(OMG) I’m the boss | Mijn eerste stapjes in ondernemersland

Het lijkt al zo lang geleden dat ik de Kamer van Koophandel binnenwandelde en tegelijkertijd is het allemaal nog zo nieuw en voelt het soms nog zo onwerkelijk. Sinds half december vorig jaar mag ik mezelf trotse eigenaar – of wat dacht je van baas, CEO of founder, WIEHOO! – noemen van mijn eigen coachbedrijf Make Your Day. WAUW! En of de inschrijving nog niet genoeg was, huur ik sinds januari een eigen werkplek bij #workmode. Allemaal eerste keren van geluk en onzekerheid als ondernemer die ik in deze blogpost állemaal met je ga delen.

Van droom naar werkelijkheid

Toen ik twee jaar geleden begon met deze blog heb ik het altijd in mijn achterhoofd gehad. Want hoe tof zou het zijn als ik van mensen inspireren en helpen mijn werk zou kunnen maken. Maar goed, ik wist ook dat er een wonder zou moeten gebeuren om dit te bereiken. Ik bedoel, zoiets gaat niet vanzelf en daarnaast, had ik het wel in me?

In de reis van het idee naar het moment van het daadwerkelijk gaan doen, zijn er een aantal momenten geweest waarop het steeds echter werd. Bijvoorbeeld toen ik eind 2015 mijn baan verloor en besloot om naar een coach te gaan. Ik wilde een betere versie van mezelf worden en kort gezegd werd ik dat ook. Niet om steeds maar weer in de verbeter- en ontwikkelingsstand te schieten maar juist door te leren waarderen trots op mezelf te zijn. Het idee om zelf iets met coaching te doen was er toen al wel maar helemaal niet concreet. Wel dacht ik nog, als ik ooit zelf coach wil worden dan is het op zijn minst handig om te weten hoe zoiets in zijn werk gaat.

Terwijl het nieuwe jaar vorderde werd mijn interesse in persoonlijke ontwikkeling en coaching steeds groter. Het idee om daar meer over te leren begon steeds meer te dagen. Maar ja, hoe kies je uit zoveel coachopleidingen precies degene die goed is voor jou? Het was echt een struggle maar uiteindelijk had ik iets gevonden wat goed voelde. Fuck it. Ik ga het gewoon doen.

Deze tip had je vast nog niet gehoord

Ga het gewoon doen en wees niet bang om je toekomstdromen uit te spreken en te delen. Het is allemaal zo cliché maar werkelijk, het is echt zo. Ik ben zo’n type die heel veel leuke ideeën kan hebben waar ik serieus onwijs enthousiast over ben. Maar op het moment dat ik dan iets echt ga ondernemen, weet ik niet waar ik moet beginnen. Dan heb ik behoefte aan tijd, een planning en een hele grote dosis zelfvertrouwen. Maar weet je – en dit is nog ook een note to self – die tijd gaat je niet helpen, een planning kan je maken en die grote dosis zelfvertrouwen moet je echt uit jezelf halen. Ga het gewoon doen en spreek je wens uit. Hoe eng, oncomfortabel en mega gek het ook voelt. Ik merkte zelf ook dat hoe vaker ik het vertelde dat ik iets met coaching wilde doen, hoe meer ik er zelf in ging geloven, hoe fijn het is om de steun van andere mensen te krijgen én hoe concreter het werd. Elke keer dat ik het zei of dat ik er aan dacht werd kreeg het idee meer vorm.

Hallo #workmode!

Je hebt altijd redenen om dingen niet te doen. Of het nu het gebrek is aan geld, tijd, energie of ruimte. Er is altijd wel iéts te verzinnen. En hoe concreter mijn plan werd om toch echt zelf een coachbedrijf te beginnen, hoe meer het ook aan me ging knagen dat ik het niet voor me zag. Want, waar dan? Ik verzamelde een lijstje met allerlei fijne werkplekken in Amsterdam en zette een eerste stap door te kijken voor een werkplek bij de Bewustzijn School en sprak af met Emilie voor een werkplek bij #workmode. Daar werken was echt mijn ultieme droom en dat het werkelijkheid zou worden had ik dan ook niet gedacht. De stap naar de werkplek vond ik namelijk méga eng. Niet alleen door de kosten – je hebt immers nog geen klant maar wel een bedrag wat je elke maand moet betalen – maar ook omdat het daarmee echt wordt. Een plek om te werken, om mensen te ontvangen, een écht girlboss leven. Geweldig! Maar tegelijk dus ontzettend eng. Bang om te falen, bang dat ik het toch niet kan en bang om tussen al die succesvolle meiden te zitten.

