Interview over hard werken, vertrouwen en je hart volgen | De maandag van fotograaf Sabine Metz


Ken je Sabine al? Deze fotograaf in hart en nieren volg ik al een aantal jaar. Sabine heeft een eigen stijl die je dírect herkent. De manier hoe zij haar persoonlijkheid terug laat komen in haar werk en in de keuzes die ze maakt, vind ik ontzettend inspirerend. Toen ik het de antwoorden van Sabine las kon het ook niet anders dan een grote bron van inspiratie zijn. Maar serieus. Heb je er bijvoorbeeld ooit aan gedacht om op maandag na te denken wat je vorige week hebt gedaan, wat goed ging en wat je deze week beter wil doen? Precies!

Hoe ziet jouw maandag eruit?

Als eigen baas is mijn maandag vaak verschillend. De ene keer heb ik een typisch burgerlijk weekend gehad waarin mijn vriend en ik op zaterdag boodschappen hebben gedaan en op zondag het huis gepoetst. Wanneer mijn vriend maandag weer naar zijn werk gaat, merk ik dat ik de maandag ook een fijne start vind om me weer volledig op mijn werk te richten. Ik heb het huis voor me alleen, pak mijn to do list erbij en ga aan de slag in het kantoor. Ik maak lunch in mijn eigen keuken of eet restjes van wat mijn vriend de vorige dag gekookt heeft (hij is de chef in huis, en ik zou wel stom zijn te protesteren want hij is er nog goed in ook). Het komt ook vaak voor dat ik heb moeten werken in het weekend. Na een werkweekend is de maandag ook een moment van reflectie. Wat ging goed, wat kon beter? Hoe kan ik dat deze week eventueel al toepassen? Maar laten we eerlijk zijn: vaak neem ik na een werkweekend gewoon een maandag-weekend en komt die reflectie wel op dinsdag. ;)

Waardoor laat jij je op maandag graag inspireren?

Meestal heb ik de avond ervoor al een to do list gemaakt en de rest van mijn Bullet Journal bijgewerkt. Ik kan ‘s ochtends prima productief zijn (je hoort hierin goed dat dat niet altijd lukt), maar dat gaat wel veel beter als ik al een plan heb. En dat plan komt echt niet nog op de maandagmorgen, geloof me. Maar hoe gestructureerd ik ook aan mijn taken werk, de grootste inspiratie krijg ik nog altijd van een leuke aanvraag in mijn mailbox. Een potentiële klant die goed bij me past, daardoor gaat mijn creatieve brein meteen helemaal aan en kom ik met gemak met 223947 concepten. Als ik veel beeldbewerking te doen heb luister ik het liefst naar podcasts. Als ik gewoon naar muziek luister raak ik te snel afgeleid en laat ik mezelf verdwalen op social media. Met een goede podcast houd ik m’n hersens bezig terwijl mijn handen werken.

Hoe ziet jouw maandag er over een jaar uit?

Ik hoop tegen die tijd een hele eigen studio te hebben, alleen van mij. Ik fiets of loop ernaartoe en zet misschien wel koffie voor mij en mijn assistent. Mijn maandag zou gevuld zijn met meetings, wat voor mensen die een kantoorbaan hebben misschien walgelijk klinkt, maar zoals ik al zei krijg ik inspiratie van gesprekken over nieuwe projecten. Ik zeg: maandag brainstormdag.

Hoe ga je dat bereiken?

Dat vind ik het leuke: ik heb namelijk nog geen idee. Ik heb vertrouwen en ik werk hard. Ik zeg niet dat het dan vanzelf zal komen, maar ik zeg wel dat ik de kansen die zich aandoen zal herkennen en op het juiste moment actie zal nemen. Dat is wat het ondernemen voor mij zo interessant maakt: het is onvoorspelbaar en je moet altijd klaarstaan om alles om te gooien en misschien wel dingen weg te gooien om te groeien. Ook denk ik dat je een heleboel kansen laat liggen als je je hele plan al uitstippelt. Dingen gaan meestal niet zoals je verwacht.

Wat is jouw ultieme maandag tip?

