld al zo intensief te zijn! Al die verf en de waterbakken dat maakt ze allemaal zelf. Dan kan het niet anders dan dat de liefde voor de kunst en datgene waar jij – of in dit geval Ebru – gelukkig van wordt, overwint <3

 8. januari 17, 2017 / 13:56

  Wauw, love it! Ik vind dit zo leuk en zou het zelf ook echt graag eens proberen. Zo fijn inderdaad om te kunnen doen waar je van houdt. <3

  • Melle
   Auteur
   januari 17, 2017 / 14:00

   Ebru geeft wel vaker workshops. Zeker aan te raden! :) En misschien is het ook iets voor jou om een workshop fotografie te geven? (JAAAA!) :)

   • januari 17, 2017 / 16:05

    Ik zag het inderdaad op haar site, ik heb het even opgeslagen. Super tof! Jaaa, dat lijkt mij ook echt leuk om te doen. Dit zijn wel toekomstplannen, maar omdat ik niet echt een atelier heb en kan betalen moet ik eens goed bedenken hoe ik dit wil vormgeven. Ook omdat ik nog studeer daarnaast, haha. Wie weet over een tijdje!

    • Melle
     Auteur
     januari 17, 2017 / 16:09

     Ik zie het helemaal gebeuren. Zo leuk! Het is vast een andere tak van sport maar je kunt ook ergens in Eem café afspreken om wat dingen door te nemen en dan lekker naar buiten (strand?) gaan :)

 9. januari 17, 2017 / 16:32

  Whoaaaa dit klinkt fantastisch! Hier wil ik echt 100 foto’s van zien!

  • Melle
   Auteur
   januari 17, 2017 / 23:19

   Staat genoteerd. Vrijdag ben je de eerste ?

 10. februari 1, 2017 / 14:33

  Wat word ik toch ontzettend vrolijk van deze post. Binnenkort heb ik 3 maanden vrij en heb ik ook tijd om zulke leuke dingen te doen, als de kleine bij de gastouder is. Ik zal haar site in de gaten houden. Dank je voor deze inspiratie!

  • Melle
   Auteur
   februari 1, 2017 / 15:21

   Oo wat tof! Hoezo heb je drie maanden vrij? Zo lang! Lijkt me echt fijn om die tijd met jezelf door te brengen, je te focussen op wat je echt wilt en dat je zo kunt groeien. Ook met zo’n leuke masterclass. JAA!

   • februari 1, 2017 / 16:04

    Ik heb binnenkort geen werk meer, maar al wel een nieuwe baan in de toekomst, maar dat is in mei, terwijl ik per 1 maart in de ww zit. Dus ik zie het een beetje als “vrij”, 2 dagen in de week Cindy tijd en dat heb ik stiekem toch wel heel hard nodig hoor..

    • Melle
     Auteur
     februari 1, 2017 / 16:05

     Maar dat is fijn zeg, zo’n baan in het vooruitzicht en dus écht drie maanden vrij. Zonder stress dat je geen baan hebt. Heerlijk! Geniet ervan :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.