Inmiddels kan ik je vertellen dat ik het ontzettend naar mijn zin heb bij #workmode. De sfeer is super fijn, de mensen zijn heel erg lief en behulpzaam en het is echt heel erg motiverend om samen met andere meiden te werken aan onze dromen. Toen ik vorige week mijn eerste coachklant daar op kantoor mocht verwelkomen, voelde dat echt zo fijn en goed! Dit was waarvoor ik het deed en wauw, het was gewoon fijn. YES!

KvK official

Met zweethandjes zat ik achter de computer. Na een heel weekend van wikken en wegen had ik de knoop doorgehakt. Ik zou vanaf januari een flexplek gaan huren bij #workmode. Het hoge woord was eruit en inmiddels had ik een mailtje van Emilie binnen om het contract compleet te maken. Of ik een aantal gegeven door kon mailen. Mijn KvK nummer, BTW-nummer, dat soort dingen. Maar die heb ik helemaal niet! In lichtelijke paniek surfte ik naar de site van de Kamer van Koophandel en probeerde ik als een dolle een afspraak te regelen. Want dit moest NU! Binnen tien minuten was het gefixt. Een afspraak was gemaakt en de voorinschrijving – serieus, hoe eng is dat want hallooo omzet en halloo klanten waarvan ik niet weet of jullie ooit gaan komen – was ingeleverd. 14 december zou ik mijn eigen bedrijf hebben. Met een opgelucht gevoel dat ik kon voldoen aan de eisen van het contract – wat achteraf helemaal niet perse nodig was – postte ik op Twitter dat de afspraak was gemaakt. En met al die blije reacties besefte ik het pas echt, dit is het begin!

Het feest kan beginnen. HOE DAN?

En dan is het opeens twee januari en ga je voor het eerst een dag bij #workmode werken aan je eigen bedrijf. Het voelde zo goed en fijn! Alsof ik voor het eerst naar mijn nieuwe baan ging maar dat ik dan zelf mocht bepalen wat ik mocht doen. Het gaf een gevoel van ultieme vrijheid en het motiveerde me om keihard te werken. Maar ja, waar begin je dan? Ik denk dat ik de hele dag bezig ben geweest met alles op te schrijven wat ik wilde doen en me als een kind in een snoepwinkel zo blij gevoeld.

En dan is er de grote vraag. Hoe gaat het met je bedrijf? Ik merk dat ik uit enthousiasme veel te snel wil. Dat ik nu bijvoorbeeld al veel meer gedaan had willen hebben. Maar ook dat ik het lastig vind om mezelf in de markt te zetten. Want ja, hoe doe je zoiets? En moet er niet eerst een website zijn waarmee ik de wereld in kan roepen dat mijn coachbedrijf voor geopend is? Dan vergeet ik om stil te staan en trots te zijn op dat wat ik nu al heb bereikt. Mijn eerste betalende coachklant, een paar superleuke samenwerkingen met mijn blog en mijn állereerste persreis! En dat in die ene dag in de week – plus elke avond en weekend – die ik heb.

Ik vind het allemaal nog steeds onwijs spannend maar ben heel erg blij met de keuze om een bedrijf te beginnen. Het is hard werken en het blijft zoeken naar een fijn ritme wat werkt en naar een balans tussen onzekerheid en lef. Dit is waar ik gelukkig van word en daarom kan ik oprecht zeggen dat ik er voor de volle 100% voor ga en de toekomst heel zonnig en met veel confetti tegemoet zie. YES!

// Make your day

50 Reacties

 1. januari 18, 2017 / 07:18

  Wat een mooi en inspirerend verhaal. Het lijkt me ook zo eng om ineens verantwoordelijk te zijn voor je eigen inkomsten. Je bent het natuurlijk wel als je eenmaal werkt maar ik bedoel ‘echt verantwoordelijk’ JIJZELF. En ja, mijn droom is ook ooit een plekje bij #workmode te bemachtigen. Heel veel succes met he bedrijf. Met deze enthousiasme gaat het je absoluut lukken

