Interview | Ook met twee kinderen is er nog zoveel mogelijk!

michellevanderlaanVeel liefde, eten, drinken en een bedje is goed genoeg. Je hebt geen villa nodig om een kind op te voeden. Dus waarom wachten? Michelle van der Laan (28) koos ervoor om, in tegenstelling tot studie- en leeftijdsgenoten, jong moeder te worden.

Michelle bewijst het tegenovergestelde van alle clichès : als je moeder bent van twee jonge kinderen (2 jaar en 5 maanden) hoef je er niet slonzig uit te zien, heb je niet perse een korte ‘praktische’ coupe, heb je wél tijd om af te spreken en is je leven niet voorbij. Ze draagt een leuke top, vlotte spijkerbroek, allstars, heeft lang haar, bruisende toekomstplannen en zeeën van tijd om samen gezellig te praten. Het resultaat: een inspirerend verhaal over moederschap, bewuste keuzes en loslaten.

Zekerheid

Een gezamenlijke kinderwens en een baan was voor Michelle genoeg zekerheid om aan kinderen te beginnen. “Toen ik mijn vriend Thijs leerde kennen tijdens de introductie van onze studie psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, was het al gauw duidelijk: als ik 25 ben willen we aan kinderen beginnen. Toen we beiden afgestudeerd waren en een baan hadden was dit voor ons voldoende zekerheid om ervoor te gaan. In tegenstelling tot onze studie- en leeftijdsgenoten, die na hun afstuderen vooral dachten aan hun carrière. “Je bent nog zo jong!” Zeiden mensen wel eens. Maar juist daarom hebben we bewust deze keuze gemaakt. Carrière en kinderen kunnen volgens mij goed samen, als je je maar flexibel opstelt. Het is soms lastig als mensen niet hetzelfde denken, maar een andere mening hebben wil niet zeggen dat jouw keuze slecht is.”

“Het enige wat vast stond was dat we jong ouders wilden worden. Daar hebben we ons aan gehouden, de rest is vanzelf allemaal goed gekomen. Ik wil dat andere mensen weten dat alles uitstippelen en die controle hebben over je leven niet per se hoeft. Het gaat ook perfect als je het loslaat.”

Waarom wachten?

“De toekomst hoeft niet per se beter te zijn. Het kan zo maar zijn dat we bijvoorbeeld nog jaren op een vast contract hadden moeten wachten, vooral in deze tijd. We wilden later niet denken ‘wat als’.” Het gevaar is dat je gaat wachten op iets dat misschien nog heel lang gaat duren terwijl je er nu al wel zeker van bent dat je graag kinderen wilt.

“Vooral toen we rond de eerste verjaardag van onze oudste dochter de keuze maakte om voor een tweede te gaan kregen we veel verbaasde reacties. Of het wel verstandig was en niet te druk. En dat is ook zo, maar als we 5 jaar zouden wachten, heb je even goed twee kinderen en dus ook drukte. Bovendien hebben we het idee dat ze op deze manier veel aansluiting bij elkaar vinden.”

Meer dan moeder zijn

Op dit moment is Michelle volop aan het genieten van het moederschap en aan het nadenken over haar carrière. “Deze ‘crisis’ vind ik moeilijker dan kinderen krijgen. Het moederschap heeft me veranderd, ik ben bijvoorbeeld nu gezegend met een enorme dosis engelengeduld en relativeringsvermogen. Dat verandert ook de kijk op mijn carrière en wat ik graag zou willen doen.

“Het is niet alsof ik ‘s avonds op de bank zit en denk ‘wat vind ik nou van mijn leven’, al is dat misschien wel iets om vanavond eens te gaan doen.” lacht ze. “Ik heb een groot netwerk, mensen om me heen, werkervaring en ik ben jong. En ook met twee kinderen is er nog zoveel mogelijk!

1 Reactie

  1. Stephanie
    februari 16, 2016 / 14:36

    Mooi interview! En zo waar: als je het gevoel hebt dat je ergens voor moet gaan.. dan hoef je nooit te wachten op een beter moment. Het beste moment is dan altijd nu :)
    En ik sluit mij er helemaal bij aan dat kinderen én “carriere” goed mogelijk is, als je samen flexibel bent.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.