Ik heb het stiekem al een beetje verklapt, maar: plan ‘m van tevoren. We weten allemaal hoe je vol enthousiasme uit je bed springt op maandagochtend (yeah, no), dus bepaal voor dat onvermijdelijke moment er is wat je gedaan wil krijgen. En natuurlijk een gouwe ouwe: alle dingen die je in relatief korte tijd kunt doen: doe die eerst. Op die manier kun je je om 10:00 al geweldig voelen omdat je al 3 van de 5 dingen op je lijst hebt kunnen afstrepen.

Meer over Sabine vind je op haar website en blog.

10 Reacties

 1. januari 15, 2017 / 11:27

  Hier word ik dus echt heel vrolijk van (volgens mij zei ik dat vorige week ook al haha). Sabine vind ik heel inspirerend (en haar bullet journal is zo mooi), dus dit is extra tof om te lezen.

  • Melle
   Auteur
   januari 15, 2017 / 21:12

   Haha nou maakt niet uit, want ik ook! Dit soort dingen maken me serieus zo blij en brengen me elke keer weer op nieuwe ideeën. En inderdaad, geef mij zo’n mooi handschrift en ooo jaaaa!

 2. januari 15, 2017 / 18:21

  Ah die maandagtips zijn wel heel fijn! Ik werk nu thuis op maandag en dan vind ik het soms wel lastig om mijn focus te vinden om bijvoorbeeld lessen voor te bereiden voor dinsdag t/m donderdag als ik voor de klas sta, dus ik ben nog een beetje aan het uitvogelen wat voor mij werkt. Kleine taakjes alvast doen helpt wel denk ik! Ik heb zelfs vandaag stiekem al iets gedaan van mijn lijstje voor morgen – ik maak ook meestal één of twee dagen van tevoren al een lijstje. En morgen ga ik mogelijk wel even in een cafeetje werken :)

  • Melle
   Auteur
   januari 15, 2017 / 21:16

   Oeh, goed excuus haha! In cafeetjes werken vind ik altijd zo fijn. Echt een goede sfeer (en lekkere thee haha ook heel belangrijk). Van tevoren weten wat je gaat doen helpt echt. Zelf kan ik soms een tijdje apathisch voor me uit staren om te bedenken wat ik wil en moet doen terwijl als ik al een lijstje heb gemaakt kan ik direct aan de slag. Heel veel plezier morgen!

 3. januari 16, 2017 / 02:30

  Heel inspirerend! Ik vind maandag soms ook wel een moeilijke dag, vooral met vroeg opstaan. Ik sport vaak op maandagavond, is wel een goed begin van de week. Morgen (of vandaag als jij wakker wordt :P) heb ik om 5 uur in de ochtend al een skypeafspraak… dat is wel een beetje vroeg naar mijn zin haha

  • Melle
   Auteur
   januari 16, 2017 / 21:03

   Wow zo vroeg! Hoe is het gegaan? Sporten vind ik al een mega prestatie, laat staan zo vroeg skypen. Maar goed, dan heb je wel wat. Iets met tijdverschil dat het zo vroeg is? x

   • januari 16, 2017 / 21:07

    Ja door het tijdsverschil en omdat Jimmy later niet meer kon. Ik vind het vreselijk zo vroeg opstaan, dan wil ik zo graag vroeg slapen, dat het juist niet lukt. Vreselijk frustrerend! Ben nu ook supermoe haha :) De afspraak was wel superleuk, namelijk met de fotograaf op onze bruiloft :D

    • Melle
     Auteur
     januari 16, 2017 / 21:12

     Oo zie wat een geweldige reden. JAAA IK BEN ZO BENIEUWD! <3

 4. januari 16, 2017 / 12:03

  Wat een tof interview weer! Ik volg haar ook al een tijd en vind het ook leuk om dit erbij te lezen. En ik hou inderdaad ook van te voren plannen. Ik maak vaak de avond ervoor een lijstje, anders dan lig ik in bed te bedenken wat ik de volgende dag moet gaan doen, haha.

  • Melle
   Auteur
   januari 16, 2017 / 21:04

   Haha zooooo herkenbaar! Die ratelmomentjes zijn echt heilig <3

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.