  • Melle
   Auteur
   januari 18, 2017 / 07:23

   Echt mega eng! Het is ook heel zichtbaar en confronterend maar wel heel leuk. Gelukkig ben ik er op dit moment nog niet afhankelijk van maar Pr en acquisitie wordt echt wel een dingetje. Wat tof dat je ook bij #workmode wilt gaan zitten. Wat voor ideeën heb jij voor je eigen bedrijf? En dankjewel voor je lieve woorden, dat helpt echt :)

   • januari 18, 2017 / 13:40

    Ik blog op dit moment een jaartje en vind dit zo onwijs gaaf om te doen. Daar zou ik stiekem mijn werk wel van willen maken. Maar ja, dat willen een miljoen anderen ook haha. Dus dat wordt keihard werken. De PR en acquisitie zal best een dingentje zijn, maar we zijn nooit te oud om te leren. Succes! :)

    • Melle
     Auteur
     januari 18, 2017 / 14:07

     Jaaaa zo tof! Je blog ziet er ook zo mooi uit dus dat heeft absoluut potentie. Ik denk dat van bloggen ansich je werk maken een beetje naar de achtergrond verdwijnt en dat het een combinatie wordt van allerlei dingen. Immers, een blog kan er ook voor zorgen dat je freelance teksten mag schrijven voor een bedrijf of dat je een boek schrijft of een evenement organiseert. Dus wie weet, ik zie het zeker zonnig voor je in :) Maar het is inderdaad aan jou. Jij moet het vooral leuk blijven vinden en jezelf en je eigen talenten niet onderschatten van die heb je absoluut! Veel liefs en succes (en PLEZIER!) ! x

     • januari 19, 2017 / 07:23

      Ow dat is wel een hele goede eye opener, thanks voor de tip! Bedank voor je lieve reactie

 2. januari 18, 2017 / 07:23

  Ook hier word ik weer heel blij van. Ik vind het zo leuk wat je allemaal doet en waar je allemaal mee bezig bent!

  • Melle
   Auteur
   januari 18, 2017 / 09:23

   OO leuk zeg! Ik vind het trouwens mega leuk om je morgen weer te zien want jongens, ik ben vet benieuwd wat jij allemaal aan het doen bent én ik kan nog wel wat girlboss tips gebruiken :)

 3. januari 18, 2017 / 07:38

  Wat gaaf zeg!! Ik ben vorig jaar ook mijn eigen bedrijf gestart en vind dit heel herkenbaar!
  Op mijn blog interview ik startende ZZP’ers. Wil je misschien een keer meedoen?

 4. januari 18, 2017 / 09:24

  Zoveel stappen tegelijk Melle! Jeeej! En inderdaad: tussendoor ook trots blijven zijn op jezelf, anders ben je straks eigenaresse van een internationaal coachingsbedrijf met vestigingen in 37 landen en nog steeds niet tevreden ;) Ik ben in ieder geval alvast erg onder de indruk van hoe je het allemaal aanpakt!

  • Melle
   Auteur
   januari 18, 2017 / 09:27

   Waaaaaaaa internationaal coachbedrijf. WOOP WOOP! Je hebt gelijk. Dit is het begin! Dat heb ik me tijdens de super saaie inschrijving bij de KvK ook bedacht. Iedereen is daar begonnen. Gewoon, aan tafel bij zo’n mevrouwtje van de KvK die al je gegevens gaat controleren en je inschrijving compleet maakt. Ook de multinationals, IEDEREEN!

 5. januari 18, 2017 / 11:28

  Wauw! Dit is echt eng herkenbaar. Net alsof je mij even terugzet naar augustus 2016. Ook ik heb dagen gespendeerd aan het maken van lijstjes wat ik moest doen (wat was het veel!) en had nooit het gevoel dat het genoeg was. En hoe verder je komt, hoe hoger je de lat voor jezelf gaat leggen. Eerste klant? Dat moeten er meer zijn. Eerste fulltime inkomen? Dat moet meer worden? Maar op 1 vlak actief zijn? Ik moet nog meer doen en maken. Dat dus! En dat gaat denk ik nooit weg. En daarvoor ben je ook zo’n krachtige ondernemer. Koester dus al je ideeen en je plannen, maar grijp wel terug op jezelf en probeer – ik weet dat je het stom vindt – vaak achterom te kijken en – echt waar – je successen ECHT te vieren. In de vorm van uitgebreid ontbijten (YAY) of een geweldig cadeau aan jezelf geven als je megatrots bent. Op die manier zul je dat vertrouwen leren krijgen in jezelf en je eigen kunnen. Doe gewoon en uiteindelijk valt echt alles op zijn plek. Ik vertrouw op jou topper. X

  • Melle
   Auteur
   januari 18, 2017 / 14:09

   Serieus, ik kan zo veel van jou leren! Je reactie geeft me zoveel inspiratie, motivatie en kracht om het gewoon voort te zetten. JAAA! Dankjewel <3 Ik ga je morgen plat knuffelen. JOE!

 6. januari 18, 2017 / 12:23

  Yay, is nu wel heel dichtbij en echt allemaal zo! Heel veel succes :)

  • Melle
   Auteur
   januari 18, 2017 / 14:09

   Haha jaaa hou op hoor! Ik het net mijn eerste factuur gemaakt. AAAH!

   • januari 18, 2017 / 14:32

    WAUW! Want 1. een factuur aanmaken voor een dienst die je levert, en 2. Eerste BETALENDE klant!!

    • Melle
     Auteur
     januari 18, 2017 / 14:53

     Nét echt! :)

 7. januari 18, 2017 / 13:07

  Zo leuk!!! Heel herkenbaar en ik denk dat je het helemaal gaat maken.

  • Melle
   Auteur
   januari 18, 2017 / 14:10

   O lief en wat fijn dat het herkenbaar is! <3

 8. januari 18, 2017 / 15:30

  Ik raak helemaal geinspireerd van je verhalen! Kan me er helemaal in vinden. Ben nu zelf bezig met het beginnen van een bedrijfje op het gebied van brand & web design. Wellicht kunnen we iets voor elkaar betekenen? Lijkt me leuk!

  • Melle
   Auteur
   januari 18, 2017 / 16:12

   Jeeej wat tof! En dat kan vast want ooo mijn hemel daar loop ik toch wel een beetje op vast :)

 9. januari 18, 2017 / 17:32

  Jij bent echt ZO lekker bezig! Wauw wauw wauw! Echt, ik blijf me erover verbazen. Heel inspirerend :). Yessss, awesome om jezelf nu baas/CEO/founder te mogen noemen. Woeeeh!

  • Melle
   Auteur
   januari 18, 2017 / 17:34

   OO LIEF! Dankjewel :) En die titels, haha dat is echt hilarisch! Een vriendinnetje riep dat in onze app-groep toen ik een foto postte van mij bij de KvK. Ik moest zo lachen! Het is echt leuk om te bedenken dat je die titels gewoon én zelf kunt bedenken. Jij bent de baas. WIEHOO!

 10. januari 18, 2017 / 17:50

  Zo Zo tof om te lezen! Wat mag je trots zijn op jezelf, je doet het heel goed. Een echte girlboss! Je bent een voorbeeld voor mij, want ik hoop ooit de stap te zetten en voor mijzelf te beginnen. Dat lijkt mij zo tof!

  • Melle
   Auteur
   januari 20, 2017 / 11:09

   OO lief, dankjewel! Er echt een bedrijf van maken voelt wel heel echt maar geeft ook wel kracht om verder te gaan. Ook al is het maar zoals ik het doe, zo naast mijn baan van vier dagen. Maar wie weet hoe het er straks uit ziet. Ik ben benieuwd!

 11. Mariska
  januari 18, 2017 / 19:09

  Dankjewel voor je geweldig enthousiaste en inspirerende verhaal! Dat is ook wat ik zo leuk vind aan jouw blog (en aan jou!). Vraagje: Make Your Day is nu (nog) iets wat je naast een ‘gewone’ baan doet? En zo ja, heb je het daar ook met je baas over gehad? Ben gewoon nieuwsgierig… Groetjes, Mariska

  • Melle
   Auteur
   januari 19, 2017 / 09:21

   Leuk dat je dat vraagt! :) Het is inderdaad iets wat ik naast mijn baan doe. Ik werk nog vier dagen dus dat maakt het opzetten van een eigen bedrijfje wel lastig merk ik. Maar goed, niet met minder plezier! Toen ik hier kwam werken blogde ik al, dat was namelijk voor haar ook een reden om mij aan te nemen. De opleiding vond ze heel tof en nu het eigen bedrijfje ook wel. Maar merk soms ook dat het lastig is. Net als dat ik bijvoorbeeld vorige week naar een boekpresentatie wilde of volgende week op mijn eerste – aaah! :) – persreis ga, dat het dan toch spanningen oproept. Ik ben nog even aan het nadenken hoe het precies gaat vorm krijgen maar ik heb het haar wel verteld dat het voor mij echt allebei heel belangrijk is. Ik ga nog wel eens een blogje schrijven over de balans tussen werk en werk :) Maar over het algemeen is ze heel positief en vind ze het superleuk!

   • Mariska
    januari 19, 2017 / 20:57

    Fijn dat ze je – zo te lezen – wel de ruimte geeft! Ik zou het heel
    leuk vinden wanneer je hier een blog aan zou wijden. Kijk er naar uit! :)

    • Melle
     Auteur
     januari 19, 2017 / 22:07

     Oeh jaaaa ik ga ermee aan de slag! Stay tuned :)

 12. januari 18, 2017 / 21:48

  Wat een heerlijk enthousiast verhaal! Fijne inspiratie!

  • Melle
   Auteur
   januari 19, 2017 / 09:25

   Yeheeees, zo leuk! Dankjewel :)

 13. januari 18, 2017 / 22:59

  Zoals ik al zei op Instagram: Ik ben super trots op je! Wat doe je het goed en ik vind het zo tof dat je jouw dromen uitspreekt en ook zeker waar (gaat) maken. Ik kijk heel erg uit naar je verhalen en je bent absoluut een topper. <3

  • Melle
   Auteur
   januari 19, 2017 / 09:27

   Dankjewel lieve Iris! Echt, dat doet me zo goed! Het waarmaken van mijn droom, wauw dat klinkt gewoon ultiem en dan moet ik mezelf even knijpen dat je gewoon gelijk hebt. AAH! <3

 14. januari 19, 2017 / 06:26

  Zo inspirerend! Je geeft me motivatie op mijn eigen droom waar te maken: een boek uitgeven. Soms moet je iets doen en vertrouwen dat het goedkomt, daar ben ik van overtuigd. Ik wens je zoveel succes toe met je bedrijf, maar het komt wel goed met jou! Weet ik zeker <3

  • Melle
   Auteur
   januari 19, 2017 / 09:30

   En met jouw boek komt het ook zeker goed. Wat een geweldige droom! Het staat ook op mijn life goal lijstje ;) Het lijkt me zoooo tof om een eigen boek in de winkel te zien liggen! Heeeeel veel succes daarmee, ik weet zeker dat je het kunt. Je bent al zo veel met boeken bezig en je leest zo veel, ik weet zeker dat jij met jouw gevoel voor taal en voor literatuur een prachtig boek gaat schrijven.

 15. januari 19, 2017 / 11:05

  Ik begrijp dat het mega eng/spannend is allemaal, maar het komt allemaal op zijn pootjes terecht. Besef ook dat het suuuper inspirerend is voor anderen dat je de stap gezet hebt en het gewoon aan het doen bent. Trots zijn op jezelf!

  • Melle
   Auteur
   januari 19, 2017 / 11:10

   O lief zeg! Dat hoop ik ook. Het is nog wel wat hoor, 4 dagen een baan én daarnaast een eigen bedrijf opzetten maar hé, dit is het begin. GO GO GO! :)

 16. januari 19, 2017 / 20:00

  Jaaa, ik vond het ook zoo spannend toen ik net mijn eigen grafische bureau begon. In het begin probeer je zoveel mogelijk te doen, zodat je meteen kunt beginnen. Helaas moet alles gewoon op z’n tijd omdat je anders alles zo afraffelt. En dat wil je natuurlijk niet ;)

  • Melle
   Auteur
   januari 20, 2017 / 11:07

   Keuzes keuzes keuzes, haha! Want inderdaad. Zo veel mogelijk en alles ook zo goed mogelijk is het perfecte plaatje. Maar ja, dat is ook niet hoe het altijd gaat. Heel lastig om dat tegen je ambitieuze zelf te zeggen. Maar hé, we can do it!

  • Melle
   Auteur
   januari 20, 2017 / 11:08

   Zo lief! Bedankt <3 je bent een groot voorbeeld!

 17. januari 22, 2017 / 16:33

  Ik vind dit allemaal ZO VET! Ooit ga ik bij jou in de leer. :-)

  • Melle
   Auteur
   januari 22, 2017 / 21:02

   OO lief zeg en dat komt goed uit want volgens mij kan ik van jou ook nog veel leren :)

 18. januari 22, 2017 / 20:28

  Wat ben je toch onwijs inspirerend!! Zo tof allemaal!

  • Melle
   Auteur
   januari 22, 2017 / 21:05

   LIIIEFF! Bedankt :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.